Aşkâ Mecnun
Kayıtlı Kullanıcı
Takdim
Aziz din kardeşlerim, elinizde bulunan bu kitap çoğu zaman vicdan ve akıl arasında kalmış bir takım muhasebenin muhakemesidir. İnsanoğlunun aklının yettiği yere kadar yol alması ve yolun ötesini düşünememesine görememesine eminim ki çoğu kez çevremizde şahit olmuşuzdur. Vicdan ve Fetva İslam dini ve İnsanoğlu fıtratındaki sorulara ve merak duyulan suallere fıkıh ve din hükmüyle cevap vermektedir.
Etrafımızda ve hayatlarımızda araştırmaya dayalı bir kalıntı olmadığı gibi İslamiyet hakkında araştırmaya dayalı içgüdülerimizin olamayışı bize anne ve babanın tabi olduğu din inancını vermektedir. Oysaki İslamiyet araştırılıp öğrenilmeye dayalı bir derya ummanıdır. Gelenekçi inançlara sahip olduğumuz ve hakkında birçok şeyi bilmediğimiz fetvalar, sözcükler, terimler hayatımızdaki anlamsızlıklarını hala yerinde korumaktadır. Bir Müslüman’ın ruh halini hayat ilmihalini öğrenmesi oysaki araştırmaya dayalı ve sahih kaynaklara ihtiyaç duyması hayatındaki gerçek manada birçok değişiklere sebebiyet verecektir. Aksi durumda ağızdan ağza nesilden nesile ulaşmakta olan İslamiyet gırtlaktan öteye geçmeyecektir. Yıllar evvel İslamiyet’i araştırmaya başlamış ve İslamiyet’in barındırdığı derin mevzuları okurken hayretler içinde kaldığım vakitler olmuştur. İslam’a mal edilmeye çalışan birçok değişlerin İslamiyetle alakalarının olmadığını ve tamamen batıl inançlar diye ayırabileceğim birçok hadise gördüm. Bu ve buna benzer birçok olayın İslamiyet’i araştırarak gün yüzüne çıkacağına yürekten inanıyorum. Hayatımızın diğer alanlarında bizlerin canını sıkan birçok olumsuzların üzerine gidip neden sonuç ilişkisini araştırmaya cesaretimiz hep olmuştur. Elbette ki araştırılmalıdır hayatımızı etkileyen ve hayatımızda büyük ölçekte yer kaplayan olayların neden ve sonuçlarını bilmemiz gerekmektedir. Ve bilmeliyiz ki bu hayatta bizim birde inancımız vardır. Bu inanç Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, kazanın ve kaderin Allah’tan olduğuna, evrenin ve ebedin tek sahibin Allah olduğunu hepimiz biliriz ve bilmeliyiz de. Allah c.c. anlamak hatırlamak onu araştırmakla mümkün olur. Dünyaya geliş sebepleri ve mensubu olduğum inancımın hakkıyla layıkıyla bendeki yeri bunları bilmek bizleri rahatlatmakla yetmeyip hayatta atmış olduğumuz adımın alıp vermiş olduğumuz nefesin şükrünü bizi ve bizim için yaratılmış bu âlemin bilincine varacak daha az hata yapmaya gayret göstereceğiz.
Düşünüyorum o halde varım, mantığı ile etrafımızda neler oluyor, çevremizde ve hayatımızda kimler var? Bugün varım ama yarın ne olacağım yaşam için garantim var mı? Allah’ın bana bahşetmiş olduğu inanç için İslamiyet için neler yaptım ve hayatımda ne kadar inancıma değer verdim? Hal ve hareketlerim, davranış biçimlerim ruh halim ve bedenimle İslamiyet’e uygun mu yaşadım. Yaptıklarımın sonucunda vicdanım rahat değil bu halimin fetvası nedir? Aklımızdaki ve vicdanımızdaki hükümlerin meselelerini öğrenmek için hayatımızdaki anlamsız gelen suallerin cevabını alabilmek için sahih kaynaklardan araştırıp okuyalım. Diyebilmek için Vicdan ve Fetva.
Selam ve Dua ile
Muhammed KUTSAL (Aşka Mecnun)