Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

zekat konusunda yardımcı olurmusunuz? (1 Kullanıcı)

goksem

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleykum Arkadaşlar.

Ablamın bir miktar altını var onun zekatını vermek istiyor. Ama altınlarının bir kısmını borç vermişti.. Ve henüz geri almadı ne zaman alacağı belli değil. Şimdi bu altınların yani elinde olmayan altınların zekatını verecek mi? Yoksa sadece elinde olanların zekatını mı verecek? Bilen varsa lütfen yardımcı olsun.

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Ve Aleykumselam...Kadir Gecemiz Mübarek Olsun...

Ve Aleykumselam...Kadir Gecemiz Mübarek Olsun...

Selamun Aleykum Arkadaşlar.

Ablamın bir miktar altını var onun zekatını vermek istiyor. Ama altınlarının bir kısmını borç vermişti.. Ve henüz geri almadı ne zaman alacağı belli değil. Şimdi bu altınların yani elinde olmayan altınların zekatını verecek mi? Yoksa sadece elinde olanların zekatını mı verecek? Bilen varsa lütfen yardımcı olsun.

Cevap:

Sağlam (ödeneceği umulan, ödenmesinden ümit kesilmiş olmayan) alacakların zekatı, müctehidlerin çoğuna göre (hanefîler dahil) her yıl, alacaklı tarafından ödenir.
İmam Mâlik'e göre sağlam olsun olmasın alacakların zekatı, tahsil edildiği yıl -geçmiş yıllarınki değil, yalnızca o yılınki- ödenir.
İhtiyaç sahibine borç vermek de bir yardım olduğu için alacağın zekatı ödenmez diyen müctehidler de vardır.
Ben İmam Malik'in ictihadını orta ve adil bir çözüm olarak görüyorum.

Alıntı: Hayrettin Karaman

NOT:
Açtığınız konu Fıkıh Bölümüne kaydırılmıştır...

goksem

Kayıtlı Kullanıcı
Cevap:

Sağlam (ödeneceği umulan, ödenmesinden ümit kesilmiş olmayan) alacakların zekatı, müctehidlerin çoğuna göre (hanefîler dahil) her yıl, alacaklı tarafından ödenir.
İmam Mâlik'e göre sağlam olsun olmasın alacakların zekatı, tahsil edildiği yıl -geçmiş yıllarınki değil, yalnızca o yılınki- ödenir.
İhtiyaç sahibine borç vermek de bir yardım olduğu için alacağın zekatı ödenmez diyen müctehidler de vardır.
Ben İmam Malik'in ictihadını orta ve adil bir çözüm olarak görüyorum.

Alıntı: Hayrettin Karaman

NOT:
Açtığınız konu Fıkıh Bölümüne kaydırılmıştır...

Peki ama şimdi nasıl yapacağız..Ablamlar kirada oturuyor ve sadece eniştem çalışıyor.

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamünaleykum...KADİR GECEMİZ Mübarek Olsun...

Esselamünaleykum...KADİR GECEMİZ Mübarek Olsun...

Peki ama şimdi nasıl yapacağız..Ablamlar kirada oturuyor ve sadece eniştem çalışıyor.

Dini hüküm bu kardeşim...
Eğer nisab miktarını geçiyorsa altın, gümüş veya kazançlar bir şekilde zekatının verilmesi gerekiyor...

goksem

Kayıtlı Kullanıcı
Dini hüküm bu kardeşim...
Eğer nisab miktarını geçiyorsa altın, gümüş veya kazançlar bir şekilde zekatının verilmesi gerekiyor...

Tamam yani borç olarak verdiklerinin de bütün altınlarının zekatını verecek.Anladım.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt