Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Üniversitede okumak için Peruk takmak caizmidir? (1 Kullanıcı)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

#fani_dünya#

Kayıtlı Kullanıcı
Peygamberimiz (s.a.s.), saçına insan saçı takan ve taktıran kadınlara da lânet etmiştir. (Örnek olarak bk. Buhârî, libas 83, 85; Müslim, libas 115. ) Çünkü bu da Allah'ın beğendigi yaratılışı bozma ve karşısındakini aldatmak demektir. Islâm'da bunların her ikisi de yasaktır.

Kullanılan perukun, insan saçından başka bir şeyden olması halinde câiz olacağı söylenmiştir. (Ibn Âbidin VI/373.) Ancak peruku kadının bir başörtüsü gibi kullanması ayrı bir olaydır. Çünkü kadının başını kapatma emri, saçının câzibesiyle ftneye sebep olacağı içindir. Peruk ise bu câzibeyi çoğu zaman eksiltmez, tersine artırır. Bu yüzden bu konunun iyi araştırılması gerekir. Yani kadının insan saçından başka bir şeyden (ipek, yün sentetik elyaf vb.) peruk kullanması câizdir.

Ama başörtüsü yokken, dışarıda bununla gezebilir mi? Bize gezemez gibi görünen bu konu iyi öğrenilmelidir. Çünkü başörtüsünü yasaklayanlara karşı böyle bir çare düşünenler vardır.

Bize göre, insan kılından başka şeylerden peruk takmanın caiz olması, başını örtmek şartıyla olmalıdır. Yani böyle bir peruk takan kadın ayrıca peruğun üzerini de kapatmalıdır.

Sual: Başörtüsüyle okula almıyorlarsa biz müslümanlar okumayalım mı? onların amacı zaten bu değil mi? Başörtüyle bizleri okullara almıyorlarsa cahil mi kalalım bir şekilde biz de okulları girip okuyup imanlı kişiler olarak görev yapmalıyız. Düşüncesindeyim.

1- İlim öğrenmek için resmi okullara gitmek şart değildir. Başka yollarla da ilim öğrenmek mümkündür.

2- Helal bir şeyi yaparken ona giden yollar da helal olmalıdır. ilim öğrenmek helal olmakla beraber bunun yollarındaki haramları helal yapmaz. Bütün yollar da helal olmalıdır.

3- Başı,hangi zaruri hallerde açmanın caiz olduğu bellidir. Bunun dışındaki durumlarda başını açan kimse günahkar olur.

Önce, kadınların başlarını örtmelerinin dinî yönüne bakalım. Bu hususta Kur'ân-ı Kerimde iki âyet mevcuttur. Bu âyetlerde Cenab-ı Hak gayet açık bir şekilde meâlen şöyle buyurmaktadır:

Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü'minlerin hanımlarına söyle, evlerinden çıktıklarında dış örtülerini üzerlerine alsınlar."
"Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, namuslarını da korusunlar, zînetlerini açmasınlar, bunlardan görünen kısmı müstesnadır. Başörtülerini de yakalarının üzerini kapatacak şekilde iyice örtsünler."

Âyetlerde mü'min kadınların nasıl örtünecekleri, hangi yerlerini açabilecekleri açıkça belirtilmiyor. Fakat şu mealdeki hadîs-i şerif âyetleri tefsir ediyor. Peygamberimiz (a.s.m.) baldızı Hz. Esma'ya hitaben şöyle buyurmuştu:

Ey Esma! Bir kadın âdet görmeye başlayınca el ve yüzünden başka yerini yabancılara göstermesi caiz değildir."

Demek ki, buluğ çağma gelmiş olan Müslüman bir hanımın başını kapatması hem Allah'ın hem de Peygamberin emridir. Yani yüz kısmı açık kalacak şekilde başın kalan kısmını, boyun ve göğüsleri örtmek farz-ı ayındır. Açmak ise bir farzın terki sayıldığından haramdır. Zaten âyetten de açıkça anlaşılacağı gibi "ırz ve namusun korunması" başı örtmenin bir hikmeti, aynı zamanda bir sebebi sayılmaktadır. Başlarını açan kadınlar ırz ve namuslarım muhafaza etseler de, bu 'Allah'ın emrine uygun bir koruma sayılmamaktadır. Allah ve Resulünün emrini dinlemediği için günahkâr olmakta, büyük bir mesuliyet altına girmiş bulunmaktadır.

Bir mü'min kadın için baş açık gezmek haram ve günah olduğuna göre, bu mesuliyetten kurtulmak için ne yapabilir? Yapılacak şey bellidir. Başını kapattığı zaman hayatî bir tehlike veya yanık ve benzeri sıhhî bir mahzurla karşılaşacaksa, o tehlike ve mahzur geçinceye kadar açık bırakılabilir. Fakat böyle bir durum yoksa, kapatmak gerekir.

Kapatmayınca ne olur? Başta da söylediğimiz gibi günahkâr olur. Günahkâr olan kimse, bu günahından kurtulmak için tevbe istiğfar eder, Allah'tan affını diler.

Al-i İmran suresinde şu mealdeki bir ayeti kerime yer almaktadır:

"Ve bir günah işledikleri veya nefislerine zulmettikleri zaman, Allah'ı anarak günahlarının bağışlanmasını isteyenler, hem de yaptıkları günahta bile bile ısrar etmemiş olanlar—İşte onların mükâfatı, Rablerinden bir mağfiret, ağaçları altından ırmaklar akan Cennetlerdir. Orada ebedi olarak kalacaklardır. Güzel amel yapanların mükâfatı ne güzeldir."4

Demek ki, bir tövbenin kabul olması, bir günahın affa liyakat kazanması için hiçbir mazeret yokken o günahta ısrar edilmemesi şartı aranmaktadır. Bir insan sadece nefsini yenemediğini, çevresinin nasıl karşılayacağını bahane ederek bir haramı işlemeye devam ederse ne olur? Bu husustaki bir hadisin meali şöyledir:

"Mü'min bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer o günahtan el çeker, Allah'tan günahı*nın affını dilerse, kalbi o siyah noktadan temizlenir. Eğer günaha devam ederse, o siyahlık artar. İşte Kur'ân'da ge*çen 'günahın kalbi kaplaması' bu mânâdadır."5

Evet, "Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol vardır" sözü mühim bir gerçeği dile getiriyor. Şöyle ki, bir günahı işlemeye devam eden insan zamanla o günaha alışır, terk edemez bir hale gelir. Bu alışkanlık onu gün geçtikçe daha büyük manevî tehlikelere sürükler. Günahın uhrevî bir cezasının olmayacağına inanmaya, hattâ Cehennemin bile olmaması gerektiğine kadar gider. Yani kalpte yer tutan o günah tohumu zaman içinde—Allah korusun yeşillenerek bir zakkum ağacı haline dönüşebilir.6

Böyle bir tehlikeye maruz kalmamak ve şeytanın kinlerine kanmamak için bir an önce tövbeyi icap ettirecek günahı terk ederek insanın kendine çeki düzen vermesi gerekir.

Böylece hem Allah'ın emrini her şeyin üstünde kabul ederek bir farzı işlemiş olursunuz, hem de size "başınızı örtmemek" için vesvese veren şeytanı reddetmiş olursunuz. Zaten bir Müslüman hem Allah'ın rızasını kazanma*ya çalışacak, hem de bazı haramları işleyerek şeytanı "küstürmemek" gibi gülünç bir duruma düşecek, bu mümkün değildir.

1.Ahzab Sûresi, 59.
2.Nur Sûresi, 31.
3.Ebû Davud, Libas: 33.
4.Âl-i İmrân Sûresi, 135-136.
5.İbni Mace, Zühd:29.
6-Lem'alar, s. 7; Mesnevî-iNuriye, s. 115.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
.

#fani_dünya#

Kayıtlı Kullanıcı
Mimsiz medeniyet taife-yi nisayı yuvalarından uçurmuştur yuvalarına dönmeli...
SAİD NURSİ(sözler)

Başka söze ne Hacet...

"Dinini düzeltenin Allah'ta dünyasını düzeltir."

(hadisi şerif)

vesselam...

#fani_dünya#

Kayıtlı Kullanıcı

vesselam...

mervenur16

Kayıtlı Kullanıcı
Sağolasın kardeşim.Ben de liseye gidiyorum ve milli güvenlik dersinde peruk takıyorum.Bu bilgiler işime yarayacak peruğum acaba insan saçından mı onu araştıracağım.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Aşağıdaki linkte bulunan kısa sohbeti dinlemenizi tavsiye ederim. Allahü teala kendi rızasından ayırmasın.

Linki tıkladıktan sonra sağ üst köşedeki arama butonuna peruk yazmanız yeterli.

Dua eder dua beklerim.

Huzur Pınarı Arşiv Hizmeti

Enes_Bilal

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMUNALEYKUM
ALLAH cc. müslüman bacılarımızın yardımcısı olsun...İşleri gerçekten çok zor...okula başörtüsüyle girmemeleri yine bizim biz müslümanların suçu..kendi payıma utanıyorum.....nasıl olurda müslüman bir ülkede başörtüsüyle okula girilmez.....bunu her müslüman kendine bir sormalı..yunanistanda bir öğrenci öldü diye ülkeyi ayağa kaldırdılar...ama bizler bir avuç yunanlılar kadar olamıyoruz...(

nalkapo

Kayıtlı Kullanıcı
fani_dunya' ya ..

fani_dunya' ya ..

.................................................................................................
Sual: Başörtüsüyle okula almıyorlarsa biz müslümanlar okumayalım mı? onların amacı zaten bu değil mi? Başörtüyle bizleri okullara almıyorlarsa cahil mi kalalım bir şekilde biz de okulları girip okuyup imanlı kişiler olarak görev yapmalıyız. Düşüncesindeyim.

-İlim öğrenmek için resmi okullara gitmek şart değildir. Başka yollarla da ilim öğrenmek mümkündür
Helal bir şeyi yaparken ona giden yollar da helal olmalıdır. ilim öğrenmek helal olmakla beraber bunun yollarındaki haramları helal yapmaz. Bütün yollar da helal olmalıdır
................................................................................................

yukaridaki alintiya baktim da bana cok radikal geldi. evet ortunmek Allah'in emri.her kiz bunu yapmali, musluman kizlar kadinlar. ama buradaki durum keyfi degil. bunu da gozonune almalisin. okullara gitmek sart degildir diyorsun ama sonuna sunu eklemen lazim: 'bana gore sart degildir' yada 'ben yapmam'

turkiye de senin basortusu ile okuman yasaklanmis. basortusu yerine peruk takan bacilarimiz keyiflerine gore mi takiyor? herhalde universiteden yada okuldan cikarken basortusu takiyor gene. onlarin da ici sizliyor,bunu unutmamalisin. evde oturup kitap okumakla ilim ogrenebilirsin, dogru. peki herkes senin elde ettigin ilimle tatmin oluyor mu?

Ilim Cin'de dahi olsa gidin alin denmiyormu islamiyet de? Cin'deki ilimin dini ilim olmayacagini biliyor olmalisin. islamiyeti fenni ilimlerden ayri gormek onu bilmemektir. ve zamanimizda islamiyeti geri plana ittirmektir.

domuz eti yemek haramdir,bilirsin. ama bi adada bi colde baska caren yoksa ona bile musaade edilmistir.

bu basortulu bayanlarin da baska caresi yok maalesef. ilim ogrenmenin ne kadar buyuk bir sevap oldugunu ogrendiginde (!) onlarin bu halinin zaruretden kaynaklandigini ve insallah affedilecegini anlarsin.

ilim ogrenmenin baska yollari var derken insallah yurtdisinda basortusunun yasak olmadigi ulkelerde okumayi kastetmemissindir. bu sadece maddi imkanlari olanlar icin !
lutfen kendi kendinize fetvalar cikarmayin. yukaridakiler de benim goruslerim. inanmak zorunda degilsiniz.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
.................................................................................................

-İlim öğrenmek için resmi okullara gitmek şart değildir. Başka yollarla da ilim öğrenmek mümkündür
Helal bir şeyi yaparken ona giden yollar da helal olmalıdır. ilim öğrenmek helal olmakla beraber bunun yollarındaki haramları helal yapmaz. Bütün yollar da helal olmalıdır
................................................................................................

yukaridaki alintiya baktim da bana cok radikal geldi. evet ortunmek Allah'in emri.her kiz bunu yapmali, musluman kizlar kadinlar. ama buradaki durum keyfi degil. bunu da gozonune almalisin. okullara gitmek sart degildir diyorsun ama sonuna sunu eklemen lazim: 'bana gore sart degildir' yada 'ben yapmam'

turkiye de senin basortusu ile okuman yasaklanmis. basortusu yerine peruk takan bacilarimiz keyiflerine gore mi takiyor? herhalde universiteden yada okuldan cikarken basortusu takiyor gene. onlarin da ici sizliyor,bunu unutmamalisin. evde oturup kitap okumakla ilim ogrenebilirsin, dogru. peki herkes senin elde ettigin ilimle tatmin oluyor mu?

Ilim Cin'de dahi olsa gidin alin denmiyormu islamiyet de? Cin'deki ilimin dini ilim olmayacagini biliyor olmalisin. islamiyeti fenni ilimlerden ayri gormek onu bilmemektir. ve zamanimizda islamiyeti geri plana ittirmektir.

domuz eti yemek haramdir,bilirsin. ama bi adada bi colde baska caren yoksa ona bile musaade edilmistir.

bu basortulu bayanlarin da baska caresi yok maalesef. ilim ogrenmenin ne kadar buyuk bir sevap oldugunu ogrendiginde (!) onlarin bu halinin zaruretden kaynaklandigini ve insallah affedilecegini anlarsin.

ilim ogrenmenin baska yollari var derken insallah yurtdisinda basortusunun yasak olmadigi ulkelerde okumayi kastetmemissindir. bu sadece maddi imkanlari olanlar icin !
lutfen kendi kendinize fetvalar cikarmayin. yukaridakiler de benim goruslerim. inanmak zorunda degilsiniz.

Aşağıdaki linkte bulunan kısa sohbeti dinlemenizi tavsiye ederim. Allahü teala kendi rızasından ayırmasın.

Dua eder dua beklerim.

....................

_SeNaToR_

Yasaklı Kullanıcı
Sağolasın kardeşim.Ben de liseye gidiyorum ve milli güvenlik dersinde peruk takıyorum.Bu bilgiler işime yarayacak peruğum acaba insan saçından mı onu araştıracağım.

vallahi sen kendini kandırıyorsun.çalışıyorsunuz....Allah Sizlere Hidayet versin.

#fani_dünya#

Kayıtlı Kullanıcı

kardeşim evvela bu fetvayı ben vermemişim bu konudaki yazılanlarda benim görüşlerim değildir islam alimlerin görüşleri zaten kaynaklarda konunun alt kısmında yer alıyor.

asıl sizin gibiler fetva buluyorsunuz zaten sizin bu söylemleriniz yüzünden bir çok genç kız uçuruma yuvarlandı.kardeşim fıkıhta bir kaide vardır bilmem duymuşmusun yasak olan bişey ve emir olan bişey varsa fıkıh önceliği yasak olana verir ve başörtüyü açmak yasak ama okumak emirdir hatta kuran'ın ilk emride oku emridir o halde islam önce yasak olana yönelir yani sen oku emrini yapmayabilirsin ama yasak olandan kaçınman lazım zaten yasak olandan kaçındıgın an sana zaten büyük sevap vardır.ama sen sırf yasagı çiğneyip başka helal olan bişeyi yapmaya kalkışırsan o zaman sen hepten yolu şaşırır delalete düşersin.

burda benim görüşüm falan deyipte milletin aklına soru işaretleri getirmeyin varsa bir deliliniz getirp söylersiniz ben size delillerle sunuyorum gerekçelerimi ama siz bence benim görüşüm böyle diyorsunuz yani çok patavatsız konuşuyorsunuz..

bu açtıgım konuyu aklı başında olan herkes okuyup anlar ve idrak eder aklı başında olmayanlara ise rabbim akıl ,şuur ve izan nasip eyler inşAllah..

Allah'a emanet olunuz..

vesselam...

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Selamünaleykum...

Selamünaleykum...

Mimsiz medeniyet taife-yi nisayı yuvalarından uçurmuştur yuvalarına dönmeli...
SAİD NURSİ(sözler)

Başka söze ne Hacet...

(hadisi şerif)

vesselam...

Başka söze ne Hacet...!!!
Allah CC. razı olsun...

#fani_dünya#

Kayıtlı Kullanıcı

Dua eder dua beklerim.

kardeşim Allah ve resulü sizden razı olsun gerçekten faydalı bir site dinledim hocayı çok güzel anlatmış bu peruk mevzusunu.

yani benim burda anlatmak isteyipte anlatamadıklarıma çok güzel kaynaklık ettiniz teşekkür ederim tekrardan..

inşAllah diğer kardeşlerimizde bu açtıgımız paylaşımlar verdiğiniz kaynaklarla idrak ederler ve kendilerince fetvalara kanmazlar..

Allah'a emanet olunuz..

vesselam...

Kaan Erdem

Yönetici
Gerekli işlemlerin yapılması için konu ve üyeler incelemeye alınarak kapatılmasına karar verilmiştir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt