Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

» Söz vermeden önce ‘İnşallah´ demeyi unutmayın (1 Kullanıcı)

efsude

Kayıtlı Kullanıcı
“Hiçbir konuda, Allah´ın dilemesine bağlamaksızın, ‘Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım.’ deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de)” ayeti gereğince Müslüman yapacağı her işten önce ‘inşallah´ demeyi düstur edinmeli.

‘Yarın mutlaka sana uğrarım.´
‘Bu hafta sonu Avrupa´ya gideceğim.´

Müslümanlar açısından, istediğiniz kadar sıralayabileceğiniz bu cümlelerin bir eksiği var? Bu ifadeler, yapılacak işi Yaratıcı´nın dilemesine havale etmeden, yani başlarına ‘inşallah´ (Allah dilerse) ifadesi getirilmeden söylenmiş sözler. Halbuki Rabb’imiz, kullarından bu konuya öylesine ehemmiyet vermelerini istiyor ki, bu sözün unutulması halinde ise kendisini zikretmesini ve af dilemesini istiyor inananlardan.

Konuyla ilgili şöyle bir rivayet vardır. Müşrikler, Peygamber Efendimiz´e (sas) Zülkarneyn ve ruh gibi konularda sorular sorar. Peygamberimiz, “inşallah” ifadesini söylemeden, “Size yarın cevap vereceğim.” buyurur. Cenab-ı Hakk, Efendimiz´e vahyi on oniki gün geciktirir. Müşrikler bu sürede üzücü konuşmalarla Efendimiz´e yüklenmeye başlayınca, "Hiçbir konuda, Allah´ın dilemesine bağlamaksızın, ‘Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım.’ deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de). Bunu unuttuğun takdirde Allah´ı zikret ve, “Umarım ki Rabb’im, doğru olma yönünden beni daha isabetli davranışa muvaffak kılar.” (Kehf Sûresi 23-24) ayetleri indirilir.

Acz ve fakr içinde olan insanın, azim ve iradesi istediği bir şeyin meydana gelmesi için yeterli değildir. Kul, cüz´i iradesiyle, olan bitenin hepsine vakıf olamayacağı için kendini küll´i iradeye teslim etmeli. Öylesine teslim etmeli ki, yapacağı her işten, davranıştan önce ‘inşallah´ demeyi düstur edinmeli. Şayet mü´min, ‘inşallah´ demeyi unutsa bile, Yüce Allah (cc), kulunun kendisini tesbih ve istiğfarla anmasını, zikretmesini, yaptığı hatayı telafi yoluna gitmesini emrediyor.

Gelin ey dostlar, madem Rabb’imiz bize, söz vermeden, yahut bir fiili yapmadan önce ‘inşallah´ demeyi emrediyor, bizler de her sözümüzün başına bu sihirli kelimeyi getirmeyi unutmayalım. Hem kendimiz yapmaya gayret edelim bu güzel özelliği hem de ailemize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza teklif edelim.

Kaynak : Zaman/Ailem
SELAM VE DUA ILE...

sena_nur

Kayıtlı Kullanıcı
RE: » Söz vermeden önce ‘İnşallah´ demeyi unutmayın

Allah razı olsun.Gerçekten çok rahatsız olduğum bi konu.Ben her işimde inşaallah demeyi alışkanlık haline getirmiş biriyim.Mesela arkadaşım yarın bize gel diyo bend e inşallah diyorum ben inşaallah deyince o(yada karşımdaki başka biri)inşaallahı yok gelecenmi gelmiycenmi kesin bişey söyle diyolar.Halbuki ben inşaallahı gelmiycem ,belli değil anlamında değil ölmessem Rabbim izin verirse anlamında kullanıyorum..Öyle değilmi zaten elimizde yarına veya 1 sn ye sonraya kalacağımıza dahi senet yok.O yüzden bunu karşımdakilerine açıklamaya çalışıyorum.Tabi herkes aynı şekilde bakmayabiliyo...napalım biz sonuna kadar elimizden geleni yapıp tevekkül edecez..Rabbim bizide onlarıda ıslah etsin inş...hayırlı geceler....selamün aleyküm...B)B)B)

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.. GERÇEKTENDE ÖNEMLİ BİR KONU.. SAĞOLASIN.. B)B)B)

seydam sultan

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞ BEN DE ALIŞKANLAIK HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUM
HAKKIMIZDA HAYIRLI SI NEYSE RABBİM BİZE ONU NASİP ETSİN

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

İnşallah" kelimesi, Türkçe'de, "eğer Allah dilerse" anlamına gelir. Bu yüzden gelecekle ilgili bir dilek ya da niyet belirtecek olduğumuzda, mutlaka "inşallah" deriz. Çünkü geleceği ancak Allah bilir ve herşeyi dilediği gibi yaratır. Allah'ın dilemesi dışında hiçbir şey olmaz.

“Hiçbir şey hakkında: "Ben bunu yarın mutlaka yapacağım" deme. Ancak: 'Allah dilerse' (inşallah yapacağım de). Unuttuğun zaman Rabbini zikret (an) ve de ki: Umulur ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir başarıya yöneltip-iletir.” (Kehf Suresi, 23-24)

çok şükür inşallah kelimesini ağzımda evet der gibi kullanırım B)B)B)

Hanse

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun kardeşim emeğine sağlık hayırlı akşamlar...

edaalican

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.. GERÇEKTENDE ÖNEMLİ BİR KONU.. SAĞOLASIN..

blue_moon208

Kayıtlı Kullanıcı

ES.A
B)İŞALLAHB) RABBİL ALEMİNİN İSMİNİN GEÇMESİ YETERLİ DEĞİLMİ ? İSMİNİ ZİKREDEREK SÖZ SÖYLEMEK AZMI ? EMEĞİNE SAĞLIK KARDEŞİM
SELAMETLEB)

omerislam

Kayıtlı Kullanıcı

B)BİR ŞEYE KARARA KESİN TAVIR GÖSTERMEK DEMEK SÖYLEMEK HAŞA ALLAH ŞİRK KOŞMAK GİBİ BİŞEY OLUR HER NE OLUSA OLSUN YAPACAĞIMIZ HERHENGİ BİŞEY İÇİN HER KELİMEMİZİN BAŞINDA İNŞALLAH KELİMESİNİ DİLİMİZDEN EKSİK TUTMAMAMIZ LAZIM.B)

efsude

Kayıtlı Kullanıcı

sena_nur yazdı:
Allah razı olsun.Gerçekten çok rahatsız olduğum bi konu.Ben her işimde inşaallah demeyi alışkanlık haline getirmiş biriyim.Mesela arkadaşım yarın bize gel diyo bend e inşallah diyorum ben inşaallah deyince o(yada karşımdaki başka biri)inşaallahı yok gelecenmi gelmiycenmi kesin bişey söyle diyolar.Halbuki ben inşaallahı gelmiycem ,belli değil anlamında değil ölmessem Rabbim izin verirse anlamında kullanıyorum..Öyle değilmi zaten elimizde yarına veya 1 sn ye sonraya kalacağımıza dahi senet yok.O yüzden bunu karşımdakilerine açıklamaya çalışıyorum.Tabi herkes aynı şekilde bakmayabiliyo...napalım biz sonuna kadar elimizden geleni yapıp tevekkül edecez..Rabbim bizide onlarıda ıslah etsin inş...hayırlı geceler....selamün aleyküm...B)B)B)

selamunaleykum sena nur kardesım.haklısınız bende aynı dertten müzdaribim ama olsun" ınsaallah "kelımesını dılımıze pelensenk edelım umarım dostlarımız bır gun bu kelımenın asıl soylenıs amacını anlarlar.selametle kalın...

efsude

Kayıtlı Kullanıcı

desertrose yazdı:
ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.. GERÇEKTENDE ÖNEMLİ BİR KONU.. SAĞOLASIN.. B)B)B)

RABBIM SIZDENDE RAZI OLSUN CANIM.ALLLAHIMA EMANET OLUN.

efsude

Kayıtlı Kullanıcı

hafize yazdı:
İnşallah" kelimesi, Türkçe'de, "eğer Allah dilerse" anlamına gelir. Bu yüzden gelecekle ilgili bir dilek ya da niyet belirtecek olduğumuzda, mutlaka "inşallah" deriz. Çünkü geleceği ancak Allah bilir ve herşeyi dilediği gibi yaratır. Allah'ın dilemesi dışında hiçbir şey olmaz.

“Hiçbir şey hakkında: "Ben bunu yarın mutlaka yapacağım" deme. Ancak: 'Allah dilerse' (inşallah yapacağım de). Unuttuğun zaman Rabbini zikret (an) ve de ki: Umulur ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir başarıya yöneltip-iletir.” (Kehf Suresi, 23-24)

çok şükür inşallah kelimesini ağzımda evet der gibi kullanırım B)B)B)

ALLAH RAZI OLSUN SIZDEN "HAFIZE" ABLA.KATILIMIZINIZ ICIN TESEKKUR EDERIM.EMEGINIZE SAGLIK.

efsude

Kayıtlı Kullanıcı

"DESERTROSE","SEYDAM SULTAN" ,"HANSE","EDAALIVAN","BLUE_MOON208","OMERISLAM"
RABBIM HEPINIZDEN RAZI OLSUN.SELAMETLE KALIN.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt