mürmüdük
Kayıtlı Kullanıcı
- Katılım
- 7 Tem 2009
- Mesajlar
- 6,952
- Tepki puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 54
- Web Sitesi
- anadoluhaber.blogcu.com
Türkler El Kaide'nin küresel cihadında küçük rol oynayan oyuncular oldu fakat Avrupa'da son zamanlarda yaşanan bir güvenlik kaygısı Almanya ve Türkiye'de, Pakistan'da militan saflarına katılan küçük fakat büyüyen bir sayıya işaret etti.
Türkler El Kaide'nin küresel cihadında küçük rol oynayan oyuncular oldu fakat Avrupa'da son zamanlarda yaşanan bir güvenlik kaygısı Almanya ve Türkiye'de, Pakistan'da militan saflarına katılan küçük fakat büyüyen bir sayıya işaret etti.
İslam dünyasının birçok yerinden Müslümanlar 1980'lerde Afganistan'daki Sovyet işgalini bitirmek için Pakistan'a gitmişti. Türklerin bu yola gitmesi konusunda yeni bir şey olmayabilir fakat cihat web sitelerinde son zamanlarda çıkan ölüm ilanları ve Türk mücahitlerin kahramanlık hikâyeleri çok göze çarpmaya başladı.
Londra'da terör ve siyasi ve riskler danışmanlık firmasi Stirling Assynt'ta çalışan Tim Williams'a göre "Türkiye El Kaide için hem para kaynaklarının hem de yurt dışındaki operasyonlara gönderilecek gönüllülerin yönlendirildiği bir geçiş yolu olarak hizmet ediyor. Afganistan-Pakistan cephesinde artan sayıdaki Türkler bunun delili."
Afganistan'dan dönen Türkler 2003'de İstanbul'daKasım 2003'de gerçekleşen 57 kişinin öldüğü bombalama olaylarının içindeydiler.
--Radikalleşme--
Washington Hudson Enstitüsünde çalışan Zeyno Baran, "Sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da Türk gençleri arasında artan radikalleşmeden dolayı kaygılıyım." dedi.
Baran'a göre daha muhafazakâr ve daha İslami olan bir toplumda, medyanın bazı kısımları İsrail ve Batı'ya daha eleştirel yaklaşmaya başladı.
Baran, "Bu propagandanın bazılarının Afganistan-Pakistan bölgesinde militan saflarına
katılan gençler üzerinde güçlü bir etkisi var." dedi.
Washington Pew Araştırma Merkezinin yaptığı anketler Türklerin ABD'ye Mısırlılar, Pakistanlılar ve Filistinlilere benzer derecede antipati gösterdiğini ortaya koydu.
İstanbul'da bulunan bir güvenlik analisti olan Gareth Jenkins geçtiğimiz birkaç yılda Türkçe dilindeki sayfalarda cihat web sitelerinin arttığına dikkat çekti.
Ağırlıkla Müslüman olan 57 milyon nüfusuyla ve özellikle Almanya'da bulunan büyük diasporasıyla Türkiye'de İslami militan grupların baskın olmaya çalışması doğal.
Demokratik temeli ve Batı'ya yönelimi ile Türkiye İslami militanlık için doğal bir çoğalma zemini değil. Başbakan Erdoğan'ın tarzı olan dinî muhafazakârlık, İslami Orta Doğu'ya kapı açsa da El Kaide gibilerine aman vermiyor.
Eğer militanlık artıyorsa en azından şimdilik uç noktalarda kalıyor.
Analistlere göre, İsrail'in iki yıl önceki Gazze saldırısı bazı kişiler arasında militan hedeflere sempatiyi artırdı.
Kaynak: Reuters Çeviri: BYEGM