sivetok
Kayıtlı Kullanıcı
Hükümdarın bu güzel huyunu ve davranışlarını bilen insanlar da, sürekli çalışır, ülkeye, insanlara yararlı buluşlar yapar hükümdara gösterirlermiş. Bu buluşlar arasında neler varmııış neler! Ağaca çıkmadan elmaları koparma makinesinden, toprağı kolaylıkla işleyen aletlere kadar...
Hükümdar, bu çalışmalara çok sevinir ve böyle faydalı işler yapan yetenekli insanlara bol bol altınlar verirmiş. Böylece hem üretken, verimli insanlar mutlu, mesut olurmuş hem de ülkeye, insanlığa faydalı olunurmuş.
Birgün uzak bir memleketten gelen terzinin biri hükümdarın huzuruna çıkmak istemiş. Terzi, memnuniyetle kabul edildiğini öğrenince hükümdarın yanına çıkmış ve şöyle demiş;
“Efendim. Uzun yıllardır çalışarak yeteneğimi geliştirdim ve hemen hemen insanların çoğunun başaramayacağı bir yeteneğe sahip oldum!” demiş.
Hükümdar da;
“Buyrunuz, sizi dinliyor ve izliyoruz.” demiş.
Terzi eline aldığı uzun bir çubuğun üstüne bir iğneyi batırmış ve bu iğneli çubuğu köşede duran askerin eline vermiş. Bu çubuğu sabitçe tutmasını rica edip çubuktan 5 metre öteye geçen terzi, herkesin şaşkın bakışları arasında, eline aldığı ipliği ileriye doğru fırlatmış. Ne mi olmuş? Terzi, elindeki ipliği tam beş metre uzaktan iğnenin deliğinden geçirmesin mi?!. Herkes şaşkık şaşkın terziye bakıyormuş. Padişah bir süre düşündükten sonra terziye şöyle demiş;
“Hımmm. Evet çoğu insanın başarmasının pek mümkün olmadığı bir duruma gelmişsiniz. Acaba bu düzeye gelmek için ne kadar süre çalıştınız?” diye sormuş.
Terzi de;
“Efendim. Tam 20 yıldır bu iş için uğraşıyorum!” demiş alacağı altınların hayallerini kurarken...
Hükümdar yanındaki vezirine;
“Bu terziye 20 yıllık çalışması için ve sonunda amacına ulaştığı için 20 altın ödensin. Ayrıca 5 adet sopa vurulsun!” demiş.
Tabi herkes şaşırmış. 20 altını anladık ta bu sopa da neyin nesi?
Hükümdar söze devam etmiş;
“Bu altınları çabalarının sonucu olarak veriyorum. Diğer insanlar bunu görsün ki yeteneklerini geliştirmek, ilerlemek konusunda istekli olsunlar. 5 sopaya gelince... Bu da yeteneğini kullandığın iş için: 20 yıl boyunca ne kendine, ne de başkasına faydası olmayacak böyle bir işle zamanını ve yeteneğini boşa harcadığın içindir!” demiş.
Ne dersiniz arkadaşlar? Hükümdar haklı gibi…
Hepimiz farkında olsak da olmasak da bazı yeteneklere ve özelliklere sahiptiriz. Önemli olan bu yeteneklerimizi, özelliklerimizi sürekli geliştirmek, bu uğurda yılmamaktır.
Tabiki bu yeteneklerimizi hem kendimize, hem toplumumuza, hem de insanlığı faydalı işlerde kullanmayı da unutmamalıyız! Hakan Kolcu