Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

tevbe suresi neden besmeleyle başlamaz (1 Kullanıcı)

AHSEN-I FIGAN

Kayıtlı Kullanıcı
MEHMET TALU HOCAEFENDİ.

Soru :

Tevbe suresine neden besmeleyle başlanmıyor?

--------------------------------------------------------------------------------

Cevap:

Tevbe suresi kafirlere bir ültimatom ile başladığı için başında besmele bulunmamaktadır. Kafirlere sert bir uyarı ve tehdit ile başlanan sureye, ALLAH Teâlâ'nın Rahman ve Rahîm sıfatları bulunan besmele ile başlamak, uygun görülmemiştir.

Besmele ile başlamamasının olası diğer bir sebebi de muhteva açısından bütünlük oluşturduğu Enfâl sûresi ile tek bir sure olarak kabul edilmesidir.

Ancak, Tövbe suresinin müstakil bir sure olduğu kesindir.

CEVDET-71

Kayıtlı Kullanıcı
RE: tevbe suresi neden besmeleyle başlamaz

SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞİM BİRŞEY DAHA ÖĞRENDİM ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM HAKKINI HELAL ET B)B)B)B)

TuG4y

Kayıtlı Kullanıcı
SaoLasıN KaRdesiM

SaoLasıN KaRdesiM

KardesiM ALLAH SendeN Razı oLsun Bana Zor qüNümDe yhardımcı oLduquN içiN T.eDeRim :a15:

muazzam21

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun kardeşim...Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi için lazımdı...hakkını helal et...

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
daha önce bunu bilmiyordum bilgin için teşekkür ederim kardeşim

Sümeyye_Elif

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
elifenaz.blogcu.com
Teşekkürler

Teşekkürler

Merhaba arkadaşım bize din dersinden bu ödevi vermişlerdi.Çok teşekkür ederim.:a21:

kazım26

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun kardeşim bir şey daha öğrenmiş oldum.

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
Rabbim razı olsun kardeşm, selam ve dua ile:a03:

H

hado77

selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü

tevbe suresi bir ultimatom olmasından öte bir mahiyeti daha var. o da ALLAH(cc) ün kendi karşısında duranlara karşı onların anlayışını reddetmeyen bir yönü olduğu vurgulanmak isteniyor. yani ALLAH(cc) onların dine bakışını kabul ediyor ve besmele ile yaklaşmıyor.
yarttığı kula saygı duyuyor. bu savaşmayın demek değil birbirinize saygıda kusur etmeyin demektir. çünkü o kişiler değişik zamanlarda ve en nihayetinde ALLAH(cc) katında isteyrek veya istemeyerek aynı ALLAH(cc) e inanacaklardı. ve ALLAH(cc) bugün veya ukbada bu kimseleri din bakımından kardeş ilan edeckti. bu açılardan kelamullahın insani ilişkileri ile ALLAH(cc) ile kul ilişkileri farklı bir boyuttadır. ALLAH(cc) şöyle demiş ben de öyle yapıcam diyemezsiniz. bu nakısiyet değil kulsun sen onun tarzı tavrı kudreti sende olmaz denir.

tevbe suresinden kasıt buna muhtaç her kula seslenmek bakımından olduğundan ayetler her ne kadar müşrikleri kapsar gibi gözükse de günahkar olan herkese karşıdır ve günah işlerken ALLAH(cc) e iftira etmeyin denir. yani her akim kalan iş diye tabir edilen günah ALLAH(cc) ün bir dilemesi değildir. besmele ancak başı hayır olan her işin anahtarıdır. bu açılardan ültimatom veya karşı duruş şeklinden çok bu onu okuyup insani sıfatı ile o devre veya bu devre bakanın nazarında geçerlidir. ALLAH(cc) ise nazarı rabbanidir ve daha çok iftira atmayına yönelik bir yaklaşım sergiler. din veya dine aykırı tutum sizin tercihinizdir bizim özelinde sorguladığımız kesim dinimizi kabul edenler ile din dışı dahi olsa en nihayetinde bizden yardım isteyenedir denir. lat dan bişey isteyip canı burnuna gelmiş kula kim yardım eder. bu yardım ayrıca hakka çağırmayı da iktiza etmez mi?

bu açılardan tevbe suresi aslında günah işlemek dediğimiz ,edebe mugayyir her şeyin başında ALLAH(cc) rızasının olmadığını anlatır. esaslı ültimatom bundan daha azıyla da yapılabilirdi ki efendimiz (SAS) ümmetimin fitnesi maldır(Vehn dünya sevgisidir) diyecekti.

ALLAH(cc) bizlerden razı olsun.

oguzhan yaşar

Kayıtlı Kullanıcı
çok saol be din kültürü ve ahlak bilgisi için lazımdı allah senden razı olsun hakkını helal et

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt