Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

TERAVİH NAMAZI (1 Kullanıcı)

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net
TERAVİH NAMAZI
Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı her dört rekatın sonunda oturulup biraz dinlenildiği için, bu adı almıştır (el-Meydanı, el-Lubab, İstanbul, (t.y) I, 123).

Teravih namazı, kadın erkek her müslüman için sünnet-i müekkededir. Teravih, orucun sünneti değil, vaktin sünnetidir. Bir mazereti dolayısıyla oruç tutamayanlar da teravih namazı kılarlar.

Ramazan gecelerini ihya etmek için kılınan Teravih namazı, Kur'an'da zikredilmemektedir. Fakat hakkında çok sayıda hadis rivâyet edilmiştir (Şevkânî, Neylü'l-Evtâr, Mısır, (t.y) III, 53). Ebû Hureyre'nin naklettiği bir hadise göre Resulullah (s.a.s), Ramazan gecelerini ihya etmeyi teşvik etmiş, fakat bunu kesin olarak emretmemiştir. Bu konuda; "Her kim inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan'ı ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır" (Buharî, İman, 25, 27; Müslim, Musafi'in, 173, 176; İbn Mace, İkametu's-Salâ, 173; Tirmizî, Savm, 83) diye buyurmuştur. Hadis alimlerinden en-Nevevî, Hz. Muhammed (s.a.s)'in ashabına Ramazanı ihya etmeyi vacip kılmadığını, fakat mendup olarak emredip teşvik ettiğini, İslâm alimlerinin de bunun mendup olduğunda ittifak ettiklerini kaydetmektedir. En-Nevevî, "Ramazanı ihya etmenin, teravih namazını kılmakla hasıl olduğunu" da zikretmektedir. Bu açıdan Hz. Muhammed (s.a.s)'in, "her kim Ramazan'ı ihva ederse" sözü, "her kim geceleri namaz kılarak Ramazan'ı ihya ederse" şeklinde anlaşılmalıdır (en-Nevevî, el-Minhâc, 1924, VI, 39, vd.) Nitekim Abdurrahman b. Avf'ın naklettiği bir hadiste Hz. Muhammed (s.a.s): Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan'ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur" buyurmaktadır. (İbn Mâce, İkametu's-Salâ, 173; İbn Hanbel, I, 191, 195).

"Resulullah (s.a.s) Ramazanda mescitte gece bir namaz kıldı. Sahabenin çoğu da onunla birlikte o namazı kıldı. İkinci gece yine aynı namazı kıldı. Bu kez O'na tabi olarak aynı namazı kılan cemaat daha fazla oldu. Üçüncü gece Hz. Muhammed (s.a.s) mescit'e gitmedi. Orayı dolduran cemaat onu bekledi. Resulullah (s.a.s) ancak sabah olunca mescide çıktı ve cemaata şöyle buyurdu:

"Sizin cemaatla teravih namazını kılmaya ne kadar arzulu olduğunuzu görüyorum. Benim çıkıp, size namazı kıldırmama engel olan bir husus da yoktu. Ancak ben size, teravih namazının farz olmasından korktuğum için çıkmadım" (Buharî, Teheccud, 57).

Ebû Zer (r.a)'dan nakledildiğine göre, Resulullah (s.a.s) Ramazan ayının sonuna doğru bazı gecelerde ahsabına, gecenin üçte birini geçinceye kadar teravih namazını kıldırmıştır (İbn Mâce, İkametu's-Salâ, 173).

Ebû Hureyre (r.a)'nın naklettiği bir başka hadiste de Rasûlüllah (s.a.s)'in Ramazan ayında, ashabtan bir grubu, Ubey b. Kab (r.a)'ın arkasında cemaatle namaz kılarken gördü ve "Doğru yapıyorlar, yaptıkları şey ne güzeldir" diyerek tasvip ettikleri haber verilmiştir (Ebû Dâvud, İkâmetu's-Salâ, 190).

Yine Hz. Âişe validemiz (r.a) Hz. Peygamber (s.a.s)'in kıldığı teravih namazı hakkında şu bilgileri vermiştir:

"Allah'ın elçisi ne Ramazanda, ne de diğer zamanlarda on bir rekattan fazla namaz kılmazdı. Dört rekat namaz kılardı ki, güzelliği ve uzunluğunu anlatamam! Nihayet üç rekat daha kılardı. Bir defasında, Ey Allah'ın Resulu! Vitir namazını kılmadan uyuyor musun? diye sorduğumda "Ey Âişe! Benim gözlerim uyur, fakat kalbim uyumaz" buyurdu" (Buharî, Teheccüd, 1 25).

Hanefilere göre, teravih namazının rekât sayısı Hz. Ömer (r.a)'ın uygulamasına dayanır. Hz. Ömer Mescid-i Nebevî'de halifeliğinin son zamanlarında teravih namazını yirmi rekât olarak kıldırdı. Dört halife devrinden sonra da kimse teravihin yirmi rekat olarak cemaatla kılınmasına karşı çıkmadı. Alimler bu hususta Hz. Muhammed (s.a.v)'in şu hadisine göre hareket etmişlerdir: "Benden sonra benim sünnetimden ve raşit halifelerin sünnetinden ayrılmayın" (Tirmizî, İlim, 16; İbn Hanbel, IV, 126). Diğer yandan Abdullah b. Abbas (r.a)'ın Ramazan ayında teravih namazını yirmi rekat olarak kıldığı ve arkasından da üç rekat vitir namazını kıldığı rivâyet edilmiştir. İmam Ebû Hanife'ye Hz. Ömer (r.a)'ın bu hususta yaptığı uygulama sorulunca, şöyle demiştir: Teravih namazı hiç şüphesiz müekked bir sünnettir. Hz. Ömer, bu namazın cemaatle ve yirmi rekat kılınmasını şahsi bir ictihadı ile yapmadığı gibi, bir bid'at olarak da emretmemiştir. O, kendisinin bildiği şer'î bir esasa ve Hz. Muhammed (s.a.v)'in bir vasiyetine dayanarak böyle yapmıştır (et-Tahtavî, Haşiye, 334).

Yukarıda işaret edildiği gibi, teravih namazı erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkede olarak kabul edilmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadiste: "Allah size Ramazan orucunu farz kılmıştır, ben de size gece namazını (teravihi) sünnet kıldım" (İbn Mâce, İkametü's, Salâ, 173; İbn Hanbel, I,191 vd.) diyerek buna işaret buyurmuştur .

Nakledilen bütün bu rivâyetlere göre teravih namazının sekiz rekatının müekked sünnet olduğunda şüphe yoktur. İbnu'l-Humam gibi bazı alimler, sekiz rekattan fazlasının müstahap olduğunu söylemişlerdir. Bu durum, yatsı namazından sonra dört rekat nafile namaz kılmanın müstahap oluşuna benzer ki, bunun ilk iki rekatı müekked sünnet olur (İbnu'l-Humâm, Fethü'l-Kadîr, Mısır, 1315, I, 333 vd.).

Teravih namazı, Ramazan ayına mahsustur; vakti, tercih edilen görüşe göre, yatsı namazından sonradır, sabah namazının vaktine kadar devam eder. Vitir namazı teravih namazından sonra kılınır. Ancak teravih namazından önce kılınmasında da herhangi bir sakınca yoktur. Ancak teravih namazı yatsı namazından önce kılınmaz. Kılındığı takdirde, iâdesi gerekir. Bu namazın gece yarısından veya gecenin üçte birinden sonraya tehir edilmesi müstehaptır. En sağlam görüşe göre, teravihte cemaat olmak sünnet-i kifâyedir. Yani bir mescitte hiç kimse teravihi cemaatle kılmazsa, hepsi günahkâr olur. Teravih namazı tek başına kılınabilir. Fakat cemaatle kılınması daha faziletlidir. Teravih namazına, yarısında yetişen kimse, önce yatsı namazının farzını kılar ve daha sonra teravih namazını kılmak için imama uyar. Eksik kalan teravih rekatlarını, daha sonra kendisi tamamlar. Hatim ile teravih namazını kılmak sünnettir.

Teravih namazının kazası yoktur. Bilindiği gibi farz ve vacip namazlar kaza edilirler.

Teravih namazını, her iki rekatta bir selâm vererek on selâm ile bitirmek daha faziletlidir. Dört rekatta bir selam vermek de caizdir. Fakat bu şekilde kılmak mekruhtur.

Teravih namazını kılarken, iki rekatta bir selâm verilse, normal olarak akşam namazının iki rekat sünneti gibi ve dört rekatta bir selâm verilse, yatsı namazının dört rekat sünneti gibi kılınır. Başlarken ve her iki rekatın başında "Sübhâneke", "Ezûzübesmele" ve her oturuşta "et-Tahiyyat" ile "Salli-barik" duaları okunur. Cemaatle kılınınca, cemaat hem teravihe, hem de imama uymaya niyet eder. İmam teravih namazını sesli olarak kıldırır (el-Kasânî, Bedai'us-Sanâyi', Beyrut, 1974, I, 288; Tahtavî, Haşiye, 335 vd).

Teravih namazı, diğer namazlara nispetle biraz seri kılınır. Ama bu, harflerin mahreci anlaşılmayacak şekilde bozuk bir telaffuzla kılınabilir anlamına gelmez. Bu bakımdan teravih namazının normalin dışındaki bir şekilde acele kılınması mekruhtur. Namazın rükünlerini yerine getirirken de acele edilmez. Kelimeleri tane tane okumak, mahreçlere dikkat etmek ve rükünleri gerektiği gibi yerine getirmek gerekir.

Teravih namazı hatimle kılınmayan camilerde, herhangi bir yanlışlığa meydan vermemek ve cemaatın da kısa sureleri iyice ezberlemelerini sağlamak için, "Fil sûresi"nden sonraki sureleri okumakta yarar vardır. Bu durumda imam, rekat sayılarında da tereddüde düşmekten korunmuş olur. (İbn Abidîn, Reddu'l-Muhtar, II, 44; vd., Vekbe ez-Zuhaylî, el-Fıkhu'l-İslâmî, Dimaşk, 1989, II, 72).

Nureddin TURGAY
Şamil İslam Ansiklopedisi

TERAVİH NAMAZININ GÜNLERE GÖRE FAZİLETLERİ
1.gecesi kılan insan anasından doğduğu gün gibi tertemiz olur.günahtan eser kalmaz,kul ve hayvan hakkı hariç
2.gecesi ana babası imanla ölmüşse Allah onları Affeder. 3. Gecesi Bir melek ona nida edip ‘amelin Allah katında makbul oldu,geçmiş günahların bağışlandı ’müjdesini verir.
4.gecesi kılan Kuran-ı kerim,İncil,tevrat ,Zebur okumuş gibi olur.
5.gecesi kılana Kabe’de meescid-i nebiy ve aksa’da kılınan namazlar gibi sevap kazanır.
6.gece kılana Beytül-mamuru tavaf etmiş sevabı verilir.taşlar ve ağaçlar onun için istiğfar eder.
7.gece kılana Hz.Musa’nın Firavun ve Hamman’a karşı yaptığı mücadelede Hz.Musa’ya yardım etmiş sevabı verilir.
8.gecesi kılana İbrahim halilullah’a verilen sevap verilir.
9.gecesi kılana Allah habip olur.yani Allah o kulunu sever.
10.gecesi kılan dünyanın ve ahretin hayırlı rızkları ile merzuk kılınır.
11.öldüğü gün anasından babasından doğduğu gün ki gibi günahsız olur.
12.mahşer yerine yüzü ayın 14 gibi parlak mutlu gelir.
13.kıyamet günü Arasat meydanında korkulardan emin olur.
14.bütün melekler kıldığı namaza şahadet ederler,o kimse kıyamet günü hesaptan kurtulur.
15.Arş ve kürsiyi hamil olan melekler salat ederler.
16.gecesi kılana cehennemden azâd olduğuna dair berat verilir ve cennete gider.
17.gecesi kılana Embiya Aleyhisselama verilen sevaptan verilir.
18.gecesi kılana bir melek ‘ey Allah’ın sevgili kulu Allah senden,anandan ve babandan razı oldu.’der.
19.gecesi kılana Firdevs-i ala derecesi verilir.
20.gecesi kılana şehitler ve Salihler mertebesi verilir.
21.gecesi kılana cennette nurdan bir köşk hazırlanır ve ahirette verilir.
22.gecesi kılan kıyamet günü üzüntü ve sıkıntıdan azad edilmişlerden olur.
23.gecesi kılama cennette bir şehir bina edilir ve onun ismi verilir.
24.gecesi kılan kişinin o gece 25 duası kabul olunur.
25.gecesi kılandan kabir azabı kaldırılır,kabir azabı görmez.
26.gecesi kılana 40 yıl ibadet etmiş sevabı verilir.
27.Bu gece umulur ki Kadir gecesidir.80 yıl ibadet etmiş gibi olur.sırat köprüsünden yıldırım gibi geçer.
28.gecesi cennet-i ala da bin derece verilir.
29.gecesi kılana bin defa hac edip bin haccı kabul olmuş sevabı alır.
30.gecesi kılan kula Allah c.c. ‘Ey kulum,cennetime gir,cennet meyvalarımdan ye,selsebil ırmağında yıkan,Kevser ırmağından su iç,ben senin Allah’ınım sende benim kulumsun.’diye hitap eder
(alıntıdır )

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı
RE: TERAVİH NAMAZI

selamun aleykum

cok güzel paylaşım olmuş ..
o zamana erişmek ve kılmak duası ile...selametle..

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

m_muaz yazdı:
selamun aleykum

cok güzel paylaşım olmuş ..
o zamana erişmek ve kılmak duası ile...selametle..

V.A.S.ALLAH razı olsun.İnşaALLAH o zamanlara erişip hakkıyla kulluğumuzu yapabilenlerden oluruz.Baki muhabbetle....A.E.O.

evindar

Kayıtlı Kullanıcı

selamünaleyküm ablacım,

teravih namazının günlere göre faziletlerini bilmiyordum Rabbimiz sizden razı olur inşaALLAH. Bu sene bu faziletlerinden istifade eden kullardan olabilmek duası ile.

selamünaleyküm

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMUN ALEYKÜM ABLAM ALLAH RAZI OLSUN ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞ.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

evindar yazdı:
selamünaleyküm ablacım,

teravih namazının günlere göre faziletlerini bilmiyordum Rabbimiz sizden razı olur inşaALLAH. Bu sene bu faziletlerinden istifade eden kullardan olabilmek duası ile.

selamünaleyküm

V.A.S.Kardeşim.teravih namazı hakkında çok düşünüp okumadığımız bir namaz.İnşaALLAH tüm hayırlarından faydalananlarından olalım.Rabbim cümlemizden razı olsun.A.E.O.B)

umeyye

Kayıtlı Kullanıcı

S.A KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN MEVLA BİZLERİ O MUBEREK GÜN VE GECELERE KAVUŞTURSUN EMEĞİNE SAĞLIK A.E.O.

fatma_tuba

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. RABBİM MUBAREK GÜNLERE BİZLERİ HAYIRLISIYLA ÇIKARIR İNŞALLAH A.E.O.

FEYZAADALI

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMUN ALEYKUM KARDEŞİM BEN DE TERAVİH NAMAZININ GÜNLERİNİN AYRI AYRI SEVAPLARI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM. KILABİLENLERE NE MUTLU. BEN BU SENE MAALESEF RAHATSIZLIĞIMDAN DOLAYI KILAMAYACAĞIM O GÜZELİM ATMOSFERDEN UZAK KALACAĞIM İNŞAALLAH GELECEK SENEYE SAĞ ÇIKARSAK RABBİM NASİP EDERSE BENDE KILACAĞIM ÜSTELİK BUSEFER HERGÜNÜN SEVABINI BİLEREK.HAKKINIZI HELAL EDİNİZ A.E.O.B)B)B)B)B)B)B)

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

FEYZAADALI yazdı:
SELAMUN ALEYKUM KARDEŞİM BEN DE TERAVİH NAMAZININ GÜNLERİNİN AYRI AYRI SEVAPLARI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM. KILABİLENLERE NE MUTLU. BEN BU SENE MAALESEF RAHATSIZLIĞIMDAN DOLAYI KILAMAYACAĞIM O GÜZELİM ATMOSFERDEN UZAK KALACAĞIM İNŞAALLAH GELECEK SENEYE SAĞ ÇIKARSAK RABBİM NASİP EDERSE BENDE KILACAĞIM ÜSTELİK BUSEFER HERGÜNÜN SEVABINI BİLEREK.HAKKINIZI HELAL EDİNİZ A.E.O.B)B)B)B)B)B)B)

V.A.S.ALLAH KILMIŞ SEVABI YAZSIN İNŞAALLAH.MÜMİNİN NİYETİ AMELİNDEN HAYIRLIDIR.RABBİM DAHA NİCE SENELER KILMAYI NASİP ETSİN.ALLAH YAR VER YARDIMCINIZ OLSUN.HAKKIMIZ YOK AMA HELAL OLSUN DİYORUM.A.E.O.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleykum.
Rabbim razı olsun. inşaallah bu sünneti hayatımıza geçirmek ve ramazanı elimizden geldiğince güzel geçirmek duasıyla..Allah'a emanet olun.B)

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

nuresma yazdı:
selamun aleykum.
Rabbim razı olsun. inşaallah bu sünneti hayatımıza geçirmek ve ramazanı elimizden geldiğince güzel geçirmek duasıyla..Allah'a emanet olun.B)
V.A.S.KARDEŞİM.ALLAH RAZI OLSUN CÜMLEMİZDEN.A.E.O.

~Elçi~

Kayıtlı Kullanıcı

Esselamun aleyküm kardeşim Rahman razı olsun Ramazan ayımızda teravih namazımızı geçirmemeye gayret edelim inşaallah selam ve duası ile...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt