Yükümüzü hafifletecek, mesafeyi kısaltacak, bize umut aşılayacak, geçmişin açıklarını kapatacak ve bunalımlardan acilen çıkış sağlayacak kapılar var.
Kimini biliyor, yapıyoruz, ama kıymetini idrak edemiyoruz; kimini de bilemediğimiz için yapmıyoruz. Hacmine, görüntüsüne değil emredenine bakarak yaptığımızda büyük kazançlara, kurtuluşa vesile olacak ameller, büyük gerçekler var. Hastayı ziyaret, cenazeye katılma, sözde doğruluk, sözünün eri olmak, emanete sadakat, iffeti muhafaza, göze sahip olma, haramdan kaçınma...
Yapıldığında cennete götürecek 6 husus:
Hz. Ali (ra)'ın rivayetiyle Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:
"Siz bana altı şeyi garanti edin ben de size cenneti garanti edeyim.
-Konuştuğunuzda doğru konuşun,
-Söz verince sözünüzde durun,
-Emanete riayet edin, hıyanet etmeyin,
-Fercinizi koruyun,
-Gözünüzü kollayın,
-Elinize dikkat edin"
Biri bile yeter olanlardan niceleri var. Dün kaçırılmış olsa bile bugün yapılabileni var. İbadetin karşılığı cennet, güzel ahlâkın, güzel sözün karşılığı cennet, bataklığa battıktan sonra çırpınıp kurtulmanın, tevbenin karşılığı da cennet.
Eziyetlere, zorluklara tahammülün karşılığı cennet, evlat acısı ile yanmanın karşılığı cennet... Cennet kapımızın dibinde, ümit ve rahmet bizden, bizim bütün cürümlerimizden büyük, kapılar geniş, vaat büyük, vaat veren en büyük!
İslam örter
İslam şirki, küfrü, Peygamber'le ile savaşmayı bile örter. Müslüman olanın geçmişi silinir. İslam bir aklama kaynağı iken onun içinde bulunup da, karamsar kalmak mümkün değildir. Akıllıca değildir. Kelime-i şahadet getirmek ve hakkını vermek kurtuluştur. Allah Teâlâ'nın Esma'sına müdrik olarak yaşamak cennette olmaktır.
Tevbe'nin 5 şartı!
1) Tevbe Allah'tan korkulduğu için olmalıdır,
2) Günaha son verilmelidir,
3) Geçmişe derin bir pişmanlık duyulmalıdır,
4) Aynı günahın tekrar edilmemesine ciddi bir karar verilmelidir,
5) Tevbede sadakat olmalıdır.
Haccın karşılığı cennettir
Yeter ki hac layıkıyla idrak edilsin. Resûlullah (sav) buyurdular ki: "Kim Allah için hacceder ve kötü söz söylemez, fasıklık bir iş yapmazsa; annesinden doğduğu günkü gibi haccından döner"
"Üç kişi Allah'ın garantisi altındadır: Allah'ın mescitlerinden bir mescide çıkan adam, Allah yolunda gazaya çıkan adam ve hacca çıkan adam"
Hastalık bile günahlara kefaret
Resûlullah (sav) buyurdular ki: "Kul hastalandığında Allah meleklerine şöyle vahy eder: 'Ben kulumu bağlarımdan bir bağla bağladım. Onu kendime alırsam bağışlarım. Afiyet veririm de iyileşirse o takdirde de, günahsız olarak oturur" (Hâkim)
Üç çocuk bir cennet
Efendim sallallahu aleyhi vesellem efendimiz buyurdular ki: "Üç çocuğunu kaybedene cehennem haramdır" (Taberani)
Kırk gün mescitte ve birinci safta olan kurtuldu
Kırk gün cemaatle namaz kılmaya devam eden eğer iftitah tekbirini de imamla beraber alıyorsa kurtuldu. Resulullah buyurdu ki: "Allah için kırk gün cemaate devam eden, birinci tekbire de yetişiyorsa ona iki beraat yazılır. Ateşten beraat ve nifaktan beraat..." (Tirmizi)
Sabah namazını ve ikindi namazını kaçırmayan da kurtuldu
"Güneş doğmadan ve güneş batmadan önceki namazı kaçırmayan biri ateşe girmez" (Müslim)
Bir yetime kefil ol kurtul
Resûlullah (sav) iki parmağını kaldırıp, aralarını açarak şöyle buyurdu: "Ben ve yetime bakan cennette böyle olacağız" (İki parmağın birbirine yakınlığı kadar yakın olacağız) (Buhari)
Kadın cennetin şanslısı
"Kadın beş vaktini kılar, ayını oruç tutar, namusunu korur ve eşine itaat ederse; cennetin hangi kapısından istiyorsa o kapısından girer" (İbni Mace)
Cihadın tamamı cennet
Elle, dille, kalemle, malla... Kâfirlere karşı, nifaka karşı, nefse karşı...
Cihad, Allah için nerede olursa olsun, her zaman bir şeyler yapmanın adıdır. Cemaat olmanın adıdır. Cihad zordur. Bedeli ise cennettir. Cihada denk bir amel yok. Mücahid gibisi yok. Ebu Hureyre (ra) diyor ki: Resûlullah (sav) şöyle buyurdular: "Allah yolunda bir saatlik cihad, Hacerulesved'in yanında Kadir gecesini ihya etmekten hayırlıdır"
Güzel ahlâk cennete götürür
Ebu Hureyre (ra) Resûlullah (sav)'e, cennete en çok neyin soktuğunu sorduklarında, 'Allah korkusu ve ahlâk' diye cevap verdiğini, cehenneme en çok neyin soktuğunu sorduklarında da 'ağız ve ferc' dediğini rivayet etmiştir. (Tirmizi, İbni Mace)
'Selamünaleyküm' diyen cennettedir
"Üç kişi vardır üçü de Allah'ın himayesindedir. Yaşarsalar O, onlara yeter; ölürseler cennete girerler:
Evine selamla giren Allah'ın himayesindedir.
Mescide çıkan Allah'ın himayesindedir.
Cihada çıkan Allah'ın himayesindedir"
Şart!
Bir işin Allah katında geçerli olması, o işe ibadet denebilmesi ve ondan sevap beklenebilmesinin üç temel şartı vardır. Kalabalık, reklâm, kulağa hoş gelmek, görüntü güzelliği gibi şeylerin Allah nezdinde değeri yoktur. Onu yapan Müslüman olmalıdır. Müslüman olmayanın yaptığı işin, ahiret ölçüleri ile bir değeri yoktur. O iş Allah için yapılmalıdır. Riyakârlıkla veya bir menfaat gözetilerek yapılan işin değeri yoktur. O iş Resûlullah (sav)'a ve O'nun Sünnetine uygun yapılmalıdır.
Milli gazete