Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadisi şeriflerinde ‘’Benim ümmetimin alimleri İsrailoğullarının Peygamberleri gibidir’’ buyurmuşturlar,Efendimiz (s.a.v) miraçtan dönerken semanın katlarından birinde Hz.Musa (a.s) ile karşılaşır,Hz.Musa ‘’Ya Muhammed sen bir vakitte ashabına dedinki benim ümmetimin alimleri İsrailoğullarının Peygamberleri gibidir,nasıl olurda bir alim Peygamber gibi olabilir,’’ dedi, Efendimiz (s.a.v) ruhlar aleminden bir ruh çağırttı,gelen ruh’a Hz.Musa ismini sordu ‘’ Falanca oğlu falancadan,falancanın oğlu filancanın torunu Muhammed bin Muhammed GAZALİ ‘’dedi ruh.Hz.Musa sordu ben sana ismini sordum sen neden?bütün sülalenin ismini saydın?İmamı Gazali dediki;Efendim Allah Teala sana elindeki nedir? Diye sorduğunda,bu bir ASA demedinizde,’’Bu elimdeki ile susayınca yere vurur su çıkarır susuzluğumu gideririm,bununla düşmanlarıma karşı koyarım,bununla sihirbazları alt ederim,bununla ağaçlardan meyva toplarım,ben buna dayanır yürürüm’’ diye saydınız,siz neden böyle saymıştınız?halbuki Yüce Allah (c.c) senin bu yaptıklarını zaten biliyordu,Hz.Musa (a.s) cevaben derki; ‘’ Ey İmam ben Rabbimin huzuruna varmışım Okadar güzeldirki ne kadar fazla kalırsam kardır ,biraz daha fazla kalayım diye lafı Ondan uzattım’’ İmamı Gazali hazretleride (ks) ‘’Ya Musa bende senin gibi Ulülazam bir peygamber buldum huzurunda biraz daha fazla kalmak için böylece künyemi uzun saydım’’ der,Musa (a.s) bunu duyunca ,’’ Ya Muhammed (s.a.v) senin ümmetinin alimleri gerçektende İsrailoğullarının Peygamberleri gibiymişler’’ der.
Ruh’ul Beyan: c.2, s. 56
Allah Teala Efendimize (s.a.v) gerçek manada ümmet olmayı bizlere nasip etsin.
Ruh’ul Beyan: c.2, s. 56
Allah Teala Efendimize (s.a.v) gerçek manada ümmet olmayı bizlere nasip etsin.