Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

veresiye defteri (1 Kullanıcı)

eminn_

Kayıtlı Kullanıcı
ZiMEM (Veresiye) DEFTERi
ZİMEM (Veresiye) DEFTERİ

Osmanlılar zamanında Ramazan günlerinde tebdil-i kıyâfet ile, pek çok
zengin, hiç tanımadıkları mıntıkalardaki bakkal, manav dükkânlarına gider,
onlardan Zimem Defteri ' ni (veresiye defteri) çıkarmalarını isterlerdi.

Baştan, sondan ve ortadan rastgele sahifelerin toplamını yaptırıp,
miktarını ödedikten sonra;

"Bu borçları silin! Allah kabul etsin!" der, kendilerini tanıtmadan çeker giderlerdi.

Borcu ödenen, borcunu ödeyenin kim olduğunu; borcu sildiren, borçtan kimi
kurtardığını bilmezdi...

Gizli verilen nâfile sadakanın, açıktan verilen nâfile sadakadan yetmiş kat
dahâ sevâp olduğunu bilen zevât, yardımlarını mümkün olduğunca gizliden
yapmaya gayret ederdi. Ecdadımız sağ ile verdiğini, sol elinden bile
gizler, yaptıkları iyilikleri unutur giderlerdi.

İtalyanların askıda kahve olayı geziyordu net'te bir ara,
ecdadımız bu konuda da daha ilerisini zaten yapmış.

Sürekli Batı yı övüp geçmişimizi ve atalarımızı yokmuş gibi görenlere ithaf edilir..
Çok asil bir millet ve atalara sahibiz..

Nikko

Kayıtlı Kullanıcı
Selâmınaleyküm.

(Çok asil bir millet ve atalara sahibiz...) ama biz öyle değiliz. Atalarımız bizlden belki haberdardırlar, keşke biz de haberdar olsaydık, kendimize çeki düzen verirdik. Ama o zaman da dünyanın sırrı giderdi, işte önemli olan ince nokta, görmeden inanmaktır.

hatice kübra

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH RAZI OLSUN KEŞKE BİZDE ONLAR GİBİ OLABİLSEK...BENDE BİYERDE OKUMUŞTUM CAMİ DUVARLARINA OYUKLAR YAPARLARMIŞ ZENGİNLER ORALARA İSTEDİKLERİ MİKTARDA PARA KOYARLARMIŞ HİÇ KİMSE GÖRMEZMİŞ...FAKİRLER ORAYA GİDİP ONLARIN KOYDUĞU PARADAN SADECE İHTİYAÇLARI KADAR ALIRLARMIŞ GERSİNİ ORAYA AYNEN BIRAKIRLARMIŞ... ÇOK HOŞUMA GİTMİŞTİ TABİ ŞİMDİ BU İMKANSIZ.:( RAHMAN'A EMANET OLUN.DUA İLE...

firdes

Kayıtlı Kullanıcı
esselamunaleyküm verahmetullahi veberekatuhu..
paylaşım için rabbim razı olsun inşallah..

bende biŞey eklemek istedim:

Osmanlı Devleti zamanında; belirli yerlerde özel yapılmış kovuklar varmış.
içlerine zengin olanlar para bırakırmış..ve ihtiyacı olan insanlar da o kovuklardaki paralardan,ihtiyaçları kadarını alırlarmış..

selam ve dualarımla..

DEĞERLİ HATİCE KÜBRA;HAKKINI HELAL ET..
BEN SENİN YORUMUNU OKUMADAN YAZDIM,
SONRADAN OKUDUM..
ÖZÜR DİLEMEM GEREKİRSE,LÜTFEN HABERİM OLSUN..
SELAM VE DUALARIMLA..

hatice kübra

Kayıtlı Kullanıcı
FİRDES KARDEŞİM ÖZÜR DİLEMEN GEREKMEZ TEKRARLARDA HİKMET VARDIR... RABBİME EMANETSİN.DUA İLE

eminn_

Kayıtlı Kullanıcı
burada olan kardeşliği bir daha görmüş olmaktayım Allah her ikinizdende razı olsun hatice kübra ve firdes

eminn_

Kayıtlı Kullanıcı
biz bu zamanda bişi verdiğimizde fakire aldım kabul ettim aldım kabul ettim falan yapıyoruz ya ver işte bence bunun olmaması lazım

hatice kübra

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH SENDEN RAZI OLSUN BU RAMAZAN GÜNÜNDE BUNLARI HATIRLATTIĞIN İÇİN A.E.O.

eminn_

Kayıtlı Kullanıcı
Allah cümlemizden razı olsun sende rabbime emanetsin

dolunayhilal

Kayıtlı Kullanıcı
Evet Aslinda Ne Güzel Bi Davraniş Biçimi Allah Bizide Al El Değil Veren El Yapsin Amin

Kaan Erdem

Yönetici
selamünaleyküm değerli kardeşlerim...

belki nereden nasıl paylaşacağım ve sizlere anlatacağım bilemiyorum...bu durum beni çok üzdü ve etkiledi...

geçen gün bir çocuk ile tanıştım...yaşı 8...sevimli cana yakın...kendisi anasız ve babasız...halasının yanında kalıyor...bir takım ALLAH cc rızası için ihtiyaçlarını karşılamak istedim...mahcup ve utangaç..tok gözlü o kadar sevimliki ismine layık bir kul olması temennim yüce mevlamdan......

bir ara onu aldım ve markete götürdüm...eline sepeti verdim istediğini alabilirsin...dedim..çocuk rüyada gibiydi..o kadar gözü gönlü tokki elini atmadı raflara birazda çekingen gönlünü yapmaya çalıştım...sevinsin istedim...mutlu olsun..aslında maddi alıntılar onun anne babasızlık ve kimsesizliğini sadece anlık olarak unuttururdu...

düşünsenize şımaracağı,naz yapacağı,canı yanınca anne diye ağlayacağı,korktuğunda sarılacağı bir annesi yada babası yok....

bu düşünce ile mübarek ayda bir çok maddi durumu iyi olan arkadaşlarıma konuyu açmak ve onlarla paylaşmak toplayacağım yüklü miktarı ise akrabalarına teslim edip bu güzel çocuğun ihtiyaçlarının bir kısmının karşılanmasını istedim...ve bu gün arkadaşlarımla topluca olarak görüştüğüm bir saatte konuyu açtım........

kazandıkları onca yüklü paradan bir 5,10 ytl'yi bile vermeye kıyamadılar...nefs yaptılar...sadece gönülden değil bana mahcup olmamak için vermeye kalktılar...bu nasıl bir durumdur...bu ne haldir...ALLAH cc onlara verdiklerinden nasıl olurda bir yetimi yada öksüzü sevindirmek ALLAH cc rızasını kazanmak için çaba göstermezler...oralı olmazlar...ben onlarında bu durumdan nasiplenmelerini istedim...

bu mallar yada gelirler bize hangi kudret sayesinde geliyorda duyduğumuza yada gördüğümüze yüz çeviriyoruz...

buna inanın çok içerledim ve üzüldüm...belkide tam manasıyla izah edemedim...sizlere inanın çok dokundu bana....insan durumu yada imkanı varsa 10 kişiyede yardım etti ise 11. kişide bu minik çocuk olmalıydı...ki hepsinin durumu geliri iyi..asla dokunmaz ve 3,5 kuruş zaten hesaplarını kitaplarını bozmaz...bir bakıma içimi döküp şikayetimi yapıyorum...ALLAH cc bizleri islah etsin...affeylesin ve yardımcımız olsun....

(Yetimlerin, fakirlerin geçimini üstüne alan, Allah yolundaki bir mücahid gibi veya gündüz saim, gece kaim sevabına kavuşur.) [Buhari]

selam ve dua ile kalın selametle.....

benim bir başka forumumda yaşadığım olaya bu konuya uygun olduğunu düşündüm...

firdes

Kayıtlı Kullanıcı
FİRDES KARDEŞİM ÖZÜR DİLEMEN GEREKMEZ TEKRARLARDA HİKMET VARDIR... RABBİME EMANETSİN.DUA İLE

değerli hatice kübra; inşallah hikmet vardır tabiki..ELHAMDÜLİLLAHİ RABBİLALEMİN
..:H

Değerli Kaan abiciğim paylaşımın inan ki içime bir ağırlık gibi çöktü..:gulegule
bir yetimin başını okşamak,yüzünü güldürmek,bir an ona babası gibi görünmek..
Allah(cc)senden ve senin gibi ümmet_i muhammedden razı olsun inşallah..
inşallah Rabbim seni samimi , ümmet_i muhammede faydalı insanlarla karşılaştırsın..
benimde evlenmek istediğim genç 12 yaşından sonra YETİM kalmış..inşallah onunla evlenmeyi düşünüyorum ..hayırlısı olsun diyerek..
selam ve dualarımla..

Kaan Erdem

Yönetici
aleykümselam değerli kardeşim..ALLAH cc mutlu mesut etsin...unutma ki eyer yuvanı o kardeşimiz ile ALLAH cc izni ile kurarsan büyük bir sınavın var önünde...o sana emanet olmuş olacak...selam ve dua ile kal kardeşim...selametle...

değerli hatice kübra; inşallah hikmet vardır tabiki..ELHAMDÜLİLLAHİ RABBİLALEMİN..:H

Değerli Kaan abiciğim paylaşımın inan ki içime bir ağırlık gibi çöktü..:gulegule
bir yetimin başını okşamak,yüzünü güldürmek,bir an ona babası gibi görünmek..
Allah(cc)senden ve senin gibi ümmet_i muhammedden razı olsun inşallah..
inşallah Rabbim seni samimi , ümmet_i muhammede faydalı insanlarla karşılaştırsın..
benimde evlenmek istediğim genç 12 yaşından sonra YETİM kalmış..inşallah onunla evlenmeyi düşünüyorum ..hayırlısı olsun diyerek..
selam ve dualarımla..

hükenek

Kayıtlı Kullanıcı
eğer biz atalarımız gigi olsaydık bu gün dünyamız çok farklı olurdu ve asrımızada ahir zaman denilmezdi.malumumuz ki ahir zamana ait bütün alametler zuhur etmiştir.ama bizle bu güzel misalleri paylaşan kardeşimizden allah razı olsun

eminn_

Kayıtlı Kullanıcı
Allah cümlemizden razı olsun

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt