Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

**bal ve sağliğimiz.... (3 Kullanıcı)

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
Yapılan klinik gözlemler ve deneysel araştırmalar sonucunda, balın antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bal, yaralardaki enfeksiyonun ve bu bölgedeki ölü hücrelerin ağrısız olarak temizlenmesinde ve yeni dokuların gelişmesinde son derece etkilidir. Balın ilaç olarak kullanılışından en eski tarihi yazıtlarda dahi bahsedilmektedir. Günümüzde de bilim adamları ve doktorlar balın yaraların tedavisindeki etkisini yeniden keşfetmektedirler.
20 yıldır bal araştırmasının öncülüğünü yapan ve Yeni Zelanda'daki Waikato Üniversitesi'nde biyokimya profesörü olan Dr. Peter Molan, balın antimikrobik özellikleri konusunda bir uzman olarak şöyle dejmektedir: "Gelişigüzel yapılan denemeler balın yanık yaralarındaki enfeksiyonu kontrol etmede, hastanelerde çoğunlukla antibakteriyel merhem olarak kullanılan gümüş sülfadiazinden daha etkilidir ve yeni dokuların gelişimini harekete geçirmektedir." 111

Bal, yukarıdaki ayetlerde vurgulandığı gibi, "insanlara şifa" olma özelliği taşımaktadır. Bilimde en ön sıraları alan ülkelerde, balın insan sağlığı açısından öneminden ötürü, arıcılık ve arı ürünleri artık başlı başına bir araştırma dalı olmuştur. Balın yararları genel hatlarıyla şöyle sıralanabilir:

Kolayca sindirilir: İçindeki şekerlerin bir başka cins şekere (fruktozun glikoza) dönüşebilme özelliği sayesinde bal, yüksek miktarda asit içermesine rağmen, en hassas mideler tarafından bile kolaylıkla sindirilir. Aynı zamanda bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Süratle kana karışır; hızlı bir enerji kaynağıdır: Bal ılık suyla karıştırıldığında 7 dakika içinde kana karışır. İçerdiği serbest şekerlerden dolayı beynin çalışması kolaylaşır. Bal, fruktoz ve glikoz gibi basit şekerlerin doğal bir karışımıdır. Yapılan son araştırmalara göre, şekerlerin bu kendine has karışımı yorgunluğun giderilmesinde en etkili yöntemdir ve atletik performansı artırmaktadır.

Kan yapımına destek olur: Bal, kan yapımı için vücudun gereksinim duyduğu enerjinin önemli bir bölümünü karşılar. Ayrıca kanın temizlenmesine de yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenleyici ve kolaylaştırıcı yönde etkisi vardır. Damar sertliğine karşı önemli bir koruyucudur.

Antimikrobiktir: Antimikrobik etmenler belirli bakterilerin, mayanın ve küfün büyümesine engel olur. Balın, bakterinin barınmasına olanak tanımayan özelliği "inhibine etki" olarak adlandırılır. Balın antimikrobik olmasını sağlayan pek çok sebep vardır. Bunların arasında, mikroorganizmaların, büyümek için ihtiyaç duydukları su miktarını sınırlayan yüksek şeker içeriği, yüksek asit oranı (düşük pH), bakterileri büyümeleri için ihtiyaç duydukları nitrojenden mahrum bırakan içeriği sayılabilir. Balda hidrojen peroksit bulunması ve balın içerdiği antioksidanlar da bakterinin çoğalmasına engel olur.

Antioksidandır: Antioksidandır: Sağlıklı yaşamak isteyen herkesin özellikle antioksidan tüketmesi gerekir. Antioksidanlar, hücrelerde normal metabolizmanın zararlı yan ürünlerini temizleyen bileşenlerdir. Bunlar gıdaların bozulmasına yol açan ve birçok kronik hastalığa sebep olan yıkıcı kimyasal tepkimeleri yavaşlatabilen element4elerdir. Uzmanlar antioksidan bakımından zengin besinlerin kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıkları önleyebileceğine inanmaktadırlar. Balın içeriğinde de güçlü antioksidanlar mevcuttur: Pinocembrin, pinobaxin, chrisin ve galagin. Bunlardan pinocembrin, yalnızca balda bulunan bir antioksidandır. 112

Vitamin ve mineral deposudur: Bal, fruktoz ve glikoz gibi şekerlerin yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineralleri de içerir. Nektar ve polen kaynaklarının niteliklerine göre değişmekle birlikte, balda B1, B2, C, B6, B5 ve B3 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca bakır, iyot, demir ve çinko da az miktarlarda bulunur.

Yaraların tedavisinde kullanılır:
- Yaraların tedavisinde kullanıldığında, balın havadan nem çekebilme özelliği, iyileşmeyi hızlandırarak yara izi kalmasını önler. Çünkü bal, yaranın üzerini kaplayan yeni deriyi oluşturan epitel hücrelerin büyümesini hızlandırır. Böylece büyük yaralarda bile bal kullanıldığında doku nakli yapılması ihtiyacı ortadan kalkar.

- Bal, iyileşme sürecine dahil olan dokuları yeniden büyümeleri için uyarır. Yeni kılcal damarların oluşumunu hızlandırarak, derinin daha derindeki bağ dokusunun yerini alan fibroblastların büyümesini teşvik eder ve iyileşmenin gücünü artıran kolajen liflerinin üretimini hızlandırır.

- Balın, yaranın etrafındaki şişkinliği azaltan antienflamatuar bir etkisi vardır. Bu, kan dolaşımını artırır; böylece iyileşme süreci hızlanmış olur ve hissedilen acı azalır.

- Bal, yaranın altındaki dokulara yapışmaz; bu nedenle pansuman sırasında yeni oluşan dokuların yırtılması ve acı söz konusu olmaz.

- Radyasyon tedavisi uygulanan kanserli hastaların vücutlarında oluşan yara ve ülserlerin tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. (http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3787867.stm; Angie Knox, "Harnessing honey's healing power", 8 Haziran 2004.)

- Ayrıca balın daha evvel belirttiğimiz antimikrobik etkisinden ötürü, bal enfeksiyon oluşmasını önleyen koruyucu bir engel oluşturur. Mevcut enfeksiyonu da yaralardan hızla temizler. Bakterilerin antibiyotik dirençli özelliklerine karşı bile etkilidir. Antiseptiklerin ve antibiyotiklerin tersine, yaradaki dokuların üzerinde olumsuz etkiler oluşmaz

çay gülü

Kayıtlı Kullanıcı
paylaşımın güzel bacım biz bal üretimi yapıyoz satıyoz kestane balı herderde deva herhangi bi katkı maddesi yok ihtiyacı ollanlara satışlarımız sürüyo herkese duyurulur rize çayelinde oturmaktayım

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
paylaşımın güzel bacım biz bal üretimi yapıyoz satıyoz kestane balı herderde deva herhangi bi katkı maddesi yok ihtiyacı ollanlara satışlarımız sürüyo herkese duyurulur rize çayelinde oturmaktayım

hımm, anladııımmm..
senin adın o yüzden çay gülü :a12:
evet kestane balını biliyorum, ağır biraz ama çok faydalı olduğunu da biliyorum işleriniz açık olur inşaallah kardeşim
selam ve dua ile...

çay gülü

Kayıtlı Kullanıcı
hımm, anladııımmm..
senin adın o yüzden çay gülü :a12:
evet kestane balını biliyorum, ağır biraz ama çok faydalı olduğunu da biliyorum işleriniz açık olur inşaallah kardeşim
selam ve dua ile...
balı okadar güzel paylaştın kı bende ballıcı olduğum söylim dedim çayımız var oyüz den çay gülü dedim iştiniz çaylar biz topluyoz hm

Rabia-Adeviye

Kayıtlı Kullanıcı
hımm onun için annem küçükken yüzümüzde çizik yara falan olursa hep bal sürerdi yapış yapış oluyo diye sinirlenirdim ama şimdi bende aynını yapıyom gerçekten merhemlerden daha etkili ve iz bırakmıyo

Allah(c.c)razı olsun ayşe.a karedeşim rabbim bizim için neler yaratmış kıymet bilene

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
amin inşaallah, Rabbim hepimizden razı olsun..
kesinlikle yüce yaradan hiç bir şeyi gereksiz yaratmamış..
her şeyde bir güzellik var, anlayabilene..
selam ve dua ile.. :a03:

Kur'ana sevdalı

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun kardeşim çok yararlı bir bilgi.Elinize ve emeğinize sağlık.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamün Aleyküm Ayşe kardeşim..
İstifadeli bilgilerdi. Rabbimiz c.c razı olsun.. Emeğinize sağlık.. Seviyoruz inşallah;)..
Nimet kılana, faydalı kılana hamd olsun.. Rabbimize emanet olunuz.. Selam ve Dua ile.

elanaz 21

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşim balın faydalarını çok güzel ifade etmişsin gerçekten bal çok faydalı bi besin ben tüberküloz hastasıydım 6 ay tedavi gördüm hastanede yatarken doktorum anneme dediki bol bol bal yedirin dedi her ne kadar ben tatlıyı sevmesemde annem elinde kaşık ve balla peşimde geziyordu hastanede 3 şişe bel yedim annemin sayesinde gerçekten çok faydalı bi besin ama tatlıyı sevenler için allah razı olsun canım kardeşim

yalniz_yolcu

Kayıtlı Kullanıcı
allah razı olsun kardeşim bilgili bi paylaşım bende balı çok severim yerken içindeki faydalarıda bilmek güzel olur...

tufan_78

Kayıtlı Kullanıcı

e dıyeceğimki nasıl senden bal alırız ama bu sıtede hersey yasak mubarek..istanbulda orjinal bişi bulamıyoruz halıyle.erzurumda askerken yemıştım kovandan çıkan bal..mukemmeldi.Rabbım her faydayı vermiş ona..eee nasıl alcaz senden bal..:)

tufan_78

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşim balın faydalarını çok güzel ifade etmişsin gerçekten bal çok faydalı bi besin ben tüberküloz hastasıydım 6 ay tedavi gördüm hastanede yatarken doktorum anneme dediki bol bol bal yedirin dedi her ne kadar ben tatlıyı sevmesemde annem elinde kaşık ve balla peşimde geziyordu hastanede 3 şişe bel yedim annemin sayesinde gerçekten çok faydalı bi besin ama tatlıyı sevenler için allah razı olsun canım kardeşim

sendemi:)

bende oyleydım.süte bal suya bal ona bal buna bal..kovan gibi oldum mubarek:)

G

gülderen özdemir

canım paylaşımın çok güzeldi eline sağlık canım bende başka bir sitede arkadaşlarla paylaşmak için yazını kopyalıyorum hakkını helal et canım hayırlı akşamlar

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm Ayşe kardeşim..
İstifadeli bilgilerdi. Rabbimiz c.c razı olsun.. Emeğinize sağlık.. Seviyoruz inşallah;)..
Nimet kılana, faydalı kılana hamd olsun.. Rabbimize emanet olunuz.. Selam ve Dua ile.

ve aleykümselaam.. elimden geldiği kadar hayırlı bilgiler paylaşmaya çalışıyorum, faydalı olduysa ne güzel..yaradana hamdolsun, selam ve dua ile.. :a03:

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt