Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Sahibini kim bilmez (1 Kullanıcı)

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
İslam âlimlerinin büyüklerinden Abdullah bin Mübarek, birkaç koyun otlatan bir çocuk gördü. Ona acıdı. (Zavallı Çocuk!.. Küçük yaşta çobanlık yapıyor. Büyüyünce Allahü teâlânın ibadet ve marifetine nasıl kavuşur) diye düşündü. (Gidip çocuğa Allahü teâlâyı tanımakta bir mesele öğreteyim) diye, çocuğun yanına geldi ve aralarında şu konuşmalar geçti:
- Evladım, Allahü teâlâyı bilir misin?
- Kul sahibini nasıl bilmez!..

- Allahü teâlâyı ne ile biliyorsun?
- Bu koyunlar ile.

- Bu koyunlar ile Onu nasıl biliyorsun?
- Bu birkaç koyun çobansız işe yaramaz. Bunları koruyucu birisi lazımdır ki, bunlara su ve ot versin! Kurttan ve diğer tehlikelerden korusun. Bundan anladım ki, bu âlemdeki her şey, insanlar ve cin, bu hayvanlar, canavarlar, kanatlı kuşlar Yaratıcısız olamazlar. İşte bu koyunlar ile, Allahü teâlâyı böylece bildim.

- Allahü teâlâyı nasıl bilirsin?
- Hiçbir şeye benzetmeden bilirim.

- Böyle olduğunu nasıl bildin?
- Yine bu koyunlardan.

- Nasıl yani?
- Ben çobanım. Onların koruyucusuyum. Onlar benim korumam ve tasarrufumdadırlar. Onlar benim ne düşündüğümü ne yapacağımı bilemez. Onlara dikkatle bakıyorum. Ne onlar bana benzerler ve ne de ben onlara benzerim. Buradan, bir çoban koyunlarına benzemezse, Allahü teâlânın elbette kullarına benzemeyeceğini anladım: ''Ona benzeyen bir şey yok. O her şeyi işitir ve görür.''

- İyi söyledin. İlimden bir şey öğrendin mi?
- Ben bu sahralarda, nasıl bir ilim öğrenebilirim?

- Peki başka neler biliyorsun?
- Üç ilim bilirim. Gönül ilmi, dil ilmi ve beden ilmi.

- Bunlar nelerdir?
- Gönül ilmi şudur ki; bana kalb verdi. Kendini tanımak ve sevmek yeri yaptı. Bu kalb ile Onu bileyim. Onun sevdiklerine gönülde yer vereyim. Sevmediklerine yer vermeyeyim ve böylelerinden uzak olayım.

Dil ilmi şudur ki; bana dil verdi. Dili zikir etmek, Onun adını söylemek yeri yaptı. Bununla Onu hatırlayıp adını söylemeyi, Ondan bahsedilmeyen sözden onu korumayı, böyle sözden uzak olmayı istedi.

Beden ilmi şudur ki, bana beden vermiştir. Onun ile kendine hizmet olan her şeyi yaparım. Hizmet olmayan şeyi ise bedenimden uzaklaştırırım.

- Maşallah evladım sana. Bana bir diyeceğin var mı?
- Ey efendi! Âlim olduğun yüzünden belli oluyor. Eğer ilmi Allah rızası için öğrendiysen insanlardan istemeyi kes! Yok, dünya için öğrenmişsen, Cennet arzu ve isteğini kalbinden çıkar.​

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Sahibini kim bilmez

selamun aleykum. Allah razı olsun. çok güzel bir hikaye...öğüt alanlardan oluruz inşallah.dua ile..

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

Selamun aleykum.. Allah c.c. razı olsun emeğine sağlık kardeşim.. B)B)B)B)

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı

nuresma yazdı:
selamun aleykum. Allah razı olsun. çok güzel bir hikaye...öğüt alanlardan oluruz inşallah.dua ile..

Ve aleykümselam....Allah(c.c) sizdende razı olsun....Amin inşallah...Allah(c.c) ' ya emanet olun...B)B)

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı

desertrose yazdı:
Selamun aleykum.. Allah c.c. razı olsun emeğine sağlık kardeşim.. B)B)B)B)

Ve aleykümselam...Allah(c.c) sendende razı olsun inşallah......Allah(c.c) ' ya emanet ol..... B)

efsude

Kayıtlı Kullanıcı

selamunaleykum
allah razı olsun.gercektende ne guzel bır kıssa
ınsan gormek ıstedıkten sonra elındekı yeter, bakıpta seyretmek ıstesede dunya yeter!
selam ve dua ıle...

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı

efsude yazdı:
selamunaleykum
allah razı olsun.gercektende ne guzel bır kıssa
ınsan gormek ıstedıkten sonra elındekı yeter, bakıpta seyretmek ıstesede dunya yeter!
selam ve dua ıle...

Ve aleykümselam...Allah(c.c) sizdende razı olsun...Allah(c.c) ' ya emanet olun.....B)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt