Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

yatsı namazı !! (1 Kullanıcı)

GÜLÜMŞAH

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm herkese... ben yatsı namazının sünnetini ve farzını kıldıktan sonra uyuyorum gece tehheccüt namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılıyorum.. namazım bu şekilde makbule geçermi??

σпця 1905

Kayıtlı Kullanıcı
benim bildigim

vitir namazi gecede kilinabilir. gece namazi oldugu icin.
ama önce teheccüd namazi kilinabilirmi kilinamazmi onu bilmem.
sanirim önce vitir sonra teheccüd.
selametle

-Burcu-

Kayıtlı Kullanıcı
caım kardeşim bildiğim kadarıyla Hz. ömer efendimizde vitiri teheccüd zamanında kılarmıs
teheccüde kakltıgında önceliğin vitir namazı olsun ondan sonra teheccüdünü kılmalısın çünkü olak, vacib namazımızın kılamadıgımda bir vebali vardır bence onuilk kılarak garantilemek gerekiyor
İnşallah yardımcı olabilmişimdir

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Vitir namazının vaktinin, yatsı namazından sonra başlayıp, sabaha kadar devam etliği hususunda âlimler icmâ etmişlerdir. Ebû Temîmü'l-Ceyşânî'den rivayeten; Amr İbn ül-Âs (r.a.) cuma günü insanlara bir hut¬be okuyarak şöyle dedi: "Ebu Basra'nın bana anlattığına göre Nebî aley-hisselam şöyle buyurdu: 'Allah size bir namaz ziyade elti. O da Vitir'dir. Vitir namazını yatsı namazıyla sabah namazı arasında kılınız.'"

Câbir (r.a.)'den rivayeten; Rasûlüllah şöyle buyurdu: "Herhangi biriniz gecenin sonunda uyanaınayacağını zannederse evve¬linde vitri kılsın, gecenin sonunda uyanacağını sanarsa sonunda kılsın. Muhakkak gecenin sonunda kılınan namazlarda melekler hazır olurlar ve bu daha faziletlidir." (Hadisi Ahmed, Müslim, Tirmizî, İbn Mâce rivayet etmiştir.)

Yine Cabir (r.a.)'den rivayeten Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sellem Ebu Bekir'e "Ne zaman vitri kılıyorsun?" diye sordu. O da; "Yatsı¬dan sonra, gecenin evvelinde," dedi. Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sel¬lem: "Ya Ömer, sen ne zaman kılıyorsun?" diye sordu. O da; "Gecenin sonunda," dedi. Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sellem: "Ey Ebû Bekir, sen ihtiyatlı davranıyorsun. Ömer, sen de sağlamıyla hareket ediyorsun," buyurdu. (Hadisi Ahmed, Ebû Dâvûd, Hâkim rivayet etmiş, Hakim, hadi¬sin Müslim'in şartlarına göre sahih olduğunu söylemiştir.)

Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sellem'in, vitri seher vaktine kadar bıraktığı anlaşılmaktadır. Daha önce geçtiği gibi efdal olan da budur. Aişe (r.a.) şöyle demiştir: "Rasûlüllah vitir namazını her gece ve gecenin ev¬velinde, ortasında ve sonunda kılardı. En son seher vaktine kadar gecik¬tirirdi." (Hadisi Buharı, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî, îbn Mâce rivayet etmiştir.)

Gece namaz;na gelince ise

Hafız şöyle dedi: "Rasûlüllah'm teheccü-dü için muayyen bir vakit yoktu. Kolayına gelen zamanda kılardı."

Efdal olan gecenin son üçte birine kadar tehir etmektir.
Ebu Hüreyre (r.a.)'den rivayeten; Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sel-İcm şöyle buyurdu: "Rabbimiz her gece gecenin son üçte biri kalınca dün¬ya semasına nüzul ederek şöyle buyurur: "Yok. mudur duâ eden, duasını kabul edeyim? Yok mudur benden isteyen, istediğini vereyim? Yok mudur af isleyen, onu af edeyim?" (Hadisi Buhârî, Müslim, Ebu Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâcc rivayet etmiştir.)
Amr bin Abese (r.a.)'dcn rivayetle; o şöyle demiştir; Rasûlüllah sal¬lallahu aleyhi ve scllcm'dcn şöyle buyurduğunu işittim: "Kulun rabbine en yakın olduğu zaman gecenin son kısmıdır. Eğer bu saatlerde Allah'ı zikredenlerden olabilirsen ol." (Hadisi Hâkîm rivayet ederek; "Müslim ve Tirmizî'nin şartlarına uygun olup hasen ve sahihtir," demiştir. Hadisi aynı şekiide Nesâî ve İbn Huzeyme'dc rivayet etmiştir.)
Ebû Müsüm (r.a.) Ebû Zer'e şöyle dedi: "Gecenin ne zamanında na¬maz kılmak efdaldir?" O da: "Senin sorduğunu Rasûlüllah'a sordum. Şöy¬le buyurdu: 'Gece yarısından sonra kılman namazdır. Bunu az kişi yapar.'" (Hadisi Ahmed iyi bir senetle rivayet etmiştir.)
Abdullah bin Amr (r.a.)'dan rivayeten; Nebi aleyhisselam şöyle bu¬yurdu: "Allah'ın en çok sevdiği oruç Dâvûd peygamberin orucudur. Al¬lah'ın en çok sevdiği namaz Dâvûd aleyhisselam'ın namazıdır. Dâvûd aleyhisselam, gece yarısına kadar uyur, üçle birinde namaz kılar. Altıda birinde yine uyurdu. Bir gün oruç tutar, bir gün iftar ederdi." (Hadisi Buharı, Müslim, Nesâî, Ebû Dâvûd, İbn Mâcc rivayet etmiştir.)

Buradan anlaşılmaktadır ki, ilk vitri kılp sonra gece namazı da kıla bilirsin, gece namazını kılıp sonra da vitri kıla bilirsin...Allah ibadetlerinizi kabul etsin...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt