Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

sizin fikriniz ne? (1 Kullanıcı)

tomruk

Kayıtlı Kullanıcı
selamın aleyküm

Modern filozoflardan Alfred North Whitehead’e göre Eflatun’dan sonraki bütün batı felsefesi onun eserine düşülmüş dipnotlardan başka bir şey değildir. Görüşleri İslam ve Hristiyan felsefesine derin etkide bulunmuştur.

Eflatun, eserlerini diyaloglar biçiminde yazmıştır. Diyaloglardaki baş aktör çoğunlukla Sokrates’tir. Sokrates insanlarla görüşlerini tartışır ve onların görüşlerindeki tutarsızlıkları ortaya koyar. Eflatun çoğunlukla görüşlerini Sokrates’in ağzından açıklamıştır.

Eflatun, algıladığımız dış dünyanın esas gerçek olan idealar ya da formlar dünyasının kusurlu kopyaları olduğunu, gerçeğe ancak düşünce ve tahayyül yoluyla ulaşılabileceğini savunmuş, insan ruhunun ölümden sonra beden dışında kalıcı olan idealar dünyasına ulaşacağını söylemiştir. Görüşleri ortaçağda İslam filozofları tarafından korunmuş ve İslam düşünce dünyasındaki Yeni Eflatunculuk akımına neden olmuştur. Rönesans sonrasında Batı Avrupa'da Antik Yunancadan çevirileri yapılmıştır

eflatunun fikirlerini benimseyen islam alimi denilen 1 kaç kişiye bunlar örnek oluyor

El Kindi,Farabi ve İbni Sina:

ve kısa bir örnek:

İslam Felsefesi/bilimi, yalnızca Arap dehalarının ürünü müdür? İslam dünyasındaki felsefe,Gazali'nin saldırılarıyla gözden düşüp İbni Rüşd'ün ölümüyle son mu buldu? Tasavvuf hareketi,bir felsefi akım değil midir? 15. yy'da Fatih Sulta Mehmet'in Felsefeciler(Felasife) ile Kelamcılar arasında düzenlediği yarışmada İbni Rüşd'ün adı geçiyor mu? Papa 2. Jean Paule"Dürüst ateistler de cennete girebilir" deyince bizim diyanet niye bunu kabul etmedi?

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz "Bu, Allah'ın bileceği iştir. Papa,İtalyan fikir adamı Dante'nin İlahi Komedya'sını okusun" dedi. (8 Aralık 2000 tarihli basın).

felsefe ve islam felsefesi arasında nasıl bir ortak fikir var yada yok ben bunu önemli bir konu olarak gördüm sizinle paylaşmak ve sizlerin degerli fikirlerinize de danışmak istedim

a.e.o

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net
RE: sizin fikriniz ne?

S.A. KARDEŞİM,
KONUYA YABANCI OLDUĞUM İÇİN YORUM YAZAMAYACAĞIM, AMA BU ARADA YAZILACAKLARIDA ÇOK MERAK EDİYORUM.
HEM BEKLERKEN BENDE ARAŞTIRMA YAPAR KATILIRIM.
K.S.E.O.

sert

Kayıtlı Kullanıcı

Filozoflar,dehriyyun,tabiiyyün ve ilahiyyun olmak üzere 3 sınıfa ayrılırlar.Dehriyyun,eski sınıf bir zümredir .Yaratıcının varlığını inkar eden bu sınıf,zındıktır.Tabiiyyün de ahiretin varlığını kabul etmez,cennet,cehennem ve hesabı inkar ederler.İlahiyyu sınıfı her ne kadar ilk iki sınıfı reddetmiş olsalar da kendi bidat'larından kurtulamamışlardır.Bunlar,Allah'ın varlığını kabul etmiş ancak;peygamberi inkar etmişlerdir.(İMAM GAZALİ)

İ.Rüşd'ün ve önceki islam filozoflarının akılcılığı temsil ettiği, Gazali'nin ise ki o bir müçtehidtir felsefenin "inanç bozduğu" gerekçesiyle insanlar için kötü birşey olduğunu savundumuştur.
Hakikatte ne Gazali felsefeyi yıkmak istemiştir, ne de İ.Rüşd salt rasyonalist bir akılcıdır. Aksine Gazali ile İ.Sina / İ.Rüşd dünyevi ilimlerde tam bir ittifak içindedirler. Yani akıl ve müspet ilimler noktasında çoğunlukla aynı düşünürler. Ayrı düşündükleri konuların hemen tamamı metafizik alandaki birtakım hususlar, yani teolojik bazı konulardır.

İbni Rüşd , Tahafut el Tahafut/Tutarsızlığın Tutarsızlığı eserini Gazaliye cevaben yazmıştır.Kendisi büyük bir İslami düşünürdür ancak;yazdığı yazıların hemen hepsinde Aristo'dan etkilenmiştir.
Bu bağlamda bakıldığında Aristo,Socrates gibi düşünürler Dehriyyun sınıfına girmektedir.İslam felsefesinin bunlarla uzaktan yakından alakası yoktur.

factory

Kayıtlı Kullanıcı

aleyküm selam .kardeşim bu soruyu islam yargımızlamı yargılayalım yoksa felsefik yargılarlamı?

tomruk

Kayıtlı Kullanıcı

selamın aleyküm

factory yazdı:
aleyküm selam .kardeşim bu soruyu islam yargımızlamı yargılayalım yoksa felsefik yargılarlamı?

sevgili kardeşim ben formun içerigine şu veya bu degerlerinize ;yargılarımıza göre yazın demiyorum yazacaklarınız islami yada islami olmayan; felsefik tüm fikirlerle uygun bir şekilde yazılabilir bu form bir tür aşamadır analiz sentez yada tam tersi ilerleyen cvp larda yeni bir form oluşturulabilir bilginize

a.e.o

factory

Kayıtlı Kullanıcı

tomruk yazdı:
selamın aleyküm

factory yazdı:

sevgili kardeşim ben formun içerigine şu veya bu degerlerinize ;yargılarımıza göre yazın demiyorum yazacaklarınız islami yada islami olmayan; felsefik tüm fikirlerle uygun bir şekilde yazılabilir bu form bir tür aşamadır analiz sentez yada tam tersi ilerleyen cvp larda yeni bir form oluşturulabilir bilginize

a.e.o

islamda felsefe yok ama islamiyeti felsefelerine uyduranlar var peki hangisine göre cevap yazayım kardeş felsefe ile hakikat arasındaki farkı uzun uzun anlatmak gerek senin kısaca başlıklı soruların ne onları sor

tomruk

Kayıtlı Kullanıcı

selamın aleyküm

sevgili kardeşim formu bir daha okuyun lütfen: ben soru veya sorular sormuyorum formla ilgili degerli fikirlerinize danışıyorum .size göre vardır yada yoktur felsefe bilemem! siz forma islamla ilgili kendi bilgi ve görüşlerinizle katılacaksınız umrım bu acıklamam sizi yeteri kadar aydınlatmıştır

a.e.o

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt