Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"Şüphesiz Allah c.c ve melekleri, peygamberine salat ederler" (Ahzab 56) (2 Kullanıcı)

garipkalp

Kayıtlı Kullanıcı
“Şüphesiz Allah c.c ve melekleri, peygamberine salat ederler.

Ey İman edenler! Siz de O’na salat edin; tam bir teslimiyetle selam verin.” (Ahzab; 56)

Allah teala bu âyet- i kerimede, Peygamberi Hz. Muhammedin kendi nezdinde ve yüce varlıklar olan Melekler katında üstün bir makamı olduğunu bildiriyor. Kendisinin Hz. Muhammed (s.a.v.) i övdüğünü, Meleklerin de onun için duada bulundurklannı bildiriyor ve yeryüzünde yaşayan biz insanların da onu övmemizi emrediyor.

Âyet-i kerimede "Salât" kelimesi geçmektedir. Bu kelime, Allaha isnad edildiğinde 'Rahmet", Meleklere isnad edilginde "Dua ve af dileme" anlamına gelmektedir.

Rivayet olunduğuna göre ona ey Allah'ın Rasûlü aziz ve celil olan Allah'ın: "Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber'e salât ederler" buyruğu hakkın¬da ne dersin? diye sorulmuş, Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "Bu örtü¬lüp gizli tutulmuş ilimdendir. Şayet siz bu hususta bana sormamış olsaydınız, bu hususu ben size haber vermezdim. Yüce Allah, benim için iki melek görevlendirmiştir.
Bir müslümanın yanında anılıp da o bana salât getirecek olursa, mutlaka o iki melek: Allah sana mağfiret buyursun, derler. Yüce Al¬lah ve melekleri de bu iki meleğe cevab olarak: Amin derler. Bir müslüma¬nın yanında adım anıldığı halde, o da bana salât getirmeyecek olursa, mut¬laka o iki melek: Allah sana mağfiret etmesin derler. Yüce Allah ve melek¬leri de o iki meleğe amin diye cevab verirler." Taberanî, el-Kebri, III, 89; el-Heysemî, Mecmau'z-Zevaid)

Peygamber (sav)'a salât getirmenin fazileti hususunda onun şöyle buyur¬duğu sabit olmuştur: "Kim bana bir defa salât getirirse, ona karşılık yüce Al¬lah ona on defa salât getirir." (Müslim, I, 288, 306; Tirmizî, II, 354, 355; Ebû Dâvûd, I, 144; Nesâî, II, 25; Müsned, II, 372.)

Sehl b. Abdullah dedi ki: Muhammed (sav)'a salât getirmek ibadetlerin en faziletlisidir. Çünkü böyle bir işi bizzat yüce Allah ve O'nun melekleri üzer¬lerine almışlar, sonra bunu mü'minlere emretmiştir. Sair ibadetler ise, böy¬le değildir.
Ebu Süleyman ed-Darânî dedi ki: Yüce Allah'tan bir ihtiyacının karşılama¬sını dileyecek olan bir kimse önce Peygamber (sav)'a salât ile başlamalı, son¬ra ihtiyacını Allah'tan istemeli, yine Peygamber (sav)'a salât getirerek sözle¬rini bitirmelidir. Çünkü yüce Allah o iki salâtı kabul eder. İkisi arasındakini reddetmeyecek kadar da kerimdir.
Said b. el-Museyyeb'in, Ömer b. el-Hattab (r.a)'dan rivayetine göre şöy¬le demiştir: Peygamber (sav)'a salât getirilmedikçe yapılan duanın semaya yükselmesi perdelenir. Peygamber (sav)'a salât geldi mi dua yükselir.
Peygamber (sav) da şöyle buyurmuştur: "Bir mektubta (ya da yazılı bel¬gede) bana salât getiren bir kimseye benim ismim orada yazılı kaldığı süre¬ce melekler o kişiye salât getirirler."( Taberanî, Evsat, II, 232; İbn Kesir, III, 17,

Nesaî'nin rivayetine göre Abdullah b. Ebi Talha'nın babasından nakletti¬ğine göre Rasûlullah (sav) bir gün sevinç ifadeleri yüzünden okunarak gel¬di. Ben: Bizler yüzünde sevinç ifadelerini görüyoruz, dedim. Şöyle buyurdu: "Melek bana gelip dedi ki: Ey Muhammed, Rabbin buyuruyor ki: Bir kişi sa¬na salât getirecek olursa, mutlaka Ben de ona on defa salât getireceğim, bir kişi sana selâm getirecek olsa, mutlaka Ben de ona on selâm getirecek ol¬sam, seni razı etmez mi? dedi."( İbn Hibban, Sahih, III, 196; Darimî, II, 408; Nesâî, III, 50; müsned, IV, 29, 30.)

Muhammed b. Abdurrahman'dan gelen rivayete göre de Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Ben öldükten sonra sizden herhangi bir kimse bana se¬lâm getirecek olursa, mutlaka onun selâmı Cebrail ile beraber bana gelir: Ey Muhammed! İşte filan oğlu filan sana selâm söylüyor, der. Ben de: Selam, Al¬lah'ın rahmet ve bereketleri onun üzerine olsun, derim."

Yine Nesaî'nin rivayetine göre Abdullah (b. Mes'ud) şöyle demiştir: Ra¬sûlullah (sav) buyurdu ki: "Şüphesiz Allah'ın yeryüzünde seyahat eden melekleri vardır. Ümmetimden bana getirilen selâmları bana ulaştırırlar”( Nesâî, III, 43; İbn Hibban, Sahih, III, 195; Darimî, II, 409)

İmam Kurtubi, el-Camiu li-Ahkami’l-Kur’an

“Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir.” (Nesei, ebu Davud )

"Her kim bana on defa salatü selam getirirse okimse bir köle azad etmiş gibi sevap alır." (şifai şerif)

“Kim bana tek bir defa salât u selâm getirirse, Allah da ona on defa salât eder.” (Dâvud, Vitr, 26; Dârimî, Rikâk, 58)

Hüseyin bin Ali (R.A)'den rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Cimri kimse, yanında anıldığım halde bana salavat getirmeyen kimsedir." (Nesai, İbn Hıbban, Hakim, Tirmizi)

İbn-i Abbas (R.A)'dan rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurdu:"Bana salat-ü selam getirmeyi kasden unutan kimse cennetin yolunda yanılır." (İbn Mace, Taberani)

“Kim bana bir salâvat getirirse; Allah da ona on salâvat getirir.” (Yani O’na On misli rahmet ve bereket verir.) (Müslim)

“Kim bana bir salavât-ı şerife getirirse Allahu Teâlâ ona on misli rahmet eder. Her kim bana on salavat getirirse Allahu Teâlâ ona yüz misli rahmet eder. Her kim bana yüz salavât getirirse Allahu Teâlâ onun alnına nifaktan ve cehennemden berat yazar ve onu kı¬yamet gününde şehitlerle beraber kılar.” Taberani

“Ümmetimden her kim hulûsu kalb ile üzerime bir salât geti¬rirse Allahu Teâlâ on misli rahmet eder, derecesini on misli yüksel¬tir, defterine on sevap yazar ve defterinden on günahını siler.” Mecmeu'z-Zevâid ve Menbeu'l-Fevaid

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt