Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İşte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler.. (1 Kullanıcı)

turharun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Tem 2010
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
*Saray mutfaklarında sıradan halkın tükettiği bulgur yerine pirinç bal- pekmez yerine şeker esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi.

*Osmanlı sofralarında su yerine şerbet ve hoşaf içilirdi.

*Koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.

*Ekmeğe çok önem verilirdi. Has beyaz ekmek en has beyaz ekmek sıradan ekmek gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. Sultan en has ekmeği yerdi.

*En çok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu'dan değil Çin'den gelen bir sebzeydi.

*Fasulye patates hindi kakao mısır bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi.

*Bamyanın özel bir yeri vardı.

*Misk ve gül suyundan helva keten helva bademli helva gibi yedi-sekiz çeşit helva vardı.

*19 yüzyılda saray mutfağında et ve balık pişirilirken tarçın kullanılırdı.

*Osmanli mutfağının o eşsiz lezzeti

*Koruksuyu (olmamış üzümün suyundan yapılır) mutfakların demirbaşıydı.

*Tencere yemekleri koruk limon suyu nar ekşisi ve tabii ki soğan ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılırdı.

*Yemekler her zaman sadeyağ yani tuzsuz tereyağı ile pişirilirdi.

*Domates 18. yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı. Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması çorbası zeytinyağlısı yapılırdı. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı.

*Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı. Sıcaklıkla birlikte bunların aromaları ete geçer.

*Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi. Yemekler sahanda gelirdi.

*Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden at kestanesi yaprağından ayva yaprağından fasulye yaprağından yapılırdı.

*Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides tavuk ve balık severdi. Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. Örneğin tavuk kızartmasında özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı. Fatih`in padişah sofrasında yenen etler koyun tavuk kaz baş paça ve işkembeydi. Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa lahana ve ıspanaktı.

*Sultan II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtaydı. Soğanlı yumurtayı kim iyi yaparsa o ödüllendirirdi. Soğanlı yumurtanın yapılması pişirilmesi çok büyük bir marifet gerektirirdi. Soğanlı yumurtanın pişirilmesi üç buçuk saat sürerdi.

*Sultan Abdülhamit sade yemekleri severdi. En çok sevdiği yemek yoğurt ve çılbır (yoğurtlu yumurta) idi.

*Osmanlı mutfağının ve yemek kültürünün özelliklerini, tarihsel kültürel birikiminin verdiği çeşitlilik ve coğrafyanın ve iklimlerin verdiği zenginlik ve de denizlerin, göllerin getirdiği bereketle birlikte incelemek ve düşünmek gerekiyor sanırım. Bu koşullar, Osmanlı yemek kültürünü dünyanın üç büyük mutfağından biri ve bugün truzim firması olarak osmanlı mutfağını yabancı misafirlerimize sunduğumuzda o hamburger ve fast food damak kültüriyle yetişmiş olan Avrupa ve özellikle Amerikalıla'rda mutfağımıza olan hayranlıkları yüzlerinden okunuyor.

*Bu sebepden ötürü size 2 web sitesi öneriyorum:
1- http://www.packagetoursturkey.com
2- http://www.touroperatoristanbul.com
*Yöresel ve Osmanlı mutfağından oluşan günlük turlarından yaralanabilirsiniz.
*Bir milletin büyüklüğü sâdece tarihte kazanmış olduğu zaferlerden ibâret değil, kültür, san'at ve mutfağının büyüklüğü ve çeşitliliği de önem arz eder...

Herkese selâmlar.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt