Gülüşü Yaralı
Kayıtlı Kullanıcı
- Web Sitesi
- www.facebook.com
ANNE-BABALAR ÇOCUKLARININ HAYAT, OKUL VE SINAV BAŞARILARININ ARTTIRILMASINA NASIL KATKIDA BULUNABİLİRLER (*)
Yrd. Doç. Dr. M. Oğuz KUTLU
Ç.Ü. Eğitim Fakültesi Dekan Yrd.
Kalemin yazdığı ve dilin söylediği en acı söz “keşke”dir.
J.G.Whitter
Ç.Ü. Eğitim Fakültesi Dekan Yrd.
Kalemin yazdığı ve dilin söylediği en acı söz “keşke”dir.
J.G.Whitter
Her ana-baba çocuğunun hayatta, okulda ve sınavlarda başarılı olması için gerekli desteği ve yardımı yapmayı, onu teşvik etmeyi ister, ancak genellikle bu konuda ne yapacağını bilemez. Başka bir anlatımla herkes ana-baba olur ancak herkes iyi ana-baba olamaz. Bunun için çaba gereklidir. Okul başarısını artırmak için neler yapılması gerektiği öğrenilebilir. Bunun için öncelikle bütün öğrencilerin daha iyi çalışmayı, daha çok hatırlamayı, doğal güçlerini en üst düzeylere çıkarmayı ve kendilerini başarı için nasıl motive edeceklerini öğrenebileceklerine inanmaları gerekir. Eğer siz ve çocuğunuz buna inanmıyorsanız başarı gerçekleşemez. Ancak eğer inanıyorsanız, okul başarısına giden yolda iyi durumdasınız demektir ve bu kitabı okumak size yardımcı olacaktır.
Bir ana-baba olarak, şunu bilmenizde yarar vardır; Bir şeyler öğrenerek çocuğunuzun okul başarısına katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın iyi ana-babalar ancak iyi öğrenciler olabilenlerdir.
Etkili öğrenme ve başarılı olma konusunda şimdi ne kadar çok şey öğrenirseniz, ileride o kadar az acı çekersiniz. Aslında şimdi çekeceğiniz cefa ileride süreceğiniz sefanın peşin ücretidir.
Sizler eğer çocuğunuza, okulda ve sınavlarda başarılı olması için, çaba gösterip de bilimsel bilginin gereklerini yapabilirseniz o zaman çocuklarınız büyüdüklerinde sizleri sevgi ve övgüyle hatırlarlar. Size sitem etmezler, “Keşke benim ana-babam şöyle davransaydı da ben bu hallere düşmeseydim” demezler.
Anne-baba olarak şu satırları okuduğunuz anda bile çocuğunuza destek vermek için asla geç kalmış değilsiniz. Ancak hiçbir zaman da bu iş için henüz erken dememelisiniz. Zeka geliştirilebilir, bellek güçlendirilebilir, başarı en üst düzeye çıkarılabilir.
İyi ana-baba olmanın 3 temel koşulu vardır. Bunlar;
(1) Ana-babanın kendi davranışlarını eleştirel bir gözle görebilmeleri,
(2) Hatalardan dönebilme olgunluğunu göstere bilmeleri,
(3) Gelişmeyi ve daha güzeli elde etmek konusunda istek ve çaba içinde olmalarıdır.