Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Arıcılar, hileli bala karşı özel evler kuruyor (3 Kullanıcı)

Arıcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Eyl 2009
Mesajlar
111
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
61





Sahte ürünler sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşayan arıcılar, halkın gerçek bala ulaşmasını sağlayacak bir proje geliştirdi

Türkiye Arıcılar Birliği, gerçek bal ve arı ürünlerini birinci elden tüketiciye ulaştırma amacıyla her ile bir bal evi kuruyor. Vatandaşlar, arıcı birlikleri bünyesinde faaliyet gösterecek 'ev'lerde balı güvenle alabilecek. Buradan elde edilecek gelir, birlik üyesi arıcılara dağıtılacak.

Tüketiciler, şeker kamışı ya da şeker kullanılarak imal edilen sağlıksız ürünler yerine gerçek bala ulaşabilecek. 'Bal evleri projesinin' fikir babası Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak, arıcıların pazar sıkıntısını çözmek için sürekli kafa yorduğunu söylüyor. Arıcıların yaşadığı sıkıntıları çok yakından takip eden Saylak, birlik olarak bugünlerde önemli bir çalışma yaptıklarını ifade ediyor. Arıcıların feryadına daha fazla sessiz kalmamak için harekete geçtiklerini vurgulayan Saylak, onları piyasada ciddi bir pazar payını elinde bulunduran 'sanayici balcılar' diye tabir edilen suni bal üreticilerine karşı nasıl koruruz diye kafa yormaya başladıklarını ve ortaya bal evleri projesinin çıktığını belirtiyor.

"Dağda yılanlar ve çıyanlar arasında yatıyoruz. Aylarca emek verip ürettiğimiz balı, piyasadaki hileli ballar sebebiyle satamıyoruz. Vatandaşa bal diye şurup satıyorlar." diyen Saylak, bal evleri sayesinde vatandaşın gerçek balı tüketeceğini, arıcıların da hak ettiği parayı kazanacağını kaydediyor. Saylak'ın verdiği bilgiye göre; geçen hafta yapılan Türkiye Arıcılar Birliği yönetim kurulu toplantısında arıcıların sahte baldan nasıl korunması gerektiği uzun uzadıya tartışılmış. Toplantıda her ile bir bal evi kurulması kararlaştırılmış. Bunun için bir bankaya sponsorluk teklifinde bulunulmuş. Projeye çok olumlu yaklaşan banka, bal evlerinde çalışacak personeli de eğitmeyi kabul etmiş. Bal evleri, Türkiye Arıcılar Birliği'ne bağlı illerdeki arıcı birliklerinin 10 yıllığına kiralayacakları bir mekanda olacak. Birliklerin şirket kurma ları için önünde kanuni bir engel bulunmuyor. Bunun için kurulacak şirkete o ildeki birlik üyesi arıcılar ortak olacak. Arıcılar, ürettikleri balın bir kısmını burada satabilecek. Şirketten elde edilecek gelir, ortaklar arasında paylaştırılacak. Bal evinde satılacak balın hangi yöreye ait olduğu ve hangi kovandan çıktığı gibi bilgiler yer alacak. Birlik, burada satacağı bala kefil olacak, tüketiciye gerçek bal olduğu güvencesini verecek.

Saylak, piyasada satılan birçok balın etiketsiz olduğunu, tüketicinin karşılaştığı herhangi bir problemde muhatap bulamadığını ifade ediyor. Bal evinden alınacak bala ilişkin şikayet gelmesi halinde, gerek gördüklerinde laboratuvar incelemesi bile yaptırabileceklerini anlatan Saylak, bunun için bal evinde uzman personelin çalışacağını dile getiriyor.

ZAMAN
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Allahımız ne güzellikler yaratmış.

Bizler için arıları yaratmış

VAZırr vazırrr bal topluyolar

bilgileriniz için konu için tesekkürler.
 

hudavendigar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Kas 2006
Mesajlar
735
Tepki puanı
1
Puanları
0
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler

Sahte bal ile gerçek balın tüketiciler tarafından anlaşılması mümkün değildir. Bu işlem bu konuda uzmanlaşmış özel laboratuvarlarda çeşitli analizlerle yapılır. Bazı yörelerde balın içerisine kalem saplayarak, tadına bakarak, kağıt mendile damlatarak vb. yöntemlerle balın gerçek olup olmadığını iddia edenler vardır. Ancak bunun hiçbir bilimsel değeri olmadığı gibi, tüketiciyi aldatmaktan başka bir anlamı yoktur. En doğru yöntem bilimsel bilgilere güvenerek bir analiz laboratuvarında balımızı incelettirmemizdir.

Genelde bal tüketicisi balların granül halde görülmesini balın şekerden yapılmış olduğunu yorumlamakta ve granül balları kullanmaktan kaçınmaktadır.Yanlış alışkanlıkla tüketici akışkan bal almayı tercih etmektedir.Tüketicinin bu talebini karşılamak amacıyla genel uygulamada bal, 90-100°C'de kaynatılarak ambalajlanmaktadır.Bu yöntem balın içindeki tüm vitamin ve enzimleri öldürmektedir.Laboratuvar testleri ile balın kaynatılıp kaynatılmadığı belirlenebilmektedir.Doğru bal kaynatılmamış olan baldır.

Balın kristalize olması "donması" anlamına gelmez. bu ikisi birbirindenm farklı süreçlerdir. Ballar içerisindeki şeker türüne göre kristalize olurlar. Örnek verirsek Kestane ve Çam balı hemen hemen kristalize olmaz.

İlginç gelecek olan bir bilgi de, maalesef toz şekerden yapılan sahte ballar da çam balı gibi uzun süre kristalize olmaz. Oysa doğadan elde edilen hakiki balların çoğunluğu kristalize olur. Ayçiçeği balı ve pamuk balı da çok kısa zamanda kristalize olur. Yayla ballarının çoğunluğu da kristalize olur, ancak bu işlem genellikle ayçiçeği balı kadar hızlı değildir.

Ayçiçeği balı ve pamuk balı çok çabuk kristalize olduğu için, bu ballar hasat edilir edilmez peteklerinden özel işlemlerle süzülerek çıkarılır. Bu ballar ısıtmaya uygun ve sağlıklı metal kaplarda belli sıcaklıklarda saklanır. Bu ballar kristalize olduğunda bir sıcak su banyosunda ısıtılarak yeniden akışkan hale getirilir. Bu şekilde besin değerinden hiçbirşey kaybetmez.

Bal buzdolabinda saklanmaz. İçerisinde su bulunduğuna göre donma noktasının değişiklik göstereceğini de göz önüne alarak her balın donabileceğini söylemek yanlış olmaz. Ancak, buzdolabımızın sadece +4 dereceye kadar soğuttuğunu ve bunun bazı balların (içerisindeki su oranına göre) donmasına yetebileceğini söyleyebiliriz.

Piyasaya sürülen sahte ballar hem tüketenlere hem de bu işi yapanlara zarar veriyor. Peki gerçeğinden ayırt edebileceğimiz en pratik yöntemler nelerdir?

* Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.
* Balın kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar
* Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.
* Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor.
* Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir... Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.
* Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.
* Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar.
* Balın şekerlenmesi durumunda ise, eski hâlini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması kâfidir.
* Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha fazla keskindir. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar. bu yediğiniz gerçek baldır.
* Balda hafif te olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar.

(ALINTI)

 

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Eyl 2009
Mesajlar
6,106
Tepki puanı
12
Puanları
38
Yaş
31
Konum
Konya
Biri babama vermiş gerçek balda pek güzeldi bu zamana kadar demekki gerçek bal yememişsim....
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt