S.a.
Efendimiz buyurdular ki:cebrail a.s.ile yola devam ederken dünya
göğünün kapısına geldik;cebrail a.s.kapıyı açın dedi.içeriden, kim o
dediler,ben cebrailim dedi.yanında kim var dediler.
H.z.muhammed s.a.v. Allah’ın emri ile geldi,dedi.onlar da henüz o
peygamber olarak gönderildimi,dediler
bütün melekler peygamberimizin doğumunu biliyorlardı.ancak bazıları peygamber olarak gönderildiğini bilmiyorlardı.
Cebrail,evet o,peygamber olarak gönderildi,dedi.onlar da,hoş
geldiler.gelişi ne güzel geliştir dediler.
Peygamber efendimiz s.a.v.kapı açıldı,
1 nci katta hz.adem a.s.la görüşdü
2 nci katta hz.yahya a.s.ve hz.isa a.s.la görüştü
3 ncü katta hz.yusuf a.s.la görüştü
4 ncü katta hz.idris a.s.la görüştü
5 nci katta hz.harun a.s.la görüştü
6 ncı katta hz.musa a.s.la görüştü
7 nci katta hz.ibrahim a.s.görüştü
peygamber efendimiz s.a.v.sidre’yi münteha’ya erişince,altın bir döşek geldi ki,alimler onun allah’ın bir nuru olduğunu ve sidreyi
tamamen örttüğünü söylediler.
Sidre’yi kaplayan kaplamıştı.(necm:16) ayetine işaret vardır.bu seferde ayağının altına yeşil bir refref döşediler.
Peygamber efendimiz s.a.v.refrefin üzrine çıktı.
Peygamper efendimiz s.a.v.oradan da ileriye gitmek isteyince,cebrail’ekendisine katılmasını;o da,ben buradan bir parmak ileri gidemem,dedi.
Cebrail:eğer bir parmak ileri gidersem yanarım,allah’ın azamet nuru beni yakar,dedi.
Resulullah s.a.v.:beyt-i ma’mura varınca,sebil olarak bana üç kase sundular.
Bunlar:şarap,süt ve bal kaseleri idi;ben alıp sütü içtim.sütü içince,cebrail bana bilfiil fıtratı seçtin dedi.
Yani tevhidte karar kılan islam fıtratını seçtin.sana hakk onu
layık gördü;sen de la ilahe illahlah diyerek onu ulula.
Ondan sonra cennete girdim;baktım ki taşları inci;toprağı kokulu misk;her taraf cevahir,gül ve lale ile dolu idi.
Resulullah s.a.v.bu sefer de arşın üstüne çıktı.huzura iki yay kadar,belki daha da yaklaştı.
Resulullah s.a.v.refrefi ari’ta bırakarak cenab-ı allah’ın huzurunda kıyam durdu.cebrail a.s.kendi yerinden işaret ederek,
rabbi’ne dille selam ver,dedi.
Peygamber efendimiz s.a.v.ettahiyyatü duasını okudu.yüce allah da lütuf ve ikram edip o’nun selamını aldı.
Cenab-ı allah da;esselamü aleyke eyyühen nebiyyü ve rahmetullahi ve berakatuhu diyerek selamını aldı.
Resulullah s.a.v.efendimiz,allah’ın selamının genel olmasını istedi;allah’ın selamı bizim ve allah’ın salih kullarının üzerine olsun dedi
cebrail a.s.bunu işitince,ben de şehadet ederimki allah’tan başka ilah yoktur ve şehadet ederim ki muhammed o’nun kulu resulüdür,dedi.ilave olarak yedi kat göklerdeki meleklerde bunu tekrar ettiler.böylece kelime-i şehadetke gökler çınladılar.
O,yani resulullah s.a.v.efendimiz o makama erişince,allah teala ona tecelli etti.
Allah ona önce sıfatları ile tecelli etti
daha sonra da zatı ile tecelli etti..