Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Allah Için Olan Dostluk Ve Kardeşlik (1 Kullanıcı)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

Bil ki,bir kimse ile Allah için dostluk ve kardeşlik yapmak din yolunda üstün ibadetlerden ve büyük işlerdendir.

Peygamber buyurur ki: Allah Teâlâ bir kimseye hayır irade buyurursa, din yolunda ona hayırlı bir dost ihsan eder. Allah Teâlâ'yı unutursa, dostu, ona hatırlatır, hatırlarsa, dostu ona yardım eder;

Yine buyurur ki: 'İki mü'min bir araya gelirse, mutlaka birbirlerinden dini faydalar görürler',

Yine buyurdu ki: 'Bir kimse bir kimseyi Allah yolunda kardeş edinirse, Cennette ona hiçbir amelle verilmiyecek yüksek derece verilir.'

İdris-i Hûlani Muaz bin Cebel'e: Ey Muaz!Ben seni Allah için severim, dedi. Muaz: Ey İdris! Sana müjdeler olsun. Çünkü Peygamberimizden duydum,Buyurdu ki:
Kıyamet gününde Arşın etrafında kürsüler kurulur. Üzerlerine bazı insanlar oturur ki, yüzleri ayın ondördü gibi parlar.Bütün insanlar korku ve endişe içinde iken, onların ne korkusu, ne de endişesi yoktur.
Onlar kimlerdir ya Resûlallah dediler. Allah için birbirlerini sevip dost edinenlerdir,
. buyurdu.

Yine buyurdu: 'Allah için sevenlerden hangisi diğerini çok severse, Allah da onu daha çok sever.'
Allah Teâlâ buyurur ki: 'Benim için birbirlerini ziyaret edenlere, benim için sevenlere, benim için yardımlaşanlara sevgim vâcip olur'.

Allah Teâlâ kiyâmet gününde buyurur ki:' Dünyada benim için sevip dost olanlar nerdedir?' İnsanların sığınacağı hiçbir gölge olmayan bu günde, onları arşımın altında gölgelendiririm.
Ve yine buyurdu ki: 'Hiç kimsenin sığınacağı gölge bulamadığı kiyâmet gününde, yedi kimse Arşın gölgesinde bulunacak:

1- Adaletli devlet reisleri,
2- İbadette gelişen gençler,
3-Camiden çıkınca,tekrar camiye gelinceye kadar,kalbi camiye Bağlı olanlar,
4- Allah için sevenler,Allah için bir araya gelip ve yine Allah için ayrılanlar,
5- Tenhada Allah'ı zikredip gözünden yaş akanlar,
6- Güzel bir kadın kendisini cima'a (cinsi münasebete)çağırdığı zaman; Ben Allah'tan korkarım diyenler.
7- Sağ eliyle verdiği sadakayı sol eli bilmeyenler.'

Peygamberimiz yine buyurur ki: 'Bir kimseyi Allah için ziyaret edenin arkasından bir melek: Allah'ın cenneti sana mübarek olsun der.

Yine buyurur ki: bir kimse bir dostunu ziyarete giderken, Allah Teâlâ onun yoluna bir melek gönderdi. Melek ona: Ey falan! Nereye gidersin? dedi.
O kimse: 'Falan kardeşimi ziyarete giderim dedi'.

Melek: ona bir ihtiyacın var mı dedi. Hayır dedi. Melek: O, sana bazı şeyler ihsan etmiş midir? dedi. Hayır dedi. Melek o halde neye gidiyorsun? dedi. Allah için seviyorum dedi.

Melek: Sen onu Allah için sevdiğin için, Allah Teâlâ seni dostlarının zümresine ilhak ettiğini sana müjdelemek için beni gönderdi ve seni cennete koymayı kendine vacip kıldı ve yine buyurdu: İmandan sonra en büyük yardımcı, Allah için sevmek, onun için düşmanlık yapmaktır.

Kaynak:Kimyâ-yı Saâdet

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Allah Için Olan Dostluk Ve Kardeşlik

B)B)

CEVDET-71

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞİM ELİNE SAĞLIK ALLAH RAZI OLSUN S.A.B)

ararat

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleyküm Allah razı olsun çok güzel paylaşımlar ..ben bu yazıları çıktı alıcam hakkınızı helal edin ..Allaha emant olun ve selamun aleykum

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun bu güzel ve değerli paylaşımınızdan dolayı........B)B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

CEVDET-71 yazdı:
SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞİM ELİNE SAĞLIK ALLAH RAZI OLSUN S.A.B)

VE ALEYKÜM SELAM ABİ, ALLAH cc. CÜMLEMİZDEN RAZI OLSUN İNŞALLAH, SAĞOLASINIZ..B)SELAMETLE KALIN İNŞ..

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. KARDEŞİM ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞ ALLAH RAZI OLSUN.. BENDE ALLAH RIZASI İÇİN SİZLERİ ÇOK SEVİYORUM..B)B)
SELAM VE DUA İLE KALIN İNŞAALLAHB)B)

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

382. Muâz radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi:

Allah Teâlâ; “Benim rızâm uğrunda birbirlerini sevenler için peygamberlerin ve şehidlerin bile imreneceği nurdan minberler vardır” buyurmuştur.[10]

* Dünyevi maksatlar dışında sadece Allah rızası için sevenlere böyle güzel nimetler verilecektir. [11]

383. Ebû İdris el–Havlânî rahımehullah’dan şöyle dediği nakledilmiştir:

Dımaşk mescidine girmiştim. Bir de ne göreyim, güleç yüzlü bir delikanlı ve başına toplanmış bir grup insan. Bunlar bir konuda görüş ayrılığına düştüler mi hemen o delikanlıya başvuruyor ve fikrini kabulleniyorlardı. Bu gencin kim olduğunu sordum. “Bu Muâz İbni Cebel radıyallahu anh’tır” dediler.

Ertesi gün erkenden mescide koştum. Baktım ki o genç benden evvel gelmiş namaz kılıyor. Namazını bitirinceye kadar bekledim sonra önüne geçerek selâm verdim ve:

– Allah’a yemin ederim ki ben seni seviyorum, dedim.

– Allah için mi seviyorsun? dedi.

– Evet Allah için, dedim. O yine:

– (Gerçekten )Allah için mi seviyorsun? dedi. Ben de:

– Evet, ( gerçekten) Allah için seviyorum, dedim.

Bunun üzerine elbisemden tutarak beni kendisine doğru çekti ve şöyle dedi.

– Kutlarım seni. Zira ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim:

“Allah Teâlâ, “Sırf benim için birbirini seven, benim rızâm için toplanan, benim rızâm uğrunda birbirini ziyaret eden ve sadece benim rızâm için sadaka verip iyilik edenler, benim sevgimi hakederler” buyurmuştur.”[12]

* Sevdiği kimseye ben seni Allah için seviyorum demek sünnettir. Birbirini Allah için sevenler Allah sevgisini kazanmışlardır. [13]

Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 139.

Muvatta’, Şa’r 16.

Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 140.

selamün aleyküm;
Allah c.c. razı olsun sizden çok önemli bilgilerdi cezallahu hayran...
Rabbim cümlemizi sırf Allah c.c. rızası için birbirini seven kullarından etsin...bu şerefli makama eriştirsin İnşAAllah selametle kalın...s.a...
B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ararat yazdı:
selamun aleyküm Allah razı olsun çok güzel paylaşımlar ..ben bu yazıları çıktı alıcam hakkınızı helal edin ..Allaha emant olun ve selamun aleykum

ve aleyküm selam güzel kardeşim. Rabbimiz cümlemizden razı olur inşaAllah..sağolasınız...Tabi ki kardeşim, alabilirsiniz sormanıza bile gerek yok, Hakkım geçmemiştir kardeşim, ama varsa da helal hoş olsun.Allah'a emanet olun..selametle kalın inş..s.aB)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

Resul_Acer yazdı:
Allah razı olsun bu güzel ve değerli paylaşımınızdan dolayı........B)B)B)

ecmain inş kardeşim...Sağolasınız..selametle kalın inş..s.aB)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

desertrose yazdı:
S.A. KARDEŞİM ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞ ALLAH RAZI OLSUN.. BENDE ALLAH RIZASI İÇİN SİZLERİ ÇOK SEVİYORUM..B)B)
SELAM VE DUA İLE KALIN İNŞAALLAHB)B)

aleyküm selam desertrose kardeşim..Rabbim sizden de razı olsun inş..Selametle ve dua ile kalın inş..
[big]Ben de hepinizi Rabbimin rızası için çok seviyorum kardeşlerim...[/big]B)B)B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ferit yazdı:
382. Muâz radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi:

Allah Teâlâ; “Benim rızâm uğrunda birbirlerini sevenler için peygamberlerin ve şehidlerin bile imreneceği nurdan minberler vardır” buyurmuştur.[10]

* Dünyevi maksatlar dışında sadece Allah rızası için sevenlere böyle güzel nimetler verilecektir. [11]

383. Ebû İdris el–Havlânî rahımehullah’dan şöyle dediği nakledilmiştir:

Dımaşk mescidine girmiştim. Bir de ne göreyim, güleç yüzlü bir delikanlı ve başına toplanmış bir grup insan. Bunlar bir konuda görüş ayrılığına düştüler mi hemen o delikanlıya başvuruyor ve fikrini kabulleniyorlardı. Bu gencin kim olduğunu sordum. “Bu Muâz İbni Cebel radıyallahu anh’tır” dediler.

Ertesi gün erkenden mescide koştum. Baktım ki o genç benden evvel gelmiş namaz kılıyor. Namazını bitirinceye kadar bekledim sonra önüne geçerek selâm verdim ve:

– Allah’a yemin ederim ki ben seni seviyorum, dedim.

– Allah için mi seviyorsun? dedi.

– Evet Allah için, dedim. O yine:

– (Gerçekten )Allah için mi seviyorsun? dedi. Ben de:

– Evet, ( gerçekten) Allah için seviyorum, dedim.

Bunun üzerine elbisemden tutarak beni kendisine doğru çekti ve şöyle dedi.

– Kutlarım seni. Zira ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim:

“Allah Teâlâ, “Sırf benim için birbirini seven, benim rızâm için toplanan, benim rızâm uğrunda birbirini ziyaret eden ve sadece benim rızâm için sadaka verip iyilik edenler, benim sevgimi hakederler” buyurmuştur.”[12]

* Sevdiği kimseye ben seni Allah için seviyorum demek sünnettir. Birbirini Allah için sevenler Allah sevgisini kazanmışlardır. [13]

Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 139.

Muvatta’, Şa’r 16.

Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 140.

selamün aleyküm;
Allah c.c. razı olsun sizden çok önemli bilgilerdi cezallahu hayran...
Rabbim cümlemizi sırf Allah c.c. rızası için birbirini seven kullarından etsin...bu şerefli makama eriştirsin İnşAAllah selametle kalın...s.a...
B)

ve aleyküm selam değerli kardeşim;

Rabbim sizden de razı olur inşaAllah...Katkınız için çok teşekkür ederim kardeşim..Allah razı

olsun..konuyu aydınlatan, çok güzel bir yazıydı..Amin ..inş..yaşamımızın her anında sadece

onun rızasını gözeten kullarından olabilmek duasıyla...selametle kalın

kardeşim..inşAllah..s.aB)

baltefsiri

Kayıtlı Kullanıcı

nigdeli yazdı:

Bil ki,bir kimse ile Allah için dostluk ve kardeşlik yapmak din yolunda üstün ibadetlerden ve büyük işlerdendir.

Peygamber buyurur ki: Allah Teâlâ bir kimseye hayır irade buyurursa, din yolunda ona hayırlı bir dost ihsan eder. Allah Teâlâ'yı unutursa, dostu, ona hatırlatır, hatırlarsa, dostu ona yardım eder;

Yine buyurur ki: 'İki mü'min bir araya gelirse, mutlaka birbirlerinden dini faydalar görürler',

Yine buyurdu ki: 'Bir kimse bir kimseyi Allah yolunda kardeş edinirse, Cennette ona hiçbir amelle verilmiyecek yüksek derece verilir.'

İdris-i Hûlani Muaz bin Cebel'e: Ey Muaz!Ben seni Allah için severim, dedi. Muaz: Ey İdris! Sana müjdeler olsun. Çünkü Peygamberimizden duydum,Buyurdu ki:
Kıyamet gününde Arşın etrafında kürsüler kurulur. Üzerlerine bazı insanlar oturur ki, yüzleri ayın ondördü gibi parlar.Bütün insanlar korku ve endişe içinde iken, onların ne korkusu, ne de endişesi yoktur.
Onlar kimlerdir ya Resûlallah dediler. Allah için birbirlerini sevip dost edinenlerdir,
. buyurdu.

Yine buyurdu: 'Allah için sevenlerden hangisi diğerini çok severse, Allah da onu daha çok sever.'
Allah Teâlâ buyurur ki: 'Benim için birbirlerini ziyaret edenlere, benim için sevenlere, benim için yardımlaşanlara sevgim vâcip olur'.

Allah Teâlâ kiyâmet gününde buyurur ki:' Dünyada benim için sevip dost olanlar nerdedir?' İnsanların sığınacağı hiçbir gölge olmayan bu günde, onları arşımın altında gölgelendiririm.
Ve yine buyurdu ki: 'Hiç kimsenin sığınacağı gölge bulamadığı kiyâmet gününde, yedi kimse Arşın gölgesinde bulunacak:

4- Allah için sevenler,Allah için bir araya gelip ve yine Allah için ayrılanlar,
6- Güzel bir kadın kendisini cima'a (cinsi münasebete)çağırdığı zaman; Ben Allah'tan korkarım diyenler.

Peygamberimiz yine buyurur ki: 'Bir kimseyi Allah için ziyaret edenin arkasından bir melek: Allah'ın cenneti sana mübarek olsun der.

Yine buyurur ki: bir kimse bir dostunu ziyarete giderken, Allah Teâlâ onun yoluna bir melek gönderdi. Melek ona: Ey falan! Nereye gidersin? dedi.

Melek: ona bir ihtiyacın var mı dedi. Hayır dedi. Melek: O, sana bazı şeyler ihsan etmiş midir? dedi. Hayır dedi. Melek o halde neye gidiyorsun? dedi. Allah için seviyorum dedi.

Melek: Sen onu Allah için sevdiğin için, Allah Teâlâ seni dostlarının zümresine ilhak ettiğini sana müjdelemek için beni gönderdi ve seni cennete koymayı kendine vacip kıldı ve yine buyurdu: İmandan sonra en büyük yardımcı, Allah için sevmek, onun için düşmanlık yapmaktır.

Allah razı olsun ~nigdeli kardeş...... emeğine sağlık.......

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

baltefsiri yazdı:
nigdeli yazdı:

. buyurdu.

Allah razı olsun ~nigdeli kardeş...... emeğine sağlık.......

SAĞOLUN KARDEŞİM..RABBİM CÜMLEMİZDEN RAZI OLUR İNŞ.. DUA İLE..

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

B)

sisam

Kayıtlı Kullanıcı

selamün aleyküm paylaşımınız için allah razı olsun bende hepinizi allah için çok seviyorum a.e.o

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH DOSTLUĞUNUN ŞİFRESİ

Orada bir yerde, "Allah'ın dostları" defteri açık duruyor... Bir u fuk o... Oraya doğru bir koşu mü'minin hayatı... Yakalar, yakalamaz, defter açık, koşu durmamalı ve bir umutla, bir özlemle, bir iştiyakla, derin bir susuzlukla, aşkla yol almalı... O yolda bulunmak da önemli... O yolda son nefesi vermek...

Allah İbrahim'i dost edinmiştir." (Nisa Suresi, 125) buyuruluyor Kur'an'da...

Allah Rasulü (s.a.) "Allah İbrahim'i dost, Musa'yı neciy, yani kelim ve beni de habib (sevgili) edindi." buyuruyor.

Kur'an'da "Allah'ın dostları"ndan söz ediliyor ve "onlar için korku ve hüzün yoktur" buyuruluyor. (Yunus Suresi, 62) Ömer b. Hattab'ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Rasulullah (s.a.) "kıyamet günü bu insanlara nebiler ve şehidlerin imrenerek baktıkları"nı bildiriyor ve onları anlatırken "Vallahi yüzleri bir nur ve kendileri de nurdan birer minber üzerindedirler." diyor. (Hakim, el Müstedrek, IV, 170)

Yine Kur'an'da, "Allah'ın getireceği özel bir toplum" profili çiziliyor ve "Allah'ı seven ve Allah'ın kendilerini sevdiği" ifadeleriyle o toplumun ana ekseni "Allah'la sevgi ilişkisi" ne oturtuluyor. (Maide suresi, 54)

Kur'an ayrıca Allah'ın "sevgi ile iltifat"ına mazhar olan insanlardan bahsediyor.

Kur'an'da bir de "Allah'ın razı olduğu ve kendileri Allah'tan razı olan" insanların bahsi geçiyor.

Bütün bunlar, Allah Teala'nın deyim yerdindeyse bir "dostluk defteri" bulunduğunu ve bazı kullarını, bu "dostluk defteri" içine aldığını gösteriyor.

Peygamberler var bu defterin içinde, sade kullar var...

Peygamberlik vehbi bir durum. Yani o makam, doğrudan doğruya Rabbin seçimine bağlı. Kaldı ki orada bile, "dostluk - halil" ve hele "sevgili oluş - habib" daha özel bir Rabbani tercihle alakalı. Bir anlamda yaratılan her şeyin vehbi olduğu düşünülebilir, çünkü kudret-i ilahiyeye bağlı olmayan bir yaratılış düşünülemez, ama dünya bir imtihan yeri de olduğuna göre, sade insanlar için "dostluk defteri"ne kaydolmak, bir cehdin, gayretin ürünü olabilir.

Yani bir u fuk konuyor insanoğlunun önüne.

"Allah'ın dostlar defterine girebilme ufku" bu.

İşte bunun bir şifresi olmalı... Bir yol haritası bulunmalı. İnsan, yüreğini o aşkla donattığında, yol alabilmeli o ufka doğru.

Ne götürecek bizi "Allah'ın dostlar defteri"ne girebilme ufkuna?

Peygamber kavlince, "Nebilerin ve şehidlerin imrenerek baktığı", artık "hüzün ve korku"dan arınılan "Rabbe dostluk" gibi böyle bir özel statünün ehemmiyetini yeterince kavrayan, idrak eden insan, yüreği hasretten kavrulmuş bir aşık gibi yana yana kendisini ufka taşıyacak şifreyi aramaya koyulur.

Acaba nedir o yol kılavuzu?

Bunun için bilmece çözmeye gerek yok belki.

Kullarının önüne "Dostluk defteri"ni açan, ona götürecek yolun işaretlerini koymuş olmalıdır.

Belki önce, "dost" ve "sevgili" sıfatlarını Kudretten koyduğu insanlara bakmak gerekiyor, işaretleri bulmak için...

Önce Hazreti İbrahim ve sonra onun neslinden gelen Hazreti Muhammed -aleyhisselam-...

Allah'ın kitabı, hem Hazreti İbrahim (a.s.), hem de Hazreti Muhmamed (s.a.) için "güzel örnek" sıfatını kullanıyor.

"Muhakkak ki Allah'ın Rasulünde sizin için güzel bir örnek vardır." (Ahzab, 21)

"İbrahim'de ve onunla birlikte olanlarda sizin için güzel bir örnek vardır." (Mümtahine, 4 ve 6)

Bu "güzel örnek"lik neden "dostluk" ve "sevgili"lik statüsünde de olmasın? Yani insanoğlu, onların şahsiyet çizgilerini heceleyerek, onların kişiliklerinden kendi yüreklerine ölçüler taşıyarak "şifre"yi çözüp, "Dostluk defteri"ne doğru yol alamaz mı?

Allah Teala, "Dost İbrahim"i anlatırken, onun "çok vefakar" oluşunu zikrediyor. (Necm Suresi, 37) İşte bize bir şifre... Vefakar olmak... Kime? Allah'a karşı... O'nunla hukukunu en zor şartlarda gözetmek. O'nu unutmamak.

Mahmud Sâmi Ramazanoğlu (k.s.) Efendi Hazretlerinin “Hazreti İbrahim” isimli eserinde Hazreti İbrahim'in "vefa imtihanları" karşısındaki hali şöyle anlatılıyor:

"İbrahim aleyhisselam nefsini nirana, kalbini Rahman'a, oğlunu kurban'a ve malını ihvana bezletmekle ahdine vefakarlığı göstermiştir." (s. 195, Erkam Yay.)

Nasıl?

Ateşin içinde "Allah bana yeter" diyen bir yürekle gidilir demek ki "Allah dostluğu"na... Kurban sınavında evladı bıçak altına alabilmekle sağlanır kurbiyyet... "Allah adına" de, "kölen olayım" diyebilmekle... Yüreğindeki putları birer birer kırıp, kalbi itmi'nana ulaşmakla...

Vefa sınavı zor bir sınav... Onu aşan ufka doğru yürüyor.

Hazreti Muhammed (s.a.)...

Allah'ın habibi...

Ya O'nu hecelemek... Hira Dağı'ndan Hazreti Ebubekir'in "Hayatın da güzeldi ölümün de güzel" dediği zamana kadar geçen bir kutlu hayatın ruhi iklimini içimize taşımak... Mekke ateşinde, Hicret yolunda, Taif taşlanışında, Bedir berzahında, Uhud'un can pazarında, her namazdaki Mirac yücelişinde, suzişli duaların göz yaşında O'nunla bir noktacık da olsa buluşmak...

Ebu'd-Derda (r.a)dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulullah (s.a.)'ın bildirdiğine göre Davud aleyhisselam şöyle dua edermiş: "Allahım! Senden seni sevmeyi, seni sevenleri sevmeyi, ve senin sevgine ulaştıracak amelleri sevmeyi dilerim. Allahım! Senin sevgini bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha ileri kıl. " (Tirmizi, Deavat 73, Tefsirü'l Kur'an 39).

Belki bu duanın muhtevasındadır "Allah dostluğu"nun şifresi...

Kur'an ayetlerine bakmak gerek belki bu şifrenin her parçasının çözümü için... O değil mi, bize Rahman'dan gelen mektup... Ve biz O Rahman'ın dostluk şifresini aramıyor muyuz?

Kur'an mesela "Allah'ı seven, Allah'ın sevdiği özel toplum" un hususiyetlerini sıralamış: "Mü'minlere karşı yumuşak, kafirlere karşı onurlu, Allah yolunda mücadele eden ve kınayanın kınamasına aldırmayan..." (Maide, 54) İşte bir kaç çizgi...

"Hüzün ve korkudan kurtulmuş Allah dostları"nın anlatıldığı ayette Allah Teala, "iman ve Allah'a karşı gelmekten sakınma (takva)"yı ana hususiyetler olarak zikretmiş... (Yunus suresi, 62) İman ve takva... İbrahim (a.s.)'in "vefa"sının Muhammed ümmetinin önüne konan ana muhteva unsurları...

Kur'an ayetlerine baktığımızda, Allah Teala'nın "hubb - sevgi" çerçevesine giren insanlara rastlıyoruz. Bir bakıma şifre, bizzat "Dostluk ve sevgi defteri"ni açan Allah Teala tarafından veriliyor. Belki "Allah'ın sevmedikleri"ni bildiren bir nice ayeti okuyarak da "dostluk - sevgi" şifrelerine ulaşmamız mümkün.

Allah iyilik edenleri ve güzellikler içinde yaşayanları (muhsin) seviyor. Tevbe edenleri, içi dışı tertemiz olanları, zorluklara, çilelere sabredenleri, Allah'a güvenip tevekkül edenleri, adil olanları, ölçülü ve mutedil olanları seviyor...

Zalimleri, böbürlenenleri, haddi aşanları, israf edenleri, fesatçıları, inkarcıları, emanete ihanet edenleri, hainleri sevmiyor...

"Allah'a ve Peygamberi'ne düşmanlık edenlere dostluk göstermeme"yi, (Mücadele Suresi , 22) "sıdk - sadakat ehli olma"yı (Maide Suresi, 119), "Allah yolunda duruşta tıpkı Muhacir ve Ensar gibi öne geçme"yi (Tevbe suresi, 100) karşılıklı "rıza"nın temel unsurlarından sayıyor.

Bunlar da şifrenin başka çizgileri...

Kur'an'dan yola çıktığımızda belki "Allah anıldığında kalbleri titrer" ayetlerinde buluruz dostluk şifresini... Belki ihlas'ta, belki "Namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm eşi bezeri olmayan Allah içindir" teslimiyetinde, belki "Biz Allah'a aitiz ve O'na döneceğiz" adanışında, belki "kalb-i selim" çağrısında...

Belki Allah için sevişmektedir Allah dostluğunun sırrı. Yüce kudret, yarattıklarının bağışlanan ilahi düzende ahenk içinde olmasından hoşnud olmaktadır belki kimbilir...

Zünnun Mısri "Allah dostları"nı anlatırken, "Bunların etlerine ve kanlarına Kur'an işlemiştir. Onunla gamları dağılmış, gayrete gelmişlerdir. Kur'an'ı manevi karanlıkları için aydınlatıcı, uykuları için beşik, yollarına rehber, delillerine kaynak yapmışlardır. ... Kur'an'ın getirdiği ilahi düsturlara göre kurtuluş merdivenlerinden çıkarlar. Benliklerini Rablerinin nuruyla aydınlatırlar. İsteklerine Kur'an'la ulaşırlar. Onlar kötü sözler için dilsiz, haram işler için kördürler." (Allah Dostları, c.1, shf. 63. Şule Yay.) diyor. Bu da bir çerçeve...

Orada bir yerde, "Allah'ın dostları" defteri açık duruyor... Bir u fuk o. Oraya doğru bir koşu mü'minin hayatı... Yakalar, yakalamaz, defter açık, koşu durmamalı ve bir umutla, bir özlemle, bir iştiyakla, derin bir susuzlukla, aşkla yol almalı... O yolda bulunmak da önemli... O yolda son nefesi vermek...

www.menzil.net

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

sisam yazdı:
selamün aleyküm paylaşımınız için allah razı olsun bende hepinizi allah için çok seviyorum a.e.o

ve aleyküm selam..Ecmain inş..bizler de öyle kardeşim..selametle kalın .A.e.o..B)B)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt