mürmüdük
Kayıtlı Kullanıcı
- Katılım
- 7 Tem 2009
- Mesajlar
- 6,952
- Tepki puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 53
- Web Sitesi
- anadoluhaber.blogcu.com
ÇIKTI...ÇIKTI...ÇIKTI...
'Sen Yıkmazsan YIKILMAZ'
Çakal Carlos'tan, Leyla Halid'e, Alev Alatlı'dan Hüsnü Mahalli'ye, Dünya'nın ve Türkiye'nin önde gelen gazetecileri, fikir, siyaset, iktisat ve sanat adamları bu kitapta buluşuyor.
Çakal Carlos'tan, Leyla Halid'e, Alev Alatlı'dan Hüsnü Mahalli'ye, Nuray Mert'ten Ece Temelkuran'a, Mustafa Özcan'dan Gültekin Avcı'ya, Nebil Maruf'tan Jagues Verges'e Dünya'nın ve Türkiye'nin önde gelen gazetecileri, fikir, siyaset, iktisat ve sanat adamları bu kitapta buluşuyor.
Gazeteci Fazıl Duygun , bir dönem editörlüğünde bulunduğu ve halen yayınlanmakta olan Aylık Dergisi ile 2,5 yıldır haber müdürlüğü yaptığı haftalık Baran Dergisi adına gerçekleştirmiş olduğu röportajları "Sen Yıkmazsan Yıkılmaz" adını verdiği kitabında bir araya getirdi.
Duygun kitabında önceliği dünyaca meşhur aksiyon adamı Kumandan şeklinde tanımladığı Ilich Ramidez Sanchez ( Çakal Carlos)'la yaptığı röportaja veriyor.
Fazıl Duygun, 2009 yılı mayısında FHKC Polit Büro Üyesi Leyla Halid ile telefon görüşmesi yapmasını sağlamış, bu görüşme medyada ilgiyle taki edilmiş, gazete ve televizyonlarda haber konusu olmuştu.
Duygun röportajlarından derlediği kitabında bu telefon görüşmesine de yer veriyor ve bu görüşmeyi nasıl gerçekleştirdiğini, hazırlık aşamasını anlatıyor.
Fazıl Duygun: Selâmün aleyküm Gönüldaş Kumandan Carlos.
CARLOS: Ve aleyküm selâm.
Fazıl Duygun: Leyla Halid Hanımefendi burada, görüşmeyi kaydetmeye başladım, hemen ona veriyorum.
CARLOS: Es-Selâmü Aleyküm
LEYLA HALİD: Ve aleyküm selâm. (Arabça olarak) Nasılsın?
CARLOS: Sabır, sabır, Leyla. Sen nasılsın?
LEYLA HALİD: İyiyim. Sen büyük bir insansın. Bütün herkesten sana en sıcak selâmlar. Seni tanıyan herkesten sana selâm.
CARLOS: Allah onları mübârek kılsın. Ayaklarımız Filistin’i özledi. Gözüm Filistin’de. Fazıl Duygun kardeşim İngilizce konuşmamızı rica etmişti. İstersen İngilizce devam edelim. Peki, sen nasılsın Leyla?
LEYLA HALİD: Olur. Filistin’de çok kötü durumlarla karşılaştık, biliyorsun. Gazze saldırısı, İsrail kuşatması, malûm bölünmüşlük ve Telaviv’deki yeni Netanyahu-Liberman çetesi…
CARLOS: Liberman, direniş açısından aslında iyi bir figür sanıyorum. Çünkü o, tüm diğerlerinin düşünüp de söyleyemediğini dillendiriyor.
LEYLA HALİD: Evet, transfer meselesi… (İsrail’deki bazı Arab şehirlerinin, gelecekteki bir Filistin devleti bakımından Batı Şeria’ya yakın yerlere taşınması görüşü).
Carlos ve Halid, ilk kez 1971 yılında Ürdün'deki FKHC kampında tanışmıştı. Carlos, cumartesileri 1 saatlik telefon izninin 20 dakikasını Filistin mücadelesine ve arkadaşı Leyla Halid'e ayırdı.
Kitapta Carlos röportajı ardından yer alan isim meşhur Fransız Avukat Jacques Verges. Verges, Carlos'un Fransız Derin Devleti'nin adamı olduğu iddia edilen bir isim. Fransız Avukat Carlos ta dahil pek çok ünlü ismin bir dönem avukatlığını yapmış bir isim.
"Sen Yıkmazsan Yıkılmaz" kitabında yer alan diğer isimler:
-Hasan Köni
-Hüsnü Mahalli
-Nuray Mert
-Avni Özgürel
-Fikret Başkaya
-Haşmet Babaoğlu
-Mete Çubukçu
-Alev Alatlı
-Selahattin Demirtaş
-Anıl Çeçen
-Halit Refiğ
-Behiç Kılıç
-Yusuf Kaplan
-Ömer Özkaya
-Ferruh Sezgin
-Ece Temelkuran
-Mahmut Çetin
-Mehmet Bekaroğlu
-Cem Mumcu
-Hasan Ünal
-Gültekin Avcı
-Yılmaz Dikbaş
-Nebil Maruf
-Osman Atalay
-Suat Parlar
-Mustafa Özcan
-İsmail Cengiz
-Teoman Durali
-Ömer Lütfi Mete
Fazıl Duygun Kitabı'na yapılan yorumalar:
IIich Ramirez Sanchez (Çaka Carlos):
Devrimci kelimelerin sabırlı kaşifi sevgili gönüldaşım Fazıl Duygun, senden çok şey bekliyorum...
Fikret Başkaya (Özgür Üniversite, Türkiye-Ortadoğu Forumu Vakfı Kurucusu):
Kapitalizm insanlık tarihinde sadece küçük bir parantezdir ve insanlığın “normal hali” değildir. İnsanların kapitalizm konuşmalarında “durumların iyileşeceği” beklentisi tam bir yanılgıdır ve bu dünyada reel bir karşılığı yoktur. Zira kapitalizmin her ileri aşaması insanı, toplumsal ve ekolojik kötülüklerin de büyümesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden amaç kapitalizmi krizden kurtarmak değil, krizler üretmeye mahkum şu nalet olası kapitalizmden kurtulmak, daha geç olmadan parantezi kapatmaktır. Aksi halde insanlığın ve uygarlığın bir geleceği olmayabilir… Demek ki, bindiğimiz alametten acilen inmemizi gerektiren bir durum söz konusu…
Gültekin Avcı (Eski Cumhuriyet Savcısı, Araştırmacı-Yazar):
Her renk fikrin ve birbirinden farklı perspektiflerin gösterime sunulduğu bir vitrinle karşı karşıyasınız. Bu kitapta her okuyucu kendi dünyasının veya kendi ütopyasının peşinden gidebilir. Yorumlar labirentinde her okuyucu için önemli mesajlar var. Röportajlardaki şahız ve yaklaşım zenginliği, tüm fikri yelpazeler için kitabın cazibesi için artırıyor. Okuyucuya mükenmel bir fikir jimnastiği takdim ediyor.
Mete Çubukçu (NTV Haber Müdür, Gazeteci-Yazar):
Sistem dediğimiz şey bizim dışımızda değil, Sistemin tam ortasında yaşarız; farkında olarak yada olmayarak. 70’li yılların sonunda Birikim Yayınlarından çıkan Louis Althusser’in “Devletin İdeolojik Aygıtları”nı yeni yetme halimizle okurken idolojinin bizzat içinde doğduğumuz aile, memleket, okul, medya, din; hülasa en yakınımızdaki dünya tarafından belirlendiğini öğrenmiştik.Her sistem kendini yeniden üretir: İster kapitalizm, ister sosyalizm. Devrim insanın kendisinden başlar. Sosyalizm ise insanın dönüşümüdür; iktidara sahip olmak değil, insanın kendisini aşmasıdır. Öyleyse dönüşüm kendimiz, ailemiz, sokağımız, ilişkilerimizden başlar ve hiç bitmez. Tıpkı, hep yeni devrimi bekleyen devrimciler gibi. Bu yüzden daha uzun bir süre bekleyeceğiz gibi görünüyor. Ama bizlere yeni dünya düzeni olarak kabul ettirilmeye çalışılan bu sistem karşısında iki haslete daha ihtiyaç var: Vicdan ve adalet duygusuna. Fazıl Duygu'nun bu emek dolu çalışması için "Vicdan Röportajları", yeni dünya düzenine karşı bir başkaldırı, sistemde delik açmak için minik ipuçları demek sanırım yanlız olmaz.
Fazıl Duygun'un Sen Yıkmazsan Yıkılmaz / Röportajlar-1 kitabı Bilge Karınca yayınlarından çıktı.
Tüm kitapçıardan ve internetten bulabiirsiniz.