“Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları kovanlardan kendine evler edin! Sonra her türlü üründen ye de, Rabbinin sana müyesser kıldığı yollara çık. Karınlarından, çeşitli renklerde bir şerbet çıkar ki, onda insanlar için şifa bulunur. Düşünen bir topluluk için bunda bir âyet vardır. (Nahl, 68-69)
M.Ö 3500 yıllarına kadar uzanan, tarihin en eski mesleklerinden biri olan arıcılık sayesinde, Kur’an-ı Kerim’de işaret edilen mucize gıda “bal” la tanışıp, onun saymakla bitmeyen faydalarına erişebiliyoruz…
Peki, içeriğinde bu denli şifalar barındıran “bal” mucizesi nasıl oluşuyor biliyor musunuz? İşte Kur’an’ın ifadesiyle “arının karnındaki yarı sindirilmiş” bu özel gıdanın mucizevî oluşum öyküsü…
BAL MUCİZESİ NASIL HAYAT BULUYOR?
Bilindiği gibi balın ana malzemesi, arıların çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından topladıkları “nektar”lardır.
Arıların meyve ve çiçeklerden topladıkları nektar, midelerindeki “bal midesi” diye adlandırılan özel organda, kimyasal bir değişime uğrar ve içinde birçok vitamin ve mineral bulunan ağır şekerli bir sos halini alır.
Daha sonra bal, bu çalışkan canlılar tarafından “kusularak”, kovanlarındaki hücrelere yerleştirilir ve bozulmaması için üzerleri mumdan bir kapakla örtülür.
Bal petek içindeyken arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvamına gelir.
Üretilen bu balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarların çeşidiyle alakalıdır. Balın kokusunu, çiçeklerdeki aromalı "volatil" yağı verir ki bu yağ, aynı zamanda çiçeklerin kokularını sağlayan yağdır.
Bir-iki cümleyle bilimsel yönünü açıkladığımız bal üretimi, aslında çok büyük bir çaba gerektirir.
Örneğin; sadece 1/2 kg ham nektarı toplamak için 900 arının bir gün boyunca çalışması gerekmektedir. Toplanan bu miktarın ise ancak az bir kısmı bala çevrilebilir.
Çiçeklerdeki nektardan elde edilecek balın miktarı, tamamen getirilen nektarın şeker oranına bağlıdır. Örneğin; elma çiçeğinin fazla şekeri bulunmaz. Bu yüzden bu ağaçtan elde edilen nektarın çok azı bala dönüştürülebilir.
Bal yapımını hayatın içindeki basit bir programlandırmadan, büyük bir mucizeye çeviren şey ise, bal arılarının çok az miktarda bal üretebilmek için verdikleri kıyasıya mücadeledir…
Örneğin, 450 gramlık saf balı elde edebilmek için yaklaşık olarak 17.000 balarısının 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi gereklidir. Arının yiyecek aramak için ihtiyaç duyduğu ortalama bir gezinti, yaklaşık olarak 500 çiçek ziyaretini gerektirir ve 25 dakika sürer. Bu yüzden 450 gram saf bal elde etmek için arıların 7000 iş saati çalışmaları gereklidir.
Son derece zahmetli ve yapılması mümkün olmayan bir iş gibi dursa da, arılar, balı ihtiyaçlarından kat kat daha fazla üretirler. Kuşkusuz ki bu, ALLAH'ın insanlara verdiği güzel bir nimet ve görmeyi becerebilenler için kusursuz bir mucizedir…