Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Esma-i Hüsna Hakkında (1 Kullanıcı)

Erkan

Yönetici
Katılım
26 Kas 2005
Mesajlar
757
Tepki puanı
133
Puanları
93
Yaş
37
Konum
İstanbul
Web Sitesi
www.islamiyet.gen.tr
( Soru ) - Allahın isimlerinden her hangi birisini şu kadar sayıda tekrarlarsan şöyle olur gibi şeyler söyleniyor. Bu doğru mudur? Bu isimlerle dua etmenin farklı bir anlamı var mıdır?


( Cevap ) 1.Allah (cc): "Allah'ın güzel isimleri vardır, O'na onlarla dua edin" (7/173) buyurur. Efendimiz de (s): "Allah'ın 99 ismi vardır ki, kim onları kavrarsa cennete girer" buyurur. Bu hadisi şerifte geçen "ihsa" kelimesi, kuru kuruya ezberlemekten ziyade, kavramak, anlamak manasına gelir. Yani önemli olan onları ezbere bilmek ve anlamadan tekrarlamak değil, ezbere bilmese dahi her birerlerini bilip, manalarını anlamaktır. Bunun bir anlamı da şudur: Allah'ı biz ancak O'nun kendisi için kullandığı isimleriyle tanıyabiliriz. Ya da O ancak bu isimlerde anlatılan gibidir. Dolayısıyla bu isimleri bilen birisi O'nu tanıması gerektiği gibi tanımış demektir. Öyleyse bunları manalarına inanarak bilen bir insan Allah'ı kendisinden istendiği şekilde tanıyan ve O'na böyle inanan insandır. Böyle bir insan gerçekten de cennete girmeyi hak etmiştir.

2.Bu isimlerin her biri bize Allah'ın bir sıfatını ya da vasfını anlatır. Bizden Allah'a bunlarla dua etmemiz istendiğine göre demek ki, O'ndan ne isteyeceksek onu bu isteğe münasip olan ismiyle istemeliyiz. Mesela, merhametini isteyeceksek, "Ya Rahmân" diyeceğiz, bizi korumasın isteyeceksek "Ya Hafîz" diyeceğiz, ilah. Sanki O'nun hangi hazinesinden isteyeceksek o hazinesinin kapısındaki tokmağı çalacağız. Yukarıda zikrettiğimiz ayetten böyle anlaşılabilir. Ama bilindiği gibi, Allah'ın bütün isimlerini temsil eden özel ismi, Allah'tır. Allah, ism-i câmi'dir, yani O'nun bütün isimlerini cemeder, toplar. Bu sebeple bazı âlimler en faziletli zikrin bu isimle olacağını söylerler. Yani, "Ya Allah!" Ya da sadece "Allah" diye zikretmek daha güzeldir derler. "Üzkürullahe / Allah'ı zimredin" ya da "Allah'ı çok zikredin" gibi emirlerden de bu anlaşılabilir.

3.Allah Rasulü Efendimizden, bu isimlerle dua ederken şu kadar sayıyla dua etmelisiniz diye bir haber gelmemiştir. Dolayısıyla ibadet olarak icra edilen hususlarda insanlar, şöyle ya da böyle olmalı, gibi bir hüküm koyamazlar. Bu isimlerle, bunların ebced hesabına göre sayısal değerleri kadar bir sayıyla dua edilmesinin güzel olacağını söyleyenler, bazı insanlardır. Hatta unların alim olup olmadıklarını dahi bilmemekteyiz. Muhtemeldir ki, onlar böyle bir sayıyı tekrarlayarak iyi bir sonuca ulaştıkları için böyle söylemişlerdir. Ancak bu sonuca ulaşmalarının belli bir ismi bu sayıda tekrarlamalarında kaynaklandığını söylemek de mümkün değildir.

Belki de onların kendilerine has ihlaslı halleri ve Salih niyetleri sebebiyle Allah onların isteklerini vermiş olabilir. Dolayısıyla, bunu her tekrarlayan insan aynı sonucu elde eder demenin imkânı yoktur. Kaldı ki, böyle bir şeyin gerektiğini söylemek zaten bidat olur. Çünkü bidat, dine, yani ibadetlere ve akideye yapılan her türlü eksiltme ve çıkarmalardır. Zikretmek bir ibadettir, bunu sayıya bağlamak ve bu sayıda olmazsa olmaz demek ibadete bir eklemedir ve buna kimsenin hakkı yoktur. Bu konuda ancak Rasulüllah'tan gelen sayılara itibar edilir. Ama ne var ki, mürşitlerin öğrencilerini zikre alıştırmak için, sen şu kadar lailahe illellah de, diye talim etmeleri bundan müstesnadır. Çünkü onlar bunu söylerken önemli olanın bu sayıyı tamamlamak olduğunu düşündükleri için değil, onu zikre alıştırmak için böyle söylerler. Ama aksi olursa, yani sayılarda tılsım aranırsa durum değişir. Çünkü zamanımızda pek çok insan Allah'ı anmak için değil, belli sayıyı doldurmak için zikreder.


4.Esma-i Hüsnâ'nın her birerlerinin bazı özelliklerinin bulunması mümkündür. Ancak bu konuda da dinin sahibinden bize bir bilgi gelmemiştir. Söylenenler tahminden ibarettir. Bu sebeple bunları, söylenen sayılar kadar tekrarlama zorunluluğu olamaz. Çünkü ibadetler konusunda zorunluluğu ancak Mabud koyabilir. O da böyle bir şey söylememiştir. Allah'ın söylediği şey, kendisinin çokça zikredilmesidir. Zikrin çokluğu, kişisine ve zamanına göre değişebilir. Kaldı ki zikir sadece dille bir şeyleri tekrarlamak değildir. Zikir aslında kalbin eylemidir ve kalbin katılmadığı hiçbir zikir zikir olamaz.


Faruk Beşer
 

guner

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eyl 2006
Mesajlar
319
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Esma-i Hüsna Hakkında

SELAM ERKAN GERCEKTEN TEBRIK EDERIM YANI BILDIGIMIZ BIULGILERI BIRDAHA OGRENMIS OLAMKLA GERCEKDEN BIZI BAHTIYAR ETTIN ALLAH SITENIZIN DAHA YUKSEK YERLEE GELMESINI NASIP ETSIN BU ARADA SIIR BOLUMU VARSA BENDE SIIRRBOLUMUNE YAZARIMB)
 

gulderen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Haz 2006
Mesajlar
41
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Esma-i Hüsna Hakkında

guner yazdı:
SELAM ERKAN GERCEKTEN TEBRIK EDERIM YANI BILDIGIMIZ BIULGILERI BIRDAHA OGRENMIS OLAMKLA GERCEKDEN BIZI BAHTIYAR ETTIN ALLAH SITENIZIN DAHA YUKSEK YERLEE GELMESINI NASIP ETSIN BU ARADA SIIR BOLUMU VARSA BENDE SIIRRBOLUMUNE YAZARIMB)

B)B)Selamünaleyküm Güner kardeşim aramıza hoş geldin.Umarım bu site bizler gibi sanada kucak açar.Paylaşımlarını bekliyoruz.B)B)
 

polyana

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Tem 2006
Mesajlar
162
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Esma-i Hüsna Hakkında

allah razı olsun arkadaşım, evet bu sayı ve rakamlar büyüklerimizin ağzında o kadar çok dolaşıyor kii, buna güzel bir açıklama getirmişsiniz, "Zikir aslında kalbin eylemidir ve kalbin katılmadığı hiçbir zikir zikir olamaz." ALLAH SİZLERDEN RAZI OLSUN.
 

konak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Tem 2006
Mesajlar
1,186
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Esma-i Hüsna Hakkında

Rabbim sizden razı olsun. Umarım bu yazınıza birçok insan ulaşır da konu ile ilgili bilginin özüne ulaşmış olur. Gerçekten sayısal değerden ziyade pratik değerin yani uygulamadaki samimiyetin önemli olduğunu kavrarlarsa insanlarımız en azından ibadetlerinde amaçlarına ulaşmış olurlar.
Selam ve dua ile.
 

guner

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eyl 2006
Mesajlar
319
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Esma-i Hüsna Hakkında

Ah yazık!



Ömrüm boş şeylerle geçti, ah yazık!

Yarını hiç düşünmedim, ah yazık!

Hep havaya bina kurdum, şaşkınca,

din temeli çürük oldu, ah yazık!



Affı sonsuzdur diyerek, pek azdım,

Kahhar ismini unuttum, ah yazık!

Daldım günaha, yapmadım hiç hayır

niçin doğru yoldan saptım? Ah yazık!



Mal için, makam için hep uğraştım,

sonsuz nimetlerden oldum, ah yazık!

Yol bozuk ve karanlık, önde şeytan,

günah ağır, ağlarım hep, ah yazık!



Hesap defterimde yok bir iyilik,

nasıl kurtulur bu Halid? Ah yazık!
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt