Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

UNUTKAN mısınız.? İşte Çözüm.!!! (1 Kullanıcı)

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Hafızanızı Güçlendirmenin Yolları

84477.jpg

Karşılaştığınız birinin ismini hep unutuyor musunuz?
Anahtarlarınızı nereye bıraktığınızı ya da dışarıya çıkarken kapıyı kilitleyip kilitlemediğini hatırlayamadığınız zamanlar oluyor mu?

İşte çözüm:

Nadiren de olsa herkes bu tür unutkanlıklar yaşar.
Fakat, bunları ne sıklıkta ve ne yoğunlukta yaşadığınız önemlidir.

Foxnews'te yer alan habere göre, 20'li yaşların başından itibaren, beyin nöron kaybetmeye başlıyor ve vücut beynin elverişli olarak çalışması için gerekli olan kimyasalları daha az üretmeye başlıyor.
İyi ki, bu süreci yavaşlatmak için yapabileceğiniz birçok şey var.

İşte hafızanızı keskin tutmanız için bazı öneriler:

online.jpg

1. Sağlıklı yemekler tüketin:
Dengeli beslenme sadece vücudunuz için önemli değildir.
Aynı zamanda beyniniz ve hafızanız için de gereklidir.
Amerikan Nöroloji Akademisi'ne göre, çilek, portakal, ıspanak, havuç, domates, brokoli ve yer elması gibi antioksidan bakımından zengin olan meyve ve sebzeleri tüketmek felç riskini yüzde 11 oranında azaltıyor.

Başka bir araştırma ise yaban mersini, kızılcık ve üzümdeki antioksidanlar ve polifenollerin diğer insanlarla iletişim için gerekli olan beyin hücrelerinin yeteneğini geliştirdiğini ve beynin yaralanmalardan kolayca etkilenmesini önlediğini gösteriyor.

Meyve ve sebzelere ilave olarak, niasin ve folik asit gibi B vitaminleri ile zerdaçalın aktif maddesi curcumin gibi elementler hafıza kaybını önlemeye yardımcı oluyor, Alzheimer hastalığı oluşma riskini azaltıyor.

2. Egzersiz yapın:
Kaslarımızın şeklini korumak için egzersiz yapmalısınız.
Fakat, egzersizin zihninize de faydası olduğunu biliyor muydunuz?

Kardiyovasküler egzersiz hafıza kaybını önlemeye yardım ediyor.
Doktorlar bu egzersizin beyne giden kan dolaşımını düzenlediğini ve yaşlanmaya bağlı beyin dokularının kaybını azalttığını düşünüyorlar.
Beyin taraması çalışmaları fiziksel olarak egzersiz yapan yaşlı erkeklerin gri maddelerinin (Beyin iki yarım küreden oluşur, bu yarım küreler gri bir maddeyle kaplıdır.
Bu gri maddenin diğer adı kortekstir.
İnsan davranışlarını kontrol eder, öğrenme, hatırlama, düşünme gibi fonksiyonları ifade eder) yapmayanlardan daha iyi olduğunu gösterdi.

Zihninizi keskinleştirmek için maratona katılmanız gerekmiyor.
Zihin-vücut egzersizi hafıza kaybıyla mücadelede yardım edebilir.
Basit aerobik egzersizleri rutin haline getirin, ancak aşırıya kaçmayın.
Çünkü fazla egzersiz nedeniyle oluşabilecek dehidrasyon hafıza fonksiyonlarınıza zarar verebilir.

3. Beyin egzersizi yapın:
Beyin gelişiminize yardım etmek için beyninizi çalıştırmalısınız.
Beyni aktif tutarak, nöronal beyin hücrelerini yeni bağlantılar kurmaya teşvik edersiniz.
Bu anılarınızı taze tutar ve hafıza kaybını önleyebilir.

Beyin egzersizi için yapabileceğiniz birçok şey var.
Bunlardan bazıları bulmaca çözmek, satranç oynamak, kitap okumak ve aktif olmak.
Müzik aleti çalmayı, yeni bir dil öğrenmek veya yeni bir hobiye başlamak gibi yeni şeyler öğrenmek de faydalıdır.
Burada önemli olan bunları düzenli olarak yapmaktır.

4. Hafızayı destekleyici takviyeler alın:
Bilim, çinko ve folik asit gibi bazı besin takviyelerinin beyin gelişimindeki faydasını kabul etti.
Araştırmacılar, diğer besin takviyelerinin beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olduğunu ve erkeklerde erken dönem hafıza kaybını önlediğini belirlediler.
İşte bu besin takviyelerinden bazıları:

-Antioksidanlar:
Sinir hücrelerini hasardan korumaya ve zararlı serbest radikalleri yok etmeye yardım eder.

-Bitkisel ilaçlar beyinde sinir sinyallerinin transferinde kullanılan nörotransmitter üretimine yardımcıdır.

Japon eriği:
Popüler bir bitkisel ilaç olan Japon eriği hafızayı desteklemede geleneksel bir ilaçtır.
Güçlü bir antioksidan özelliği vardır, beyindeki kan damarı hasarını önlemeye yardım eder. Aynı zamanda, başınıza giden kan akışını düzenlemeye yardım eder ve kan damarlarının esnekliğini ve yapısını koruyup sinir hücrelerine en uygun oksijen ile besin dağıtımını temin eder.

B vitaminleri:
Vücutta birçok metabolik süreçte gerekli olan B vitaminleri tüm vücut sağlığı için önemlidir.
Beyne gelince, bu vitamin grubunun iki öğesi B12 ve folik asit çok yararlıdır.
B12 vitamini sinir hücrelerinin fonksiyonlarını uygun şekilde yerine getirmesini sağlayan koruyucu olan miyelin kılıfının korunması için gereklidir.

Doğum hasarlarını önlemenin yanında, folik asit beyin nörotransmitter'i için zorunlu bir maddedir.
Folik asit eksikliği hafıza kaybıyla ilişkilidir.
Hafızası güçlü olanların folik asit oranının yüksek olduğu belirlenmiştir.

Fosfatidikolin ve fosfatidilserin:
Bu iki besin takviyesi, tüm hücre zarlarında bulunan fosfolipid ya da yağ asitidir.
Bunlar hücre zarının esnek ve sıvı formunda tutulmasında önemli rol oynar ve ayrıca beyin transmitterlerinin habercisi gibi görev yaparlar.
Fosfatidilserin seviyesi yağla birlikte azalır ve bu besin takviyesi hafızadaki ve konsantrasyondaki düşüşü tersine çevirir.

Amino asitler:
Proteinleri oluşturan temel yapı taşları olan amino asitlerin belirli tipleri beyin gelişiminde ve yenilenmesinde rol alır.
Örneğin, L-taurin isimli aminoasit, sinir hücrelerini strese ve toksinlere karşı muhafaza eden bir nörokoruyucudur.

Alıntı: Zaman online

mavci

Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Esselamûaleykum...

Esselamûaleykum...

unutkanlığa-bitkisel.jpg

Unutkanlık, son zamanlarda küçük, büyük fark etmiyor, herkesin önemli bir sorunu haline geldi.
Stres, yoğun tempolu yaşam, zihin yorgunluğu, dengesiz beslenme ve teknolojinin nimetleri unutkanlık nedenleri olarak sayılabilir.

Unutkanlık, kişinin günlük yaşantısını, performansını ve sosyal uyumunu olumsuz yönde etkiler.

Hergün bir fincan kahve içmek, bol bol bulmaca çözmek ve stresten arınmak unutkanlığa iyi gelir ve hafızamızın güçlenmesini sağlar.

Ayrıca; Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin önerdiği bitkisel reçetelerde bu konuda size yardımcı olacaktır.

Prof. Dr. Ahmet Maranki’den Unutkanlığa Çare :

* Bir bardak kaynar suyun içine 10-15 gram biberiye bitkisi atılır. 10 dakika demlendirilir ve içilir. Her defasında taze hazırlanmak kaydıyla, günde 2-3 bardak içilir.

* Bir bardak kaynar suyun içine 5-10 gram karanfil atılır. 10 dakika demlendirilir ve içilir. Her defasında taze hazırlanır ve günde 2-3 bardak içilir.

* Bir bardak kaynar suyun içine 3 gram kekik atılır. 10 dakika dinlendirilir ve içilir. Her defasında taze hazırlanır ve günde 2-3 bardak içilir.

* 1 bardak ılık suyun içine 15 adet badem ve 1,5 kaşık şeker ezilerek atılır. Karıştırılır ve her akşam içilir. Ayrıca her yemekten sonra, 20 adet badem yemek, unutkanlık için oldukça faydalıdır.

* Ayrıca; her sabah,

5 adet badem,

5 adet fındık,

5 adet ceviz,

Gün kurusu kayısı, (gölgede kurutulmuş)

1 avuç Kuru üzüm (çekirdekleri ile) yiyin.

mavci

Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Esselamûaleykum...Hayırlı Cumalar...

Hz. İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor:

"Hz. Ali İbnu Ebî Tâlib (radıyallâhu anh) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek:
"Annem ve bâbam sana kurban olsun, şu Kur'an göğsümde durmayıp gidiyor. Kendimi onu ezberleyecek güçte göremiyorum" dedi.
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ona şu cevabı verdi:
"Ey Ebûl-Hüseyin! (Bu meselede) ALLAH'ın sana faydalı kılacağı, öğrettiğin takdirde öğrenen kimsenin de istifade edeceği, öğrendiklerini de göğsünde sabit kılacak kelimeleri öğreteyim mi?"

Hz. Ali (radıyallâhu anh):
"Evet, ey ALLAH'n Rasûlü, öğret bana!" dedi.
Bunun üzerine Hz. Peygamber şu tavsiyede bulundu:

"Cuma gecesi (perşembeyi cumaya bağlayan gece) olunca, gecenin son üçte birinde kalkabilirsen kalk. Çünkü o an (meleklerin de hazır bulunduğu) meşhûd bir andır. O anda yapılan dua müstecabtır. Kardeşim Ya'kub da evlatlarına şöyle söyledi: "Sizin için Rabbime istiğfâr edeceğim, hele cuma gecesi bir gelsin." Eğer o vakitte kalkamazsan gecenin ortasında kalk. Bunda da muvaffak olamazsan gecenin evvelinde kalk. Dört rek'at namaz kıl. Birinci rek'atte, Fâtiha ile Yâsin sûresini oku, ikinci rek'atte Fâtiha ile Hâmim, ed-Duhân sûresini oku, üçüncü rek'atte Fâtiha ile Eliflâmmîm Tenzîlü'ssecde'yi oku, dördüncü rek'atte Fâtiha ile Tebâreke'l-Mufassal'ı oku. Teşehhüdden boşaldığın zaman ALLAH'a hamdet, ALLAH'a senayı da güzel yap, bana ve diğer peygamberlere salât oku, güzel yap. Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar ve senden önce gelip geçen mü'min kardeşlerin için istiğfat et. Sonra bütün bu okuduğun duaların sonunda şu duayı oku:

"ALLAHım, bana günahları, beni hayatta baki kıldığın müddetçe ebediyen terkettirerek merhamet eyle.
Bana faydası olmayan şeylere teşebbüsüm sebebiyle bana acı.
Seni benden râzı kılacak şeylere hüsn-i nazar etmemi bana nasîb et.
Ey semâvât ve arzın yaratıcısı olan celâl, ikram ve dil uzatılamayan izzetin sâhibi olan ALLAHım.
Ey ALLAH! ey Rahman! celâlin hakkı için, yüzün nuru hakkı için kitabını bana öğrettiğin gibi hıfzına da kalbimi icbâr et.
Seni benden razı kılacak şekilde okumamı nasîb et.
Ey semâvât ve arzın yaratıcısı, celâlin ve yüzün nuru hakkı için kitabınla gözlerimi nurlandırmanı, onunla dilimi açmanı, onunla kalbimi yarmanı, göğsümü ferahlatmanı, bedenimi yıkamanı istiyorum.
Çünkü, hakkı bulmakta bana ancak sen yardım edersin, onu bana ancak sen nasib edersin.
Herşeye ulaşmada güç ve kuvvet ancak büyük ve yüce olan ALLAH'tandır
."

Ey Ebû'l-Hasan, bu söylediğimi üç veya yedi cuma yapacaksın. ALLAH'ın izniyle duana icâbet edilecektir. Beni hak üzere gönderen Zât-ı Zülcelâl'e yemin olsun bu duayı yapan hiçbir mü'min icâbetten mahrum kalmadı."

İbnu Abbâs (radıyallâhu anhüma) der ki:
"ALLAH'a yemin olsun, Ali (radıyallâhu anh) beş veya yedi cuma geçti ki Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a aynı önceki mecliste tekrar gelerek:

"Ey ALLAH'ın Resûlü! dedi, geçmişte dört beş âyet ancak öğrenebiliyordum. Kendi kendime okuyunca onlar da (aklımda durmayıp) gidiyorlardı. Bugün ise, artık 40 kadar âyet öğrenebiliyorum ve onları kendi kendime okuyunca Kitabullah sanki gözümün önünde duruyor gibi oluyor. Eskiden hadisi dinliyordum da arkadan bir tekrar etmek istediğimde aklımdan çıkıp gidiyordu. Bugün hadis dinleyip sonra onu bir başkasına istediğimde ondan tek bir harfi kaçırmadan anlatabiliyorum.

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bu söz üzerine Hz.Ali (radıyallâhu anh)'ye:
"Ey Ebû'l-Hasan! Kâbenin Rabbine yemin olsun sen mü' minsin!" dedi."

[Tirmizî, Daavât 125, (3565)]

Unutkanlıktan kurtulmak ve zekanın açılması için bu dua okunur.

(Bismillahirrahmanirrahim),

Ferdün, Hayyün, Kayyumun, Hakemun, Adlün, Kuddüsün. İyyake na'büdü ve iyyakenesta'in. İnna fetehna leke fethen mubina)
Dokuz defa okunacak. (Ya kebirü entellezi la tehdil ukulü livasfi azameti.) Bin defa okunacak.

Sonra evvela: (Subhane rabbiyel a'la.) denecek. Sonra, (Sübhane minennaril eflaki, biezkaril emlaki kema tüskinül arza biezkarizzakirine, kale li ezkari himiletin lil mahmuline, ve meskenetin lil miskinine, ve muherriketin lil mutehharrikine, sübhane men hüve külle yevmin hüve fi şe'nin.) okunacak.

Bundan sonra ihtiyaç neyse o söylenecek ve şunlar okunacak.:
( Ya ğıyasel müsteğisine vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.

Kaynak: Mecmuatül Ahzab

turk8487

Kayıtlı Kullanıcı
emeğine yüreğine sağlık kardeşim benim 1 numaralı sorum unutkanlık
tavsiyelrini uygulıycam inşallah selametle kal

kardelele

Kayıtlı Kullanıcı
Hayırlı cumalar diliyorum.
çok önemli bir konuya değinmişsiniz kıymetli hocam.emeğinize sağlık.inşallah uygulayacağım.selametle kalın.

mavci

Yönetici
Ayın En İyi Üyesi

emeğine yüreğine sağlık kardeşim benim 1 numaralı sorum unutkanlık
tavsiyelrini uygulıycam inşallah selametle kal

Hayırlı cumalar diliyorum.
çok önemli bir konuya değinmişsiniz kıymetli hocam.emeğinize sağlık.inşallah uygulayacağım.selametle kalın.

Allah Celle Celalühu cümlemizden razı olsun inşallah...
Zamanımızın en önemli hastalığı UNUTKANLIK olduğundan konuyu burada paylaştım...
Faydalananlardan olalım...
Selam ve DUA ile...

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Ve aleykümselam ve Rahmetullahi ve Berakatühü abim bütün selamların için..
Allah razı olsun emeğine sağlık abi çok güzel faydalı paylaşımlar..
Hayırlı ve bereketli cumalar olsun inşaALLAH..Rabbim dualarımzı kabul ,günahlarımızı affeylesin..Amin..
Allaha emanet olunuz..selam ve dua ile..

mavci

Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Ve aleykümselam ve Rahmetullahi ve Berakatühü abim bütün selamların için..
Allah razı olsun emeğine sağlık abi çok güzel faydalı paylaşımlar..
Hayırlı ve bereketli cumalar olsun inşaALLAH..Rabbim dualarımzı kabul ,günahlarımızı affeylesin..Amin..
Allaha emanet olunuz..selam ve dua ile..

Dualarınıza gönülden amin kardeşim...
Selam ve DUA ile...

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
allah razı olsun emegınıze saglık

T

tevbekarım

Elhamdülillâhi Rabbil Âlemîn Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve âlihi ve sahbihi ecmaîn.
İhtiyacımız bilip ihtiyaçlarımızı sebebli sebebsiz gideren Allah a hamdü senalar olsun
Allah razı olsun hocam.
Rabbim Efendimize komşu eylesin sizi inşaallah
selam ve dua ile.

mavci

Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Elhamdülillâhi Rabbil Âlemîn Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve âlihi ve sahbihi ecmaîn.
İhtiyacımız bilip ihtiyaçlarımızı sebebli sebebsiz gideren Allah a hamdü senalar olsun
Allah razı olsun hocam.
Rabbim Efendimize komşu eylesin sizi inşaallah
selam ve dua ile.

Dualarınıza gönülden amin kardeşim...
Selam ve DUA ile...

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı

çok faydalı bilgilerdi.
inşAllah deneyecem ama önce o namazı kılmak için ezberlemem gereken şeyler var :)
Allah razı olsun abi

marifet

Kayıtlı Kullanıcı
bende hafızayı güçlendirmek için hafıza teknikleri ile iligili kitap okunmasını öneririm..
gerçekten işe yarıyor ben denedim.. teknikler zihni açıyor zihin gücümüzün farkına
varıyoruz ama gerçekten istekli olmak kaydıyla sonuç alınıyor.. s.a

mavci

Yönetici
Ayın En İyi Üyesi

çok faydalı bilgilerdi.
inşAllah deneyecem ama önce o namazı kılmak için ezberlemem gereken şeyler var :)
Allah razı olsun abi

bende hafızayı güçlendirmek için hafıza teknikleri ile iligili kitap okunmasını öneririm..
gerçekten işe yarıyor ben denedim.. teknikler zihni açıyor zihin gücümüzün farkına
varıyoruz ama gerçekten istekli olmak kaydıyla sonuç alınıyor.. s.a

İnşallah Kardeşim...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt