Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ar damari nasil çatlar? (1 Kullanıcı)

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
1295kw202005x10x0724fl1tp7.gif

Utanmaktan Utanan Bir Nesil Gelecek”

“Utanmıyorsan, dilediğini yap!” ikazını, bütün büyükler tekrarlamışlardır. Çünkü insanın en güzel süsü, utancından dolayı, yüzünün kızarmasıdır.

Efendimiz de (sav); “Hayâ imandandır” buyurmuştur.
İnsan, utanma duygusunu doğuştan getirir ama imanla korur ve geliştirir.

Bütün güzellikler gibi, utanmanın, iffetin, hayânın da kaynağı imandır ve bu sebeple de kadın erkek herkesin asıl değeri, doğru bir biçimde Allah’a ve ahirete inanmaktadır.
İslam imanı, bütün mensuplarını iffete ve edebe çağırır.

Allah tarafından her an görüldüğünü ve gözetildiğini bilen bir insan, yaptıklarından hesap vereceğini de bildiği için elbette ki kendisi için çizilmiş sınırlara uyar; nerede durması gerektiğini, nerede serbest olduğunu hep hesaba katar. Çünkü dünya hayatının sonunda kurulacak olan en büyük mahkemede, her halinden dolayı sorgulanacak ve en küçük iyiliğinin de, en küçük kötülüğünün de karşılığını mutlaka görecektir.

“O, Allah’ın kendisini gördüğünü bilmez mi?” (Alak; 14)
“Şüphesiz Allah, sizin üzerinizde her şeyi görüp gözetendir.” (Nisa; 1)
“Nerede olursanız, O sizinle beraberdir.” (Hadid; 4)

Görürcesine bir Allah imanı ve Allah tarafından görüldüğüne kesin olarak inanmak, iffetli olmayı doğurur. Böyle bir mü’min, sürekli Cenab-ı Hakk’ın nazarına muhatap olması itibariyle hayâda, iffette, edepte derinleşir, kesintisiz bir temkin üzere yaşar.

Güzeller Güzeli (sav) şöyle buyurur: “Allah’a karşı olabildiğince hayâlı davranın! Allah’a karşı gerektiği ölçüde hayâlı olan, kafasını ve kafasının içindekileri, midesini ve midesindekileri kontrol altına alsın. Ölüm ve çürümeyi de hatırından uzak tutmasın. Ahireti dileyen, dünyanın sûrî güzelliklerini bırakır… İşte, kim böyle davranırsa, o Allah’tan hakkıyla hayâ etmiş sayılır.”

Ayıplanan şeye düşme korkusuyla, insanda hâsıl olan değişim, durum ve tavır, hayâdır.
İnsan bu duygusuyla, kötülüklerden ve çirkinliklerden uzak durur.

Tabii ki hayâ, kadın erkek her mümin içindir. Ancak yapı ve yaratılışları gereği, kadınlara daha da yakışan bir güzelliktir. Ebu Said el-Hudri der ki: “Resulullah (sav) çadırdaki bakire kızdan daha çok hayâ sahibi idi. Hoş olmayan bir şey görmüşse, biz bunu yüzünden hemen anlardık.” (Kütüb-i Sitte, c.17, s.609–611)

Efendimiz, hayâyı ahlakımızın özü olarak tarif etmiştir: “Her dinin kendine has bir ahlakı vardır. İslam’ın ahlakı ise hayâdır.”

Hayâ, sadece kadınlara mahsus değildir. Mesela Hz. Osman (ra), hayâ timsali olarak tanınmış bir mübarek zat idi.

Hayânın en önemli sonucu, fevkalade iffetli, edepli ve namuslu olmaktır.

Kutsal’ın olmadığı yerde, utanmak; utanmanın olmadığı yerde de, iffet, edep, hayâ barınamıyor. Laikçi bir bakış açısından, sağlam bir ahlak, edep, hayâ, iffet anlayışı doğmuyor.

İşte bu yüzden, ülkemizdeki din eğitiminin perişanlığına bakarak, Rahmetli Necip Fazıl, bundan yarım asır önce, “Bu gidişle, utanmaktan utanan bir nesil gelecek!” demişti.

(devam edecek)

VEHBİ VAKKASOĞLU

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
ALLAH -azze ve celle- sizden razı olsun kardeş hoşgeldiniz:a35:
teşekkür ederim
muhabbetle
baki selam

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Ayıplanan şeye düşme korkusuyla, insanda hâsıl olan değişim, durum ve tavır, hayâdır.
İnsan bu duygusuyla, kötülüklerden ve çirkinliklerden uzak durur.

hafizkiz

Kayıtlı Kullanıcı

Efendimiz de (sav); “Hayâ imandandır” buyurmuştur
“Utanmıyorsan, dilediğini yap!”
esselamü aleyküm
MEVLAM CÜMLEMİZİ HAYALI KULLARINDAN ETSİN
utanmaktan utanmak =sanırım geldi bu nesil!!!....:(:(

eminkms

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşim.
emeğinize sağlık sağolun ALLAH'a emanet olunuz.

Emanet

Kayıtlı Kullanıcı
"utanmadıktan sonra dilediğini yap"Hz.Muhammed (sav)

RABBİM razı olsun senden...güzel,faydalı ve yerinde bi konu..emeğine sağlık aminenur...RAHMANA emanetimsin..selam ve dua ile

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Efendimiz de (sav); “Hayâ imandandır” buyurmuştur
“Utanmıyorsan, dilediğini yap!”
esselamü aleyküm
MEVLAM CÜMLEMİZİ HAYALI KULLARINDAN ETSİN
utanmaktan utanmak =sanırım geldi bu nesil!!!....:(:(

aleykum selam güzel hafızım(inşaALLAH) DUANA KALBİ AMİNLER amin ecmain güzellik teşekkür ederim
muhabbetle
baki selam

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
selamünaleyküm değerli kardeşim ALLAH c.c. razı olsun
emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım
(güzel kardeşim nasılsınız...!!!)
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...B)B)B)

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
selamünaleyküm değerli kardeşim ALLAH c.c. razı olsun

emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım
(güzel kardeşim nasılsınız...!!!)

ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...B)B)B)

aleykum selam cannn teşekkür ederim
ALLAH -azze ve celle - senden razı olsun
hamdolsun güzellik iyiyim çok şükür seni gördüm daha iyi oldum sen nasılsın daha iyisindir inşaALLAH
cannn muhabbetle :a44:
baki selam

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
aleykum selam cannn teşekkür ederim
ALLAH -azze ve celle - senden razı olsun
hamdolsun güzellik iyiyim çok şükür seni gördüm daha iyi oldum sen nasılsın daha iyisindir inşaALLAH
cannn muhabbetle :a44:
baki selam

değerli kardeşim çok şükür bugünümüze iyiyim...
teşekkür ederim...inanın neşeli olduğunuzu hisetmiştim öylede olduğunuzu öğrenince bende sevindim...ALLAH c.c. emanet olun...selametle B)B)B)

dinci

Kayıtlı Kullanıcı

selamün aleyküm ablam emeyine sağlık çok güzel bir konuyu gene dile getirmişsin bugün yaşanan kaos ortamının nedeni ahlak ve utanma duygusunun ortadan kalkmasıdır ALLAH CC bizlere şah damarımızdan daha yakındır buna iman etmiş insanda çok mükemmel bir ahlak kavramı oluşur hayasızlıktan ALLAHACC sığınırım dünyadaki en önemli şeydir bence ahlak edep RABBİM CC razı olsun inşallah o güzel yüreyine sağlık

Kaan Erdem

Yönetici
selamünaleyküm sayın kardeşim.

ALLAH celle celalühu razı olsun.güzel bir paylaşım olmuş.ardamarı çatlamışlara,çatlamaya meyilli olanlara,bu çatlamaya adım adım koşanlara en ağrından tesiri olur inşaALLAH.

hayırlı ve bereketli günler olsun.selam ve yürekten samimi dualarımla selametle kalın.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com

selamün aleyküm ablam emeyine sağlık çok güzel bir konuyu gene dile getirmişsin bugün yaşanan kaos ortamının nedeni ahlak ve utanma duygusunun ortadan kalkmasıdır ALLAH CC bizlere şah damarımızdan daha yakındır buna iman etmiş insanda çok mükemmel bir ahlak kavramı oluşur hayasızlıktan ALLAHACC sığınırım dünyadaki en önemli şeydir bence ahlak edep RABBİM CC razı olsun inşallah o güzel yüreyine sağlık

aleykumselam ablam ablacıgım
teşekkür ederim ALLAH -azze ve celle -razı olsun
evet ablacıgım çok haklısınız.. edepin hayanın olmadıgı yerde hiç bir şey olmuyor.. ama gidişat hiçte iyi degil .. haya edep lafta kalıyor...gençlik için çok yabancı bir kavram artık bunlar... nerdeyse..
ablam hayırlı günler hayırlı vakitleriniz olsun inşaALLAH muhabbetle
baki selam saygı

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
7777bk3yh0.gif

“Kur’an’ı Kapatın, Kadınları Açın!”

Tabii ki, insanın yaratılıştan getirdiği duygular, kolay kalkmıyor ortadan. Hele de arkasında onu desteklemiş, derinleştirmiş bir altyapı ve asırlara dayanan köklü ve benimsenmiş bir birikim varsa…

Bu sebeple, yavaş yavaş, alıştıra alıştıra, sinsice geliştirilmiş çabalar gerekiyor. Önce iffet, hayâ, edep duyguları zayıflatılıyor. Bu duygular öylesine zayıflatılıyor ki, onları ifade eden kelimeler bile dilimizden alınıyor ve unutturuluyor.

Bu insani duyguların, aslında gericilik, ilkellik ve gelişmemişlik olduğu vurgulanıyor. “Ayıp!” duygusu ayıplanıyor. “Günah” inancına saldırılıyor. ”Utanmak da neymiş!” deniliyor. Sonra da bu duyguların dışa yansıyan görüntüleri, fazlalık ve gereksizlik gibi gösteriliyor.

Mesela başörtüsü, uzun etek, karşı cinsler arasındaki iletişimde mesafeli, dikkatli, tedbirli olmak gibi hususlar yerden yere vuruluyor. Mesela, “Kılık kıyafetle namus mu olur?”, “Karşı cinsten bir arkadaşı olmak neden kötü olsun!”, “Bu yaşta bu tesettür, neden ki!” gibi yaklaşımlarla kafalar karıştırılıyor. Açık saçıklık ise medeniyet, ilericilik, modernlik olarak dayatılıyor. Kısacası, o meşhur ve meş’um kural uygulanıyor: “Kur’an’ı kapatın, kadınları açın!”

Aslında, olumsuzlukların sökün etmesi için sadece Kur’an-ı Kerim’i kapatmak yetiyor.
Zira Kur’an kapatılınca, ne kadar açık olması gereken varsa, kapanıyor; kapalı olması gereken her şey de, sonuna kadar açılıyor.

Bu yüzden, iman ve bilgi temeline oturmayan tavır, tutum ve semboller, sağlıklı ve uzun ömürlü olmuyor. Mesela, başını örten bir kızımız asıl örtmesi gereken yerlerini açıyor. Ya da, tesettür aracı olan başörtüsünü dikkat çekme vesilesi yapıyor.

İffet, edep, hayâ bir duruştur, tavırdır. Bu asil duruşun dışa yansıyan ahlakı ve halleri vardır. Deruni dünyaları örtülmüş olan erkek ve kadınlar, dışlarına ve bedenlerine de bu güzelliği yansıtırlar. Dolayısıyla, içi örtülmemiş olanın dışındaki örtü, anlamsızdır, iğretidir ve kendisinden beklenen tavrı göstermekten çok uzaktır ve varken bile yok gibidir. Çünkü maddesiyle var oluşu, manası ve ahlakıyla da var olmasını gerektirmiyor.

Bedenin örtüsü, iç dünyanın örtüsü olan hayânın, iffetin ve edebin dış dünyada görülen sembolüdür. Tesettürün kökü içeridedir; önce içerideki başlar örtünmeli.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
selamünaleyküm sayın kardeşim.

ALLAH celle celalühu razı olsun.güzel bir paylaşım olmuş.ardamarı çatlamışlara,çatlamaya meyilli olanlara,bu çatlamaya adım adım koşanlara en ağrından tesiri olur inşaALLAH.

hayırlı ve bereketli günler olsun.selam ve yürekten samimi dualarımla selametle kalın.

aleykumselam
kardeşim ALLAH -aze ve celle- sizden razı olsun inşaALLAH..rabbim korusun telafuzu bile insana çok agır geliyor... amin inşALLAH
teşekkürler kardeşim
baki selam ve dua ile

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleykum kardeşim aminenur.Zinanın aleni yapılması kıyamet alametlerinden.Ben bundan 10 sene önce buna inanmamıştım.Tuaf gelmişti işin açıkçası.bide tuaf gelen kız neslinin erkek neslinden fazla olacağı.(Batıl inanç olduğu düşünüştüm il duyduğumda.)Bu durum rakamsal olarak kesinleşti şimdilerde.

Asıl konumuz hâyâ hakkında ne denilebilirki.?Peygamberimizin bir hadisini şimdi söylemek yerinde bir söylem olur sanırım:Utanmıyorsanız dilediğinizi yapın!!!Selametle kalB)

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Selamun aleykum kardeşim aminenur.Zinanın aleni yapılması kıyamet alametlerinden.Ben bundan 10 sene önce buna inanmamıştım.Tuaf gelmişti işin açıkçası.bide tuaf gelen kız neslinin erkek neslinden fazla olacağı.(Batıl inanç olduğu düşünüştüm il duyduğumda.)Bu durum rakamsal olarak kesinleşti şimdilerde.

Asıl konumuz hâyâ hakkında ne denilebilirki.?Peygamberimizin bir hadisini şimdi söylemek yerinde bir söylem olur sanırım:Utanmıyorsanız dilediğinizi yapın!!!Selametle kalB)

aleykumselam
cann teşekkür ederim.. kıyamet adım adım yaklaşıyor aslında büyük kıyametten önce bizim kıyametimiz yaklaşıyor ... haklısın bacım ALLAH -azze ve celle- razı olsun..rabbim iffet timsali münineler olmayı bu yolda ayaklarımızı sabit kılmayı nasip etsin şeytana uydurmasın inşALLAH
MUHABBETLE CANN
baki selamlar

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt