Obezite Türkiye'de de alarm veriyor. Bu da Türk mutfağına ait fast food niteliğindeki bazı gıdalarda bulunan kalorinin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Örneğin bir lahmacunda 250, çayla birlikte vazgeçemediğimiz bir simitte 300, 1 porsiyon kuzu kebapta 455 kalori var. Bu gıdaların fazla tüketilmesiyle de obezite sorunu ortaya çıkıyor. Türkiye'de yörelere göre şişmanlıklara bakıldığında lahmacun ve kebapların en çok tüketildiği iller ilk sıralarda yer alıyor. Adını kebaba vermesinin yanı sarı lahmacunuyla da ünlü Gaziantep, şişmanlıkta ilk sırada. Gaziantep'i etli ekmeğiyle ünlü Konya izliyor. Uzmanlara göre obezite, daha çok 40-60 yaşları arasında görülüyor.
Obezite başlama yaşı 6 oldu
Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Nafiz Bağrıaçık obezitede kadınların erkeklerden daha çok risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Obezitenin eskiden zengin hastalığı olarak görüldüğünü ancak şimdi varoşlarda yaygınlaştığını belirten Bağrıaçık, "Büyük kentlere göçün başlamasıyla hastalık yayıldı. Çocukları korumak için sağlıklı beslenmeyi öğretmeliyiz. Diyet ürünler aldatmaca" diyor.
Türkiye Obezite Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Erdoğan da şunları söylüyor: "Obezitenin başlama yaşı 6'ya kadar düştü. Türkiye'de de alarm zilleri çalıyor. Bunun önlenmesi için bilinçli beslenme şart. Beslenme alışkanlığı okullarda ders olarak verilmeli, fast foodlara karşı önlem alınmalı. Obez çocuk sayısındaki artış endişe verici."
Dünya tıp literatürüne "şişmanlık geni"ni bulan Türk olarak geçen Harvard Üniversitesi Genetik Araştırmalar Bölüm Başkanı Prof. Gökhan Hotamışlıgil, Türkler'in genetik ve etnik özelliğine göre beslenmediği için tehlike altında olduğunu vurguluyor.
Prof. Dr. Ziya Moran: Aç kalarak kilo vermek tehlikeli zeytinyağı yasak!
Obezite başlama yaşı 6 oldu
Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Nafiz Bağrıaçık obezitede kadınların erkeklerden daha çok risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Obezitenin eskiden zengin hastalığı olarak görüldüğünü ancak şimdi varoşlarda yaygınlaştığını belirten Bağrıaçık, "Büyük kentlere göçün başlamasıyla hastalık yayıldı. Çocukları korumak için sağlıklı beslenmeyi öğretmeliyiz. Diyet ürünler aldatmaca" diyor.
Türkiye Obezite Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Erdoğan da şunları söylüyor: "Obezitenin başlama yaşı 6'ya kadar düştü. Türkiye'de de alarm zilleri çalıyor. Bunun önlenmesi için bilinçli beslenme şart. Beslenme alışkanlığı okullarda ders olarak verilmeli, fast foodlara karşı önlem alınmalı. Obez çocuk sayısındaki artış endişe verici."
Dünya tıp literatürüne "şişmanlık geni"ni bulan Türk olarak geçen Harvard Üniversitesi Genetik Araştırmalar Bölüm Başkanı Prof. Gökhan Hotamışlıgil, Türkler'in genetik ve etnik özelliğine göre beslenmediği için tehlike altında olduğunu vurguluyor.
Prof. Dr. Ziya Moran: Aç kalarak kilo vermek tehlikeli zeytinyağı yasak!