Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Sahabe-i Kiram Ve Bizim Halimiz (1 Kullanıcı)

keltepe

Kayıtlı Kullanıcı
1-Ya Resûlallah, ben insanların en alimi olmak istiyorum.
1-Allah’tan en çok korkan, insanların en alimi olur.
2-O insanların en zengini olmak istiyorum.
2-Kanaatkâr olursan, insanların en zengini olursun.
3-İnsanların en hayırlısı olmak istiyorum.
3-İnsanların en hayırlısı, insanlara menfaatli olandır. Sen de başkalarına yardımcı ol, en hayırlısı olursun.
4-İnsanların en adaletlisi olmak istiyorum.
4-Öyle ise kendin için istediğini başkası için de iste. Kendin için istemediğini başkası için de isteme.
5-Allah’a en yakın kul olmak istiyorum.
5-Allah’ı çok zikret.
6-İyi hal ve ikram sahibi insan olmak istiyorum.
6-Öyle ise Allah’a ibadet ederken O’nu görür gibi ibadet et, sen O’nu görmesen de, O seni görüyor zaten.
7-İmanımın mükemmel olmasını istiyorum.
7-Ahlâkını güzelleştir. İmanın kemale ersin.
8-Allah’ın (CC) itaatli bir kulu olmak istiyorum.
8-O halde farzları ihmal etme. Tümüyle yerine getir.
9-Rabb’imin huzuruna günah ve kirlerden temizlenmiş olarak çıkmak istiyorum.
9-Cünüplük kirinden guslederken günah kirinden de gusletmeyi ihmal etme, tövbe istiğfar ile devamlı temizlen.
10-Mahşere giderken yolumun aydınlık olmasını istiyorum.
10-O halde hiç kimseye zulmetme, kalbini kırma. Gücüne güvenerek hakkından mahrum etme ki, mahşerde yolun aydınlık olsun.
11-Rabbimin bana merhametini arzuluyorum. Bana acısın istiyorum.
11-Rabbinin yarattığı insana ve bütün canlılara merhamet eyle. Sen burada merhametli olursan orada merhamete layık olursun.
12-Günahlarımın azalmasını istiyorum.
12-Öyle ise tövbe, istiğfarını çoğalt. Bir daha yapmama konusunda azimli ol.
13-Rabbimin rızkımı bol vermesini istiyorum.
13-O halde abdestli gezmeye devam et.
14-Ayıplarımın yüzüme vurulmamasını istiyorum.
14-Sen burada kimsenin ayıplarını yüzüne vurmazsan, orada da senin ayıbını kimse yüzüne vurmaz.
15-Günah kirlerinden ruhumu nasıl temizlerim:
15-Gözyaşlarıyla. Gözyaşını rahmet gibi yağdır, ruhunu temizlemiş olursun...
Ehl-i sünnet ve’l cemaat radiyallahü anhüm ecmain hazretlerinin itikatları budur ki:
1) Allah teâlâ (CC) hazretleri birdir, kaimdir, araz, cisim, cevher, musavver, mahdûd ve ma’dûd değildir.
2) Kadim, bizim tabirimizle evveli olmayan ve ahiri bulunmayan bir zât-i ecell-i a’lâdır.
3) Mahiyyet ve keyfiyetle de vasf olunamaz.
4) Bir mekâna muhtaç değildir.
5) Üzerine zaman geçmez.
6) Ona hiçbir şey benzemez.
7) İlminden ve kudretinden hiçbir şey çıkmaz ve kaçmaz.
8) O’nun zatıyla kaim sıfat-ı ezeliyesi vardır.
9) Sıfatları O’nun ne zatının aynı, ne de gayridir. Meselâ aynaya baktığın zaman kendini aynada görürsün. O aynada gördüğün bir bakımdan tıpkı sen, ben değilim desen olmaz, benim desen olmaz. Onun için ne aynıdır ve ne de gayrıdır demişler. O sıfatlar da şunlardır: Hayat, İlim, Kudret, İrade, Semi, Basar, Kelâm, Tekvin.
10) Allah teâlâ’yı görmek aklen de naklen de caizdir.
11) Kâinat, âlem, cemisi eczasıyla ve sıfatıyla muhdesti, yani yoktan vücuda çıkarılmıştır.
12) Onu yoktan çıkarıp meydana getiren Allah teâlâ’dır (CC). Kullarının bütün fiilleri, küfür, iman, taat ve isyan cümlesinin Hâlıkı, Allah teâlâ’dır (CC).
13) Allah’tan (CC) gayri Hâlık yoktur.
14) O fiilerin kullardan sudurû, yani oluşu Hakk teâlâ (CC) Hazretlerinin iradesi, meş’iyyeti hükmü, kazası ve takdiri iledir.
15) Kulların işlerinde kendi ihtiyarları da vardır; onlar ile sevap ve ikab olunurlar.
16) Taatte sevap, ma’siyette de ikâb vardır. Güzel işleri işleyenleri iyi kimseler methederler, ahirette de sevaba nail olurlar. Bunlara Cenabı Hakk’ın (CC) rızası vardır.
17) Fena ve kötü şeyler ki; ehl-i dünya da onu sevmez. Ahirette ikâba sebep olanlar da Hakk’ın rızasıyla değillerdir.
18) Kul, gücü yetmediği bir şeyle teklif olunmaz.
19) Sevap, Cenab-ı Hakk’ın (CC) fazlıdır; azabı da adaleti icabıdır.
20) Maktul eceliyle ölmüştür. Yani vurdular da öyle öldü demek değil de; eceli gelmiş, o bıçak veya kurşun sebep olmuştur.
21) Ecel birdir.
22) Haram da rızıktır.
23) Herkes kendi rızkını yer; gerek helâl olsun, gerek haram olsun.
24) Kimse kimsenin rızkını yemeğe kadir değildir.
25) Allahü teâlâ, (CC) dalâlet ve hidayetini hâlkedendir.
26) Dilediğine dalâlet ve dilediğine de hidayet halk eder.
27) Kula ıslah olanı halketmek, Allahü teâlâ’ya (CC) vacip değildir.
28) Hz. Resûlullah’ın (SAV) yakaza halinde şahsıyla Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya ve oradan da Hakk teâlâ’nın murad ettiği yere urûcu haktır.
29) Melek-ül-mevt haktır.
30) Kabirde, bütün kâfirlerin ve bazı günahkâr müminlerin azabları haktır.
31) İbadet ve tâat ehlinin nimetlere nail olması de haktır.
32) Münkereyn meleklerinin kabirde sualleri de haktır.
33) Kıyamet günü dirilmek de haktır.
34) Amellerin tartılması da haktır.
35) Kitap haktır; hesap da haktır.
36) Havz-ı Kevser haktır.
37) Sırat köprüsü de haktır.
38) Peygamberlerin, velilerin, şehitlerin şefaati de haktır.
39) Cennet ve cehennem de haktır ve el’ân mevcutturlar, bakidirler.
40) Ne cennet, cehennem ve ne de içindekilere fena, yokluk gelmez.
41) Büyük ve küçük günahlar her ne kadar çok olsa da; mümini imandan çıkarmaz ve küfre de sokmaz.
42) Cenab-ı Hakk (CC), kendine yapılan şirki affetmez.
43) Şirkten maada, büyük ve küçük günahlardan dilediğini mağfiret eder.
44) Küçük günahlara ikâb caizdir (Büyük günahlardan sakınsa bile). Büyük günahlardan affı caizdir, tövbe etmese dahi.
45) İman, Peygamberimizin Allah (CC) tarafından haber verdiği her şeyi, kalbiyle tasdik ve lisanıyla da söylemesidir.
46) Ameller, hakikat-i imana dâhil değillerdir.
47) Ameller, kendi nefislerinde ziyade olurlar. Fakat hakikat-i iman ne ziyade olur, ne de eksik.
48) Amellerin ziyadesiyle, imanın meyveleri ve nurları artar.
49) Her mümin “Ben hakka müminim” demelidir. “İnşallah ben müminim” demek, te’vil ile olsa da doğru değildir. Şek ile olursa, ittifakla, söyleyen dinden çıkar.
50) İman, tasdik ve ikrar olduğuna nazaran mahlûktur ve kulun kesbidir, kazancıdır ve Hakk’tan hidayet olduğuna göre de mahlûk değildir.
51) Mukallidin imanı, şek ve şüpheden arî olursa sahihdir ve lâkin hadis ise, delilleri terk ettiğinden asidir.
52) Bazı kere sa’id saadete erişen kişi şaki, yani cehennem ehli olur ve bazen de şaki, yani cehennemlik bir kişi de sa’id yani ehl-i cennet olur. Yani Müslüman iken kâfir olur veya kâfir iken Müslüman olur. Fakat Allah’ın (CC) hükmünde değişiklik olmaz; gerek zatında ve gerek sıfatında tağyir caiz değildir.
53) Peygamber gönderilmesinde ve kitab-ı ilâhi’nin inzalinde hikmet ve masla¬hat vardır.
54) Hakk teâlâ (CC), kullarına beşerden Peygamber gönderdi. İman ve ehl-i tâatı cennetle tebşir ve ehl-i küfürle âsîleri de cehennem ve ikâbla tenzir ettiler; nâsa da din ve dünyalarında muhtaç oldukları şeyleri öğrettiler. Onları mucizelerle te’yid eyledi.
55) İlk peygamber Âdem (AS), son peygamber bizim peygamberimiz Muhammed Mustafa’dır (SAV). Bütün peygamberlerin efdali Peygamberimiz Muhammed Mustafa’dır (SAV).
56) Melekler de Hz. Allah’ın (CC) kullarıdır ve emirlerini amillerdir ve ma’siyetten masumdurlar. Erkeklik ve kadınlıkları yoktur, yemek ve içmeğe muhtaç değillerdir.
57) Peygamberler meleklerin Resullerinden, meleklerin Resulleri ise beşerin salihlerinden, beşerin salihleri ise, bütün meleklerden efdâldir.
58) Keramet haktır ve ol keramet, şeriatından olduğu peygamberlerin mucizesinde dâhildir. Veli, kerametinden müstakil değildir.
59) Veli, peygamberlik derecesine vasıl olamaz.
60) Kuldan, hiçbir hâl teklif sakıt olamaz.
61) Efdâl-i evliya Ebu Bekir’dir. Ondan donra Ömer-el Faruk, ondan sonra Osman Zü’n-nûreyn, ondan sonra da Aliyyü’l-Murtaza rıdvanullahi teâlâ aleyhim ecmain hazarâtıdır. Hilâfet de bu tertip üzeredir.
62) Sahabeden hiçbirini hayırdan gayrı bir şeyle yâd etmek caiz değildir.
63) Hilâfet otuz yıldır. Ondan sonra melik ve emirliktir.
64) Ehl-i İslâm’a mutlaka bir imam lâzımdır; Müslümanları hem korumak ve hem de işlerinin lâyıkıyla görülmesi, cuma ve bayram namazlarının sıhhati için gerektir.
65) Fâsıkın arkasında namaz kılmak caizdir. Fâsıkın cenazesine de namaz kılmak caizdir.
66) Her zaman mest üzerine meshetmek caizdir.
67) Dirilerin ölülere duâsı ve sadakaların ölülere faydası vardır.
68) Zamanların ve mekânların faziletleri haktır. Ramazan ayı, Recep, Şaban, Muharrem, Arefe günü, Bayram günleri Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Kudüs-i Şerif ve mescidler gibi.
69) İlim, akıldan efdaldir. Müşriklerin çocukları hakkında imamımız sükût etmişlerdir.
70) Sihir vakidir.
71) Göz değmesi de caizdir.
72) Müçtehid bazen isabet eder; bazen hata eder.
73) İçtihadında isabet ederse iki sevap alır; hataları da affolunur.
74) Kur’an-ı Kerim’de nassların mümkün olduğu kadar zahirine hamdolunması vacibtir.
75) Ümmetten hiçbirini cennetle şehâdet etmeyiniz. Yalnız Resûlullah’ın şehadet ettikleri Aşere-i Mübeşşere müstesna. Onlar da şunlardır: Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha, Zübeyr, Saîd, Said, Abdurrahman b. Avf, Ebu Ubeyde b. El-Cerrah rıdvanullahi teâlâ aleyhim ecmain.
76) Deccal’ın çıkması haktır.
77) İsa’nın (AS) semadan nüzulü haktır.
78) Güneşin garbtan doğuşu haktır.
79) Dâbbet-ül-arz’ın hurucu haktır.
80) Kâhine, müneccime, arrafa gidip bir şey sormak caiz değildir. Bizim fal bakıcılar da dâhildir.
81) Bunların söylediklerine inanmak da caiz değildir.
82) Cemaat hak ve sevaptır, rahmettir. Ayrılık azaptır.
83) Allahü teâlâ (CC) indinde en makbul din, İslâm dinidir.
İşte bir sahabenin alemini meşgul eden sorular ve aldığı cevaplar.
Acaba bizler de bu konularla ne kadar zihnen meşgul oluyoruz, ilgi duyuyoruz.
Bunun cevabını ilk önce kendime, sonra siz kıymetli kardeşlerimin irfanına sunuyorum.

Mekarim-i Ahlak

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm.
zengin içerikli paylaşım mevlam razı olsun.

selam ve saygılar.

keltepe

Kayıtlı Kullanıcı
selamun Aleyküm Mümin Kardeşlerim..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt