Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Allah Dostları (3 Kullanıcı)

HAKSEVER

Kayıtlı Kullanıcı
İnsanları inanç yönünden ela alırsak iki guruba ayırabiliriz.Bu ayrımcılık ta nerden çıktı denirse bu insan oğlunun var olmasıyla birlikte başlamıştır deriz; Çünkü İnsanoğlu yer yüzüne bir imtihan için gönderilmiştir.Bununla birlikte akıl nimeti verilmiş, Cüzzi irade verilmiş. bu iki büyük nimet yetrli görülmemiş ilahi kitaplarla ve peygamberlerle Hak ve hakikat yolu gösterilmiş; İnsana seçme hakkı verildiğinden böylece imtihan başlamıştır.

İnsan genel olarak inanç bakımından iki gruba ayrılır dedik. İnanlar ve inanmayanlar. İnanmayanlar kendi aralarında çeşitli guruba ayrılır: Ataist, Ateşperest, Putperes,Kitap ehli: Hıristyanlar, yahudiler vs.

İnanlar da kendi arasında çeşitli guruplara ayrılır İnanlar denince akla Muhammediler Müslümanlar gelir İnancı içine sindirmiş olanlara: Mü'min ve Mü'mine denir. Neden muhammedi denir; Çünkü Rasullullah Sallallahu aleyhi vesellem efendimiz Hatemül enbiyadır yani son peygamberdir.Kıyamete kadar onun getirdiği bu ekmel din geçerlidir. Aslında ehli kitabı da inanlardan saymamız gerekirdi; ancak o kitaplar değiştirildiğinden; değiştirilmediğini farz etsek bile Kur'an Yani Rasullah efendimizin şeriatı geldiği için artık bütün diğer dinler ve inanç sistemleri geçersizdir.Kişiler istediği kadar iddia etseler de fark etmez bu Allah katında böyledir.

İnanlar konusunu biraz daha açacak olursak; Mesala çok ibadet edene abid, Din ilimlerine vakıf olana âlim, Allaha yolunda ölenlere Şehit Çoğulu Şüheda, Allah ve Rasülüne sadakatle bağlı olanlara Sıddık.Buna benzer Kur'anda çeşitli adlandırmalar yapılr.Birkaç örnek daha verecek olursak: Salihler, Aşıklar,Ebrar gibi Allahın seçkin kullarına çeşitli isimler vermiştir.

Dostlar bu seçilmiş kullar içinde Allaha özel bir zümre vardır ki bunlara EHLULLAH, EVLİYAULLAH denir Bu mubarek insanlar hakkında Kur'anı Keriminde Allahu Taala: "Benim evliya kullarım için korku yoktur onlar Mahsun da olacak değillerdir. " buyuruyor. Diğer bir ayette:" Kim Allah dostlarına çatarsa ben ona harb ilan ederim" buyurarak o sevgili kullarını koruma altına aldığını bildiriyor .Bu konuda daha birçok ayet sıralayabiliriz söz uzayacağından bu kadarla yetiniyoruz.

Allah dostları yüzlerinden tanınır. Peygamberimiz: " Allah dostlarının bulunduğu yere rahmet yağar." buyuruyor.Evet Allah dostlarını tanımak kolaydır. Eğer yüzüne baktığınız kişi size Allah taalayı hatırlatıyorsa o Allah dostudur. Allah dostuna yakın olduğunuzda veya adını andığınızda bir ferahlık bir huzur bulmadınız mı? mutlaka öyle olmuştur.Ne demişler" gülle haşır, neşr olan gül kokar."Onun gibi Allah Celle Celalühü dostlarına nuruyla tecelli ettiğinden; onlara yakın olanlar veya evliyaullahın adını ananlar da mutlaka nasiplanirler.

Allah dostları çoktur. Sayısını Allah bilir. Murşdi kamiller bu sınıfa girer. Muridler de Ehlullah olmaya aday kişilerdir. Allah dostlarının hepisi de mürşide tabi değildir.aslında böyle bir sınırlama getirmek Allahın rahmetini daraltmak olur.Bilirsiniz Halk dilinde söylenir: Üçler,Yediler Kırklar.Üçyüzler şeklinde adlandırılan zatlar da Allah dostlarıdır. Cenab-ı Mevla bizleri cumlesinin şefaatine nail eylesin.

Burada bir hikayeden bahsetmek istiyorum.Bir Camide Vaiz efendi gayet güzel vaaz ederken Hızır Aleyhiselam da orada hazır bulunuyormuş.Bu arada bir şey dikkatini çekmiş Hızır aleyhiselamın yanında bir zatı Muhterem uyur vaziyette imiş. Hızır aleyhiselam onu eliyle dürterek uyandırmak istemiş o zat hafif kımıldamış tekrar eski halini almış.Hızır aleyhiselam bu hareketini birkaç kez tekrarlayınca o zat dayanamamış ve Hızır aleyhiselamın kulağına eğilerek: " Mü'minler burada HIZIR var diye seslenirsem seni param parça ederler!" demiş. Hızır Aleyhisalam şaşırmış ve hemen oradan uzaklaşmış. Allah iltica ederek;Ya Rabbi ben senin bütün dostlarını biliyorum sanırdım Meğer bilmiyormuşum; oysa o zatı Muhterem beni tanıdı demiş Buna karşılık Allahu azimmüşşan: "Benim gök kubbem altında senin bilmediğin nice evliya kullarım var." buyurarak Hızır aleyhiselama bu sırrı açıklamış.

Aziz dostlar Allah cümlemizi İmanı kamilden ayırmasın. Sevdikleriyle haşreylesin diyor, konuyu bir şiirimle noktalıyorum.Allah emenet olunuz..

VELİLİK YÜCE MESLİKTİR

Deli olmadan veli olunmaz
Resulün gülü olunmaz
Bu devlet kolay bulunmaz
Velilik yüce meslektir

Bulunmaz sıdık gibisi
Var Ömer, Osman, Ali’ si
Veliler Resul elçisi
Velilik yüce meslektir

Haramiler yolu keser
Kimi'n biçer, kimi'n asar
Hak dostlar görmez hasar
Velilik yüce meslektir

Aman kardeş aman bacı
Sözlerini yap baş tacı
Yer gök onlara duacı
Velilik yüce meslektir

Kimi gizli kimi ayan
Huzur bulur adın duyan
Kur’ana Sünnete uyan
Velilik yüce meslektir

İki cihan bir onlara
Muhabbettir kâr onlara
Yol bulursan var onlara
Velilik yüce meslektir

Medresede talim olur
Hıfz eyleyen âlim olur
Erbabına malum olur
Velilik yüce meslektir

Üveyisin var asası
Hakkı zikirdir tasası
Rızai bu işin esası
Velilik yüce meslektir

M.Rıza Özcan
--------------------------------------------------------------------------------

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Selamün aleyküm
Allah katında en büyük makam Allaha kul olmaktır. Allah dostlarını seven, düşmanlarına da buğzedenlerden eylesin..

HAKSEVER

Kayıtlı Kullanıcı
"Allah katında en büyük makam Allaha kul olmaktır."

Sözüne açıklık getirmek istiyorum.
Makamları bir binaya benzetirsek Kulluk Makamı bu binanın temelini teşkil eder.Temel olmazsa binadan söz edilemez.Kainatta Allahtan gayri her varlık Allahın kuludur buna peygamber efendilerimiz de dahildir. Ancak; Allahın kulları Yaratılış, inanış,İbadet ve Allaha yakınlık yönünden farklı derecelere sahiptirler.eğer bu gerekli olmasaydı Allahu Azimüşşan Kur'anda bu mubarek kullarına çeşitli isimlerle hitap etmezdi.Kullarına bu şekilde isim veren Yüksek derecelere ulaştıran da o dur. Mülk onundur istediğini yapar. kimse de hesap soramaz.Zaten bu adlandırmalar olmasa iyiyi kötüden, doğruyu eğriden, büyüğü küçükten ayırt etmemiz mümkün olmazdı.Bu ise çok büyük kargaşalara sebep olurdu.

İşte Yukarıdaki yazımda bahsettiğim üzere; Allah dostları Kulluk makamıyla işe başlamışlar, Mevlana Hazretlerinin deyimiyle Ham iken pismişler ve yanmışlar bu yüksek derecelere ermişlerdir. Her çalışan emeğinin karşılığını alır.Allahu Taala hiç bir ameli zayi etmez.İyi ya da kötü karşılığını verir. Dünyada veya ahirette.

Duyarlılığınız için teşekkürler selamlarımla...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt