cemaldurra
Kayıtlı Kullanıcı
- Katılım
- 16 Nis 2008
- Mesajlar
- 1,142
- Tepki puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 67

İLİM ARAŞTIRMA MERKEZİ EĞİTİM PROGRAMLARI
AVRUPA İSLAM ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ
Merkezi Hollanda/Roterdam’da bulunan Avrupa İslam Üniversitesi tarafından İstanbul’da İslami İlimler fakültesi Türkçe Bölümünün öğretim programının gerçekleşmesi için teşebbüse geçildi. Avrupa İslam Üniversitesi Kurucu Başkanı Prof.Dr. Ahmet AĞIRAKÇA ile Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nedim BAHÇEKAPILI arasındaki görüşmeler belli bir düzeyde mutabakat safhasına ulaşmış bulunmaktadır. Geçen yıldan beri Prof.Dr. Ahmet AĞIRAKÇA’nın yönetiminde Medeniyet derneği bünyesindeki İLİM-MER tarafından bir eğitim Programı icra edilmekteydi. Bu Program, Avrupa İslam Üniversitesi ile Medeniyet Derneği tarafından geliştirilerek Avrupa İslam Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nin İstanbul’da uygulayacağı bir eğitim ve araştırma programına dönüştürüldü. Bu eğitim ve bilgilendirme girişimi ile Lisans düzeyinde bir öğrenim gerçekleştirilecektir. Dört Yıllık bir eğitim ve öğretim çalışmasını kapsayacak olan bu programı bitirenler Hollanda’daki Avrupa İslam Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Diplomasını almaya hak kazanacaklardır. Bu çerçevedeki eğitim, kurs ve sınavlar İstanbul’da İlim-Mer bünyesinde, kayıtlar ve notlar Roterdam’da Avrupa İslam Üniversitesi bünyesinde olacak ve dört yıl sonra bu öğrenim programını başarıyla bitirtenler diploma alma hakkını elde edeceklerdir. Bu programa katılanlara şu andaki durum gereği okudukları dersleri içeren bir sertifika verilecektir. Ancak bu sertifika ileride adı geçen Üniversitenin diplomasına dönüştürülecek şekilde ilgili makam ve yetkili kişilerle görüşmeler yapılarak gerekli prosedürlerin ikmali için çalışmalar devam etmektedir.
İLİM-MER İlim araştırma Merkezi eğitim programları adıyla uygulanan bu projenin amacı:
Çeşitli nedenlerle Orta öğrenim ve Üniversite tahsilini yapamamış öğrencilerimize bir öğretim imkanı hazırlamak ve İslami ilimler alanında lisans düzeyinde bir bilgiye sahip kılmaktır. Aynı zamanda Açık Öğretim Fakültesi İlahiyat Ön Lisans derslerine eğitim desteği vermek ve Avrupa İslam Üniversitesi diplomasına sahip kılmak.
Sarf-Nahiv (Gramer) ve pratik günlük konuşma imkanını sağlamak
İslami İlimler alanında genel halk kitlesinin İslami bilgilendirme ihtiyacını karşılayabilecek elemanlar yetiştirmek.
Lisans dönemini bitiren öğrencilerimizi Yüksek lisans ve doktora çalışmalarına hazırlamak
Öğrencilerimizin Sosyal ve kültürel alanda iyi bir bilgi birikimi kazanmalarını sağlamak
Toplum içinde kitleleri sevk ve idare edebilecek kabiliyetlere sahip kılmak. Toplantı ve organize yapabilme melekesini kazandırma ve bu konularda öğrencilerimizin temel beceri ve kabiliyetlerinin gelişmesine yardımcı olmak
Eğitim Programlarımızın İçeriği:
Birinci Yıl
Kur’an okuma ve Tecvid : 1 saat
Arapça (Gramer - Pratik) : 5 saat
Tefsir Tarihi ve usulü : 2 saat
Hadis Tarihi ve usulü : 2 saat
Fıkıh Tarihi ve usulü : 2 saat
Siyer : 2 saat
Mezhepler tarihi : 1 saat
İkinci Yıl
Kur’an okuma ve ezber : 1 saat
Arapça : 5 saat
Tefsir Metinleri : 2 saat
Hadis Metinleri : 2 saat
Fıkıh Metinleri : 2 saat
İslam Tarihi (Dört halife Devri, Emeviler-Abbasiler ve bu dönemdeki diğer İslam Devletleri : 2 saat
Kelâm : 1 saat
Üçüncü Yıl
Kur’an Ezberleri : 1 saat
Arapça : 5 saat
Tefsir Metinleri : 2 saat
Hadis Metinleri : 2 saat
Fıkıh Metinleri : 2 saat
İslam Tarihi Endülüs Tarihi, Selçuklular ve Osmanlılar : 2 saat
Dini Psikoloji ve Dini Pedagoji : 1 saat
Dördüncü Yıl
Kur’an Ezberleri : 1 saat
Arapça : 5 saat
Tefsir Metinleri : 2 saat
Hadis Metinleri : 2 saat
Fıkıh Metinleri : 2 saat
İslam Medeniyeti Tarihi : 1 saat
İlmi Araştırma Usulleri : 1 Saat
Sosyoloji–Uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi: 1 Saat
EĞİTİM YERİ VE ORTAMI :
Bu program için 2007-2008 öğretim yılı ön kayıtları devam ediyor. 15 Ekim 2007 tarihinde başlayacak olan programımız Fatih Halıcılar Caddesindeki Kültür Merkezimizde gerçekleşecektir. Dersler akademisyenler ve kendi alanında uzman ilahiyatçılar ve diğer eğitimciler tarafından verilmektedir. İmkan oranında teknolojik imkanlardan yararlanılacaktır.
DEVAM VE KAYIT ŞARTLARI İLE DİĞER İMKANLAR:
Lise veya dengi okul mezunları kayıt yaptırabilecektir. Lise ve dengi okul mezunu olmayanlar Hollanda Yüksek Öğrenim Kanunu 21. maddesi gereğince belli düzeyde bir sınavdan geçtikten sonra iki yıllık hazırlık okuyacaklardır. Zira bu müddet içinde gördükleri eğitim lise dengi kabul edilmektedir. Bu durum Hollanda Yüksek Öğrenim Kanunu gereği olup öğrenim hayatları yarım kalmış olan öğrencilere tanıdığı bir imkandır.
Çalışanlar için mesai sonrası program tasarlanmıştır.
DEVAM, DİPLAMA VE SERTİFİKA :
Devam zorunludur. Bu yıl Ramazan dolayısıyla 15 Ekim-30 Haziran döneminde devam edecek olan programımıza mazeretli olarak en fazla 20 gün devamsızlık yapılabilir. Bu müddeti aşanlar yıl tekrarı yaparlar. Bu programlarımıza katılacak her öğrenciye Avrupa İslam Üniversitesi Diploması yanında Medeniyet Derneği İLİM-MER İlim araştırma Merkezi tarafından Prof.Dr. Ahmet AĞIRAKÇA’nın imzasıyla bir Sertifika verilecektir. Bunun için de öğrencinin dört yıllık programları bitirmesi ve yapılacak sınavlarda başarılı olması gerekir.