osmanyusuf
Kayıtlı Kullanıcı
- Katılım
- 18 Ara 2007
- Mesajlar
- 387
- Tepki puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 55
Tavuk konusu maalesef ciddi boyutlara ulaşmış bir kondur.
Öncelikle tavukların beslenmesinden başlamalıyız. Tavukların beslenmesinde kullanılan rasyonlarda belirli oranda protein kullanılmaktadır. Hayvanların artık ürünleri olan tüy, telek, kan, gaga, ayak ve sakatatlar vb. şeyler Rendering sistemlerinde işlenerek yem haline getiriliyor. Böylece, ucuz yoldan ve bol miktarda yem elde edilmiş oluyor. Bir tavuk, kan ile, ya da başka hayvanların artık parçalarıyla beslenmiş oluyor.
Bir diğer husus, tavukların suni yollarla büyütülmesi… Yumurtalardan civcivler çıktıktan sonra bünyelerinde hızlı et toplaması ve hızlı kemik gelişimi sağlanması için bazı hormon veya enzimler kullanılıyor. Öyle ki, normal yollarla büyüyen bir tavuk bir yıl gibi bir sürede eti yenecek hale gelirken, çiftliklerde hormon ve enzim verilerek yetiştirilen bir civciv, yumurtadan çıkışından itibaren 45 günlük bir süre sonunda şişirilmiş olarak kesime gönderiliyor.
Kesim sırasında hayvanlar ya bayıltılarak, ya da şoklanarak kesiliyor. Nasıl kesilirse kesilsin, hayvanın bilinci yerinde olmuyor. Elektroşok verilen hayvanların bazılarının kesimden önce ölmüş olması mümkün ve böylece, murdar oluyor!!! . Bir de, bayıltılan, ya da şoklanan tavukların kanı çok az akıyor ve kanın büyük bölümü tavuğun içinde kalıyor. Böylece hem tüketici kan yemiş oluyor, hem de üretici tavuğun kilosunu artırmış oluyor.
Kesimden hemen sonra hayvanlar ortalama 60 derecelik tazyikli su kazanlarına alınıyor. Bu şekilde tüylerin daha iyi ve daha güzel yolunması için tüyler yumuşatılıyor. Tabiî ki bu kazanda hayvanlar kan, dışkı, pislik içinde kalıyor ve bu esnada içindeki pislikler etiyle karışabiliyor. Bu işlemden sonra yolunma ünitesine alınıyor. Yolunma ünitesinde elle yolma yok. Makinayla yolunan tavukların pisliklerinin bu esnada tavuğun etiyle biraz daha karışması riski büyük. Yolunan tüy telekler rendering sistemlerinde yine yem yapılmak üzere işleniyor. Diğer parçaları olan kan, kafa ayaklar da aynı sistemde işleniyor ve diğer tavukların beslenmesinde kullanılmak üzere yem haline getiriliyor.
Öncelikle tavukların beslenmesinden başlamalıyız. Tavukların beslenmesinde kullanılan rasyonlarda belirli oranda protein kullanılmaktadır. Hayvanların artık ürünleri olan tüy, telek, kan, gaga, ayak ve sakatatlar vb. şeyler Rendering sistemlerinde işlenerek yem haline getiriliyor. Böylece, ucuz yoldan ve bol miktarda yem elde edilmiş oluyor. Bir tavuk, kan ile, ya da başka hayvanların artık parçalarıyla beslenmiş oluyor.
Bir diğer husus, tavukların suni yollarla büyütülmesi… Yumurtalardan civcivler çıktıktan sonra bünyelerinde hızlı et toplaması ve hızlı kemik gelişimi sağlanması için bazı hormon veya enzimler kullanılıyor. Öyle ki, normal yollarla büyüyen bir tavuk bir yıl gibi bir sürede eti yenecek hale gelirken, çiftliklerde hormon ve enzim verilerek yetiştirilen bir civciv, yumurtadan çıkışından itibaren 45 günlük bir süre sonunda şişirilmiş olarak kesime gönderiliyor.
Kesim sırasında hayvanlar ya bayıltılarak, ya da şoklanarak kesiliyor. Nasıl kesilirse kesilsin, hayvanın bilinci yerinde olmuyor. Elektroşok verilen hayvanların bazılarının kesimden önce ölmüş olması mümkün ve böylece, murdar oluyor!!! . Bir de, bayıltılan, ya da şoklanan tavukların kanı çok az akıyor ve kanın büyük bölümü tavuğun içinde kalıyor. Böylece hem tüketici kan yemiş oluyor, hem de üretici tavuğun kilosunu artırmış oluyor.
Kesimden hemen sonra hayvanlar ortalama 60 derecelik tazyikli su kazanlarına alınıyor. Bu şekilde tüylerin daha iyi ve daha güzel yolunması için tüyler yumuşatılıyor. Tabiî ki bu kazanda hayvanlar kan, dışkı, pislik içinde kalıyor ve bu esnada içindeki pislikler etiyle karışabiliyor. Bu işlemden sonra yolunma ünitesine alınıyor. Yolunma ünitesinde elle yolma yok. Makinayla yolunan tavukların pisliklerinin bu esnada tavuğun etiyle biraz daha karışması riski büyük. Yolunan tüy telekler rendering sistemlerinde yine yem yapılmak üzere işleniyor. Diğer parçaları olan kan, kafa ayaklar da aynı sistemde işleniyor ve diğer tavukların beslenmesinde kullanılmak üzere yem haline getiriliyor.