Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Üftade Hz. Şiiri ve Hayatı (1 Kullanıcı)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
Üftâde yanıp tüter,
Bülbüller gibi öter,
Ariflere taş atan,
Îmân ile göçer mi

Esselamu aleykü arkdaşlar. Üftade hz. Bu beytini ararken hayat hikayesini de bulduk inşallah Okuruz. Ve bu araştırmada Aziz Mahmud Hüdayi Hz.’nin Üftade Hz. Talebesi olduğunu öğrendim. Rabbim şefaatlerinden mahrum eylemesin. K.s.

Osmanlı pâdişâhlarından Kânûnî Sultan Süleymân Hân zamânında, Bursa'da yasayan büyük velîlerden. 1490 (H.895) senesinde Bursa'da doğdu. İsmi Muhammed olup, babası Manyaslı Mehmed Efendidir. Üftade lakabıyla meşhur oldu. Bursa'nın çeşitli câmilerinde müezzin ve imâm olarak vazife yaptı. 1581 (H.989) da Bursa'da vefat etti.

Muhammed Üftâde yeni doğduğunda, annesi bir rüyâ gördü. Çocugu büyük bir süt deryasında yüzüyordu. Telâsla uyanip, rüyâyi kocasina anlatti. O da; "Oglumuz büyüyünce, insâallah çok büyük bir âlim ve velî olacak." diye tâbir etti.

Muhammed Üftâde, uzun boylu, müsfik bakisli, devamli tebessüm hâlinde olan bir zâtti. Görünüşü ile etrâfındakilere güven ve itimat telkin eder, herkesin takdîrine mahzâr olurdu. Kurân-ı Kerîm okurken, güzel sesinde sanki ağlıyormuş hâli müşâhede edilirdi. Kimsenin kalbini kırmaz, kalp kırarım korkusuyla kendine hakâret edenlere bile hiç karsılık vermezdi.(Hangimiz bunu yapabiliyoruz. Büyüklerin büyüklüğüne bir örnek işte. )Câmiye sabah herkesten önce gider, yatsı namazından sonra orada gece geç vakitlere kadar ibâdet ederdi. Bâzı geceler evine giderken, ıssız sokaklarda bir sarhoşa rastlasa, ona yardim ederek evine kadar ****ürürdü. Herkese yardim ettiği için, Bursa’lılar onu çok severdi.

Vakitlerini hep ibâdet yaparak geçiren Muhammed Üftâde, tasavvuf büyüklerinin yolunda bulunmayı arzu ettiğinden, bir velînin yanında yetişmeyi çok isterdi. Bu sebeple, böyle bir velîyi hep arar dururdu. Bir gün Karacabeyli Hızır Dede isminde bir velînin Bursa'ya geldiğini ve Ulu Câminin yanında ikâmet ettiğini öğrendi. Huzûruna varıp, talebesi olmak istediğini bildirdi. Onun vefâtından sonra da Şeyh-i Ekber Muhyiddîn-i Arabî Hz. rûhâniyetinden istifâde ederek kalp gözü açıldı, kemâle gelip olgunlaştı. Her nefes alıp vermesinde Allaha hamd eder, Cenâb-ı Hakkı bir an olsun hatırından çıkarmazdı. Lüzumsuz hiç konuşmazdı. Konuştuğu zaman da hikmetler saçar, dinleyenlerin her biri, kâbiliyeti kadar istifâde ederdi. Onun bu konuşmalarını talebesi Azîz Mahmûd Hüdâyî Hz. Vâkiât adli eserinde topladı.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Üftade Hz. Şiiri ve Hayatı

Bir gün Üftâde, talebeleriyle kira çikmisti. Talebeler hocalarina takdim etmek üzere, çiçeklerden demet yaparak huzûra getirdiler. Herkesin çiçegini kabûl eden Üftâde, Azîz Mahmûd Hüdâyî'nin getirdigi kirik sapli çiçegi görünce; "Evlâdim! Bütün arkadaslarin demet demet çiçek getirdikleri hâlde, sen niçin sapi kirik bir çiçek getirdin?" diye sordu. Hüdâyî de; "Efendim, zât-i âlinize ne takdim etsem azdir. Fakat hangi çiçegi koparmak için egilsem, o çiçegin; Allahü teâlâyi zikrettigini gördüm. Ancak, bu gördügünüz sapi kirik çiçegin zikredemedigini görünce, onu size getirdim. Kusûrumu bagislamanizi istirhâm ederim" dedi. Bu cevap, Üftâde hazretlerinin çok hosuna gitti ve Azîz Mahmûd Hüdâyî'ye hayir duâlarda bulundu.

Muhammed Üftâde hazretleri, 1581 (H.989) senesinde Bursa'da hastalandi. Talebelerini basina toplayip, onlara son nasîhatlerini yaptiktan sonra, Kelime-i sehâdet getirerek vefât etti.
Üftâde'nin; Hutbe Mecmûasi ve Dîvân adli iki eseri vardir.

Üftâde hazretlerinin yazdigi ve halk arasinda meshûr olan bir siiri:
Hakka âşık olanlar,
Zikrullahtan kaçar mi?
Ârif olan cevheri,
Boş yerlere saçar mi

Gelsin mârifet olan,
Yoktur sözümde yalan,
Emmâreye kul olan,
Hayr ü şerri seçer mi?

Gerçek bu söz yârenler,
Gördüm demez görenler,
Kerâmete erenler,
Gizli sırrın açar mi?

Üftâde yanip tüter,
Bülbüller gibi öter,
Ariflere tas atan,
Îmân ile göçer mi?

MESNEVÎ OKUT

Üftâde hazretleri, dergâhta talebelere ders verdigi zamanlarda, bir gece rüyâsinda Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'yi gördü. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî buyurdu ki: "Talebelere bizim Mesnevî'den de okutunuz!" O da; "Farsçayi bilemiyorum." deyince, Mevlânâ hazretleri; "Sen basla bir kere, Allahü teâlâ yardim eder." buyurdu. Ertesi sabah, hiç Fârisî bilmedigi hâlde, kirk yildir Farsça tahsîli görmüs gibi Mesnevî'den vâz ve nasîhat vermeye basladi.

1) Menâkib-i Üftâde (Selîmaga Kütüphânesi, Hüdâyî bölümü No: 982) 2) Sakâyik-i Nu'mâniyye Zeyli (Atâî); s.357 3) OsmanliMüellifleri; c.1, s.22 4) Kitâb-i Silsile-i Ismâil Hakki; s.79 5) Sefînet-ül-Evliyâ; c.2, s.362 6) Yâdigâr-i Semsî; s.27 7) Vâki'ât 8) Lemezât; vr. 187 b 9) Kâmûs-ul-A'lâm; c.2, s.999 10) Güldeste-i Riyâz-i Irfân; s.109 11) Tam Ilmihâl Seâdet-i Ebediyye; (50. Baski) s.1107 12) Islâm Âlimleri Ansiklopedisi; c.15, s.12

siyah_beyaz

Kayıtlı Kullanıcı

Emeğinize sağlık, çok güzel şekilde hazırlanmış ... sağolun paylaştınız bizlerle.
Allah razı olsun, selametle ...

VEYS

Kayıtlı Kullanıcı

EMEĞİNE SAĞLIK KARDEŞİM B)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

siyah_beyaz yazdı:
Emeğinize sağlık, çok güzel şekilde hazırlanmış ... sağolun paylaştınız bizlerle.
Allah razı olsun, selametle ...
Ecmain kardeşim Allah sizden razı olsun
Allaha emanet olu

takan

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM ÇOK GÜZELDİ

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Bir kis günü aksami,Üftâde hazretleri talebelerini toplamis sohbet ediyordu. Bir ara; "Dostlarim! Canimiz tâze üzüm istedi. Acaba bulmak mümkün müdür?" buyurdu.Talebeler içlerinden; "Bu kis günü, bu karda tâze üzüm olur mu?" diye düsünürlerken, Azîz Mahmûd Hüdâyî de kendi kendine; "Mâdemki bu sözü hocam söyledi, mutlakâ bunda bir hikmet vardir." diye düsünerek ayaga kalkti ve; "Efendim! Müsâade ederseniz bendeniz getireyim." dedi.Müsâade edilince sepeti aldigi gibi Bursa'nin Çekirge mevkiindeki baga gitti.Bag, karlar altinda idi. Bir asma çubugunun üzerinden karlari temizlediginde, salkim salkim üzümler gördü. Bunun hocasi Üftâde'nin bir kerâmeti oldugunu anlayip, üzümleri sepete koymaya basladi.Asmadaki üzümler bittiginde, sepet de agzina kadar dolmustu. Sepeti omuzuna alarak dergâha dogru yürüdü. Hizli hizli yürürken, birden ayagi kaydi ve bir çukura düstü. Çukur derin oldugundan, çikmak için çok ugrastiysa da basaramadi.Çâresiz kalinca hocasi Üftâde'den yardim istemek hatirina geldi ve içinden; "Imdât! Yâ mübârek hocam!" der demez, çukurun basindan bir ses; "Ey Mahmûd! Uzat elini de yukari çekeyim." dedi. Bu sesin sâhibine bakti, fakat taniyamadi. Çukurun basindaki kimsenin kendisine gülümsedigini gördü. Utanarak elini uzatti. Yukari çiktiginda o kimseyi göremez oldu. Yine sepeti omuzuna alarak dergâha dogru süratle gitti. Hocasinin huzûruna vardiginda sohbet devâm ediyordu. Omuzunda üzüm dolu sepeti gören talebeler sasirip kaldilar. Üftâde hazretleri, yardim edenin Hizir aleyhisselâm oldugunu söyledi. Talebeler hocalari Üftâde'nin, Allahü teâlânin katinda yüksek bir velî oldugunu ve Azîz Mahmûd Hüdâyî'nin hocalarina olan teslîmiyetini bir kere daha anladilar.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Osmanli Sultâni Üçüncü Murâd Hân ile Üftâde, bir gün sohbet ediyorlardi. Bir ara Üftâde Hz., görünüşte lüzûmsuz bir takim el kol hareketleri yapmaya basladi. Mübârek yüzünün rengi, hâlden hâle giriyordu.Sonra eliyle bir yer sivarmis gibi yapti. Pâdisâh, âniden yapilan bu hareketlere önce bir mânâ veremedi. Sonra Üftâde Hz. elinin siyahlastigini görünce; "Efendi hazretleri! Niçin böyle hareketler yapmaya basladiniz! Elinizin siyahlasmasina sebep nedir?" diye sordu. O da; "Sultânim! Tebeanizdan bir balikçi tayfasi Karadenizin sularinda balik tutuyordu. Tekneleri su alacak sekilde delindi. Bizden yardim istedikleri için biz de imdâdlarina yetiserek, teknelerini tâmir ettik. Bu sebeple elimiz karardi. Elhamdülillah müslümanlarin bogulmaktan kurtulmasina vesîle olduk." buyurdu.

Tayfun_Dokgoz

Kayıtlı Kullanıcı

PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER ALLAH RAZI OLSUN .

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun kardeşim şimdi bunları ancak okuyarak yetiniyoruz o zatların mübarek anılarını.hamdolsun kalbimiz titriyor az şiddette de olsa...

candy_seker

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun kardeşim emeğine sağlık çok güzel olmuş, Yüce Rabbim bizleri onların şefaatından marum etmesinn Allaha emanet ol

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

nuresma yazdı:
Allah razı olsun kardeşim şimdi bunları ancak okuyarak yetiniyoruz o zatların mübarek anılarını.hamdolsun kalbimiz titriyor az şiddette de olsa...

Ecmain kardeşim
Kardeşim Allah aşkı bulunmayan kalp hi. titremez
bizde az da olsa var elhamdülillah
Rabbim azımızı çok görür
biz samimi olalım
Rabbim şefaatlerinden mahrum eylemesin

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

candy_seker yazdı:
Allah razı olsun kardeşim emeğine sağlık çok güzel olmuş, Yüce Rabbim bizleri onların şefaatından marum etmesinn Allaha emanet ol

Amin kardeşim Allah senden razı oslun
Allaha emanet olun

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

[big]Üftâde yanip tüter,
Bülbüller gibi öter,
Ariflere taş atan,
Îmân ile göçer mi?
[/big]​

elzem

Kayıtlı Kullanıcı

emeğine sağlık.Böyle bilgi içerikli yazıları paylaştığın için RABBİM sizden razı olsun.

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

allah razı olsun kardeşim..gec gordum cok guzel..selametle...

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

elzem yazdı:
emeğine sağlık.Böyle bilgi içerikli yazıları paylaştığın için RABBİM sizden razı olsun.

Amin kardeşim Alllahım sizlerden de razı olsun

takan

Kayıtlı Kullanıcı

Üftâde yanıp tüter,
Bülbüller gibi öter,
Ariflere taş atan,
Îmân ile göçer mi
ALLAH RAZI OLSUN CANIM KARDEİM ELİNE SAĞLIK.A.E.O

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt