Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

bakip yorum yazalim!!! (1 Kullanıcı)

ya51n_

Kayıtlı Kullanıcı
Evladın ana baba üzerindeki hakları
Anne babanın cocukları uzerınde hakları olduğu gibi...
Evladın, ana-baba üzerinde hakları vardır. Bazıları şöyledir:
1- İleride, çocuk annesiyle kötülenmemesi için, evladına anne olacak kızı, iyi yerden seçmelidir. Saliha olmasına dikkat etmelidir!

2- Çocuğa iyi isim koymalıdır! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Çocuğa güzel bir ad koymak, evladın baba üzerindeki haklarındandır.) [Beyheki]

Ahmed, Muhammed, Mahmud gibi Peygamber efendimizin isimlerini koymalıdır! Allahü teâlâ, (Habibimin isminde olan müslümana azap etmeye hayâ ederim) buyurdu. Resulü de, (Üç oğlu olup da, birine benim adımı vermeyen, cahillik etmiş olur) buyurdu. (Taberani)

3- Çocuğu güzel terbiye etmelidir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Çocuğu güzel terbiye, evladın babasındaki haklarındandır.)[Beyheki]
(Evladınıza ikram edin, onları edepli, terbiyeli yetiştirin!) [İbni Mace]
(Çocuğu terbiye etmek torunlara sadaka vermekten daha sevaptır.) [Tirmizi]

4- Çocuğa karşı şefkatli davranmalıdır! Peygamber efendimiz aleyhisselam, torununu öperken birisi görüp, (Ya Resulallah, benim on çocuğum var, hiç birini öpmem) dedi. Ona, (Merhamet etmeyen merhamet bulamaz) buyurdu. (Buhari)
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Çocuklarınızı çok öpün, her öpmenizde Cennetteki dereceniz yükselir.) [Buhari]
(Çocuk kokusu Cennet kokusudur.) [Taberani]

5- Çocuklara beddua etmemelidir. İbni Mübarek hazretleri, çocuğunu şikayet edene, (Çocuğa beddua ettin mi?) dedi. O da, evet deyince, (Çocuğun ahlakını sen bozdun) buyurdu.

6- Çocuklara iyilik etmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Evladınıza ikram edin, ana-babanın sizde hakkı olduğu gibi, evladınızın da sizde hakkı vardır.) [Taberani]

7- Çocuğu helal gıda ile beslemelidir! Haram gıdanın etkisi çocuğun özüne işler, çocukta uygunsuz işlerin meydana gelmesine sebep olur. Hadis-i şerifte (Yiyip içtikleriniz helal, temiz olsun! Çocuklarınız, bunlardan hasıl olur) buyuruldu. (R.Nasıhin)

8- Babanın, çocuklarına ilim, edep ve sanat öğretmesi farzdır. Önce, Kur'an-ı kerim okumasını öğretmelidir. Sonra imanın ve İslam’ın şartlarını öğretmelidir. Yedi yaşından itibaren namaz kılmaya alıştırmalıdır! Dünya ve ahirette kurtuluş ilimledir. Çocuğu, din bilgilerini öğrendikten sonra, okula göndermeli, lise ve üniversite tahsili yaptırmalıdır. Dinini öğrenmeden mektebe gönderilirse, artık bunları öğrenecek vakit bulamaz. Din düşmanlarının tuzaklarına düşüp, onların yalanlarına aldanır. Dinsiz ve İslam ahlakından mahrum olarak yetişir. Dünya ve ahirette felaketlere sürüklenir. Millete zararlı olur. Kendine ve başkasına yapacağı kötülüklerin günahları, ana-babasına da yazılır. Çocuğunu, din bilgilerini öğretmeden önce, kâfir ve Hıristiyanların mekteplerine göndermenin büyük zararları, İrşad-ül-hiyara kitabında yazılıdır.

9- Çocuk akıl baliğ olup evlendikten sonra ona şöyle demelidir:
(Evladım, seni terbiye ettim. Okutup, evlendirdim. Dünyada bir felakete, ahirette azaba uğramaktan Allahü teâlâya sığınırım. Aklını başına topla, buna göre çalış!) [İ.Hibban]

10-Çocuklar için zorluklara katlanmalı, onların ayakları altında yumuşak yer, başları üstünde gölge olmalıyız! Onlara sert davranmayalım ki bizden uzaklaşmasınlar. Bizden usanıp ölümümüzü beklemesinler. Uygun isteklerini yerine getirmeli, hiddetlenirlerse teskine çalışmalıyız!)

11- Çocuklar arasında adalete riayet etmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hediye verirken çocuklarınız arasında eşitliğe riayet ediniz)

ya51n_

Kayıtlı Kullanıcı
Hepimiz icin faydali olur diye dusundum rabbim gonlumuze gore wersin !!! Dua ile vesselam....

Dualarafukara

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razi olsun faydali bir paylaşim yapmişsiniz.

islamoglu

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleyküm,ellerine sağlık güzel hazırlamışsın çok sağol kardeşim.

Sebahat.28

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün aleyküm

Cok güzel, cok faydali ve önemli bir paylasim
Tesekkür ederim
Allah c.c. sizden razi olsun

hk8506

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun kardeşim çok güzel bir konu seçmişsin bizlerde faydalandık hakkını helal et..

ebrar_reyyan

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH RAZI OLSUN.........
2- Çocuğa iyi isim koymalıdır! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Çocuğa güzel bir ad koymak, evladın baba üzerindeki haklarındandır.) [Beyheki]

Ahmed, Muhammed, Mahmud gibi Peygamber efendimizin isimlerini koymalıdır! Allahü teâlâ, (Habibimin isminde olan müslümana azap etmeye hayâ ederim) buyurdu. Resulü de, (Üç oğlu olup da, birine benim adımı vermeyen, cahillik etmiş olur) buyurdu. (Taberani)

ben bunu böyle bilmiyordum efendimizin ismini insanlar tasıyamaz ,diye pek koyulmaz diye biliyorum ama öğrendim sağolasın

nur elif

Kayıtlı Kullanıcı
s. kardeşlerim bende bu konuda bişey söylemek istiyorum ben ailemle aram iyi olmadı sebebi çocukluğumda çok dayak yedim bu yüzden çok acı çektim kendime güvenim kalmadı herkesten nefret ettim en önemlisi ailem den uzaklaşmak için yanlış bi evlilik yapıyordum hiç şevkat görmedim tamam şimdi bişey yapmıyolar anam dır babamdır herzaman onlarsız hayat zor ama yine de sevgisiz büyüdüm yanlış sevgilere yönelip hep ucuz atlattım şimdi de bazen kızıp hakkımı alıcam diyom mahşer gününde sonra pişman oluyorum napmalıyım sizce allah rızası için yardım edin

ya51n_

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı oLsun geRcekten fayDALı oLacaqını dusundum rabbım hePımızDen razı oLsun vessELam...

ya51n_

Kayıtlı Kullanıcı
abLacım ınan bu konuyu acArken annem basımDa bedduLar savuruyoRdu bu konuyu agLaya agLaya acTım acaba dedım annem babam hakLarı oLduqunu soLuoLar?bızım hıcmı yok? geRcekten araStıRdım ve her keLımesınE qoZ yasLarımı dokuP bısıLEr yaZdım RAbbım cumLemızım yaRdımcısı oLsun ... (benım ayrıca oLsun...)

ya51n_

Kayıtlı Kullanıcı
abLacım ınan bu konuyu acArken annem basımDa bedduLar savuruyoRdu bu konuyu agLaya agLaya acTım acaba dedım annem babam hakLarı oLduqunu soLuoLar?bızım hıcmı yok? geRcekten araStıRdım ve her keLımesınE qoZ yasLarımı dokuP bısıLEr yaZdım RAbbım cumLemızım yaRdımcısı oLsun ... (benım ayrıca oLsun...)

Emanet

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun kardeş gerçekten birçok anne babanın bilmesi gereken önemli uyarılardı...emeğine sağlık...hayırlı evletler olabilme duası ile....selam ve dua ile

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt