Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

sağ elle yemek (1 Kullanıcı)

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Ömer b. Ebî Seleme (r.a.) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın terbiyesinde bir çocuktum. Yemekte elim, tabağın her tarafında dolaşıyordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bana ikazda bulundu: "Evlat! Allah'ın ismini an, sağınla ye, önünden ye!" Bundan sonra hep böyle yedim."
"Sizden kimse sakın sol eliyle yiyip içmesin. Çünkü şeytan soluyla yer içer."

"Her biriniz sağ eliyle yesin, sağ eliyle içsin, sağ eliyle alsın, sağ eliyle versin. Zira şeytan sol eliyle yer, sol eliyle içer, sol eliyle verir, sol eliyle alır" buyurdular."

Bu hadisi şeriflerden şu neticeleri çıkarabiliriz:

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bu üç hadislerinde yemek adabından bilhassa "sağ elle yeme" üzerinde durmaktadır. İslâmî adapta sağ elle yemek, solla yemek yememek mühim bir esastır. Bu hususun ehemmiyeti hadislerin muhtevasından ve emrin te'kidli bir üslupla ifade edilmesinden anlaşılmaktadır.

Sağ elle yemek yemenin hükmü konusunda birkaç görüş vardır.

Şafiîlerden çoğu mendub demiştir. İmam Gazali ve İmam Nevevî de böyle hükmetmiştir. Ancak İmam Şafiî er-Risale ve el-Ümm'de vacib olduğuna hükmetmiştir.

İbni Arabî de: "Şeytana nisbet edilen bütün fiiller haramdır." kaidesinden hareketle sol elle yemenin haram olduğuna hükmeder.

Kurtubî, sağla yemenin mendub olduğuna hükmeder. Hadisteki emri "sağı, sola teşrif etme" kabilinden görür. "Çünkü der, sağ el umumiyetle soldan daha kuvvetli, işe daha yatkın, her çeşit işi yapmada daha erken davranandır. Sağ (yemin) kelimesi, yümn (uğur) kelimesinden türemiştir. Cenâb-ı Hakk da ehl-i cenneti sağa nisbet edip ashabu'lyemîn (defteri sağından verilenler) diyerek sağı şerefli kılmıştır..."
Bütün bu açıklamalardan sonra sağ elle yemenin Efendimiz (sas)'in bir sünneti olduğunu ve bu konuda Efendimiz (sas)'in çok hassas davrandığını görmekteyiz. Bu açıdan sağ elle yemeye hassasiyet göstermeliyiz. Âlimlerimizden "menduptur" diyenler olduğu gibi sol elle yemenin haram olduğunu söyleyenler de olmuştur. Bu durum, meselenin hassasiyetini daha da teyit etmiş oluyor. Solak olan bir kimsenin sağa alışması imkânsız bir şey değildir. Bunun için, usulünce, anlatarak, ikna ederek ve biraz da zamana bırakarak alıştırmaya çalışmak gerekir.

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm Kıymetli Ablacım. Emeğinize sağlık ALLAH razı olsun.
Hatırlıyorum da Anne ve Babamızın bize en başta öğrettikleri şey Sağ elle yemek yemekti. Çok dikkat ederlerdi. ALLAH onlardan da sizlerden de Ebeden razı olsun inşaallah...
ALLAHım her yediğimizi SENin Rızan için yemeyi ve Helal yoldan kazanmayı bizlere nasip eyle...

ALLAHa emanet olunuz ablacım
hayırlı geceler
selam ve dua ile...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
Selamünaleyküm kardeşim ALLAH c.c. razı olsun...İNŞALLAH...
EMEĞİNE SAĞLIK güzel bir paylaşım ...selam ve dua ile...B)

Delete

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü.
Allah razı olsun kardeşim,
Emeğinize sağlık.
Selam ve baki dua ile kalın.

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm Kıymetli Ablacım. Emeğinize sağlık ALLAH razı olsun.
Hatırlıyorum da Anne ve Babamızın bize en başta öğrettikleri şey Sağ elle yemek yemekti. Çok dikkat ederlerdi. ALLAH onlardan da sizlerden de Ebeden razı olsun inşaallah...
ALLAHım her yediğimizi SENin Rızan için yemeyi ve Helal yoldan kazanmayı bizlere nasip eyle...

ALLAHa emanet olunuz ablacım
hayırlı geceler
selam ve dua ile...

s.a ALLAH RAZI OLSUN.,selametle...

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm kardeşim ALLAH c.c. razı olsun...İNŞALLAH...
EMEĞİNE SAĞLIK güzel bir paylaşım ...selam ve dua ile...B)

ve aleyküm selam güzel yürekli kardeşim,
senden de ALLAH RAZI olsun,selametle...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt