Sıcakta oruç tutmanın püf noktaları
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, sıcak havalarda oruç tutarken sağlıklı kalmanın püf noktalarını anlattı. Çelik, "Oruç tutacak kişiler mutlaka sahur yapmalı" dedi. Sıcaklara bağlı olarak sıvı kaybı da fazla olur.Oruç tutmak isteyen ancak sağlık problemi olan vatandaşlar Ramazan ayı başlamadan doktorlarına başvurarak oruç tutmalarının kendilerine bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı konusunda mutlaka bilgi almaları gerekir. Özellikle şeker ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren kadınların dikkat etmelidir.Gerektiği takdirde oruç tutmamalıdır. Bunların yanı sıra küçük yaştaki çocuklar böbrek ve karaciğer hastaları, oruç tutmamalıdır. Eğer oruç tutacaklarsa da mutlaka doktorlarından izin almalılar.
Bu dönemde oruç tutacak olan kişiler mutlaka sahura kalkmalıdırlar. Sıcaklarla beraber iştahta biraz daha azalma oluyor.Bu yüzden kişiyi daha tok tutacak, kalorisi düşük ve hafif yiyecekler tercih edilmelidir.Sahurda daha çok kahvaltılık besinler tüketilmelidir.
Oruç tutacak kişilerin mutlaka yumurta ve süt tüketmesi gerekir.Yumurtanın hem besin değeri yüksektir hem de kişiyi daha uzun süre tok tutar.Süt, hem sıvı ihtiyacını karşılayacak hem de tok tutma özelliği yüksektir. Bunların yanında peynir, tam tahıl ekmeği ya da çavdar ekmeği yine tok tutacak besinler arasında yer alır.Zeytin yerine ceviz tüketmelerini öneririz.Çünkü zeytin daha tuzlu bir besin olduğu için susamaya neden olabilir.Ya da tuzsuz zeytin tercih edilebilir.Bunun yerine tüketilecek 2-3 tane ceviz de kişiyi daha çok tok tutacaktır.
Meyve tüketimi önemlidir.Oruç tutanların özellikle sahurda meyve tüketmeleri gerekir.Özellikle sulu meyveler dediğimiz kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi meyveler kişini su ihtiyacını bir miktar karşılayacaktır.
Sıcak havada iftar vaktine kadar aç ve susuz kalacak oruçlu vatandaşların iftar yemeğinde birden yüklenmek yerine önce bir dilim ekmek yiyip bir kase çorba içmeleri sağlık açısından faydalı olacaktır aksi durumda mide rahatsızlığı ile tansiyon sorununun yaşanabilir.
İftarda uzun bir aranın sonrasında çok fazla yemek tüketmek kişide hem mide ağrılarına hem de tansiyona değişikliklere neden olabilir.Bu yüzden vatandaşlar iftarda bir kase çorba, bir dilim ekmekle iftarlarını yaptıktan sonra mutlaka 15-20 dakika ara vermeliler.
Yazın terlemeyle birlikte vücuttan daha fazla su kaybı olduğu için kişinin günlük su ihtiyacını da iftarla sahur arasında karşılaması gerekiyor.Saat başı 1 veya 2 bardak su içilmelidir.
Oruç tutarken egzersiz olarak bu dönemde çok fazla aktivite yapılmamalıdır.İftar sonrası 1 saatlik aradan sonra yarım saatlik bir yürüyüş kişinin hem kendisini daha iyi hissetmesini hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır
Tatlı tercihi bu dönemde önemlidir.Özellikle ağır şerbetli tatlılardan uzak durulmalı mümkün olduğu kadar meyve, sütlü tatlılar ve dondurma tüketilmelidir. (AA)
__________________
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, sıcak havalarda oruç tutarken sağlıklı kalmanın püf noktalarını anlattı. Çelik, "Oruç tutacak kişiler mutlaka sahur yapmalı" dedi. Sıcaklara bağlı olarak sıvı kaybı da fazla olur.Oruç tutmak isteyen ancak sağlık problemi olan vatandaşlar Ramazan ayı başlamadan doktorlarına başvurarak oruç tutmalarının kendilerine bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı konusunda mutlaka bilgi almaları gerekir. Özellikle şeker ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren kadınların dikkat etmelidir.Gerektiği takdirde oruç tutmamalıdır. Bunların yanı sıra küçük yaştaki çocuklar böbrek ve karaciğer hastaları, oruç tutmamalıdır. Eğer oruç tutacaklarsa da mutlaka doktorlarından izin almalılar.
Bu dönemde oruç tutacak olan kişiler mutlaka sahura kalkmalıdırlar. Sıcaklarla beraber iştahta biraz daha azalma oluyor.Bu yüzden kişiyi daha tok tutacak, kalorisi düşük ve hafif yiyecekler tercih edilmelidir.Sahurda daha çok kahvaltılık besinler tüketilmelidir.
Oruç tutacak kişilerin mutlaka yumurta ve süt tüketmesi gerekir.Yumurtanın hem besin değeri yüksektir hem de kişiyi daha uzun süre tok tutar.Süt, hem sıvı ihtiyacını karşılayacak hem de tok tutma özelliği yüksektir. Bunların yanında peynir, tam tahıl ekmeği ya da çavdar ekmeği yine tok tutacak besinler arasında yer alır.Zeytin yerine ceviz tüketmelerini öneririz.Çünkü zeytin daha tuzlu bir besin olduğu için susamaya neden olabilir.Ya da tuzsuz zeytin tercih edilebilir.Bunun yerine tüketilecek 2-3 tane ceviz de kişiyi daha çok tok tutacaktır.
Meyve tüketimi önemlidir.Oruç tutanların özellikle sahurda meyve tüketmeleri gerekir.Özellikle sulu meyveler dediğimiz kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi meyveler kişini su ihtiyacını bir miktar karşılayacaktır.
Sıcak havada iftar vaktine kadar aç ve susuz kalacak oruçlu vatandaşların iftar yemeğinde birden yüklenmek yerine önce bir dilim ekmek yiyip bir kase çorba içmeleri sağlık açısından faydalı olacaktır aksi durumda mide rahatsızlığı ile tansiyon sorununun yaşanabilir.
İftarda uzun bir aranın sonrasında çok fazla yemek tüketmek kişide hem mide ağrılarına hem de tansiyona değişikliklere neden olabilir.Bu yüzden vatandaşlar iftarda bir kase çorba, bir dilim ekmekle iftarlarını yaptıktan sonra mutlaka 15-20 dakika ara vermeliler.
Yazın terlemeyle birlikte vücuttan daha fazla su kaybı olduğu için kişinin günlük su ihtiyacını da iftarla sahur arasında karşılaması gerekiyor.Saat başı 1 veya 2 bardak su içilmelidir.
Oruç tutarken egzersiz olarak bu dönemde çok fazla aktivite yapılmamalıdır.İftar sonrası 1 saatlik aradan sonra yarım saatlik bir yürüyüş kişinin hem kendisini daha iyi hissetmesini hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır
Tatlı tercihi bu dönemde önemlidir.Özellikle ağır şerbetli tatlılardan uzak durulmalı mümkün olduğu kadar meyve, sütlü tatlılar ve dondurma tüketilmelidir. (AA)
__________________