Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Adak Kesilmezse Ne Olur. (1 Kullanıcı)

nilgun

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba Kardeşlerim. Benim Sizden Bir Ricam Var. çok Kişiye Sordum Hocalara Bile Ama Herkes Farkli Cevaplar Verdi. şimdi Eşim 3 Senelik Evliyiz. Ve Bildiğim 4 Tane Adaği Var şu Olsa Kurban Kesecem Falan Diye Adak Adamişti. Rabbime şükürler Olsun Her Dediğide Oldu. Ama Biz O Adaklari Kesemedik. şu Andada Durumumuz Yok Kesmeye. Ama Herşeyimiz Alt üst. Bir Sürü Borç Iyi Kazancimiz Var Ama Bereketi Yok. Nereye Gidiyor Anlamiyoruz. Kavga Vs. Vs. Gibi. Ben Bazen Düşünüyorumda Aceba O Adaklarmi Bizi Zora Sokuyor. 4 Değilde Hepsinin Niyetine 1 Tanesini Kesebilirmiyiz. Sizden Ricam Bana Fikir Vermeniz. Görüşleriniz Bilgileriniz Benim Için çok önemli. Allaha Emanet Olun. Allah Razi Olsun. Hayirli Günler.

nilgun

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar Neden Cevap Yazmiyosunuz.

eyüp1

Kayıtlı Kullanıcı
Adak, Allah'u Teâlâ'ya ibâdet maksadıyla mükellef olmadığı halde mübah olan bir işi yapmayı kararlaştırmak, kişinin öyle bir ameli kendisine vâcip kılması ve bunu yapacağına dair Allah'a söz vermesidir.

Yapılan adağın yerine getirilmesi vaciptir. Zamanında yapılmayan bir adak sonra da yapılabilir. Eğer adağı yerine getirmeden ölürse sorumlu olarak ölür.

hükümsüz

Kayıtlı Kullanıcı
Adak kurbanının zamanı var mı?

Harun Koca: "Adak kurbanının zamanı var mı? Meselâ askerliğimi bitirince kurban keseceğim dedim. Ama hâlâ kesemedim. (12 yıl geçti.) Ama unutmuş değilim. Ne yapmam lâzım�"

Adaklar konusunda hassas davranmalı, yapamayacağımız şeyi adamaktan kaçınmalıyız. Çünkü adak, hiç mecbur değilken Allah´a verdiğimiz bir sözdür. Üzerimize vacip olmayan bir şeyi üzerimize vacip yapmak demektir. Öyleyse, verdiğimiz söze ve üzerimize vacip yaptığımız emre sadık kalmalı, bir an önce yerine getirmeliyiz. Aksi takdirde eğer ölüm gelse borçlu giderek rahmet-i İlâhiye´ ye karşı mahcup düşmek, ölüm gelmezse yine vadinde sadık bulunan Allah´ a karşı mahcup olmak riski ile hep yüz yüze bulunuyoruz demektir. Allah´ a el açıp istemek konumunda vadimize sadık olmadığımız adağımız gözümüzden gitmeyecek ve bundan kulluğumuz zarar görecektir. Adağın gerçekleşmesi için on iki yıl uzun bir süredir. Bu adağı derhal yerine getirmek gerekiyor.
(alıntı)

inşaallah size bir yardımım olur kardeşim.

eyüp1

Kayıtlı Kullanıcı
İnsanlar zayıftırlar. Bazı olayların te’sirinde kalıyorlar, bir kısım vak’aların baskısına mâruz bulunuyorlar. Şayet bu vak’a hoşa gitmeyen bir şeyse ondan kurtulmak için, hoşa gidecek bir husus ise ona kavuşmak yahut devam ettirmek için birşeyler adıyor, bir takım vaadlerle Allah’a karşı borçlanıyorlar.

– Şu kötü işten kurtulursam bir koyun keseceğim, yahut şu işim şöyle olur veya falan arzuma kavuşursam şu kadar para dağıtacağım, şu kadar oruç tutup namaz kılacağım... gibilerden nezirde bulunuyorlar.

Bu gibi vaadler Allah’a karşı verilmiş sözlerdir. Biz insanlar birbirimize karşı verdiğimiz sözümüzde durmadığımız takdirde ne kadar güç duruma düşersek, Yaradanımıza karşı verdiğimiz bu gibi sözlerimizde durmadığımız takdirde de uhrevî mes’uliyete girmiş oluruz. Çünkü hiç sebeb yokken bir takım şeyleri kendiliğimizden vaad edip borç yapmışız. Madem ki borç yüklenmeyi kendi istek ve arzumuzla tahakkuk ettirdik, öyle ise o işimiz olup beklediğimize kavuştuktan yani şartımız yerine geldikten sonra vaadimizi yerine getirmeli, nezrimizi ifâ etmeliyiz. Âyet-i kerîmede Rabbimiz nezirlerini yerine getirenleri medih buyururken getirmeyenleri de mefhum-u muhalifle zemmetmiş oluyor. Böyle bir zemme müstehak olmamak için sözümüzde durmamız gerekir.

eyüp1

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba Kardeşlerim. Benim Sizden Bir Ricam Var. çok Kişiye Sordum Hocalara Bile Ama Herkes Farkli Cevaplar Verdi. şimdi Eşim 3 Senelik Evliyiz. Ve Bildiğim 4 Tane Adaği Var şu Olsa Kurban Kesecem Falan Diye Adak Adamişti. Rabbime şükürler Olsun Her Dediğide Oldu. Ama Biz O Adaklari Kesemedik. şu Andada Durumumuz Yok Kesmeye. Ama Herşeyimiz Alt üst. Bir Sürü Borç Iyi Kazancimiz Var Ama Bereketi Yok. Nereye Gidiyor Anlamiyoruz. Kavga Vs. Vs. Gibi. Ben Bazen Düşünüyorumda Aceba O Adaklarmi Bizi Zora Sokuyor. 4 Değilde Hepsinin Niyetine 1 Tanesini Kesebilirmiyiz. Sizden Ricam Bana Fikir Vermeniz. Görüşleriniz Bilgileriniz Benim Için çok önemli. Allaha Emanet Olun. Allah Razi Olsun. Hayirli Günler.

adağınızı ayrı ayrı adandığı için ayrı ayrı yerine getirmeniz gerekmektedir
İbrahim peygamber adak konusunda en iyi örnektir bir çocuğu olursa çocuğunu kesmeyi adamıştı ve bu sözde durdu tam keserken Allah (c.c.) ona koç gönderdi. adağın önemi çok büyük Allah'a verilen söz mutlaka yerine getirilmeli

selametle

nilgun

Kayıtlı Kullanıcı
çok Sağolun Kardeşlerim Allah Razi Olsun Beni Bilgilendirdiğiniz Için. Evet Ayri Ayri Zamanlarda Kesip Bu Adaklari Bitirmemiz Lazim. Selametle

emredem61

Kayıtlı Kullanıcı
Hocam ben bir işimim için adak adadım bu adak namaz kılma idi işim olursa namaz kılacaktım fakat bazen yetiştiremiyorum bazende kılamıyorum dua ederkende samanını katmadan dua ettim yani sonsuza dek bu durumda namazımı aksatmam günahmıdır adak ettiğim iş bozulurmu (örneğin: birdaha kimsenin benle kavga etmemesini istesem buda kabul olsa ben namazımı kılmasam bu dua bozulurmu) biliyorum ilk önce diyeceksinizki namaz insanların borcudur tamam bende kılmaktan çok hoşlanırım ama ara sıra vakitleri kaçırıyorum duam ters tepermi lütfen en kısa zamanda cevap yazın şimdiden Allah Razı olsun

alisay

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm,

Nezr yani adak ibadettir. adak ancak ALLAH için yapılır, kul için yapılmaz. bir şeyi adamak iki türlü olur. Mutlak adak,şarta bağlı adak.
1-MUTLAK ADAK; (ALLAHÜ TEALA için bir yıl oruç tutacağım) demek gibidir. Şu işim olursa, şu musibet benden giderse gibi bir şarta bağlı değildir.bunu söylerken kast etmesede, söz arasında dilden çıkmış ise yapması vacip olur. çünkü talakta ve adakta niyetsiz, düşünmeden söylemek, ciddi, isteyerek söylemek gibidir. Hatta (ALLAHÜ TEALA için bir gün oruç tutmak üzerime borç olsun) diyeceği yerde (bir ay oruç tutmak) diye ağzından çıksa bir ay tutması lazım olur.
2-ŞARTA BAĞLI ADAK; Murat edilen şey hasıl olunca, adağı yerine getirmesi lazım olur. şarta bağlı olan adağı,şart hasıl olmadan önce yapmak caiz değildir. hasıl olduktan sonra ise ilk fırsatta yerine getirmelidir. yerine getirmeden ölüm gelirse varislerine vasiyet etmelidir. Adağı yerine getirmek lazım olduğu kur'an-ı kerimde ve hadis-i şerifte bildirilmiştir
Hac suresi 29. ayeti kerimesinde mealen (adaklarını yerine getirsinler) buyurulmuştur. bunun için adağı yerine getirmek vacibdir.birşey adak edilince bunun yapılmasının lazım olması için bu şeyin beş şarta uygun olması lazımdır.
1- Farz-ı ayn veya vacip cinsinden olması lazım
2- Başlı başına bir ibadet olması lazım (nafile namaz,oruç,sadaka,hac,kurban gibi)
3- Günah birşey olmaması lazım
4- Yapması kendine zaten farz olan birşey olmaması lazım. Mesela ramazan orucu, vakit namazları, hacı olmak gibi.Bunları söyleyince yalnız farz anlaşılır. Bunları adayan kimse, yalnız farzı kasdettiği için adak sahih olmaz.
5- Adak edilen sadakanın mal olması, mülkünden çok olmaması ve başkasının malı olmaması lazımdır.

emredem61 kardeşim bu mevzu hayli uzun ben sana özet çıkarmaya çalıştım. seninde anladığın gibi adağın geçersiz. Sakın aklından şunu geçirme (adağım geçersizse namaz kılmama gerek kalmadı) unutmaki bu senin kulluk borcun. kalu belada ALLAHU TEALA'ya verdiğin sözü tut ve namazını kıl.

emredem61

Kayıtlı Kullanıcı
Çok saol kardeşim Allah razı olsun uzun zamandır bunu düşünuyordum illaki allaha karşı olan borcumu yerine ggetirmek gerekli bende bunu yapcam tekrar Allah razı olsun

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleykum kaç tane kurban kestiyseniz yerine getirilmesi gerekiyor.Adağın yerine para dahi veremiyorsunuz.Mehmet taludan dinledim bunu.Dilerseniz site sahipleri daha bilgilidir onlara sorabilirsiniz..selametle kalın canım kardeşim.

emredem61

Kayıtlı Kullanıcı
Benimde bir sorum var
Adak gerçekleşmeden iptal edilirmi örnek benim bir kızım olursa kurban kesecem ama buna evlenmeden vaz geçilirmi

emredem61

Kayıtlı Kullanıcı
Allah'a dua edince onun gerçekleşmesi zamana bağlımıdır yoksa tam zamanı gelincemidir

emredem61

Kayıtlı Kullanıcı
biede ben 8.sınıf öğrencisiyim benim arkadaşlarımın hemen hemen hepsi kopya çekerek okulu tamamlıyor ama ben çekmek istemiyorum çünkü Allah bilir kaç bin kişinin hakkını yemiş olacam sizce bu kopya çekenlerin cezası ağırmıdır

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt