Anneler
Anneler
Sizi ne kadar tatmin eder bilmiyorum ama cevabı iki kısma ayıralım ve bu yazdıklarımı bizlerde düşünelim,
1. Sakin bir halinizde ( Allah gecinden versin ) anneninizin vefat ettiğini ve anne diye seslendiğinizde cevap veremediğini
düşünün ama bunu mutlaka yapın özellikle kızmak istediğinizde.Annenize sarılmak istediğinizde sarılamadığınızı düşünün.
Bu dünyada birer yolcuyuz..Anne ve kız bu yolculukta birbirine yoldaştırlar yolcu yolcuyu beğenmese ne olur ?
Sonuçta beğenmeyenin gideceği yer farklı değil iki yolcuda ahiret yolcusu başka yer yok..Öfke ile ilgili şu hadislere bakalım
Resulullah (sav) (bir gün): "Siz aranızda kimi pehlivan addedersiniz?" diye sordu Ashab (ra): "Erkeklerin yenmeye muvaffak olamadığı kimseyi!" dediler Resulullah (sav): "Hayır," dedi, "gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir"
Kaynak: Müslim, Birr 106, (2608); Ebu Davud, Edeb 3, (4779)
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kuvvetli kimse, (güreşte hasmını yenen) pehlivan değildir Hakiki kuvvetli, öfkelendiği zaman nefsini yenen kimsedir"
Kaynak: Buhari, Edeb 76; Müslim, Birr 107, (2760); Muvatta, Hüsnü'l-halk 12, (2, 906)
Urve İbnu Muhammed es'Sadi'nin yanına girdik Bir zat kendisine konuştu ve Urve'yi kızdırdı Urve kalkıp abdest aldı ve:
"Babam, dedem Atiye (ra)'den anlatır ki, o, Resulullah (sav)'ın şöyle söylediğini nakletmiştir: "Öfke şeytandandır, şetyan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın"
Kaynak: Ebu Davud, Edeb 4, (4784)
Resulullah (sav) bize buyurmuştu ki: "Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun Öfkesi geçerse ne ala, geçmezse yatsın"
Kaynak: Ebu Davud, Edeb 4, (4782 )
İki kişi Resulullah (sav)'ın huzurunda küfürleştiler (Öyle ki) birinin yüzünde (diğerine karşı) öfkesi gözüküyordu Resulullah
(sav): "Ben bir kelime biliyorum, eğer onu söyleyecek olsa, kendinden zuhur eden öfke giderdi; Euzu billahi mineşşeytanirracim!" buyurdular
Kaynak: Tirmizi, Da'avat 53, (3448); Ebu Davud, Edeb 4, (4780)
Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bana kısa bir nasihatta bulun, uzun yapma! Ta ki nasihatini unutmayayım" demişti
[ve birkaç kere tekrar etmişti], Aleyhissalatu vesselam (bir kelimeyle): "Öfkelenme!" cevabını verdi
Kaynak: Buhari, Edeb 76; Tirmizi, Birr 73 (2021); Muvatta, Hüsnü'l-Hulk 11, (2, 906)
2.Veysel Karani hazretleri o çok görmeyi istediği sevgiliye bu dünyada kavuşamadan gitti sırf hasta annesine hürmet ettiği
için..Anneye hürmet onu Efendimizin hırka şeriflerine nail etti..
Beyazıt Bistam hazretleri daha çocuk yaşta gecenin bir vakti annesinin su diyerek seslenmesine kalkıp dışarıdan o suyu alıp
geldiğinde annesini uyumuş görünce başında bekledi ve annesi tekrar su diye uyandığında başında bekleyen ve eli soğuktan tirtitreyen oğlunu görünce oğlum hayırdır ne bu vaziyet diye sorunca ...anne belki tekrar su istersin diye başında
bekliyordum der..Bunun üzerine anne evladına dua eder ve işte o çocuk Beyazıt_ı Biztam Hazretleri (K.S.) olur.
Tabi ki yazmak söylemek kolay ama amel etmek zordur.Amel etmenin başı sabırdır sabır yoksa bu iş olmaz.
Şimdi kolum çok acıyor desem size anlatsam belki anlarsınız ama o acıyı sizin kolunuza versem belki kalkıp doktora gidersiniz
Anlatmak farklı yaşamak farklı o halde anlatılanı anlamak için yaşamak gerek.
İnşallah hepimiz tevazu içinde herkese iyi davranırız.
Slm ve Dua ile..