Yrd. Doç. Dr. Turhan, alüminyumun bilenen zararlarini yeniden animsatarak, "Alüminyumun toksit etkisinin zararli oldugu yillardan beri bilinmektedir, bu nedenle yiyeceklerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyo kullanilarak pisirilmesini tavsiye etmiyoruz" dedi.
Turhan, özellikle firin yemeklerinde kullanilan alüminyum folyonun yerine yagli kagidin kullanilabilecegini de belirtti.
Turhan, Türkiye`de özellikle kirsal kesimlerde alüminyum kaplarin hala yaygin olarak kullanildigini, alüminyum folyonun da özellikle firinda yemek pisirilirken vazgeçilmez pisirme materyallerinden biri olduguna dikkati çekti. Alüminyumun dogada en çok rastlanilan elementlerden biri oldugunu belirten Turhan, alüminyumun zararli etkileri üzerine yapilan arastirmalarin, fazla miktarda alinan alüminyumun basta çesitli kemik hastaliklari olmak üzere, alzheimer gibi nörolojik hastaliklara yol açtiginin, diyaliz hastalari için ise son derece sakincali oldugunun tespit edildigini animsatti.
Özellikle kirmizi ve beyaz etlerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyoyla pisirilmesi durumunda yiyeceklere ne kadar alüminyum geçtigini tespit etmek için çalisma yürüttügünü kaydeden Turhan, arastirma sonucunda yüksek isi ve bekleme süresine bagli olarak yiyeceklere alüminyum geçtigini tespit ettigini söyledi.
Turhan, yaptigi arastirmaya göre, sigir, koyun ve manda gibi kirmizi etlerin alüminyum folyoya sarilarak firinda pisirilmesi durumunda pisirme, sicaklik ve süreye bagli olarak etlerin pisirilmeden önceki alüminyum içeriklerinin yüzde 90 ile 400 oraninda arttigini, beyaz etlerde ise bu artisin yüzde 80 ile 250 arasinda oldugunu belirtti.
Etlerin içerdigi yag miktarinin da alüminyum artisini etkiledigi açıllandı
Turhan, özellikle firin yemeklerinde kullanilan alüminyum folyonun yerine yagli kagidin kullanilabilecegini de belirtti.
Turhan, Türkiye`de özellikle kirsal kesimlerde alüminyum kaplarin hala yaygin olarak kullanildigini, alüminyum folyonun da özellikle firinda yemek pisirilirken vazgeçilmez pisirme materyallerinden biri olduguna dikkati çekti. Alüminyumun dogada en çok rastlanilan elementlerden biri oldugunu belirten Turhan, alüminyumun zararli etkileri üzerine yapilan arastirmalarin, fazla miktarda alinan alüminyumun basta çesitli kemik hastaliklari olmak üzere, alzheimer gibi nörolojik hastaliklara yol açtiginin, diyaliz hastalari için ise son derece sakincali oldugunun tespit edildigini animsatti.
Özellikle kirmizi ve beyaz etlerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyoyla pisirilmesi durumunda yiyeceklere ne kadar alüminyum geçtigini tespit etmek için çalisma yürüttügünü kaydeden Turhan, arastirma sonucunda yüksek isi ve bekleme süresine bagli olarak yiyeceklere alüminyum geçtigini tespit ettigini söyledi.
Turhan, yaptigi arastirmaya göre, sigir, koyun ve manda gibi kirmizi etlerin alüminyum folyoya sarilarak firinda pisirilmesi durumunda pisirme, sicaklik ve süreye bagli olarak etlerin pisirilmeden önceki alüminyum içeriklerinin yüzde 90 ile 400 oraninda arttigini, beyaz etlerde ise bu artisin yüzde 80 ile 250 arasinda oldugunu belirtti.
Etlerin içerdigi yag miktarinin da alüminyum artisini etkiledigi açıllandı