Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

ZAYIFLAYAYIM DERKEN KENDİNİZİ ÖLDÜRMEYİN (1 Kullanıcı)

cemil cemil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
304
Tepki puanı
0
Puanları
0
Zayıflama Hastalığına Yenik Düşmeyin


Yeme bozukluğu olarak tanımlanan Anoreksia Nervoza ve Bulimia Nervoza incecik olmak isterken sağlığı ciddi şekilde bozuyor.

Zayıf kalarak daha güzel görünmek amacıyla, Avrupa'da özellikle genç kadınlar arasında giderek artan yeme bozuklukları sağlığa büyük ölçüde zarar veriyor. Psikiyatrik bozuklukların fiziksel belirtileri olarak ortaya çıkan Anoreksia Nervoza (AN) ve Bulimia Nervoza (BN), çok fazla vücut yağı olduğuna dair kaygıların bir sonucu olarak gelişiyor. Yeme bozukluğu olanlar vücut şekillerinden rahatsızlık duyarlar ve karşı konulmaz bir zayıf olma hissi taşırlar. Özellikle zayıflığın bir ideal olarak gösterildiği endüstri toplumlarında bu hastalıklar çok yaygındır. Mankenler ve sinema yıldızlarında da çok görüldüğünden 'manken hastalığı' olarak da bilinir.

Vücudu etkiliyor
Yeme bozuklukları vücutta belirgin tıbbi komplikasyonlara yol açıyor. Bunların başında beyin, kalp-damar sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi, kan tablosu, endokrin sistem, metabolizma, kemikler ve dişler geliyor. Ciltte ise ayva tüylerinin artmasına, sürekli elini ağzına sokarak kusma girişiminden dolayı kişilerin ellerinin dış kısmında nasır oluşmasına yol açar. Ayrıca, yüksek asidik mide suyunun etkisiyle diş minesi erozyonları meydana gelir. Bunların yanı sıra ciltte pek çok sorun ortaya çıkar.

Cildi yıpratıyor
Alman Nişantaşı Kliniği dermotoloji uzmanlarından Dr. Belma Bayraktar, yeme bozukluklarının insan sağlığına çok sayıda olumsuz etkisinin bulunduğunu ifade ederek şöyle söylüyor; "Cilt kuruması da yeme bozukluğunun sonuçlarından biridir. Kuruluk renk artışıyla daha sık görülür. Bu görünüme 'kirli cilt' de denilir. Yağ bezi aktivitesindeki azalma, hipotiroidi, vitamin ve element yetersizliğine bağlı cilt yağlarındaki azalma bu durumdan sorumludur. Sivilce ve soğuk eller ve ayaklar da sık rastlanan bulgulardandır." Bu hastalıklar psikolojik kökenli olduğundan kişilerin mutlaka bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

www.showtv.net

Logged

--------------------------------------------------------------------------------

Beden, zihnin hizmetçisidir

Yeme Bozukluğu Ergenlikte Başlıyor


Çocuğunuz, aşırı zayıf olmak için aç kalıyor, yediklerini kusuyor, yemek ataklarında kontrolsüzce yiyorsa mutlaka bir doktora danışın. Uzmanlar, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasında ailelerin önemli rolü olduğuna dikkat çekiyor. Kimisi elinde tabak saatlerce bir lokma yemesi için yalvarıyor. Dr. Ela Tahmaz, '9-10 aydan, bir yaşından itibaren sizinle birlikte mama sandalyesinde sofraya oturmalı. Yemeğini kendi yemeli' diyor.

Çocuklarda iki tip yemek bozukluğu görülüyor; anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı-Hastalıkları ve Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, çocuklarda görülen yemek bozukluğu ile ilgili merak edilenleri anlattı:

Anoreksiya nervoza, daha sık görülüyor. Yemek yemeyi reddediyorlar. Genelde en sık adolesan kızlarda görülüyor. Yani 10-18 yaş arasında daha sık rastlanıyor. Toplumdaki görülme oranı ise yüzde 1-5. Genelde kadınlarda daha sık ortaya çıkıyor. Bu oran 20'ye birdir. Ailesel yatkınlık var, ailesinde anoreksia nevroza olan çocuklarda risk daha yüksek. Bu bozukluğun görüldüğü çocuklardaki ortak kişilik özellikleri; çok mükemmeliyetçiler, kendilerine çok fazla değer vermiyorlar, birçoğu hafif fazla kilolu.

Bu çocuklar çoğu zaman vücut görüntüsünü yanlış algılıyor. Zayıf olmasına rağmen şişman olduğunu düşünüyor. Bu çocuğu zayıf olduğuna ikna etmek çok zordur. Göğüs ve kalçalarının çok büyük olduğuna inanıyor. Beslenme bozukluğu oluyor, yemekten kaçınıyorlar. Vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmeleri, kıllanmalar, deride birtakım değişiklikler oluyor, adet gören kızlarda adet kesiliyor. Yaşa ve boya göre normal olan vücut ağırlığında kalmayı reddediyorlar. Yoğun olarak kilo alma korkuları var. Sorunlu ailelerin çocuklarında ortaya çıkma riski artıyor.

Psikolog ve psikiyatristlerle birlikte ailenin yapısı incelenmeli. Normal beslenme alışkanlığı geri kazandırılmalı. Eğer çok kilo kaybetmişse; kilo kaybı yaşına ve boyuna uygun olan vücut ağırlığının yüzde 25'ini geçtiyse hastanede yatırmak gerekiyor. Kalp-ritim bozukluğu, intihar eğilimi varsa mutlaka hastaneye yatırılmalı. Gerekirse damardan beslenme yapılır.

Yüzde 20'sinde kalıcı sorunlar olabiliyor. Tedavisi başarıyla sonuçlananların yüzde 20'sinde tekrarlama riski var. Hastaların yüzde 30'unda bulimia gelişiyor.


Blumik çocuklar

Çocuklarda görülen ikinci tip yemek bozukluğu olan bulimia yemek krizi ataklarına neden oluyor, daha sonra kendilerini kusturuyorlar. Kontrollerini kaybedip aşırı yemek yiyorlar. Yüksek karbonhidratlı ve yağ içeriği olan yiyecekleri tüketiyorlar.

Bazen lezzeti olmayan yemek atıklarını bile yiyebiliyorlar. Bir kısmı kendini kusturuyor, ishal yapıcı, bağırsakları temizleyici, vücuttaki suyun kaybına neden olan ilaçları içiyorlar. Bunların kilo kaybettirici özellikleri olduğunu düşündükleri için kullanıyorlar. Bu ilaçların kronik kullanımları metabolik bozukluklara neden oluyor. 10 yaşından sonra görülüyor. Yetişkinlerde de ortaya çıkabiliyor.


Yemiyorsa zorlamayın

Dr. Ela Tahmaz da birçok doktor gibi çocukların kendi başına yemek yemelerinden yana, bu konuda ailelerin izlemesi gereken yolu anlatıyor:

9-10 aylıktan itibaren, bir yaşından sonra sofrada oturtulmalı. Sabah, öğlen ve akşam öğününü aile ile birlikte sosyal ortamda yemeli. Bu çocuklara erken yaşta sofrada yemek yeme ve öğün atlamama alışkanlığı kazandırıyor. Ailesiyle masada oturan çocuk, çatalı-bıçağı eline alıp masada yapılanları taklit ediyor. Yemekleri etrafa dökmesi önemsenmemeli. Annenin gözü her zaman üzerinde olmalı. Anne-baba arada sırada yardımcı olmalı. Masada yemeğini kendi başına yemesi, ileride her şeyi kendi yapması açısından bir başlangıç.


Çocukların iştahı normal aileler sabırsız

İştahı olmayan, az yemek yiyen çocuklara bakıldığında ailelerin yemek konusunda üzerlerine çok fazla düştüğü görülüyor. Annesi etrafında yemek tabağıyla koşturulan çocukların iştahı olmadığı düşünülüyor. Çocuklar yemeği zamanla koz olarak kullanmaya başlıyor. Aslında çocukların büyük bir kısmında iştah sorunu yok. Genetik olarak az yemek yiyen, zayıf büyüyen bir grup var. Bu çocukların büyüme hızı ise normal. Eğer büyüme hızları yavaş, boyları kısa ise mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmeli.


Dört kaşık kuralı

Bazı anneler çocukların her lezzeti tatması için dört kaşık kuralını uyguluyor. Her yemekten istese de istemese de dört kaşık tatmasını istiyor. Dr. Ela Tahmaz, bu kuralın faydalı olabileceğini belirtiyor:

Baharatlılar ve tatlılar hariç 9 aydan sonra sofradaki her şeyden yiyebilirler. Ancak her çocuğun damak tadı olduğunu unutmamalı. Her şeyi yemesini bekleyemeyiz. Anneler bazen porsiyonları abartıp çocukların erişkinler kadar yiyebileceğini sanıyor. Çocukları normal kiloda olsa bile 'Çocuğum çok zayıf' şikâyetiyle gelenler var.


Blumiyayı işaret eden belirtiler

" Tekrarlayan aşırı yemek atakları (Üç ay boyunca haftada iki kez)
" Çok kısa sürede normal bir insanın yiyebileceği miktardan fazla yemek
" Kontrolün elinden çıktığını bilmek, ancak atak sırasında kendini durduramamak
" Yemekten sonra kendini kusturmak, lağman kullanma
" Ataklardan sonra uzun süre aç kalma ya da aşırı egzersiz yaparak kilo vermeye çalışma
" Dürtü bozukluğu ve depresyonla birlikte görülebiliyor
" Yemek tabağıyla arkasından gezmeyin
" Yemek yemesine çok fazla anlam yüklemeyin
" Sizinle aynı porsiyonda tüketebileceğini düşünmeyin
" Yemeğin tadını beğenmediğinde zorlamayın
" Tadından hoşlanmadığı yemekleri yaparken farklı lezzetler katmaya çalışın.

Dr. Ela Tahmaz, 'Yeme bozukluğu olan genç kızlarda saç dökülmesi, adetin kesilmesi, depresyon gibi şikayetler görülebilir' dedi.


Sinem Eminoğlu

İnsanlar, kendilerini seven insanları severler
Barbie Bebek Mutsuz Çocuk Doğurdu


LONDRA - Kız çocukların bir numaralı arkadaşı Barbie bebekler, yeme bozukluğu olan mutsuz nesillerin yetişmesine yol açıyor olabilir.

Geleneksel vücutlardan çok daha zayıf olan Barbie'ler, kızların gerçekçi olmayacak ölçüde zayıflamak istemesine neden oluyor. Araştırmacılar bu durumun kızların ileriki yaşlarda dış görünüşleriyle ilgili kendilerini güvensiz hissedip yeme bozukluğu geliştirebileceklerini ifade ediyor.

Sussex Üniversitesi'nden Helga Dittmar'ın yürüttüğü araştırma raporunda, "Bu aşırı zayıf şekiller kızların vücutlarına saygısını azaltmakla kalmıyor, gerçek vücut ölçülerinden tatmin olmayarak daha zayıf vücut istemelerine de yol açıyor" deniliyor.

Developmental Psychology dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında biri Barbie, diğeri daha büyük vücut ölçülerine sahip iki oyuncak bebek görüntüsünün, yaklaşık 200 ilkokul öğrencisi kız çocuğu üzerindeki etkileri incelendi.

Araştırmacılar sadece 100 bin kadından 1'inin Barbie vücuduna sahip olabileceğini de ekliyor. Barbie'yi üreten Mattel'in sözcüsüyse, "Barbie, kızların büyüdüklerinde istedikleri her şey olabileceklerini hayal etmelerini sağlıyor" dedi.

Times Dergisi
Öldürmeyen güçlendirir
 

derya_derya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Nis 2007
Mesajlar
606
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ZAYIFLAYAYIM DERKEN KENDİNİZİ ÖLDÜRMEYİN

SAĞOL KARDEŞİM.ALLAH TAN BENİM OĞLUMUN İ,ŞTAHI YERİNDE.BİDE ANNELERE TAVSİYEM YEMEYEN ÇOCUĞUN ÜZERİNE GİTMEYİN ELBETTE ACIKIP YİYECEKTİR.SİZ ONU ZORLAYINCA YEMEK İHTİYAÇTAN ÇIKIP SAVAŞA DÖNÜŞÜR.
 

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
iStAnBuLL
RE: ZAYIFLAYAYIM DERKEN KENDİNİZİ ÖLDÜRMEYİN

s.a kardeşim yazıyı görünce hemen atladım bende normalde boyuma göre çok aşırı zayıfım eskiden iştahım normaldi kılom gene cok fazla yoktu zayıftım ama bu seneki gibi değildi
1 sene içinde aşırı kılo kaybı iştahsızlık olamaya başladı son 1 aydırda mide bulantısı oluştu tabi bu halsizlıkte yapıyor iştah hapı aldım o bile fayda etmedi şunuda belirtiyim kesinlikle zayıflamak için rejim falan yaptığımdan kaynaklanmıyor tam tersıne kılo almak istıyorum ama olmuyor yaaaaa :(:(:( kılo almam için önerilerinz varsa ablalarım beklıyorum yorumlarınızı :D:D:D selametle
 

derya_derya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Nis 2007
Mesajlar
606
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ZAYIFLAYAYIM DERKEN KENDİNİZİ ÖLDÜRMEYİN

cennet_agaci yazdı:
s.a kardeşim yazıyı görünce hemen atladım bende normalde boyuma göre çok aşırı zayıfım eskiden iştahım normaldi kılom gene cok fazla yoktu zayıftım ama bu seneki gibi değildi
1 sene içinde aşırı kılo kaybı iştahsızlık olamaya başladı son 1 aydırda mide bulantısı oluştu tabi bu halsizlıkte yapıyor iştah hapı aldım o bile fayda etmedi şunuda belirtiyim kesinlikle zayıflamak için rejim falan yaptığımdan kaynaklanmıyor tam tersıne kılo almak istıyorum ama olmuyor yaaaaa :(:(:( kılo almam için önerilerinz varsa ablalarım beklıyorum yorumlarınızı :D:D:D selametle
BEN DE BU ARALAR ÇOK ZAYIFLADIM.AŞKA MECNUN ABİM BANA AKŞAM YATMADAN ÖNCE ACI SOSLU MAKARNA YAPIP BOL BOL YE YANINA DA AYRAN YAP İŞTAHIN AÇILIR DEMİŞTİ.BUNU UYGULAYABİLİRSİN.
 

cemil cemil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
304
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ZAYIFLAYAYIM DERKEN KENDİNİZİ ÖLDÜRMEYİN

KARDEŞİME TAVSİYEM KİO ALMAK İCİN AVİCANE BAYAN MACUN + SARMISAK HAPI VEYA YAGI VEYA SARMISAKLI YİYECEKLER AYRANDDA KATABİLİRSİNİZ YEDİKTEN SONRA KESİNLİKLE 30 DAKİKA YATMAK GEREKİYOR BEN AYNI ZAMANDA AKTARIM RABBİM ŞİFA VERSİN
 

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
iStAnBuLL
RE: ZAYIFLAYAYIM DERKEN KENDİNİZİ ÖLDÜRMEYİN

cemil cemil yazdı:
KARDEŞİME TAVSİYEM KİO ALMAK İCİN AVİCANE BAYAN MACUN + SARMISAK HAPI VEYA YAGI VEYA SARMISAKLI YİYECEKLER AYRANDDA KATABİLİRSİNİZ YEDİKTEN SONRA KESİNLİKLE 30 DAKİKA YATMAK GEREKİYOR BEN AYNI ZAMANDA AKTARIM RABBİM ŞİFA VERSİN
s.a kardeşim t.ederim ederim önerilerin için hemen bı aktarcı bulmam lazım ;););) inş iyi gelir bu seferde fazla kılo almıyım :D:D:D
 

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
iStAnBuLL
RE: ZAYIFLAYAYIM DERKEN KENDİNİZİ ÖLDÜRMEYİN

derya_derya yazdı:
cennet_agaci yazdı:
s.a kardeşim yazıyı görünce hemen atladım bende normalde boyuma göre çok aşırı zayıfım eskiden iştahım normaldi kılom gene cok fazla yoktu zayıftım ama bu seneki gibi değildi
1 sene içinde aşırı kılo kaybı iştahsızlık olamaya başladı son 1 aydırda mide bulantısı oluştu tabi bu halsizlıkte yapıyor iştah hapı aldım o bile fayda etmedi şunuda belirtiyim kesinlikle zayıflamak için rejim falan yaptığımdan kaynaklanmıyor tam tersıne kılo almak istıyorum ama olmuyor yaaaaa :(:(:( kılo almam için önerilerinz varsa ablalarım beklıyorum yorumlarınızı :D:D:D selametle
BEN DE BU ARALAR ÇOK ZAYIFLADIM.AŞKA MECNUN ABİM BANA AKŞAM YATMADAN ÖNCE ACI SOSLU MAKARNA YAPIP BOL BOL YE YANINA DA AYRAN YAP İŞTAHIN AÇILIR DEMİŞTİ.BUNU UYGULAYABİLİRSİN.

tamam ablam denerim sağolasın sen faydasını gördünmü? Bari :D:D
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt