Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

YAZMAK MI ÖNEMLİ ANLATMAK MI ?? (1 Kullanıcı)

e_m_i_n

Kayıtlı Kullanıcı
Değerli arkadaşlar ;

Gerek bu sitede ki bazı yazılarda gereksede bazı sıhbet ortamlarında dikkatimi çeken ve yanlış olduğunu düşündüğüm bir hususu burada sizlerle paylaşmak ve bu konuyu dile getirmek istiyorum .

Dil insanların iletişim kurması,bir birlerine duygu ve düşüncelerini anlatması için bir araçtır.Konuşmada yada yazımda kullandığınız dil ne kadar mükkememel ne kadar harika olursa olsun eğer muhattabınıza anlatmak istediklerinizi anlatamıyorsa bu mükemmeliyetin bir anlamı kalmaz diye düşünüyorum .

"Teknik terimler " dediğimiz bir gerçeklik vardır.Bilirsiniz doktorlar aralarında konuşurken "ya acaba bunlar hangi dilde konuşuyor " dedirtecek kadar farklı kelimeler kullanırlar ve dolayısı ile konuya yabancı biri tarafından pek anlaşılmazlar.Bunun çözümü içinde doktor belki de : lateral bölgenizdeki semptomlar ..." gibi çok teknik kavram içeren bir konuşma yerine daha anlaşılır ifadeler kullanmaya çalışır bu durumda da hasta yada o kişi doktorun ne demek şistediğini anlar ki zaten konuşmanın amacıda bu değil mi .

Bu benzer durumun islam konularının konuşulup fikir paylaşımlarının olduğu ,bu site gibi bazı ortamlarda da göze çarptığını görüyorum .Bazı kişiler adeta bir maharetmiş gibi özellikle nerede anlaşılmayacak ,anlamı çoğu insan tarafından bilinmeyecek kelime varsa onları seçip onlarla konuşuyor yadfa yazıyor.

Bu durum gerçekten "islami dil " diye bir olgu ortaya çıkarıyor ki ben bunun yanlış daha doğrusu sakıncalı olduğunu düşünüyorum.Amacımız karşıdakine bişiler anlatmak ,ona bişiler sunmaksa bunu onun anlayamayacağı bir kelime dağarcığı ile yapmanın anlamı ne anlayabilmiş değilim !

Elbetteki bazı yazı yada eski kitaplardan alıntılar yapıldığında bu yazı metnin orjinaline sadık kalınması bakımından olduğu gibi yazılmalı kelimeler değiştirilmemelidir.Bu sanırım herkesçe kabul edilebilir ama böyle bir durumda bu yazı yada kitaptan yapılan alıntıda eğer herkesçe kolaylıkla anlaşılabilecek şekilde olmayan kelimeler varsa bunlarında anlamları bu yazıyla birlikte verilse daha faydalı olmaz mı ?? Ama bırakın bunu yapmayı normal kendi duygu ve düşüncelerimizi bile yazarken yada konuşurken bazı kimselerin özellikle bu tür neredeyse kimsenin ne anlama geldiğini bilmediği kelimeleri seçmeye ve bunları kullanmaya dikkat ettiklerini üzülerek izliyor şahit oluyorum.

Bence asıl maharet, anlatmak istediğiniz şeyin sizi okuyan yada dinleyen kişilerce anlaşılmasını mümkün kılacak bir şekilde konuşmak yada yazmaktır.Olabildiğince nerdeyse kimsenin anlamayacağı kelimeleri seçip konuşmak yada yazmak ise asıl maksadın karşıdakine bişi anlatmaktan ziyade kendini ıspatlamak olduğunu düşünüyor;Gerek buradaki yazılarımızda gereksede günlük sohbet ve diyaloglarımızda bu hususa dikkat etmemizin daha faydalı olacağını belirtmek istiyorum !

Selamlar !

gulen

Kayıtlı Kullanıcı
RE: YAZMAK MI ÖNEMLİ ANLATMAK MI ??

Çok doğru söylüyorsunuz Emin kardeşim sade bir dil her zaman çok daha makbuldur. Bazen bazı terimleri anlayamıyorum sorduğum da oluyor soramadığım da....
selametle kalın....

metfamu

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. Allah razı olsun.çok doğru bir tesbit.kesinlikle katılıyorum .çok güzel ifade etmişsiniz.konuşmak ,anlaşmak içindir..
bu arada imzanızda çok güzel sanırım benim forumumda okumuşsunuz.Allaha emanet olun

e_m_i_n

Kayıtlı Kullanıcı

gulen yazdı:
Çok doğru söylüyorsunuz Emin kardeşim sade bir dil her zaman çok daha makbuldur. Bazen bazı terimleri anlayamıyorum sorduğum da oluyor soramadığım da....
selametle kalın....

Allah razı olsun ...
selamlar !

e_m_i_n

Kayıtlı Kullanıcı

metfamu yazdı:
s.a. Allah razı olsun.çok doğru bir tesbit.kesinlikle katılıyorum .çok güzel ifade etmişsiniz.konuşmak ,anlaşmak içindir..
bu arada imzanızda çok güzel sanırım benim forumumda okumuşsunuz.Allaha emanet olun

Ve aleyküm selam ;

Allah sizden de razı olsun ,
Haklısınız imzamda geçen cümle burada okuduğum bir formda dikkatimi çekmişti,(demek siinmiş bu vesile ile teşekkürler )Kendi kişisel düşüncelerimi de yansıttığından imza olarak kullanayım dedim bende : )

Selamlar !

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt