Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

A' dan Z' ye Baharatlar...! (4 Kullanıcı)

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
33,136
Tepki puanı
8,217
Puanları
163
Yaş
54
Konum
Alanya
A' dan Z' ye Baharatlar...!

Anason:
zeytinyağı, hardal, sirke ile yapılan soslarda, yeşil salatalarda, buğulamalarda, haşlamalarda (havuç patates kabak ) havuç yemeklerinde, bazı tür kremalara, baharatlı ekmeklerde, kuru pasta, tuzlu kraker ve bisküvilerde kullanılır.

Beyaz biber:
karabiberden değişik bir kokusu olup biraz daha kuvvetlidir. karabiberin kullanıldığı bütün yerlerde kullanılabilir. ancak özellikle beyaz soslu, balık, et ve tavuk yemeklerinde, fırın makarna ve omletlerde renginin beyaz olması nedeni ile piştikten sonra ve servis yapılırken karabiber gibi siyah bir görüntü vermeyecektir.

Biberiye:
balık buğulama, soslu tavuk, et yemekleri, haşlama et ve sebzelerde (bezelye türü, güveç ) bir tutam yemekle beraber pişirilip sonra çıkarılır. ayrıca mantar sote yapılırken aynı yöntemle pişirilir. patates, omlet, çorba, sos, salata, kabak ve domatesli yemeklerde kullanılır.

Çam fıstığı:
iç pilav, zeytinyağlı dolmalarda, kuvvet macunlarında, tatlılarda, keklerde, pasta ve kurabiyelerde kullanılır.

Çemen:
hafif kavrulduktan sonra yemeklere çeşni vermek için toz halinde veya çimlendirerek yiyeceklere salatalara katılır. çimlendirilmiş tohumların biyolojik değeri artar. kavrulmuş tozu kahve gibi pişirilir, içilir. taze yaprakları salata gibi yenir.

Çörekotu:
her türlü ekmek, pide, sandviç, kek, kuru pasta, kurabiyelerin üzerine konulmak sureti ile kullanılır.

Defne yaprağı:
balık çorbası, et suyu ve şehriyeli çorbalarda, barbekü, spagetti, ve domates soslarının hazırlanmasında, buğulamalarda, her türlü et ve sebze yemeklerinde kullanılır. av eti balık ve deniz mahsulleri bazı tür sebzeye (pişerken), patatesli ve domatesli yemeklere vb. katılır. bazı likörlerin terkibine girer.

Dolma baharı:
çeşitli etli yemeklere, köfte, sosis, çeşitli tatlılara, bazı yemeklere, cevizli baklavaya, bazı içkilere katılır; balık haşlamasında kullanılabilir.

Fesleğen:
her türlü soslu sebze ve et yemeklerinde (tas kebabı, gulaş, böf strogonof ) çorba, domatesli sos, kuzu, dana, balık etleri, lahanalı yemekler, yeşil salata türlü, çeşitli çerezlerde ve omletlerde kullanılır.

Haşhaş tohumu:
her türlü ekmek, sandviç, kuru pasta, kek, kurabiye gibi unlu mamullerin üzerine, yöresel olarak hamurun içine de kullanılmaktadır. köri adlı baharatın karışımında yer alır.

Hindistan cevizi:
patates ve sebze pürelerinde ya toz halinde yada rendelenmiş halde kullanabilirsiniz. ayrıca beşamel soslarda, bazı hamur işlerinde keşkül, puding, revani, güllaç şekerpare ile suflelerde serpilmek suretiyle kullanılır.

Kakule:
bir uzak doğu ve orta amerika baharatıdır. yeşil tanelerin içinden çıkan siyah tohumla çay ve kahve yapılırken beraberce kaynatılır. ayrıca tohumlar toz haline getirilerek çekilmiş kahve ile karıştırılır (kakuleli kahve ). bazı içki kokteyllerinde likör, şuruplarda kullanılır. bazı keklerde, baharatlı ekmeklerde, alman ekmeğinde, yemeklere konan baharat karışımında yer alır.

Karabiber:
bütün yemeklerde ve sofralarda bulunmaktadır. sebze, tavuk, balık çorbalarında, et soslarında (barbekü), çiğ köfte, kısır, et ve sebzeli yemeklerde, her türlü soslu et yemeklerinde, zeytinyağlı ve etli dolmalarda, şarküteride kullanılır. karabiber sosların rengini bozmaz. karabiberin diğer baharatlara oranla bir üstünlüğü vardır ki bu yemek pişerken yada piştikten sofrada eklenebilmesidir.

Kara kimyon:
salatalık ve çiğ lahana salatalarında, kuzu etlerinde, ciğer, sakatat ve bazı haşlanmış lahana yemeklerinde, patates ve şalgam salata ve yemeklerinde kullanılır.

Karanfil:
haşlama ve deniz mahsullerinin buğulamalarında, dana, sığır etlerinin (pişmeden önce içine birkaç tane koyarak ) kızartmalarında özellikle değişik türden tatlılarda (ayva tatlısı) kullanılır. soğana daldırılan birkaç diş karanfil söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine; toz halinde köfteye, keklere, meyve salatasına, baharatlı ekmeğe ve sıcak şaraba katılabilir.

Kekik:
bütün ızgara etlerde (bonfile, biftek vs.) değişik hamur yemekleri özellikle pizzalarda kullanılır. spagetti soslarında, mantar yemeklerinde, domates salatalarında ve de domates, biber, kabak, patlıcan dolmalarının içine bir miktar konulabilir. her türlü sebzeye ve yumurtalı yemeklere katılır.

Kereviz tozu:
çorbalarda (et suyu, balık), soslarda (av eti ve balık için), salatalarda (yeşil domates), kızartma etlerin soslarında, mercimek yemeklerinde kullanılır. tohumları her tür yavan yemeğe çeşni katar. tohumu kullanmanın bir türü: birkaç saniye yağda hafif ateşte kavrulur, taze domates (veya salça ) katılır, domates özünü verince istenen yemeğe hemen ilave edilir. diğer bir türü ise, tohumlar eşit miktarda tuzla dövülür, sofrada her tür yemeğe çeşni verici olarak kullanılır.

Kırmızı acı toz biber:
yemeklerinde acı tadı tercih edenlerin baharatıdır. sebzeli yemeklere, etli yemeklere, çorbalara vs. kullanılır.

Kırmızı tatlı toz biber:
çorbalarda, soslarda, sulu yemeklerde, salataların soslarında, yumurtalı yemeklerde (menemen, çılbır), dana etlerinde, soslu yemeklerde, sebzeli garnitürlerde ve bütün sebzelerde kullanılır. ağız yakmadan yemekleri tatlandırmak ve renklendirmek içindir. ayrıca mantı, çerkez tavuğu, macarların milli yemekleri "gulaş", italyanların "spagetti" yemeğine konan domatesli sosuna vb. katılır. pastırma üzerine sürülen çemenin hazırlanmasında da geniş miktarda kullanılmaktadır.

Kişniş:
etli ve zeytinyağlı dolmalarda, çerkez tavuğunda, izmir köftelerinde, balık çorbalarında, av etlerinde, enginar, kereviz, ve patlıcan yemeklerinde mayonezlerde kullanılır. her türlü soğanlı, sosisli yemeklerde. dolma, şarküteri, domates, kuru fasulye de kullanılır. ekmeklere kuru bisküvilere, meyve kompostosuna katılır. (kişnişteki yağ unlu maddelerin ve tohumlu sebzelerin hazmını kolaylaştırır. )

Kimyon:
köftelerde, ızgaralarda, etli, dolmalarda, bazı çorbalarda kullanılır. havuç, domates, biber salatalarının soslarında, fırında, balık (biberiye, defne yaprağı, fesleğen ile), lahana, patlıcan mercimek gibi sebzelerde kullanılır. beyaz peynire ve patatesli yemeklere de kullanılabilir.

Köfte baharı:
kimyon, acı ve tatlı kırmızı biber, karabiber, dolma baharı, zerdeçal, kişniş, soğan tozu ihtiva eder. her türlü kıymalı yemek özellikle değişik türden köftelerde ve kebaplarda kullanılır.

Köri:
hindistan kökenli olup 13 baharatın karışımından elde edilir. koyun, kuzu, tavuk ve av etleri ile yapılan yemeklerle beraber özellikle makarna ve pilavda (pişerken veya piştikten sonra) kullanılır. sihirli bir bileşimdir. özellikle batılılar bu baharata çok düşkündür.

Kuru dereotu:
balık çorbalarında, mayonezlerde, salatalarda, değişik türden soğuk balık etlerinde, haşlanmış sebzelerde (patates, pancar, enginar) kullanılır. borç çorbası, kuzu eti, lahana turşusu ve salatası, pirinçli dolmalar, beyaz peynir, kabak, tereyağı ve pilavda kullanılır.

Kuru maydanoz:
her türlü çorbada özellikle sebze çorbalarında, bütün salatalarda (mevsim, deniz mahsulleri, patates, domates, tavuk) mantarlı omletlerde, her türlü et yemeklerinde ve bütün sebze yemeklerinde kullanılır. özel bir sistemle kurutulan maydanoz yemek pişerken kullanıldığı an su veya sosla temas ettiğinde taze maydanoz gibi kullanılmaya hazır olacaktır.

Kuş üzümü:
iç pilav, dolmalarda, tatlılarda, keklerde, pasta ve kurabiyelerde kullanılır.

Limon tuzu:
özellikle içecek, reçel, turşu gibi maddelerin uzun süreli muhafaza edilmesi için belli oranlarda kullanılan bir maddedir. limon tadının çok kuvvetlendirilmişidir. meyve sularında, meyve aromalı toz içeceklerde kullanılır.

Mahlep:
yabani vişne tanelerinin çekirdeğinin içinden çıkan bir tohumdur. acı bademi andıran bir kokusu vardır. keklere, çöreklere, kuru pastalara (bir kg una bir çorba kaşığı koymak sureti ile) ilave edilerek kullanılır. ayrıca sütlü tatlılarda da kullanılabilir.

Mercan köşk:
domatesli yemek ve salatalarda (yeşil salatalık), haşlanmış sebzelerde (lahana pırasa havuç patates) balık ve et yemeklerinde, kuzu ve dana eti ile yapılan ızgara ve soslu yemeklerde kullanılır. kokusu kekiğe benzer ancak daha hafiftir. tavuk kızartmalarında fırına koymadan önce tavuğun içine bir miktar konulabilir. ayrıca limon ve zeytinyağı ile kullanılması tavsiye edilir. kuru sebzeli yemeklere çorbalara, soğanlı patates, sosisli yemeklere, söğüşlere, pizza sosuna ve meyve salatasında kullanılır.

Muskat:
patatesli yemeklerde; köfte, püre vb; beşamel sosuna, çorbalara, mantarlı yemeklere, etli yemeklere, her tür peynirli çerezlere, karnabahara, bazı keklere (tarçın, karanfil ve yenibaharla karıştırarak); sıcak şaraba katılır.

Nane:
değişik türden çorbalarda (mercimek, ezogelin, yayla), yoğurtlu soslarda (cacık, haydari vs.) her türlü salatada, dolmalarda kullanılır. limon ile kaynatılıp mide rahatsızlıklarında kullanılabilir. çeşitli salatalara kabak havuç, soslar ile serinletici alkolsüz içkilere ve çeşitli bitkisel çayların karışımına katılabilir.

Pul biber:
acı yemeği tercih edenlerin yemeklerinde kullanabileceği bir baharattır. özellikle çorbalarda, kebaplarda, dolmalarda, uzakdoğu ve meksika mutfaklarında çok kullanılır.

Poy:
çorbalara değişik lezzet ve tatlar vermek için kullanılır. pastırmanın üzerine sürülen "çemen" isimli karışımın ana maddesidir. iştah açıcı özelliği nedeni ile sabah kahvaltılarındaki tereyağlı ekmeklere serpilir, sofralık siyah ve yeşil zeytinlere pul biberle birlikte karıştırılır çorbalarda ve yemeklerde kullanılır.

Rezene:
balık çorbalarında, spagetti soslarında, salata soslarında, patates salatalarında, somon, uskumru, levrek gibi balıkların buğulamalarında, mantar soslarında kullanılır. çerkez tavuğu, kuzu eti ızgara balık, kabak, bazı tür keklere ve konservelere kullanılır.

Safran:
çok değerli bir baharattır. tel tel küçük ambalajlarda satılır. sıcak suda eritilmek sureti ile özellikle pilav, zerde, balık çorbaları, rizotto gibi yemeklerde kullanılır. işkembe çorbası, hamur işlerine, hint soslarına, ispanyolların ünlü paella adlı yemeğine, kuzu etine vb. katılır; pilav için safranı bütün gece biraz süte yatırdıktan sonra kullanmalıdır.

Sumak:
güney anadolu'ya has bir baharattır. ekşi bir tadı olup salatalarda (yeşil salatalar, domates, taze soğan) ve genellikle yoğurtlu kebaplarda kullanılır. sumak ekşisinin antiseptik özelliği nedeniyle salatalarda kullanılmasında yarar vardır.

Susam:
her türlü ekmek, pide, sandviç, kek, kuru pasta, kurabiyelerin üzerine konulmak sureti ile kullanılır. ayrıca tahin helvasının hazırlanmasında kullanılır.

Tane kırmızı biber:
karabiberin çok değişik türüdür. etkileyici bir lezzeti vardır. tercihe göre et yemeklerinde, çorba çeşitlerinde, soslarda, salatalarda ve yemek çeşitlerinde kullanılır.

Tarçın:
genellikle sütlü tatlılarda, salep, boza, pastalarda, kreplerde, meyve kompostosunda, keklerde, elma turtasında ve dondurmalarda kullanılır. çubuk halindeki tarçın ıhlamur ve karanfille kaynatılmak sureti ile sıcak bir kış içeceği olarak içilir.

Tarhun:
sebze çorbalarında her türlü salata (özellikle yeşil veya domatesli) ve soslarında, söğüş, omlet, ızgara somon balığı, haşlanmış veya pişirilmiş tavuk, dana ve av etlerinin soslarında (bearnez, holandez, römulad vb) kullanılır. yavan yemeklere çeşni katar. tarhunotu güzel kokusuyla tuz , biber ve sirkenin yerini tutabilir.

Toz sarımsak:
sebzelerde (patlıcan, domates, ıspanak, taze fasulye, lahana, patates) et yemeklerinde (kebap dana eti, sucuk, sosis) çorbalarda, yoğurtlu soslarda, salatalarda kullanılır. taze sarımsaktan daha kuvvetlidir. balık çorbası, söğüş, bazı tür köftelere, deniz mahsullerine, yoğurt ve peynire katılır.

Toz soğan:
taze soğanın özel bir yöntemle kurutulup çekilmesinden elde edilmiştir. taze soğanın kullanıldığı et ve sebzeli yemeklerde, köfte, dolma, omlet, tavuk, ördek, tavşan etlerinin hazırlanmasında ve bütün sebzelerde (haşlama ve zeytinyağlı) kullanılır. özellikle fransızların ünlü soğanlı tartına ve soğan çorbasına katılır. soğan nişastalı yemeklerin sindirimini kolaylaştırır. soğanın antibakteriyel etkiside salatalarda tartışılmaz bir gerçektir.

Yeşil tane biber:
karabiberden daha acıdır. et yemekleri ve özellikle bonfile, biftek türü kızartmaların üstüne dökülen acı soslarda kullanılır. bu soslarda tane olarak pişirilir. bazı sebze pürelerinde av etlerinde ve bazı soğuk mezelerde toz olarak kullanılır. yağlı etlerde, şarküteride, bazı çorba türlerinde, soslarda, salataya her türlü tuzlu ve yavan yiyeceğe çeşni ve lezzet verir.

Yenibahar:
dolma baharının esas baharıdır. bütün etli ve zeytinyağlı dolmalarda kullanılır. haşlanmış sebzelerde (havuç, lahana, kereviz) pişirmeden önce konulup daha sonra çıkarılır. çeşitli yemeklere, köfte, sosis, çeşitli tatlılara, cevizli baklavaya, bazı içkilere katılır. köri adlı baharat karışımında yer alır. kabaca dövüldüğünde balık haşlamalarında kullanılır.

Zencefil:
mantar soslarında, buğulama balıkta tuz yerine bir miktar atılabilir. ayrıca unlu, yumurtalı beyaz soslarda bir çay kaşığının yarısı ilave edilir. özel bir tadı vardır. bazı etli dolmalara konulur, ızgara etlere pişmeden önce serpilir. tatlılara ve bazı kuru pastalara, kurabiyelere konulur. sahlep piştikten sonra tarçın ile beraber üzerine dökülür. çorbalara, patates, sosis, çeşitli dolmalar ızgara etler söğüş pilav her türlü beyaz peynire çeşitli sebzelere meyve salatasına çeşitli pastalara keklere katılır. özellikle kuru fasulyede hazmı kolaylaştırmak için kullanılır. ihlamurla karıştırıldığında soğuk algınlığının ve öksürüğün en iyi ilacıdır.

Zerdeçal:
pirinç pilavı, her türlü makarna ve hamur işlerinde, balık çorbalarında, mayonezlerde kullanılır. ayrıca çiğ olarak rendelenmiş ve beşamel sos ilave edilmiş kereviz salatalarının içine ilave edilebilir.
 

su_sıla

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eyl 2008
Mesajlar
291
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Sagolasın bütün hepsını yazmışsın
bende birtane cay tarıf edeyim

Ihlamur,karanfil,tarcın cubugu ,kuşburnu ,akdeniz adacayı, bunlardan bır demligin icine koyup demleyip sabahları için
tarcın ve karanfılı az olması lazım
Afiyet olsun cocuklarada verebilirsiniz
 

su_sıla

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eyl 2008
Mesajlar
291
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Enginar yapragı bir tutam fincanda demleme usulu yapılıp icilirse karacıgeri temizliyor
baharatcılarda satılıyor
 

vefalı13

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ara 2008
Mesajlar
38
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
emeğine sağlık maşalallah hepsi var...
 

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
5,816
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
selamünaleyküm abi emeğine sağlık...maşaALLAH bütün baharatları yazmışsın...Bende vanilyanın nasıl oluştuğunu paylaşmak istiyorum...

vanilya
Genellikle pasta ve dondurmalarda kullanılan vanilya aynı adı taşıyan bir bitkinin meyvelerinden elde edilir.Meyveler iyice olgunlaşmadan toplanarak kurutulur ve daha sonra dövülerek toz haline getirilir. Kullandığımız vanilyanın hikayeside böyle...

selam ve dua ile kal abi...
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
33,136
Tepki puanı
8,217
Puanları
163
Yaş
54
Konum
Alanya
Selamünaleykum...Hayırlı Cumalar...

Selamünaleykum...Hayırlı Cumalar...

Sagolasın bütün hepsını yazmışsın
bende birtane cay tarıf edeyim

Ihlamur,karanfil,tarcın cubugu ,kuşburnu ,akdeniz adacayı, bunlardan bır demligin icine koyup demleyip sabahları için
tarcın ve karanfılı az olması lazım
Afiyet olsun cocuklarada verebilirsiniz

Enginar yapragı bir tutam fincanda demleme usulu yapılıp icilirse karacıgeri temizliyor
baharatcılarda satılıyor

Allah CC. razı olsun kardeşim...
Verdiğin bilgiler için teşekkürler...
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
33,136
Tepki puanı
8,217
Puanları
163
Yaş
54
Konum
Alanya
Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

selamünaleyküm abi emeğine sağlık...maşaALLAH bütün baharatları yazmışsın...Bende vanilyanın nasıl oluştuğunu paylaşmak istiyorum...

vanilya
Genellikle pasta ve dondurmalarda kullanılan vanilya aynı adı taşıyan bir bitkinin meyvelerinden elde edilir.Meyveler iyice olgunlaşmadan toplanarak kurutulur ve daha sonra dövülerek toz haline getirilir. Kullandığımız vanilyanın hikayeside böyle...

selam ve dua ile kal abi...

Allah CC. razı olsun kardeşim...
Verdiğin bilgiler için teşekkürler...
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamün Aleyküm Değerli Abimiz.
Paylaşımınız faydalıydı.. Yan etkisiz, has nimetlerle bezenmiş doğal eczanelerimizden, Rabbimiz c.c'nin Eş Şafi c.c ism-i azamının tecellisi ile her daim istifadelenebilmek duası ile.. Emeğinize sağlık.
Rabbimize emanet olunuz. Selam ve Dua ile.
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
33,136
Tepki puanı
8,217
Puanları
163
Yaş
54
Konum
Alanya
Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

Selamün Aleyküm Değerli Abimiz.
Paylaşımınız faydalıydı.. Yan etkisiz, has nimetlerle bezenmiş doğal eczanelerimizden, Rabbimiz c.c'nin Eş Şafi c.c ism-i azamının tecellisi ile her daim istifadelenebilmek duası ile.. Emeğinize sağlık.
Rabbimize emanet olunuz. Selam ve Dua ile.

Allah CC. razı olsun Aliye kardeşim...
Sağlık ve şifa ile inşallah...
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
33,136
Tepki puanı
8,217
Puanları
163
Yaş
54
Konum
Alanya
...

...

Baharatların Kullanım Alanları

Deniz ürünleri :

alabalık: kurutulmuş pırasa,kekik,melisa,biberiye,karabiber,kuru maydanoz
balık salatası : adaçayı,mercanköşk, kekik, yenibahar, soğan granül, kur,kereviz,kuru maydanoz
fırında balık : ardıç,karabiber, dereotu, fesleğen, kimyon
izgara balık : fesleğen, kuru maydanoz, kimyon, defne, nane
karides : soğan granül, defne, karabiber, muskat
kızartılmış balık : muskat, kimyon, karabiber, kuru maydanoz, kişniş
marine edilmiş balık : dereotu, hardal, muskat, karabiber, biberiye
midye : kereviz,muskat,soğan granül,kimyon
morina balığı : feseğen, köri, yenibahar, adaçayı, tarhun

yumurta - peynir

krem peynir : kişniş,nane, karabiber, muskat, köri, kuru maydanoz
koyun peyniri : köri, muskat, tatlı toz kırmızı biber, melisa, karabiber
omlet : muskat, tarhun, dereotu, kişiniş, mercanköşk
peynir suflesi : rezene, dereotu, karabiber, zencefil, kişniş, kekik

soslar

biber sosu : soğan granül, kuru maydanoz, karabiber
domates sosu : kuru maydanoz, kur, kereviz, karabiber, defne, muskat, kekik
hardal : karabiber, defne, muskat, biberiye
izgara sosu : kuru maydanoz, kekik, sarımsak, karabiber
köri sosu : tarhun, dereotu, karabiber,kur, kereviz, biberiye
lahana sosu : soğan granül, karabiber, kekik, defne, biberiye
mayonez kurutulmuş kereviz, kuru maydanoz, karabiber, mercanköşk, melisa
salata sosu : defne, mercanköşk, biberiye, kur, kereviz, karabiber, kuru maydanoz
yumurta sosu : muskat, karabiber, kekik, kur, kereviz, biberiye, melisa

sebzeler :

bakla : kurutulmuş kereviz, acı toz biber, tarhun, kekik, yeni bahar, pul biber, soğan granül
beyaz lahana : kekik, zahter, kuru maydanoz, karabiber, kurutulmuş kereviz.
bezelye : melisa, zencefil, zahter, fesleğen, biberiye, kimyon
domates : soğan granül, karabiber, melisa, defne, biberiye
fasulye : melisa, muskat, tarhun, karabiber, fesleğen
havuç : adaçayı, karanfil, karabiber, melisa, biberiye, zahter, sarımsak, mercanköşk, kekik
hindiba : tatlı toz biber, kur, kereviz, zahter, karabiber, köri
ispanak : adaçayı, tarhun, fesleğen, kekik, zahter, biberiye, pul kırmızı biber.
kereviz : soğan granül, karabiber, kişniş, kuru maydanoz, biberiye, kekik
kırmızı lahana : ardıç, mercanköşk, fesleğen, karanfil, zahter, biberiye, karabiber
kuşkonmaz : zencefil, köri, tatlı toz biber, zahter, karabiber, mercanköşk
mantarlar : dereotu, kuru maydanoz, muskat, karabiber
patlıcan : pul biber, ardıç, kurutulmuş kereviz, rezene, kimyon, zahter
soğan : defne, kuru maydanoz, mercanköşk, soğan granül
salatalık : nane, zahter, fesleğen, köri, safran, soğan granül, kişniş, mercanköşk

hamur işleri :

börek, pide, çörek : dereotu, kuru maydanoz, soğan granül, sarımsak, çörekotu
kurabiye : zencefil, tarçın, h,nd,stan cevizi, mahlep
poğaca : çörekotu, susam, dereotu, kuru maydanoz
tatlı : tarçın, kakule, hindistan cevizi

çorbalar :

balık çorbası : kimyon, kişniş, dereotu, kurutulmuş kereviz, nane, karabiber
domates çorbası : kurutulmuş kereviz, kekik, karabiber, zahter, fesleğen, biberiye
et çorbası : köri, kurutulmuş kereviz, kuru maydanoz, dereotu
ezogelin çorbası : karabiber, pul biber, nane, kurutulmuş sebzeler
gulaş çorbası : melisa, hardal, yenibahar, kimyon
ıspanak çorbası : kekik, zahter, nane, biberiye, fesleğen targun
kuşkonmaz çorbası : yenibahar, köri, karabiber, zencefil, kekik
mantar çorbası : safran, köri, karabiber, kur, kereviz, rezene, zahter, fesleğen
mercimek çorbası : karabiber, pul biber, kurutulmuş sebzeler
patates çorbası : zencefil, pul biber, fesleğen, kekik, adaçayı, sarımsak
soğan çorbası : dereotu, tatlı toz biber, tarhun, kurutulmuş kereviz, kuru maydanoz
sebze çorbası : tatlı toz biber, kimyon, adaçayı, karabiber
tavuk çorbası : zahter, kekik, dereotu, tarhun, kurutulmuş kereviz.

salatalar :

çoban salatası : soğan granül, kur, maydanoz, dereotu, kekik, sumak
deniz ürünleri salatası : kuru maydanoz, dereotu, soğan granül, nane, tatlı toz biber, defne, sumak
peynir salatası : kuru maydanoz, nane, adaçayı, biberiye, karabiber
tavuk salatası : melisa, defne, kekik, karabiber, dereotu, sumak, kuru maydanoz

kümes hayvanları :

hindi : mercanköşk, rezene, adaçayı, pul biber, karabiber
kaz : karabiber, fesleğen, kuru maydanoz, soğan granül
ördek : dereotu, kuru maydanoz, kurutulmuş kereviz, karabiber
sülün : ardıç, defne, soğan granül, kimyon. muskat
tavşan : muskat, rezene, karabiber, kuru maydanoz, fesleğen, dereotu
tavuk : zahter, kekik, mercanköşk, biberiye, sarımsak, karabiber, kuru maydanoz, soğan granül

kırmızı etler :

biftek : adaçayı, kekik, kur pırasa, pul kırmızı biber, dereotu, hardal unu, tarhun nane
böbrek : kekik, kuru maydanoz, karabiber, adaçayı
dana eti : melisa, nane, muskat, karabiber, mercanköşk
gulaş : kekik, melisa, muskat, kuru maydanoz, karabiber
karaciğer : kekik, mercan köşk, rezene, dereotu, karabiber, kur, kuru maydanoz, pırasa
kıyma : kimyon, kekik, yeni bahar, karabiber, tarçın, kuru maydanoz, sarımsak, zencefil, havlıcan
kuşbaşı et : kekik, soğan granül, zahter, karabiber, fesleğen
koyun eti : yenibahar, mercan köşk, köri, karabiber, muskat, kuru maydanoz
sığır eti : kekik, kuru maydanoz, dereotu, kimyon, defne
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
51
selamunaleykum mavci
emeğıne sağlık
ben aslında cok bahatar kullanmam
ki bu seneye kadar:)
yıne cok fazla değıl ama lezzet verdığı mağlum
allaha emanet ol
selam ve dua ıle
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
33,136
Tepki puanı
8,217
Puanları
163
Yaş
54
Konum
Alanya
Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

selamunaleykum mavci
emeğıne sağlık
ben aslında cok bahatar kullanmam
ki bu seneye kadar:)
yıne cok fazla değıl ama lezzet verdığı mağlum
allaha emanet ol
selam ve dua ıle

Kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim Hocam...:a12:
Allaha emante olun...
 

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
5,816
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
selamünaleyküm abi hayırlı günler nasılsın?

Emeğine sağlık çok güzel bilgiler hemen bir yere not olarak alacağım ben yemeklerde baharat kullnmayı çok seviyorum...yemeğe ayrı bir lezzet veriyor...

selam ve dua ile kal abimmm...


 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
33,136
Tepki puanı
8,217
Puanları
163
Yaş
54
Konum
Alanya
Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

selamünaleyküm abi hayırlı günler nasılsın?

Emeğine sağlık çok güzel bilgiler hemen bir yere not olarak alacağım ben yemeklerde baharat kullnmayı çok seviyorum...yemeğe ayrı bir lezzet veriyor...

selam ve dua ile kal abimmm...



Allah CC. razı olsun değerli kardeşim...
Baharatsız olur mu?
Olmazzzzzz....
Hele hele Çukurova mutfağında.....:a12:

Allaha emanet olun kardeşim...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt