Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

yap gitsin(dikkat eksikliği 3) (1 Kullanıcı)

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
Yap gitsin!

Bugünün işini yarına mı bırakmak istiyorsunuz? Beş basit adımla sürüncemede bırakmayı azaltın.

Yazan: Michele Novotni, Ph.D.

Hepimiz ertelemeler yaparız. Ancak ne yazık ki DES/DEHS’i olan kişiler diğerlerinden daha çok ağırdan alır veya ertelerler. Zararsız görünse de, erteleme kişisel ve mesleki ilişkilerimizde çatışmalara neden olur. İşleri zamanında tamamlamayı başaramadığımızda, karşımızdakiler bunu saygısızlık, beceriksizlik veya tembellik olarak algılar. Onların duygularını umursamadığımızı farzederler.

Bu alışkanlığı değiştirmek için, sürekli ertelemenin maksatlı bir davranış olduğunun ayrımına varmalısınız. Bu davranış, yapmayı tercih etmediğimiz halde, bir şeyleri yapmaktan kaçınmamızı sağlar. Ve işe de yarar – bir süreliğine. Böyle bir kaçış, kökeninde, başarısız olma, mükemmel olamama, imkansız beklentileri karşılayamama korkusu veya diğer psikolojik engellerle bağlantılı olabilir.

Erteleme, temelde zihinsel bir eğilim, sabit bir davranış biçimi olduğundan, bilişsel-davranış terapi teknikleri kronik erteleyicilerin bile alışkanlıklarını yenmelerine yardımcı olabilir. Eğer bir şeyleri günlerce (veya aylarca) erteliyor, sürüncemede bırakıyorsanız aşağıdaki adımları deneyin:

1 Önce hoşunuza giden bir şey yapın. İlginiz bir kere uyandığında, bu olumlu alakayı eldeki işe uyarlamak kolaydır. Geleneksel davranış yönetimi yöntemlerini izlemek ve davranışı, gerçekleştikten sonra ödüllendirmek yerine, DES/DEHS’li bir çok kişi önce sevdikleri bir şeyi yapmayı ve beyni “aydınlatmayı” çok daha yararlı bulur. Bundan sonra, fazla hoşa gitmeyen işlere yönelmek daha kolaydır.

Müşterilerime göre, hoşa giden aktiviteler arasında basketbol, bilgisayar oyunları, dans etmek –hatta köpük banyosu almak bulunuyor. (Hoşunuza giden faaliyete dalıp yapmanız gerekeni yapmayı unutmamak için alarmınızı 20 dakika sonraya kurun.) Sevdiğiniz herhangi bir uyarıcı faaliyet işe yarayacaktır.

Kendinizi izletin

Bir işe konsantre olmak için dış baskıya gereksinim duyuyorsanız, siz sıkıcı bir görevi yerine getirirken yanınızda sessizce oturacak bir gönüllü bulun. Bu sorumluluk duygusuna katkıda bulunur ve genellikle DES/DEHS’lilerdeki yapılacak işi erteleme veya başka işlere dalma eğilimini dizginler.

2 Doğru çalışma ortamını hazırlayın. DES/DEHS’li kişiler en iyi çalışmayı alışılmadık ortamlarda yapabilirler. Size göre en iyi olan çalışma ortamını bulmak için deneyler yapın. Sessizliği sağlamak için kulak tıkacı kullanmak yerine, örneğin yüksek sesli müzik dinlerken daha üretken olabildiğinizi keşfedebilirsiniz. DES/DEHS için ilaç kullanıyorsanız, genellikle en iyisi zor işleri belirtilerinizin tamamen “kaybolduğu” zamanlarda yapmanızdır.

Müşterilerimden biri en çok baskı altındayken verimli çalışabildiğinin farkındaydı. Ne yazık ki, bu yüzden ne kadar kapsamlı olursa olsun bir proje üzerinde çalışmaya ancak sondan bir önceki günde başlıyordu. Ya işi zamanında yetiştiremiyor ya da gece geç saatlere kadar ayakta kalarak bitkin düşüyordu. Bu problemi, projenin belli bölümleri için kendi bitiş tarihleri koymasını sağlayarak çözdük. Böylece, her bölümü “zamanında” bitirebilmek için hala kendisini baskı altında hissederek çalışabiliyordu – gerçek teslim tarihinde ise tüm proje yapılmış olacaktı.

3 Kendi kendinize olumsuz mesajlar vermeyi bırakın. Yapmakta olduğumuz bir iş hakkında kendi kendimize sessizce söylediklerimiz, onu nasıl yaptığımızı (veya yapmadığımızı) önemli ölçüde etkiler. DES/DEHS’li kişiler zihinlerinden tekrar tekrar geçirdikleri olumsuz mesajlarla kendi kendilerini darbelemeye eğilimlidirler. Bunun yerine, kendinize olumlu, ancak gerçekçi mesajlar vermeye çalışın – ve neler olduğunu görün. “Bu sonsuza kadar bitmeyecek, şimdiden çok geç kaldı bile” yerine bir kere de “Bunu bugün bitiremeyebilirim, ama 30 dakika içinde ilk iki adımı tamamlayabilirim” dediğinizde başlamanın daha kolay olduğunu göreceksiniz.

Bir işi zamanında tamamladığınızda kendi kendinize göndereceğiniz mesajlar, gelecekteki ertelemeler açısından güçlü caydırıcılar olabilir. Erteleyiciler randevuları ve teslim tarihlerini kaçırdıklarında ve yeteneklerini tam olarak yansıtmayan işler çıkardıklarında kendilerini suçlu hissetmeye alışıktır – bu duygudan da rahatsız olurlar. İşinizi hakkını vererek bitirdikten sonraki rahatlama duygusunu tatmaya başladığınızda, suçluluk duygusuna dönmek zor gelecektir.

4 Hemen başlayın. Bir işe yalnızca başlamak bile (kötü başlansa bile) arkasının gelmesini kolaylaştırır. Bir daha sefere bir şeye başlamaktan kaçındığınızı hissettiğinizde “baştansavma da olsa ilk adımı atın.” Örneğin yazmanız gereken bir şey varsa , sayfaya rastgele harfler yazarak başlayın. Anlamsız ve saçma görünebilir ama en azından artık boş bir sayfaya bakmıyor olacaksınız.

5 Her defasında bir adım gidin. Büyük işleri küçük parçalara bölün. Müşterilerimden biri düğününden bir kaç hafta sonra bana geldiğinde halen gelen hediyeler için teşekkür kartlarını yazmamış olduğundan sıkıntılıydı. Kendisini her gün biraz daha suçlu hissediyordu ve sorunu çözmek için 150 kartı bir oturuşta yazabileceği bir zaman aralığı bulmak peşindeydi. Ona bitirinceye kadar her gün beş kart yazıp gönderme “izni” verdim. Bu işe başlamasına – ve sonunda bitirmesine- yardımcı oldu.

Şayet bir proje parçalara bölündüğü halde bir kaç günde bitmeyecekse, hızınızı korumak için yapılabilir olan bir sonraki adıma odaklanın. Bu adımı bir post-it’e yazın ve göz hizanızda bir yere asın. At gözlükleri takıp işin tamamı yerine sadece bu adıma odaklanın. Bu bittiğinde aynı şekilde bir sonraki adıma geçin. Farkına bile varmadan işi bitirmiş olacaksınız

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm kardeşim DES/DEHS (dikkat eksikliği/dikkat eksikliği hissi mi yoksa başka birşey mi)tümcelerini anlamadım ve kaynak belirtmemişsiniz.

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm kardeşim DES/DEHS (dikkat eksikliği/dikkat eksikliği hissi mi yoksa başka birşey mi)tümcelerini anlamadım ve kaynak belirtmemişsiniz.

a.s Yazan: Michele Novotni, Ph.D.

Yazan: Michele Novotni, Ph.D., National Attention Deficit Disorder Association (Ulusal Dikkat Eksikliği Sendromu Derneği ) eski başkanı ve Pensilvanya, Wayne Danışma Merkezinde psikolog aslında eklemiştim sanırım kopyala yapıştır yaparken dikatten kaçmış yada mausun ucundan:)şimdi oldu sanırım:)

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
dikkat eksikliği... hissi değil bildim kadarıyla.aslında bu yukarda yazılan yazıda ..bizlere çoğu zamn farkında olup veya olmadan bazı işlerimizi terk ediyoruz hani yukardada belirtildiği gibi kendinize olumlu, ancak gerçekçi mesajlar vermeye çalışın – ve neler olduğunu görün. “Bu sonsuza kadar bitmeyecek, şimdiden çok geç kaldı bile” yerine bir kere de “Bunu bugün bitiremeyebilirim, ama 30 dakika içinde ilk iki adımı tamamlayabilirim” dediğinizde başlamanın daha kolay olduğunu göreceksiniz.
Her defasında bir adım gidin. Büyük işleri küçük parçalara bölün. Müşterilerimden biri düğününden bir kaç hafta sonra bana geldiğinde halen gelen hediyeler için teşekkür kartlarını yazmamış olduğundan sıkıntılıydı. Kendisini her gün biraz daha suçlu hissediyordu ve sorunu çözmek için 150 kartı bir oturuşta yazabileceği bir zaman aralığı bulmak peşindeydi. Ona bitirinceye kadar her gün beş kart yazıp gönderme “izni” verdim. Bu işe başlamasına – ve sonunda bitirmesine- yardımcı oldu.

hakikatende asıl iş kişini beyninde bitiyor

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Aslında bir dikkat eksikliğide benden yukarıda yazan ismi es geçmişim. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Psikolojiye hep ilgim olmuştur ama fazla derine inmek iyi değil detaya iniyorsunuz ve hayatla ilgili diğer detayları gözden kaçırıyorsunuz. Michele Novotni ismini görünce çalıştığım şirketin yönetim kurulu üyelerinden Michele Novatin geldi aklıma ne kadarda benziyor yani isim ve soyad. :)

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
Aslında bir dikkat eksikliğide benden yukarıda yazan ismi es geçmişim. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Psikolojiye hep ilgim olmuştur ama fazla derine inmek iyi değil detaya iniyorsunuz ve hayatla ilgili diğer detayları gözden kaçırıyorsunuz. Michele Novotni ismini görünce çalıştığım şirketin yönetim kurulu üyelerinden Michele Novatin geldi aklıma ne kadarda benziyor yani isim ve soyad. :)

evet hakkettende çok benziyor .. yoksa bunlar emmi çocukları olmasın:):):)ingilizcem pek olmamsına ragmen.hakkettende çok benziyor novatin ve novatni

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
İnanın şaka falan yapmıyorum sizin verdiğiniz ismide biliyorum. Sadece teşbih unsurunu dile getirdim. :) Bu arada siz psikologmusunuz yoksa bu konulara vakıf bir insan sarrafımısınız. Dikkat eksikliği günümüzde sıkca yaşanan ve hayatımızı zora sokan, bilinç altımızı sendrom ve semptomlara yönlendiren bir etken. Selametle kalın paylaşımlarınızın devamını dilerim.

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Bence Bati Psikologlari Kendileri Oynatiyorlar "daldikça", çünkü Insanin Nereden Gelip Nereye Gideceğini Bilmiyorlar. Mevzu Onlara Meçhul Kaliyor Yani.
Islamda O Yüzden "nefsini/kendini Taniyan Rabbini Tanir" Deniliyor. çünkü Biz Allahtan Ve Ona Döneceğiz.

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
S.a Pskoloji Denilince Bati Geliyor Aklimiza...
Ama Herseyden Once Inanç Gelmeli

Konuyu Cok Saptirmadan Bir Ornekle Anlatacam
örneğin Pskolojik Hasta Doktora Gider Terapi Alir Veya Ilac Kullanir Ama Yine De Allah Korusun Intihar Eder

Allah Inanci Olan Intiharin Gunah Olduğunu Bildiğinde Girişmaz
Burda Insanlar Pskolojik Destek Almasinlar Demek Istemiyorum Ama Inanç önde Gelir

Yazilariniz Icin Elinize Sağli

Allaha Emanet Olun

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
İnanın şaka falan yapmıyorum sizin verdiğiniz ismide biliyorum. Sadece teşbih unsurunu dile getirdim. :) Bu arada siz psikologmusunuz yoksa bu konulara vakıf bir insan sarrafımısınız. Dikkat eksikliği günümüzde sıkca yaşanan ve hayatımızı zora sokan, bilinç altımızı sendrom ve semptomlara yönlendiren bir etken. Selametle kalın paylaşımlarınızın devamını dilerim.

inşbu konu adı altında 1 ve 2 diye madde madde yazacağım inş takp edersiniz yorumlarınızla renk katarsınız.burda ki maksadım azda olsa faydalı olabilmek bu konu yüzünden çok sıkıntılı günler geçirdimden bayagı hastalarımla ugraştımdan.doktorların vermiş oldugu yetersiz bilğiden.agzını açar açmaz konuşmanın 4 kelimesinde eline kalemi alıp.conserta kullanacak.yok o fayda vermezse ritalin oda olmasa bşaka oda olmasa ben daha ne vereyim hepside yan etki ediyor diye baştan sagmlar. bilinli toplum.biinçli anne ve baba olmakiçin bir nebze faydam olabilirse ne mutlu bana. he bu arada ne psikoloğumnede sarraf ama doktor olmayı çok isterdim ama malesef bir daha büyüyemicem için bende büyüyünce doktor olıcam deyemiyorum:)

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
S.a Pskoloji Denilince Bati Geliyor Aklimiza...
Ama Herseyden Once Inanç Gelmeli

Konuyu Cok Saptirmadan Bir Ornekle Anlatacam
örneğin Pskolojik Hasta Doktora Gider Terapi Alir Veya Ilac Kullanir Ama Yine De Allah Korusun Intihar Eder

Allah Inanci Olan Intiharin Gunah Olduğunu Bildiğinde Girişmaz
Burda Insanlar Pskolojik Destek Almasinlar Demek Istemiyorum Ama Inanç önde Gelir

Yazilariniz Icin Elinize Sağli

Allaha Emanet Olun

Allah sizden razı olsun.
evet haklısınız bencede baştan inanç gelir.hasta doktora gider ve derki doktor.hiç intiharı düşünüdünüzmü yada düşünüyormusnuz.hasta evet yada hayır der.ama doktor hasta duymadan yanındaki refakatçiye hasatayı kısa bir dönem için yanlız bırakmayın der ne olcagı belli değil intiharda edbilir der. gelin işin içinden çıkın şimdibakıyorsunuz hasta allahtan korkan biri agır bir depresyon geçiyor ne yapcagı belli değil.tabiki şifa allahtan ilaçlarda bir vesile.ben şuna inanıyorum muhakakk başta inanç bilği ve morel ve ilaç
bunlar tek başına hiç bir şey ifade etmez.hepsi birbirine bağğlı şeyler.asıl devrimi beynimizde ruhumuzda gerçekleştirmeliyiz.

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Şimdiden takip edeceğimi belirtmek isterim. Bu arada doktor olabilmek için birdaha büyümenize gerek yok siz kendi kendinizin doktoru olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz umarım bu size hayat platformunda yıldızlarla ödüllendirir, yaşam o kadar hızla ilerliyor ki baş döndürücü bir sürrat her yeni doğan bir çocuk nasıl islam fıtratı üzerine doğuyorsa (saddak amenna) yeni düşünceleri de beraberinde getiriyor. Buda beraberinde yeni sorunlar ve akabinde cevab istemleri doğuruyor. Burada işte bildiklerimiz yetmiyor. Daha daha daha diyoruz. Aman be demekten daha iyi değil mi. Bende bu platformda ilerleyen zamanda beni etkileyen bir kaç konu üzerinde paylaşım yapmayı düşünüyorum. İnşaallah faydalı olurum. :) :) :)

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
Şimdiden takip edeceğimi belirtmek isterim. Bu arada doktor olabilmek için birdaha büyümenize gerek yok siz kendi kendinizin doktoru olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz umarım bu size hayat platformunda yıldızlarla ödüllendirir, yaşam o kadar hızla ilerliyor ki baş döndürücü bir sürrat her yeni doğan bir çocuk nasıl islam fıtratı üzerine doğuyorsa (saddak amenna) yeni düşünceleri de beraberinde getiriyor. Buda beraberinde yeni sorunlar ve akabinde cevab istemleri doğuruyor. Burada işte bildiklerimiz yetmiyor. Daha daha daha diyoruz. Aman be demekten daha iyi değil mi. Bende bu platformda ilerleyen zamanda beni etkileyen bir kaç konu üzerinde paylaşım yapmayı düşünüyorum. İnşaallah faydalı olurum. :) :) :)
ŞİDİDEN SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM .İNŞ EN KISA ZAMNDA BİZLEREL PAYLAŞIRSINIZ..
PEKİ ÖGRENEBİLİRMİYİM YADA AZ İP UCU KONU NEYLE ALAKALI.BENİM İLĞİ KONUM ŞU AN KONUŞMA BOZUKLUĞU VE DİİKKAT EKSİKLİĞİ.BİLĞİNİZ OLSUN.YORUMLARINIZ ÖNERİLERİNİZ VE BİLİNİZİ PAYLAŞIRSANIZ MEMNUN OLURUM.

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Hadi bir tanesini söyleyeyim :) algılama. aslında konumuz dışında birşey değil ama aynı tümcelerin değişik versiyonları da değil. Gösterdiğiniz alakadan ötürü teşekkürler ve sizin için dua edeceğim. İnşaallah nice paylaşımlara diyorum. burda saat 02:30 oldu sabah işe kalkılacak sağlıcakla kalın. Allah zihin açıklığı versin, sevdiklerinizle beraber.

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
Hadi bir tanesini söyleyeyim :) algılama. aslında konumuz dışında birşey değil ama aynı tümcelerin değişik versiyonları da değil. Gösterdiğiniz alakadan ötürü teşekkürler ve sizin için dua edeceğim. İnşaallah nice paylaşımlara diyorum. burda saat 02:30 oldu sabah işe kalkılacak sağlıcakla kalın. Allah zihin açıklığı versin, sevdiklerinizle beraber.

inş bende bu konu hakkında araştırma yapayım.aslında bu kelimenin yanında unutma ve hatırlayamamakta etkilesek.yoksa bunlardamı dikkat eksikliğine giriyor.:). sanırm asıl temel kaynak sorunları beynimizin bir köşesine atıp onları çözmeden hep kenara atmak kaçmak korkmak. ve sonrasında bozuk psikoloji.yaşadım şu ve şundan dolayı algılayamıyorum hatırlayamıyorum dikkatimi tpoparlayamıyorum gibi ... bir takım sağlık sorunları.belkide yanılıyorumdur..
evet bayagı geç olmuş 2 akşamdır saati aşıyorum korkuyorumki yine bağımlılık yapacak bu site bana. zaten sabah ma 6 akşam 9 ful geçiyor.birde burda sabahlarsam sanırım benimde alğıla hatırlayamama.unutkanlık dalgınlık ve soğuktan donma gibi hastalıklar belircek.:)dış ülkedi tüm arkadaşalrıma canım degerli kardeşim muhammede gerçi şimdi orda akşamın 8 olsada tüm yutdaşlara slm olsun allah yar ve yardımcıları olsun sizin ve tüm inanan arkadaşların hayırlı geceler.

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Uyku çoğu hastalığın ilacı derler eee boşuna dememişler sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. iyisimi tadında bırakalım. uyurken butun sorunları bir nebzede olsa unuturuz. Hepsi dikkat eksikliğne girmesede içine alıyor. oluşları ve biçimleri kişiden kişiye göre değişiyor yani burada insanların olayları, metaları algılama biçimlerine kalıyor. Hayırlı sabahlar ve hayırlı cumalar arkadaşım. Umarım abine en yakın zamanda kavuşursun. Sağlıcakla kal yarın türkiye saatiyle inşaallah saat 20:30 da burda olacağım yine sizlerle ve sıcaklığınızla. Çünkü sizleri çok sevdim.

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
bana cevab yazmadınız:(, ama ben yine de söyleyeyim fikrimi Hz. Mevlana der ki "insan unutkanlıkla hastadır"
insan kelimesi "nasa"/unuttu kökündendir ,mesela "nisyan" /unutkanlıktır .
insan ise "kendini unutmuş" demektir.

depresyon gibi ruhsal haller kendi kendine gurbete dönüştüğündendir ve tabii bir sonuçtur.

ebe78

Kayıtlı Kullanıcı
نعىمة;587334' Alıntı:
bana cevab yazmadınız:(, ama ben yine de söyleyeyim fikrimi Hz. Mevlana der ki "insan unutkanlıkla hastadır"

depresyon gibi ruhsal haller kendi kendine gurbete dönüştüğündendir ve tabii bir sonuçtur.

S.A ARKADŞIM HAKKINI HELAL ET İNANIN FARK ETMEDİM.BİR YANDAN İNDİRMEM GEREKEN DOSYALAR VARDI SANIRIM GEÇTİM Hz. Mevlana der ki "insan unutkanlıkla hastadır"
BİLMİYORDUM.. YORUMLARINIZ İÇİN SAĞOLUN ALLAH RAZI OLSUN SELAM VE DUA İLE:)

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
S.A ARKADŞIM HAKKINI HELAL ET İNANIN FARK ETMEDİM.BİR YANDAN İNDİRMEM GEREKEN DOSYALAR VARDI SANIRIM GEÇTİM.HHM BİLMİYORDUM YORUMLARINIZ İÇİN SAĞOLUN ALLAH RAZI OLSUN SELAM VE DUA İLE:)

hmm.. önemli değil. şunu ifade etmek istedim : İslam Alimlerin nefis terbiyesi ile ilgili o kadar çok çalışma mevcuttur ki. şu batılı /kendini maymun neslinden meydana geldiğini kabul edenlerin uydurmaları bir hiçtir.

dikkat eksikliğinin de en bariz sebebi :motivasyon eksikliğidir. insan ancak kendini mesul kabul ettiği alanlarda başarılı olabilmiştir. veya mesuliyet eksikliği de denilebilir. bu ise nefisle alakalıdır.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt