vaktileyl
Kayıtlı Kullanıcı
TAKVALI OLMAK
Takva insan ruhundaki manevi gücün artırılmış en şuurlu İslami inancın akıl ve beyinde yogunlaşmış halidir. Yani takva kendini gösterebilen manevi bir elbisedir. Akıl ve düşünce ile elde edilir. Dolayısıyla güçlenmiş ruhun bagışıklık kazanmış halidir de diyebiliriz.
Ruh’un bagışıklık kazanması ise islamın gerektirdigi namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, kelimeyi şahadeti kalble tastik etmek, kazanılan malın zekatını vermek gibi islaman ana düsturu olan kuralları harfiyen yerine getirmekle gerçekleşir. Haramlardan kaçınmak büyük ve küçük günahlara dikkat etmek ve isyandan kaçınmak sa takvanın artmasına inancın yogunlaşmasına sebeb olur.
Kesin olarak biliyoruz ki, hayatimizin gàyesi Allah'in rizasini kazanmaktir. Bu dünyaya imtihan için geldigimizi biliyoruz. Imtihani kazandigimiz takdirde, kazanacak sekilde hareket ettigimiz takdirde Allah'in sevgili kulu olacagimizi biliyoruz. Allah'a itat edersek, emirlerini tutar yasaklarindan kaçinirsak, Allah'in lütfuna erecegimizi, cennetiyle cemâliyle taltif olunacagimizi biliyoruz. Ana gàye hiç tereddütsüz Allah'in rizasini kazanmak ve de işte konumuz olan takva elbisesini giymektir.
Insanin takva sahibi olmasını engelleyen nefsini islah etmesi gerekir. Bizim Allah'a itaat etmemiz lâzim ki; hidayeti elde edelim, gerçek takva sahibi olalım
Takvasız insan aids. Hastalıgı gibi yapılmadıgında bagışıklıgını yitirir tüm hasalıklara açılır. Nefsimiz iste bize bu itaatsizligi yaptirır . Itaatsizligi yapinca da, fâsik oluruz, zalim oluruz , Allah’ın yolunu göremeyiz Ama nefis islah olursa, seytan tesir edemez .
İslama ters olan düşüncelerin durdurulması lâzim! Durdurulmasi için de bu nefsin terbiye edilmesi lâzim Insanin kendi nefsini yenmesi gerekir.. Takva Insanin kendi nefsini yenip, Allah'in emrini tutacak hale gelmesi Allah'in yasagindan kaçacak hale gelme şeklidir. En büyük savas, insanin nefsinin uygun olmayan arzularina karsi verdigi savastır. Allah'i bilmeyene , Allah hidayet etmez. Allah'i bilecek, bir de nefsini yenip Allah'a güzel kulluk edecek. Bu iki isi yapma çalismasi gerekir Bunlar Islâm'in içindedir İnsan Islâm'i iyi bilecek, Kur'an'i iyi bilecek, Rasûlüllah SAS Efendimiz'i iyi taninacak, Rasûlüllah SAS Efendimiz'in hadis-i seriflerini belleyecek; uygulayac Ilâhi bilgi; Allah'in bizden istedigi nelerdir, yasakladiklari nelerdir?.. Biz nasil insan olmaliyiz, hayati nasil geçirmeliyiz? Takvalı bir insan olmayı Kur'an-i Kerim'den ve Peygamber SAS Efendimiz'in hadis-i seriflerinden ögrenecegiz. Kur'an-i Kerim'in bize ögrettigi, en mühim islerden birisi takvâdir. Tasavvufun en mühim konularindan birisi takvâdir. Takvâ ehli kul olmak demek, sakinarak, çekinerek, düsünerek, tasinarak güzel is yapmak duygusuna sahip olmak demek Bu düşünce olmayinca, bu takvâ duygusu olmayinca; insan o zaman iste eglenceyle vaktini geçiriyor, gafletle vaktini geçiriyor, günahla vaktini geçiriyor demektir.
En mühim duygulardan birisi takvâ duygusudur. Allah'tan korkacak; "Allah'in sevgisini kaybederim, Allah'in gazabina ugrarim, cehenneme düserim." diye korkacak.
Tasavvufun en mühim konusudur. Hattâ tasavvufa kisaca deniliyor ki: Takvâ yoludur..
Ibadetlerin kabul olmasinin sebebi de takvâdir. Sen namazi takvâ ile kilarsan kabul olur. Sen zekâti, sadakayi takvâ ile verirsen kabul olur. Allah ancak takvâli kullarinkini kabul eder
Takvasız insan aids. Hastalıgı gibi yapılmadıgında bagışıklıgını yitirir tüm hastalıklara açılır. Nasılki aids hastası her türlü hastalıgı almaya hazırsa takvasız insanda her türlü kötü amelleri işlemeye yatkındır. Bir insanın Art niyeti varsa, takvâli degilse, kalbi karisiksa, bozuksa, niyetinde eksiklik, kusur varsa,. Ibadette ve ya bir isi yapmakta ihlâs yoksa, Allah onun yaptıklarını kabul etmez.
Takvalı olmak Kur'an'a sarilmakla, hadis-i serfe sarilmakla, İhlâsli olmakla, bol bol zikir yapmakla elde edilir.
iktibas