Hasıl ı Kelam
Kayıtlı Kullanıcı
- Katılım
- 20 Ağu 2008
- Mesajlar
- 2,034
- Tepki puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 37

Halk arasında Gözün gıp-gıp etmesi olarak da bilinen göz seğirmelerinin önemli bir kısmının psikolojik ve nörolojik bir bozukluğun ön bulgusu olabileceği belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi Göz hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Eyüpoğlu, hastaların göz seğirmesi şikayeti ile önce göz doktoruna müracaat ettiklerini belirterek, ''Göz yönünden seğirmeye neden olabilecek durumlar vardır. Bunlar, gözde batma ve yanmaya neden olan konjonktivit, keratit ve benzeri iltihabi durumlar ile düzeltilmemiş kırma kusurları yani gözlük ihtiyacıdır. Göz hekimleri, hastada bu gibi durumlar varsa tam bir göz muayenesi ile düzeltir. Ancak göz seğirmelerinin önemli bir kısmı psikolojik ve nörolojik bir bozukluğun ön bulgusu olabileceğinden hastalar göz kliniğinden, mutlaka psikoloji ve nöroloji kliniklerine de sevk edilir'' dedi.
Göz seğirmesinin tıpta genellikle bir hastalık olarak kabul edilmediğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Şükrü Daloğlu, ''Nedeni ve tedavisi hakkında bir fikir birliği olmamasıdır. Ancak göz seğirmesi bir hastalık belirtisi olabilir. Bir çok kişinin yaşamı boyunca sık sık karşılaştığı bir durumdur ve çoğu kez tedavisiz düzelmektedir. Bazen daha sürekli ve rahatsız edici olduğundan, altta yatan yorgunluk, stres, depresyon, sıvı ve elektrolit dengesi bozuklukları gibi nedene yönelik tedaviler yararlı olmaktadır'' diye konuştu.
Göz seğirmelerinin bazı vakalarda alışkanlık haline gelerek, tik şeklini aldığını ve çoğu kez tedaviye dirençli hale geldiğini belirten Daloğlu, ''Göz sağlığı altında ciddi beyin bozukluğu bulunmadığı için tek başına endişe verici bir durum değildir. Rahatsız edici ve şüphe verici durumlarda nöroloji uzmanına muayene olmakta yarar var'' dedi. Göz seğirmesinin göz kasının kontrol dışı hareket olduğunu kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Psikologu Sacit Saygılı, ''Genellikle nedeni herhangi bir bozukluk değildir. Göz seğirmesi halk arasında daha çok haber gelecek, iyi-kötü bir şey olacak gibi işaret olarak algılanır. Ancak göz seğirmesinin böyle bir durumla kesinlikle ilgisi yoktur. Bu yanlış bir inançtır. Göz seğirmesinden sonra gerçekten kötü veya iyi bir şey olması kesinlikle tesadüftür. Kişilerin bu tip şeylere çok fazla inanmamaları gerekir'' dedi. ALTAY VAROL
DENİZLİ (İHA) -
Göz Seyirmesi konusunda bazı bilgiler
Goz seyirmesi goz kapaginin kendi kendine titresmesi durumudur ve bu durum "goz kirpma" dan farklidir.
Goz seyirmesinin en onemli 3 nedeni:
1. yorgunluk-uykusuzluk,
2. stres ve kafeindir.
3.Bilgisayar kullanimi ve parlak isiklar da uyarici olabilir.
Hastalarimizin uyku ve dinlenme saatlerine dikkat etmesi, stresli yasamdan uzak durmasi, bilgisayar kullanimini azaltmasi, evlerinde yumusak ve parlak olmayan aydinlatmalar kullanmasi ve kahveyi kesmesi onlara yardimci olabilir. Ayrica geceleri goz kapagina nemlendirici surup hafif hafif kapak cildini yuz kemigine dogru bastirarak masaj yapmalari da faydali olabilir.
Bunlara ragmen:
1. ciddi goz seyirmesi devam ederse ve gittikce siddetlenirse, 2. yuzun diger bolumlerinde kasilmalar da birlikte olursa, 3. o gozde sislik, kizariklik veya capaklanma varsa, 4. seyirme "goz kirpistirma" yani gozu tamamen kapatan bir sekil alirsa, 5. goz kapaginda dusukluk olursa, mutlaka goz doktoruna basvurmalari gerekir.