Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Türkiyemizin Lezzet Haritası... (1 Kullanıcı)

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
32,769
Tepki puanı
8,005
Puanları
163
Yaş
53
Konum
Alanya
AFİYET OLSUN...
Amasya ve Afyonkarahisar'ın "sakala çarpan çorbası",
Aydın'ın "kulak çorbası",
Bolu'nun "kedi batmazı",
Denizli ve Çanakkale'nin "kaçamakı",
Rize'nin "enişte lokumu",
Şanlıurfa'nın "şıllık tatlısı",
Kocaeli'nin "otur fatma tatlısı",
Kütahya'nın "tosunumu",
Tokat'ın "bacaklı çorbası",
Amasya'nın "kesme ibik çorbası" ve "eli böğründesi",
Balıkesir'in "mafiş tatlısı",
Artvin'in "püşürük çorbası",
Bartın'ın "pumpum çorbası",
Malatya'nın "kurşun geçmez köftesi",
Kırklareli'nin "sulu kaçamak" ve "kuru kaçamakı",
Isparta'nın "kuyruğu sulusu" ve "derdimi alanı",
ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor.

Sakala çarpan çorba, yeşil mercimek ve tel şehriye ile yapılıyor.

Kedi batmaz ise suda haşlanmış ceviz büyüklüğünde yuvarlak hamurların üzerine şekerli su ve tereyağı dökülerek yenen bir tatlı...

Kesme ibik çorbası da küçük küçük kesilmiş hamur ve yoğurtla yapılıyor.

-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-

Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep...
Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç
katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi,
süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran,
şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı,
at elması turşusu, çelem turşusu Gaziantep'in ünlü yemeklerinden
bazıları...

İkinci sırada Elazığ geliyor.
Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş,taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila,heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah, Elazığ'ın ünlü yemekleri arasında yer alıyor.

93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip.
Ankara'nın ünü il sınırları dışına taşan Ankara Tavası'nın dışında alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran gibi ilginç yöresel yemekleri de bulunuyor.

-BÖLGELER İÇİNDE İÇ ANADOLU BİR NUMARA-
Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk
sırada yer alıyor. Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile
Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip.

-PAYLAŞILAMAYAN TATLAR-
Türkiye'nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda
yiyecek de bulunuyor. Paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü olup bütün Türkiye'nin tanıdığı bir yiyecek olan "çiğ köfteye", Şanlıurfa, Adıyaman, Batman,Mardin ve Osmaniye, "künefeye" ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor. Mantı da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı...

Aşurelik buğday, nohut ve lola kemiğinin su ve tuz ilave edildikten
sonra çömlekte ve odun ateşiyle ısıtılmış fırında pişirilmesiyle yapılan
keşkek ya da helise de çok sayıda ilimizin mutfağında yer alıyor.
Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa,
Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli keşkekin özel yemek sayıldığı iller arasında bulunuyor.
Lor peyniri, irmik, un, şeker ve margarinle yapılan bir tatlı olan
"höşmerim" ise Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Manisa ve
Uşak'ın ortak lezzeti...
Daha çok İç Anadolu'da bilinen madımak da Amasya, Çorum ve Yozgat'ın yöresel mutfağı içinde önemli bir yere sahip.

-İL İL DAMAK LEZZETİ-
Kebabıyla ve şalgam suyuyla ünlü günel ilimiz Adana'da yüzük çorbası,
süllüm ve karakuş tatlısı da yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasında
yer alıyor. Adıyaman'ın ise "basalla", "yapıştırma" ve "hıtap"ı ünlü...

En ünlü yiyeceği kaymaklı ekmek kadayıfı olan Afyonkarahisar'ın en
ilginç yemeği ise sakala çarpan çorba... Zürbiye, sırtsırta, ağzı açık,
pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize ve cücü kadayıf da Afyonkarahisar'ın özel yemekleri arasında
bulunuyor. Pek çok ilin mutfağında yer alan "karnıyarık"a
Afyonkarahisar'da "yanıyarma" deniyor.
Doğu illerimizden Ağrı'nın yöresel yemekleri ise abdigör köftesi,
gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude,
halise ve murtuğa. Aksaray'ın soğanlama, bamya çorbası ve çiğlemesi
meşhur...
Amasya denince akla elma geliyor. 56 çeşit yemekle Türkiye'nin en zengin mutfakları arasında ilk sıralarda gelen Amasya'da çatal çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç da hemen her evde sık sık pişirilen yemekler arasında...

Tekrar AFİYET OLSUN...;)
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
32,769
Tepki puanı
8,005
Puanları
163
Yaş
53
Konum
Alanya
İl İl Lezzetler...

İl İl Lezzetler...

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu, Türkiye'nin lezzetharitasını çıkardı.
81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke.

-İL İL LEZZETLER-

İllerin seçilmiş yemekleri şöyle:
Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve :karakuş
tatlısı.
Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap.
Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta, ağzı açık,pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize,yanıyarma ve cücü kadayı.
Ağrı: Abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl,
hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa.
Aksaray: Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme.
Amasya: Çatal çorbası, sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene
hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma
beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve
yanuç.
Ankara: Ankara Tavası, alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel,pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç,yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak,
bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran.
Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli,
bergamut reçeli.
Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak
(mıhlama).
Artvin: Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta,
kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası.
Aydın :Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama,
ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.
Balıkesir: Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı,
mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi.
Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.
Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı.
Bayburt: Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması,
yalancı dolma.
Bilecik: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar
pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası.
Bingöl: Dut pekmezi.
Bitlis: Büryan kebabı, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik,
gebol, çireş pancarı, kengerli pilav.
Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı
pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli
cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı,
palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı,
uğut tatlısı.
Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi.
Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması,
mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegöl köftesi,
yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet köşkü, dilber dudağı,
Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur
bamyası, asude, dızmana.
Çanakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kaçamak, lakerda,erik macunu, ahlat suyu.
Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç, yumurta tatlısı.
Çorum: Leblebi, yanıç, cızlak, kömbe, hingal, borhani, helise, çullama,
İskilip dolması, kara çuval helvası, teltel.
Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura,
kaçamak, gındıra çorbası.
Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.
Düzce: Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete
mantısı, lepsi, mamursa, haluj.
Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı.
Elazığ: Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık,kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması,kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside,
dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah.
Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi.
Erzurum: Çağ kebabı, den çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır.
Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası.
Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba,beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı,ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak
böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu.
Giresun: Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası,
yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır
ekmeği, fasulye turşusu.
Gümüşhane: Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl,
kanzılı börek, siron.
Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik.
Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kereviç, semirsek, kuş gözü.
Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir,
kaysafa, patlıcan reçeli.
Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu,
samsa, tosmankara, derdimi alan.
İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uykuluk, badem ezmesi,beyinli Beykoz kebabı.
İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi,
mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.
Kahramanmaraş: Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık,çullama, ilende, hapısa, ravanda.
Karabük: Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar,
katlaç, malak, perohi, şaptak.
Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı
musakka, mıkla, mülükü, paraköfte.
Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un çorbası), hangel, haşıl,
feselli, tandırda kaz çekmesi, piti.
Kastamonu: Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan
sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra
Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside.
Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma.
Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, kaymakçına, külür, plaska,
ısırgan otu çorbası, bıldırcın kağıt kebabı,
Kırşehir: Keykef, temal.
Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı,
züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi,
teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası.
Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı,
çiğceli kavurma.
Konya: Düğün yemeği, etli ekmek.
Kütahya: Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu,
tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür
tatlısı.
Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut
çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan
köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak
çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi.
Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide,
Manisa kebabı.
Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk,
irok, kibe, kitel raha, lebeniyye
Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter.
Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot
ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması,
teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek
reçeli.
Muş: Muş köftesi, çorti aşı.
Nevşehir: Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl,
ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt.
Niğde: Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara,
cılbır, halveter, kaşık kayganası.
Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması, galdirik
kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak
muhallebisi, pallabye.
Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.
Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur,
enişte lokumu, pepçura.
Sakarya: Pekmez, yoğurt.
Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası,
kocakarı gerdanı.
Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı.
Sinop: Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika.
Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu.
Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı.
Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer,
mahmılatık, fıreydin, suryaz.
Tekirdağ: Tekirdağ köftesi.
Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba.
Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi.
Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı,
zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila.
Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur.
Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger.
Yalova: Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli,
lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi.
Yozgat: Testi kebabı, arabaşı.
Zonguldak: Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz
baklava, kızılcık, cevizli dolma.

AFİYET OLSUN...
:evet:H
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
selamunaleykum mavcı
okudum okudum ama cok acıktım evde de yemek yok bugun :)
emeğıne sağlık
cok bılgılendırıcı
allaha emanet ol
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
32,769
Tepki puanı
8,005
Puanları
163
Yaş
53
Konum
Alanya

şeyma95

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Haz 2008
Mesajlar
272
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
29
ya canım şimdi kebap lafmacun falan çekti..:'(
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
32,769
Tepki puanı
8,005
Puanları
163
Yaş
53
Konum
Alanya
Çeksinnnn...

Çeksinnnn...

ya canım şimdi kebap lafmacun falan çekti..:'(

Kebap için Adana'ya,
Lahmacun için Gaziantep'e buyrun.....

Veya gidemiyorsanız;
Bunları en iyi yapan yerler vardır bulunduğunuz yerde...Oraya buyrun...
Selam ve DUA ile...
:evet:H
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt