Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

YaŞlilara Saygi Dİnİmİzİn Emrİdİr ... (1 Kullanıcı)

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com

Aziz Mü’minler!

Yüce Mevla’mızın koyduğu kanun gereği insan, doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Yaşlanmak ve ölüm kaçınılmazdır. Ömrümüz olduğu sürece yaşlanmak her insanın başına gelecek bir hakikattir.

Yüce dinimiz, dünya hayatını yaşanılır bir biçimde sürdürebilmemiz için kurallar koymuştur. Bu kurallara uyulması halinde, Mü’min, hem çevresine saygı duyar hale gelir, hem de kendisi saygıya layık bir konuma yükselir.
Bazı insanlar yaşlılığı hoş görmemekte, zaman zaman yaşlıları hor görmekte ve yaşlılığı kabullenememektedirler. Oysa yaşlılık, insanın en olgun çağıdır. Temkinli kararların alındığı, daha doğru adımların atıldığı., saygı ve itibara mahzar olunduğu bir dönemdir.

İslam Dini, büyük-küçük herkesi saygıya layık görür. Yaşlı ve güçsüzlere yardım etmek Kur’an'ın bizlere önemli bir talimatıdır. Yanında yaşlanan ana-babasına hürmet etmek, tanıdığı, tanımadığı bütün ihtiyarların hatırını sorup gönlünü almak, onların nasihatlarından faydalanmak, ihtiyacımız olmasa bile onlara danışarak gönüllerini hoş tutmak, erdemli ve onurlu bir davranıştır. Unutmayalım ki bugünün yaşlıları, dünün gençleriydi. Bugünün gençleri de yarının yaşlıları olacaklardır.
Bu husus Kur’an-ı Kerimde şöyle açıklanmaktadır. ‘Kime uzun ömür verirsek, onu yaratılış itibariyle tersine çevirir, gücünü azaltırız. Hala düşünmeyecekler mi? (1)

Yaşlılık; bu dünya hayatının fani, insanoğlunun aciz, ölümün muhakkak, Yüce Allah’ın baki ve kudretinin de sonsuz olduğunun açık bir delilidir.
Değerli Mü’minler!

Gençliğinde büyüklere saygı duymayanlar, yaşlandıklarında küçüklerinden saygı bekleyemezler.

Gençlerimiz sahip oldukları endamın, güç ve kuvvetin, devamlı olmayacağını bilsinler... Gençlere güzel ahlak, güler yüz, Allah’a itaat daha çok yakışır. Bu düşünce ve inanç doğrultusunda büyüklerimize saygıda kusur etmeyelim ki saygı duyulan kimseler olalım. Sevgi ve saygı her şeyin anahtarıdır. Peygamberimizin (sav) “Birbirinizi sevip saymadıkça iman etmiş olamazsınız” (2) “Merhamet edenlere Allah da merhamet eder. Allah’ın yarattıklarına merhamet ediniz ki Allah da size merhamet etsin” (3) buyurmuşlardır.

Yaşlılarımız da bilsinler ki ihtiyarlık hali Yüce Allah’ın takdir ettiği bir dönemdir. Yaşlılarımızdaki tecrübe gençlerde olsaydı; dünyadaki önü alınamayan yanlışlıklar tekrar etmeyecekti. Nice bilinçsiz ve düşüncesiz davranışlar, toplumda yer bulmayacaktı. Unutmayalım ki, yaşlılarımıza saygı göstermek hepimizin görevidir. Onlara gösterilen hürmet, tüm insanlığa olan hürmettir. Onlar başımızın tacıdır. Onların elleri öpülmeden bayramlarımızın bile hiçbir anlamı olmaz. Onların dualarına ömür boyu muhtacız.

(1)- Yasin 36/68
(2)- Müslim iman 93
(3) M. Ali Nasıf, Tac. 5/17

ALINTI

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamün Aleyküm Değerli Nihal Ablam.B)

Emeğinize, güzel gönlünüze sağlık olsun inşallah.. Çok önemli bir paylaşımdı.. Rahman c.c razı olsun, sevabınızı yazsın inşallah..Günümüz neslinin, yitirdiği ahlak kurallarından birisi ne yazık ki.. Uzun yaşamak istiyorlar, ama yazıda da geçtiği üzere, ömürleri uzun oldukça bedenî kuvvetleri çökecek ve belki de gençliklerinde göstermedikleri ve dolayısıyla da hak etmeyecekleri sevgiyi ve saygıyı yaşlandıklarında bekleyecekler..Ve Rahman c.c'nin bir imtihanı olarak belki de hiç istemedikleri insanların eline bakmak zorunda kalacaklar..Adil olmak gerek.. Ve ilginç olan bir şey vardır ki, yaşlılara, anne ve babalara hürmet göstermeyenlerin, yaşlandıklarında yaptıkları önüne gelmiştir.. Rahman c.c'nin ayetlerinden olan bu ahlak gerçeğine sadık kalanlardan, vefalı ve sorumlu davrananlardan olmak duası ile.. Rahman c.c emeklerinizi zayi etmesin inşallah değerli ablam..Tesirli olması duası ile..Dualarımdasınız..Selam ve baki dua ile En Emin'e emanetimsiniz.B)

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum
allah razı olsun kardeşım cok guzel bır paylaşım
ne yazık kı gunumuz gençlığı bazı değerlerını yıtırmış gıbı
ben öğrencılerıme sureklı uyarıda bulunmaya gayret edıyorum bu konuyla ılgılı
cunku en basıt otobuste bıle gençler uyuyor numarası yapıp yer vermıyorlar ne acı

ahlakı değerler cok onemlı onemlı kı toplum saygın olsun
allaha emanet ol kardeşım
allah razı olsun
selam ve dua ıle

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
Selamün Aleyküm Değerli Nihal Ablam.B)

Emeğinize, güzel gönlünüze sağlık olsun inşallah.. Çok önemli bir paylaşımdı.. Rahman c.c razı olsun, sevabınızı yazsın inşallah..Günümüz neslinin, yitirdiği ahlak kurallarından birisi ne yazık ki.. Uzun yaşamak istiyorlar, ama yazıda da geçtiği üzere, ömürleri uzun oldukça bedenî kuvvetleri çökecek ve belki de gençliklerinde göstermedikleri ve dolayısıyla da hak etmeyecekleri sevgiyi ve saygıyı yaşlandıklarında bekleyecekler..Ve Rahman c.c'nin bir imtihanı olarak belki de hiç istemedikleri insanların eline bakmak zorunda kalacaklar..Adil olmak gerek.. Ve ilginç olan bir şey vardır ki, yaşlılara, anne ve babalara hürmet göstermeyenlerin, yaşlandıklarında yaptıkları önüne gelmiştir.. Rahman c.c'nin ayetlerinden olan bu ahlak gerçeğine sadık kalanlardan, vefalı ve sorumlu davrananlardan olmak duası ile.. Rahman c.c emeklerinizi zayi etmesin inşallah değerli ablam..Tesirli olması duası ile..Dualarımdasınız..Selam ve baki dua ile En Emin'e emanetimsiniz.B)

Aleykümselam...kalbi güzel kardeşim ALLAH c.c. sizden de razı olsun...
emeğine sağlık yorumun için çok teşekkür ederim...duanıza bütün kalbimle AMİN...AMİN...AMİN...vefalı ve sorumlu davrananlardan oluruz İNŞALLAH...
anneannemin ve halk arasında da söylenen söz vardır doğradığın doğrama kaşığına gelir ...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...
selametle İNŞALLAH...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
selamunaleykum
allah razı olsun kardeşım cok guzel bır paylaşım
ne yazık kı gunumuz gençlığı bazı değerlerını yıtırmış gıbı
ben öğrencılerıme sureklı uyarıda bulunmaya gayret edıyorum bu konuyla ılgılı
cunku en basıt otobuste bıle gençler uyuyor numarası yapıp yer vermıyorlar ne acı

ahlakı değerler cok onemlı onemlı kı toplum saygın olsun
allaha emanet ol kardeşım
allah razı olsun
selam ve dua ıle

Aleykümselam...ablacığım ALLAH c.c. sizden de razı olsun...
teşekkür ederim...yorumunuz çok güzel ve doğru artık gençlerde büyüğe saygı ve sevgi kalmamış ...AHLAKİ DEĞERLERİMİZ gün geçtikçe kayboluyor...
RABBİM ıslah etsin...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...
selametle İNŞALLAH...

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm Kardeşim ALLAH razı olsun
Evet bizim yaşlılarımıza hürmette kusur etmememiz lazım.
Bereket yaşlılarla birliktedir...
ALLAHa emanet olunuz...
selam ve dua ile...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
Selamünaleyküm Kardeşim ALLAH razı olsun
Evet bizim yaşlılarımıza hürmette kusur etmememiz lazım.
Bereket yaşlılarla birliktedir...
ALLAHa emanet olunuz...
selam ve dua ile...

Aleykümselam...kardeşim ALLAH c.c. sizden de razı olsun...
yorumunuz için teşekkür edrim...
çok doğru bereket yaşlılarla birlikte...
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...selametle İNŞALLAH...

fatmana

Kayıtlı Kullanıcı
selamün Aleyküm Kardeşim ..çok Anlamli Bir Paylaşimdi Emeğine Sağlik....bende Dedemle Ve Babannemle Son Günlerini Beraber Geçirdim..onlarin Olduğu Evde Bereket Oluyor..huzur Oluyor..onlarin Dualari Sayesinde Insanin Yüreği Ferah Oluyor...onlari Kaybettikten Sonra Büyük Boşluğa Düştüm....rabbim Bizi şeytana Uydurup Yaşlilarimiza Saygisizlik Yaptirmasin..kalplerini Kirdirmasin.....rabbim Kimseye Muhtap Etmesin...eğer ömrümüz Olurda Yaşlanirsak Kapilara Baktirmasin Biri Gelecekmi Diye....hep Büyüklerimiz Der Kimseye Muhtaç Olmadan,elden Ayaktan Düşmeden Hayirli ölüm Nasip Et Diye......rabbime Emanet Olun..hayirli Akşamlar

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
Yüce Mevla’mızın koyduğu kanun gereği insan, doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Yaşlanmak ve ölüm kaçınılmazdır. Ömrümüz olduğu sürece yaşlanmak her insanın başına gelecek bir hakikattir.​

afakisevda

Kayıtlı Kullanıcı
'' Küçüklerimize merhamet etmeyen , büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir ''

TİRMİZİ EBU DAVUD

Selamüm Aleyküm hayırlı akşamlar kardeşim güzel bir konuya değinmişsin emeğine yüreğine sağlık RABBİM razı olsun....eğer ömrümüz olursa bir gün bizlerde yaşlanacağız nasıl olursak karşılığında onu göreceğiz yani ektiğimizi biçeceğiz RABBİM Kalbimizden merhameti eksik etmesin

SELAM ve DUA ile kalın ALLAHA EMANET OLUN

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
selamün Aleyküm Kardeşim ..çok Anlamli Bir Paylaşimdi Emeğine Sağlik....bende Dedemle Ve Babannemle Son Günlerini Beraber Geçirdim..onlarin Olduğu Evde Bereket Oluyor..huzur Oluyor..onlarin Dualari Sayesinde Insanin Yüreği Ferah Oluyor...onlari Kaybettikten Sonra Büyük Boşluğa Düştüm....rabbim Bizi şeytana Uydurup Yaşlilarimiza Saygisizlik Yaptirmasin..kalplerini Kirdirmasin.....rabbim Kimseye Muhtap Etmesin...eğer ömrümüz Olurda Yaşlanirsak Kapilara Baktirmasin Biri Gelecekmi Diye....hep Büyüklerimiz Der Kimseye Muhtaç Olmadan,elden Ayaktan Düşmeden Hayirli ölüm Nasip Et Diye......rabbime Emanet Olun..hayirli Akşamlar

Aleykümselam kardeşim yorumun için teşekkür ederim...evet büyüğün olduğu evde bereket oluyor...duanıza bütün kalbimle AMİN diyorum...benimde dedelerim ve babaannem vefat ettiler...şimdi anneannem var bazen yanımıza gelir ondan dua almak o kadar güzel bir duygu anlatamam sizinde dediğiniz gibi...her zaman için dualarına muhtacız ...İNŞALLAH bizlerde yaşlanırsak o günleri göreceğiz...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...selametle İNŞALLAH...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
'' Küçüklerimize merhamet etmeyen , büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir ''

TİRMİZİ EBU DAVUD

Selamüm Aleyküm hayırlı akşamlar kardeşim güzel bir konuya değinmişsin emeğine yüreğine sağlık RABBİM razı olsun....eğer ömrümüz olursa bir gün bizlerde yaşlanacağız nasıl olursak karşılığında onu göreceğiz yani ektiğimizi biçeceğiz RABBİM Kalbimizden merhameti eksik etmesin

SELAM ve DUA ile kalın ALLAHA EMANET OLUN

Aleykümselam hayırlı geceler kardeşim ALLAH c.c. sizden de razı olsun...yorumunuz için teşekkür ederim...duanıza AMİN...diyorum bütün kalbimle...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...
selametle İNŞALLAH...

<DAMLA>

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum nihal abla ellerine yüreğine saglık çok güzel bir paylaşım rabbim razı olsun
rabbimize emanetsin inşallah
selam ve dua ile
<<B)>>

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
selamun aleykum nihal abla ellerine yüreğine saglık çok güzel bir paylaşım rabbim razı olsun
rabbimize emanetsin inşallah
selam ve dua ile
<<B)>>

Aleykümselam...güzel kardeşim ALLAH c.c. sizden de razı olsun...
teşekkür ederim...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...selametle İNŞALLAH...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
Herhangi bir genç yaşlılığından dolayı bir ihtiyara hürmet ederse, Yüce
Allah da yaşlandığında ona hürmet edecek kimseler halkeder. (Tirmizî,
"Birr," 15; Ebu Davud, "Edeb," 58)

Küçüklerine şefkat göstermeyen, büyüklerine değer ve saygı göstermeyen bizden değildir." (a.y.)

Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslüman' a saygı gösterip ikram etmek, Allah' a saygıdandır. (Ebu Davud, "Edeb," 23)

Düşkünleri görüp gözetiniz, zira siz ancak düşkünleriniz sayesinde
yardım görür ve rızıklanırsınız. (Tirmizî, "Cihad," 24; Ebu Davud,
"Cihad," 70)

Bereket, büyüklerinizin yanındadır. (Münavi, Feyzu' l-Kadir, 3/220)

Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler, otlayan hayvanlar
olmasaydı belâlar sel gibi üstünüze dökülecekti. (Acluni, Keşfü' l-Hafâ,
2/230)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt