Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

YEMİN KEFARETİ (1 Kullanıcı)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Yemin öyle her kızdığında rastgele söylenecek basit bir cümle değildir. İnsan hayatında ancak mecbur kaldığı yerlerde yemin eder. Çünkü yemin etmek Allah (cc)’ın ismiyle olur.

Vallahi, billahi, tallahi.. gibi sözlerle yapılır. Yani Allahın isimlerini şahit tutmak suretiyle garanti verilmiş olunur. Allahı şahit tutmak ise basit bir iddia değildir.

Bu sebeple, Allahın isimleriyle yaptığınız yemininizi bozmayacak, ne söylemişseniz onda sabit kalacaksınız. Doğru olan budur.

Ancak, günah olan bir işi yapmaya, yahut da sevap olan bir işi yapmamaya yemin etmişseniz bu yeminlerinizde durmayıp bozarak kefaretini vermeyi tercih etmeniz daha doğru olur.

Mesela, soruda geçtiği gibi, küs durmaya, yahut da evlerine gitmemeye yemin etmek hayırlı bir yemin değildir. Öyle ise küs durmamalı, akrabanın evine gitmeli, ama böylece bozduğunuz yeminin kefaretini vermeyi tercih etmelisiniz...

Gelelim keffarete. Ne midir bozulan yeminin keffareti? Arz edeyim.

On fakire iki öğün yemek yedirmek, yahut da bu yemeğin parasını vermektir!

Daha anlaşılır bir ifade ile, on yoksula on tane fitre vermektir. Mesela bu sene fitreyi beş milyondan vermişseniz, on tane beş milyonu (yani elli milyonu) yemin kefareti olarak yoksullara ödemektir..

Böylece yoksula yardım etmiş olmanın hürmetine bozduğunuz yeminin günahından kurtulmuş olacağınızı düşünebilirsiniz. Zaten kefaret, silmek demektir. Bozulan yeminin günahını silmek...

Ancak yemin kefaretini ödemenin kendine mahsus şartı vardır. Şöyle ki

Bir yoksula bir günde birden fazla yemin keffareti verilemez. Bu sebeple yoksulun aile fertlerine de ayrı ayrı fitre miktarı kefaret gönderilebilir. Böylece on ihtiyaç sahibine birer fitre vermekle kısa zamanda keffaret borcu ödenmiş olabilir.

Kefareti vekille vermek de mümkündür. İtimat edeceğiniz birine verirseniz o sizin adınıza ihtiyaç sahibi kalabalık öğrencilere, başka yoksullara da bir anda ulaştırabilir..

Yeminini bozan kimse kefaret verecek imkana sahip bulunmuyorsa, üç gün arka arkaya oruç tutar. Bozduğu yeminin kefaretini üç günlük aralıksız oruçla ödemiş olur. Borçlanarak kefaret ödemek zorunda kalmaz. Bu da bir başka kolaylıktır.

Özetleyecek olursak diyebiliriz ki: Bir kötülüğü yapmaya, yahut da bir iyiliği yapmamaya yemin eden kimse, yemin ettim diye o kötülüğü mutlaka yapmaya, o iyiliği yapmamaya çalışmamalıdır. Tam aksine, o kötülüğü terk etmeli, o iyiliği yapmalı, böylece bozmuş olduğu yeminin kefaretini vermeyi tercih etmelidir. Bunun altını çizerek arz ediyorum..

Yemin konusunda bir mühim noktaya daha dikkat çekmek isterim.

Yeminin en korkuncu, şahitliklerde yalan yere yemin yapılmasıdır. Şahitliklerde bilerek yalan yere yemin etmenin cezası, kefareti verilerek kaldırılamaz!.

Yalancı şahitliğin vebalinden kurtulmak, yalan yeminle yok edilen hakkın sahibine tekrar iadesini sağlayarak, mağdurla helalleşmekle mümkün olabilir.

Bu yüzden, şahitliklerde yalan yere yapılan yemin, “ocakları söndürür, yalancının başına belaları yağmur gibi yağdırır” denmiştir. Çoğu zaman da öyle olmuştur. Bu sebeple, özellikle şahitliklerde yalan yeminden korkmalı, hatta titremelidir. Zaten sağlam insan şahitlikte de yalan söyleyemez.KAYNAK:Ahmet Şahin hocaefendi

god one

Kayıtlı Kullanıcı
RE: YEMİN KEFARETİ

emeğine sağlık ablacım.PAYLAŞIMIN İÇİN SAĞOLASIN..Allah razı olsun.....selametle

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

rabbim cümlemizden razı olsun değerli kardeşim selam ve dua ile

suranur

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun zerda abla bilgilendirdiğin için.Rabbim yar ve yardımcın olsun.Allaha emanet olB)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

canım sende allaha emanet ol rabbim gönlüne göre versin dua ile

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com

Yemin ve yemin kefareti
Sual: Yemin nasıl olur?
CEVAP
Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi gibi.
Kur�an, Peygamber, Kâbe için demekle yemin olmaz. Fakat âdet olduğu için Mushaf hakkı için demek veya elini Mushafa koyarak bunun hakkı için demek yemin olur. (Kur�an çarpsın) demek, Allah şahidim olsun demek yemin olur.

Kalben vallahi dense, yemin sahih olmaz. Dil ile söylemek gerekir. Küfre sebep olan şeyleri, yemin niyeti ile söylerse, kâfir olmaz, yemin etmiş olur. (Eğer şunu yaparsam kâfir olayım) gibi küfre sebep olan bir şeyi yemin kastı ile söylemek de yemin olur. Yemin kastı ile söylemedi ise kendisi kâfir olur. Onun için kâfir olayım sözünü hiç söylememeli!

(Babamın başı için, çocuğumun, annemin ölüsünü öpeyim...) diye yemin etmek haramdır. Tevbe etmek gerekir. Allah�tan gayrısı için yemin edilmez. Bu yemin olmadığı için, bozulursa yemin kefareti gerekmez. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Babam hakkı için diyerek yemin etmeyiniz! Yemin, Allahü teâlânın ismi ile olur.) [Müslim]

Haram işlemek veya ibadet yapmamak için yemin eden, yeminini bozar, sonra yemin kefareti verir. Mesela, (Şu işim olursa vallahi şarap içeceğim) diyen kimse, şarap içmez, yemin ettiği için yemin kefareti verir.

Helal malını haram ederek yemin etmekle o mal haram olmaz. Mesela, (Şu elbiseyi giyersem haram olsun) diyen kimse, sözünde durmayıp giyse, elbisesi haram olmaz. Fakat, o elbiseyi giyince, kefaret vermesi gerekir.

Yalan yere yemin büyük günahtır. Doğru olarak çok yemin etmek de uygun değildir. Allahü teâlânın ismine ve yemine kıymet vermemek olur. Şarkılarda, türkülerde, eğlencelerde yemin etmek de böyle günah olur. (Dürr-ül-muhtar)

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com

Sual: Yemin kefareti nasıl verilir?
CEVAP
Yemin kefareti için, zekat alması caiz olan on fakire, bütün bedenini örtecek kadar bir kat çamaşır verilir. Yahut aç olan on fakire, bir gün iki defa yemek verilir. On fakire bir defa, bir fıtra miktarı buğday, un da verilebilir. Yahut bu değerde kumaş, havlu, mendil, çorap, et, pirinç, terlik, ayakkabı, ilaç veya uygun bir din kitabı veya altın vermek de caiz olur. Bunları yapamayan fakir, peş peşe yani aralıksız 3 gün oruç tutar.Yeminini bozmadan önce yemin kefareti verilmez. Verilirse sahih olmaz. Bozunca tekrar vermesi lazım olur. Yemin kefaretini geciktirmek günah olur. Kur�an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allahü teâlâ, bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sizi mesul tutar, hesap sorar.) [Maide 89]
Sigara içmeyeceğine üst üste on kere yemin edenin, sigara içerse, bir yemin kefareti vermesi kâfidir.

Nezri, yapılması uygun olmayan bir şarta bağlayan, mesela, (Ali�nin çantasını çalarsam, bir ay oruç nezrim olsun) diyen, çalmadan oruç tutar veya yemin kefareti verir.

(Kağıt para ile bir şey almam) diye yemin eden, altın ile satın alınca, yemini bozulmaz. Kapıdan çıkmayacağım diyen, pencereden çıkarsa; kırbaç vurmayacağım diyen, sopa vursa; ekmek yememeye yemin eden, simit yese, yemini bozulmuş olmaz. Konuşmayacağına yemin eden, mektup yazsa yemini bozulmaz. Sigara içmeyeceğine yemin eden, puro içse, yemini bozulmaz.

(Falancanın yüzüne bakmayacağım) diye yemin eden, o kimsenin aynadaki [veya TV�deki] görüntüsüne, yahut resmine baksa, yemini bozulmuş olmaz.

(Şu bakkaldan alış-veriş yapmayacağım) diye yemin eden, oğlunu veya başka birini gönderip alış-veriş yaptırsa, yemini bozulur. Çünkü vekil asıl gibidir.

(Hakkımı Ali�ye helal etmem) diye yemin eden, (Hakkımı herkese helal ettim) dese, yemini bozulur. Ali�ye de hakkını helal etmiş olur.

Hastalığı iyi olursa, ömür boyu Receb ayında oruç tutacağına dair adakta bulunanın, oruç yerine yemin kefareti vermesi caizdir. Yemin kefareti, büluğa ermiş fakire verilir, çocuğa verilmez. (R.Muhtar, Hindiyye, Tahtavi)

siyah_beyaz

Kayıtlı Kullanıcı

SELAM KARDEŞ ALLAH SENDEN RAZI OLSUN VERDİĞİN BİLGİLERDEN DOLAYI. BEN YEMİN ÇOK EDİYORUM AMA ETTİĞİM YEMİNİ TUTUYORUM ÇOK ŞÜKÜR. ANCAK RAHATSIZLIK DUYUYORUM BU KADAR YEMİN ETMEKTEN. TEŞEKKÜR EDERİM SİZE, ALLAH'A EMANET OLUN..

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com

Amin cümlemizden,Allahü teala Razı olsun.ben teşekkür ederim.Umarım naklettiğim bilgiler herkesin işine yarar.''Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi gibi''bu kısmını unutmamak gerekiyor tabii.Her işimizde yemin etmekte biraz hafife almaya benzemesin.Yemin ederim yerine inanki gibi kelimeleri dilimize alıştırabiliriz.Doğru yolda olanlara selam ederim.

politrade

Kayıtlı Kullanıcı

(s.a) allah (CC) HEPİNİZDEN RAZI OLSUN. SELAM VE DUA İLE

jonqlör

Kayıtlı Kullanıcı
allah razı olsn paylaşım için

H

hado77

selamün aleyküm ve rahnetullahi ve berakatühü

Yüce Allah, Hz. Eyyûb'un; hanımına yüz sopa vuracağı ile ilgili ettiği yeminini bozmamasını, 100 başak sapından bir demet veya 100 hurma yaprağından bir tutam alıp onunla ha*nımına vurarak yemini yerine getirmesini emretti.

yeminin tebdili onun uygulama şeklini değiştirir. yoksa yapılması istenen hal bakımından bir değişiklik yoktur. kelam bunu emreder. yani sigara içmeyecem diyen puro içerse ALLAH(cc) ü kandıramaz.

bu nedenle edilen yemin aynıyla fakat merhametle değişir. o peygamderdi(AS) biz ise beşeriz bize öyle bir emir gelmedi diyen insana da cevap şu olmamalı dinimiz zengin dinidir sadece zenginbler yemin eder.evinde verecek 1 sa buğdayı bile olmayan adam yemin edemez mi? veya verdiği sözün karşısına param malım var istediğim gibi yemin ederim diye mi cevap verecek?

bu yüzden yemin eden kişi ettiği yemini vasıta değiştirerek yerine getirmeli. gıybet eden diğeri için istiğfar ediyorsa. yemin eden de tevbe namazı kılmalı. çünkü ihlal edilen hak ALLAH(cc) ün hakkıdır. nafile oruç soruna bir nebze çözüm getirir.

umum itibari ile yemin eden kimseler bu yeminde lakayt davranma ile işin cılkını çıkardığından yüz buğday sapı veya hurma sapı denen şeyi yemeye mahkum edilebilir. yani oruç tut emri bitkisel beslene kalbeder. ALLAH(cc) yemin edip bunu bozan kimseyi ve bunda itiyat haline getireni hıtta hınta diyen yahudiye benzetebilir. yani dalga geçersen öyle fakir dotuyuracam yok oruç tuacam buğday verecem diye kurtulamazsın.

çocuğa deliye zaten hesap yok. bilinçle yemin eden misliyle öder. aynısyla ama ALLAH(cc) onunla biraz dalga geçirir o da başka bir durum. zanneder ki kafirler kendisiyle alay edecek.

burdaki yemin yani ahitten anlaşılan husus özünde sen bizim rabbimizsin sözüne bağlılık olarak anlaşılır. yani namaz kılmayan kişi ahdi bozmuştur. vaadini yerine getirmesi gerekir ve namazla da pek ilişki kuracağa benzemezler. bu tür adamlar yalan yere yemin eder. o yüzden ben şunu yaptım keffareti ne diyene namaz kılmayanın keffaretini ALLAH(cc) kabul etmiyo derseniz, dininizle kimse alay edemez.

ekmek yemiyecem simit yiyecem ne demek. sigara içmeyecem puro içecem ne demek.
ettiği yemini gırtlağına dayarsın bak o zaman nefsine ağır gelince yeminin mi derdinde yoksa nefsinin mi anlarsın? sigara içmeyecem diyen adam puro içerse o puroyu gırtlağına sokun bakalım ne yapacak. yaşanmış olaylar olduğu için fıkhi çözüm şahsa göredir açıkça dinimizle alay edenlere karşı müsamaha olmaz. bu konuda hüküm dahi çıkarmak gıyabi olarak hamakatı kabuldür ve bu şahıslar vicahen hemen çark edecektir. bırakın bir kişi bile size inanmasın siz hakkı söyleyin de peygamber (AS) meslaği nasılmış öğrenelim.

ALLAH(cc) bizlerden razı olsun.

aynur2010

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm,
Benim bir sorum olacak. Ben yalan yere oğlumun ve kocamın üzerine yemin etmek zorunda kaldım.Bunun kefareti varmıdır?O günder beri uyku uyuyamıyorum:( sürekli olarak içimde huzursuzluklar yaşıyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. Allah razı olsun.

__henza__

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun.
Yemin etmekfarkında olmadan yaptığımız birşey Vallahi sözcüğü ne kadar yerleşmiş dilimize o yüzden arınmak gerek bu yazı tekrar çeki düzen ver kendine dedi bana çok sağol!!!!

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt