Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

SİGARA VE KREDİ HAKKINDA (1 Kullanıcı)

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com
Hayrettin Karaman

Günlük hayatlarında Müslümanların karşılaştıkları meselelere cevap vermek üzere başlattığımız Cuma yazılarına Allah'ın adını anarak, ona hamdimizi ve Resulüne de salât ve selamımızı ileterek başlıyoruz.

Soru:

1-Sigarayı bırakmak için çıkarılmış bir ürün olan elektronik sigara ticareti yapılabilir mi? İçinde sıvı nikotin var nikotinin buharlaşması sonucu duman çıkarıyor?

2-Yurt dışında banka kredisiyle ev veya ofis alınabilir mi?

3-Yurt dışında banka kredisi alınabilir mi; işi geliştirmek amacı ile.?

Bu konularda bizi aydınlatırsanız çok faydalı olur hocam. Allah razı olsun.

Abdullah Ersan

Cevap:

1. Sigaranın mekruh veya mübah olduğuna dair verilen fetvalar bilgi eksikliğine dayanıyor. Sigaranın zararını bilen bir alimin ona mübah (serbest) veya mekruh demesi mümkün değildir. Eğer mekruh diyecek olursa bu da tahrimen (haram hükmünde olan) mekruh olmalıdır.

Günümüzde yapılan araştırmalar sigaranın sağlığa çok zararlı olduğunu kesin olarak tespit etmiştir. Alkollü içkilerin bile üzerlerinde “sağlığa zararlıdır” yazılmadığı halde sigara paketlerinin üzerinde, “sigara içene ve çevresindekilere önemli zararlar vermektedir”, “sigara öldürür” uyarıları yazılmaktadır.

İslam beş değeri korumayı hedeflemiştir: Akıl, din, mal, hayat ve nesil.

Sigara sağlığa kesin olarak zarar verdiği için “hayatı koruma” ilkesine aykırıdır.

Sigaraya verilen para boşa değil, zarara verildiği için malı koruma ilkesine ters düşmektedir.

Hem malı hem de hayatı korumayı beceremiyen bir akıl vazifesini yapmamış sayılır.

“Müslüman eliyle ve diliyle başkalarına zarar vermeyen kimsedir.” Sigara içenler başkalarına ve çevreye ciddi zararlar vermektedirler.

Bütün bunlar bilinirken sigaraya haram demeyenin bilgisi ek****. Eksik bilgi ile fetva vermek ise sorumluluk getirir.

Sigara alışkanlığından vazgeçmek mümkün olmakla beraber bazı kimselere zor gelmektedir. Bunlara yardımcı olacak ilaç, tedavi şekilleri ve aletler elbette kullanılmalıdır ve bunların ticaretini yapmak da sevaptır.

2. Faizin azı da çoğu da haramdır. Müslüman, zarurete düşmedikçe faizi almaz ve vermez.

Zarurete düşmekten maksat, ciddi bir ihtiyaç içinde olmak ve bu ihtiyacı giderecek –faizli krediden başka– bir çaresi de olmamak demektir.

Oturacak, haline uygun bir evi, ekmek parası kazanacağı bir dükkanı, makinası, arabası, aleti… olmayan kimse, faizli kredi almaksızın bu ihtiyacını gideremiyorsa dara düşmüş, zarurete maruz kalmış demektir.

Yurt dışında oturan Müslümanlar, gayr-i müslimlerin bankalarından faizli kredi aldıkları takdirde şu hesabı yapmaları gerekiyor: Bu kredi ile yapacakları iş sonunda gayr-i müslimler mi kazançlı çıkıyor, Müslümanlar mı? Mesela yüzde üç ile kredi alınmış ise, bu para ile yapılan iş sonunda müslümanın, o ülkede elde ettiği yüzde üçten fazla kazancı oluyor mu? Eğer böyle oluyorsa bir ictihada göre o krediyi alabiliyor.

SELAMUN ALEYKÜM

SIKI BİR TİRYAKİ OLARAK BU GÖRÜŞLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM..İNŞAALLAH BU İLLETTEN KISA ZAMANDA KURTULMA ADINA FAYDASI OLUR...

tsunami

Kayıtlı Kullanıcı
RE: SİGARA VE KREDİ HAKKINDA

selamun aleyküm abim inş kurtulursun
Allah a Emanet ol

umeyye

Kayıtlı Kullanıcı

s.a kardeşim işl. sıgara illetinden MEVLA sana ve tüm içen kardeşlerime bırakma ve kurtulmayı nasip eylesin a.e.o.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

S.A.KARDEŞLERİM.EVET LÜTFEN SİGARAYA HARAM GÖZÜYLE BAKINIZ.ALKOL GİBİ DİYE DÜŞÜNÜNÜZ.HATTA İÇERKEN BAŞKALARINA DA İÇİRDİĞİNİZİ DÜŞÜNÜNÜZ.ALLAH YAR VE YARDIMCISI OLSUN , BIRAKMAK İSTEMEYİ VE BIRAKMAYI NASİP ETSİN CÜMLE BAĞIMLILARA.A.E.O.

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleyküm abi bu yazıyı senin eklediğine çok sevindim.inşallah vesile olur bırakmanıza.

ercan oral

Kayıtlı Kullanıcı

YAHU BEN MÜSLÜMANIM ALLAH TESLIM OLDUM DIYEN BİR İNSAN HARAM OLAN SIGARAYI NASIL BIRAKAMIYOR ANLAYAMIYORUM AKLIM ALMIYOR MÜSLÜMANLAR UYANIN ARTIK YAHU
İSLAM DÜŞMANLARININ MALLARINI ALMAYIN DIYE AVAZI ÇIKTIĞI KADAR BAĞIRANLAR SIGARAYA PARASINI NASIL VERIYORSUN KARDEŞIM UAYANMAK LAZIM ALLAH KURTARSIN DIYE DUA EDIYORUM AMA IRADASINE SÖZ GECIREMEYENLEREDE YUH DIYORUM SAĞLICAKLA KALIN:eek:

ercan oral

Kayıtlı Kullanıcı

YAZIM BIRILERININ HOŞUNA GITMEDI HERHALDE SILINMIŞ :DV:D

asil20

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. SİGARA İLLETİNİ MALESEF BENDE KULLANIYORUM AMA İNŞALLAH BIRAKIP KURTULACAĞIM...AMA BU İŞTE MANEVİ DESTEK VE YAŞAM KOŞULLARI DA ÖNEMLİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM ÇÜNKÜ BEN EN ÇOK CANIM BİRŞEYE SIKILIRSA VEYA STRESLİYSEM DAHA FAZLA İÇİYORUM BİRDE BİLGİSAYAR BAŞINDA FAZLA İÇİYORUM RABBİM BENİ DE İÇEN TÜM KARDEŞLERİMİ HAYIRLISIYLA TEZ VAKİTTE BU İLETTEN KURTARSIN İNŞALLAH...B)B)B)B)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt