Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Selam ne demek acaba? (1 Kullanıcı)

mathamara

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Eki 2010
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
Kelime itibariyle ve kullanılış şekliyle araplar arasında ne ifade eder "selam"?
Esenlik sağlık vs. midir acaba.
İslam literaturunde selam ,teslim,muslim aynı köktenmi gelir.Eğer öyleyse selam verdiğimizde , "-hey siz teslim olmuşlar" yada "-Ey Allah(c.c.) teslim olanlar" gibi bir mana mı çıkar.
NEDEN SELAM VERİRİZ?
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Es SELAM yani Allahın ismi...

Selam vermekteki gayemiz Allahın isminin yaymaktır.

tanıdık tanımadık herkeze selam verilir (adap cercevesinde)

Selam Allaha iletilir.

selam müminlerin birbirine selametle duasıdır.

Es Selam zikridir.
 

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
5,816
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Sual: Selamlaşmanın hükmü nedir? Bir yerden çıkarken de selam verilir mi?
CEVAP
Selam vermek sünnet, almak ise farzdır. Selam verirken, selamın sünnet olduğunu düşünmeli ve o kimseye dua etmeye niyet etmelidir! Sünnet olduğu düşünülmeden, alışkanlık halinde, şuursuzca selam verilince, sevap olmaz. Bir yere girerken de, çıkarken de selam verilir. Dinimizde selamın önemi büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Müslümanın müslüman üzerindeki altı haktan biri de selam vermektir.) [Müslim]

(Bir yere girerken oradakilere selam vermek borç olduğu gibi, çıkarken de selam vermek borçtur.) [Beyheki]

(Bir yere, bir meclise giren oradakilere selam versin. Oradan kalkıp giderken yine selam versin.) [Tirmizi]

(Bir kimse ayrılırken, selam verirse, onların hayırlı işlerine ortak olur.) [Rüzeyn]

(İnsanların en âcizi dua etmeyen, en cimrisi de selam vermeyendir.) [Taberani]

(İnsanlara güler yüzle selam vermek sadakadır.) [Beyheki]

(Bir eve girince, ev halkına selam verin. Çıkarken de selam verin.) [Beyheki]

Selam ne demektir

Selam, emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, iyi netice, kurtuluş gibi manalara gelir. Selam vermek, bir kimseye yapılacak en güzel duadır. Selam, (Ben müslümanım, benden sana zarar gelmez, selamettesin) manasına, selamet üzere ol, müslüman olarak öl manalarına da gelir. Gayrı müslimlerin hidayete kavuşmaları niyetiyle, ihtiyaç olduğu zaman onlara selam vermek, hidayete kavuşmaları için dua etmek caizdir. (R.Nasıhin, Redd-ül Muhtar)

Selamlaşırken eğilmek günahtır. Hadis-i şerifte, (Karşılaştığınız zaman birbirinize eğilmeyin, kucaklaşmayın) buyuruldu. (Berika)

Eshab-ı kiram, yolculuktan döndükleri zaman kucaklaşırlardı. Şu halde, uzun yoldan gelmiş veya uzun zamandır görülmeyen bir arkadaşla kucaklaşmak caiz olur.

Selamün aleyküm diye selam vermek caiz ise de Esselamü aleyküm demek daha iyidir.

Selamün aleyküm denince, Ve aleyküm selam demek farzdır. Esselamü aleyküm denince de, Ve aleykümüsselam denir. Her ikisinde de "ve" harfini söylemelidir! (Ve aleyküm...) deki "ve", (dahi) manasındadır. Yani, (Allah’ın selamı bizim üzerimize olduğu gibi, sizin de üzerinize olsun!) demektir. Sadece (Aleyküm selam) ise, sanki (Selam bize değil size olsun) gibi uygunsuz bir manaya gelebilir.

Selamı düzgün verip düzgün almak iyidir. “Ve” söylemeden de almak caiz ise de, ve'li söylemelidir.

Verilen selamı daha güzeli ile almak da farz değil ise de, çok sevaptır. Peygamber efendimiz, (Selamün aleyküm) diyen için, (On sevap kazandı) buyurdu. Başka biri, (Selamün aleyküm ve rahmetullahi) dedi. (Yirmi sevap kazandı) buyurdu. Bir başkası da, (Selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü) dedi. Bu kimse için de, (Otuz sevap kazandı) buyurdu. Bu sırada orada oturanlardan biri selam vermeden çıkıp gitti. Resulullah efendimiz, (Arkadaşınız [selamın faziletini] ne tez unuttu) buyurdu. Daha sonra, (Bir topluluğa gelince de, ayrılırken de selam verin! Birinci selam, ikincisinden daha mühim değildir) buyurdu. (Taberani)

Dinimizde selamlaşmanın önemi büyüktür. Müslümanların yanına girerken, çıkarken, karşılaşınca, ayrılırken mutlaka selam vermelidir! Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyle:
(Mümin kardeşine selam vermek, yanına gelince ona yer göstermek ve hoşlandığı isimle hitap etmek, aradaki sevgiyi pekiştirir.) [Taberani]

(Darlıkta infak eden, rastladığı müslümana selam veren, kendi aleyhinde de olsa adaletli davranan, iman hasletlerini toplamış olur.) [Ebu Nuaym]

(Yirmi müslümana selam veren bir mümin Cenneti hak eder.) [Deylemi]

(Tatlı dilli olmak, selamlaşmak ve yemek yedirmek, Cennete götürür.) [Hakim
]
 

kurt26

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
24 Ağu 2010
Mesajlar
731
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
.....................................................
....................................................
 

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
5,816
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Allah c.c. razı olsun Gülsengül hanım. Varolan bilgilere ulaşıp okumak varken sorma gereği hissetmem; varolanı bildirmeniz cihetiyle değildir. Verdiğiniz cevap manayı harfiyle cevap olmasına rağmen benim cevabım değildir.
Ayrıca Kurt kardeşim 19 yaşında bu kadar olgun ve bu kadar çok kitap okumuş olmanız takdire şayandır. Zannımca siyer bilginiz ve selam lafzının ortaya çıkış zamanı ve sebebini ihata edecek kadardır ve bu bilgiler ışığında doğru bulmadığınızı doğrulamanızı istemem zat-ı cemilinizden,ihyayı sulaime , mücerred harikalar dest-i revank ederek --lal-u güher sözleriniz saygıya şayan tavrınız ile ilmin engin deriniliklerinde elbet kalbime derman olacak ve sualim selam ile belki selamete erecek :)
Ayrıca gene kurt kardeşime sormak isterim kaç kitap okuyunca yada ne kadar arapça bilince Alim olabilirim.
Gülfidan kardeşime teşekkür ediyor , en azından bildiğini bildirdiği için Allah c.c. razı olsun , iki cihanda nasibdar etsin diyorum.

Kardeşim profilinizdeki resim size aitse değiştirmenizi rica edeceğim..forum kuralları gereği şahsi resim kullanmak yasaktır..

12-) Forum içersine konu veya mesaj niteliğinde "Kişiye ait resim" Avatar kısmına şahsi resim veya herhangi bir özel bilginin verilmesi yasaklanmıştır. Uygunsuz Avatar resimleri silinir.
 

mathamara

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Eki 2010
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
Demekki bu forumda söz söyleyenin şahsi sorumluluğu yok.İsteyen istediğini konuşabilir.
Allah yolunuzu açık etsin.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt