Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Sohbet Edecek Kişide Bulunması Gereken Özellikler (1 Kullanıcı)

´´GüLiѕтaи´´

Kayıtlı Kullanıcı
A- Tereddüdsüz İman: ALLAH’a güvenmeyen, tevekkül etmeyen tereddütsüz imana ermeyen kişinin sohbeti tesirli olmaz. Ancak yakîn sırrına ermekle imanda tereddütsüzlüğe erilir. Ebu Yakub (k.s.) “Kul, ALLAH ile kendisi arasındaki arşdan arza kadar bütün sebeplerden ilişkisini kesmedikçe ve (kendisi için) ALLAH’tan başkası kalmadıkça, yakîne ulaşamaz.”

Ayrıca Cüneyd-i Bağdadî (k.s.) “Yakîn, şüphenin ortadan kalkmasıdır.” demiştir.

Peki, bir kimsenin yakîn sırrına ulaştığı nereden belli olur? Yakînin alameti nedir?

Zunnûn-i Mısrî (k.s.) şöyle cevaplıyor bu soruyu: “Yakînin alâmeti üçtür: İnsanların arasına çokça karışmamak, halk ihsanda bulununca onları methetmemek, vermedikleri zaman onları yermeden sakınmak.”

Levh-i Mahfuz’da yazılı olanlar ancak başima gelecektir. Bütün insanlar bir araya gelse Levh-i Mahfuz’da yazandan daha fazla bana zarar veremezler. Eğer Sen beni korumayı yazmışsan âlem bana zarar veremez, demektir tereddütsüz iman.

Ya Rab! Arz senin elinde, yedi kat sema senin elinde, senin iznin olmadan hiçbir şey olmaz, demektir tereddütsüz iman.

B -İlim; Marifet ilmidir, Marifetullahtır. Kur’an, Hadîsi Şerif, Fıkıh, Akaid vd. ilimlere dair bilgi sahibi olmak. Evvela ilim olmalı

Amel nehrinden dolmalı
İhlas bahrine dolmalı
Bu işe ihtimam lazım.
Kalemdar

"İlim, Çin’de de olsa onu alınız. Zira ilim ögrenmek, kadın-erkek her Müslüman’a farzdır." (İbn Mâce) hadîs-i şerifte geçen farz ilim hakkında çok şey söylense de gerçekten bu ilim; ilmihal ve kişiyi ALLAH’a yaklaştıracak hakîkat ilmidir.

C-Amel: Kişinin bildikleri ile amel etmesi.

“Kim bildiği ile amel ederse, ALLAH ona bilmediklerini de ögretir.” Amel olmazsa olmaz.

Yahyâ b. Muâz Râzî (r.a.) buyurdular ki: “Kalbinde dünyâ hırsı bulunan bir kimsenin ilmi, Abdullah b. Abbâs hazretlerinin ilmi kadar bile olsa, o kimse, insanlar için zararlıdır. Çünkü onun kendisine faydası yoktur ki...”

Ayrıca Ataullah İskenderî (r.a.) buyurdular ki: “İlimde esas, ALLAH korkusudur. İlmin yanında korku olursa, bu ilmin sana faydası vardır. Yoksa o ilim, senin için eksklik ve vebaldir.”

İlim ikidir. Biri kalpteki ilim, diğeri ise dildeki ilimdir. İlim dilde kalır da kalbe inmezse ALLAH katında kendisi aleyhine delil olur. Asıl ilim kalp ilmidir.

D - Davet usûlünü, sohbet usulünü bilmek: “Vusulsüzlük usulsüzlüktendir” Yani maksada ulaşamama usulüne uygun bir yol izlenmediği içindir.

E - Hilm sahibi olmak: Hilm öyle bir manevî lezzettir ki, ancak manevi heybetten dolayı kişinin olgun ve vakarlı duruşu diyebiliriz.

F - Sohbet ve davetinde bela, musibet ve sıkıntılara karşi sabırlı olmak.

G - İkna yolu ile davet: Muhataba hakaret etmeden, küçük düşürmeden, ikna ile davet. İknanın en büyük yolu, kişinin söylediğini yaşamasıdır.

H - İhlasla davet, ihlas üzere sohbet etmek

Sayili

Kayıtlı Kullanıcı
Çok Doğru Emeğine Sağlık Gülistan Allah Razı Olsun :a12:

Reva

Kayıtlı Kullanıcı
İlim ikidir. Biri kalpteki ilim, diğeri ise dildeki ilimdir. İlim dilde kalır da kalbe inmezse ALLAH katında kendisi aleyhine delil olur. Asıl ilim kalp ilmidir.

eğer bir insan bildiği ama yapmadığı şeyler hakkında konuşursa ben bir daha onu saygı ile dinleyemiyorum mesela..

.:!EmiN!:.

Kayıtlı Kullanıcı

eğer bir insan bildiği ama yapmadığı şeyler hakkında konuşursa ben bir daha onu saygı ile dinleyemiyorum mesela..

Katılıyorum...Ayrıca Gulistan Ablam Bunu Söylediğin İçin Saol...

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
çok doğru kesinlikle RAbbim hem bu dünyada hem ahirette hayırlı insanlarla muhatap olmamızı nasip etsin inşaallah, amin..
selam ve dua ile..:a03:

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt